5p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A termőföld lett a legújabb csatatér a Nyugat Kínával vívott harcában. Az USA és Japán attól tart, hogy a kínai kormány kémműveleteket indíthat a katonai bázisaik közelében vásárolt területekről. Káncz Csaba jegyzete.

A kínai vállalatok földvásárlási erőfeszítései – gyakran, de nem kizárólagosan mezőgazdasági területek – a hatóságokat már riadókészültségbe helyezte Japánban és az Egyesült Államokban.

A fő aggodalom az, hogy a vásárlások révén a tulajdonosok kémkedhetnek a közeli létesítmények után – amelyek gyakran katonai bázisok –, és attól is tartanak, hogy az élelmezésbiztonság veszélybe kerül.

Az amerikai lépések

Az Egyesült Államokat eluraló Kína-ellenes hangulat Washingtont cselekvésre késztette. Annak a kínai léggömbnek az útja, amely az év elején állítólagos kémküldetésben átszelte az USA kontinentális részét, csak felerősítette a cselekvésre való felhívásokat.

Kína így vagy úgy, de beteszi a lábát. Fotó: Depositphotos
Kína így vagy úgy, de beteszi a lábát. Fotó: Depositphotos

A szenátus a múlt hónapban elfogadta a nemzetvédelmi felhatalmazásról szóló törvény módosítását, amely megtiltja Kínának, Oroszországnak, Észak-Koreának és Iránnak az amerikai termőföld vásárlását.

Májusban az USA  Pénzügyminisztériuma olyan szabályt javasolt, amely előírná, hogy a külföldi jogalanyok szövetségi kormány jóváhagyását kell, hogy kérjék, mielőtt földet vásárolhatnak nyolc katonai bázis 160 kilométeres körzetében.

Idén 33 szövetségi állam törvényhozói már 81 törvényjavaslatot nyújtottak be, amelyek megtiltják a kínai kormánynak, néhány kínai székhelyű vállalkozásnak és sok kínai állampolgárnak, hogy mezőgazdasági területet vagy ingatlant vásároljanak katonai bázisok közelében. A törvényjavaslatok támogatói szerint a kínai kormány kémműveleteket indíthat a katonai bázisok közelében vásárolt területeken, és az ország élelmiszerellátása is veszélybe kerülhet, ha ellenséges külföldi szervezetek túl sok mezőgazdasági területet szereznének.

A hisztéria egyik oka az volt, hogy a kínai Fufeng Group egyesült államokbeli leányvállalata megvásárolta az észak-dakotai Grand Forksban található kukoricadaráló telkét.

A gyanút a felvásárlás mérete – a malomhoz szükségesnél jóval nagyobb –, valamint a vételár – a közeli földek árának több mint 2,5-szerese – és a légierő bázisának közelsége keltette fel.

A nemzetbiztonsági vonatkozású nemzetközi tranzakciókat vizsgáló és jóváhagyó amerikai  Külföldi Befektetési Bizottság a 2018-as módosításokkal kapott felhatalmazást arra, hogy az ingatlanokat is bevonja a hatáskörébe.

2015 óta az USA mezőgazdasági területeinek külföldi tulajdona átlagosan évi 2,2 millió hektárral nőtt, ami 60 százalékos növekedés 2010-hez képest. Kína tulajdonolja ennek a területnek körülbelül 1 százalékát, ami 340 négyzetkilométert tesz ki.

A japán lépések

2021-ben azok a jelentések, miszerint kínai és dél-koreai entitások ingatlanokat szereztek a japán önvédelmi erők bázisai közelében, arra késztették Tokiót, hogy elfogadja a „Földhasználati Szabályozásról szóló Törvényt”, amelynek célja, hogy a nemzetbiztonság szempontjából kritikus helyek közelében lévő földeket - például katonai és parti őrségi bázisok, illetve atomerőművek közelében - nem lehet használni az országot veszélyeztető módon.

A törvény lehetővé teszi a tokiói kormányzat számára, hogy a kulcsfontosságú létesítményeket -vagy távoli, kis szigeteket - különlegesnek minősítse, majd az őket körülvevő 1 kilométeres területet figyelje, hogyan használják őket. Szankciókat lehet kiszabni az ilyen létesítmények „működését akadályozó cselekményekért”.

Az egyik probléma a föld megfigyelőállomásként való használata, csakúgy, mint a rádióhullámok kibocsátása, vagy egy lézer, amely zavarhatja a kommunikációt. A miniszterelnökségen felállítottak egy csapatot, amely figyelemmel kíséri a megfigyelendő területeket – kezdetben 58 helyen öt prefektúrában, de ez a szám a jövő év második félévre várhatóan meghaladja a 600-at. 

A jogszabályról hamarosan kiderült, hogy nem ad megfelelő védelmet. Egy kínai nő 2021 februárjában megvásárolta Janaha, egy 740 ezer négyzetméteres lakatlan okinavai sziget földjének felét.

Egy tokiói székhelyű, Kínával kapcsolatban álló leányvállalatot képviselt, amely hivatalosan „üdülőhelyfejlesztési terv kidolgozásán dolgozik” – de a vásárlás óta semmilyen tevékenység nem történt a szigeten. Márpedig a Janahától mintegy 25 km-re lévő Iedzsima-szigeten található egy amerikai katonai kisegítő repülőtér, és a Kadena légibázis - az USA legnagyobb légibázisa Ázsiában - pedig csak 60 kilométerre található.

Ez az incidens lehet a motiváció a szeptember elsején életbe lépő új szabályozásokhoz, amelyek szélesebb körűek lesznek. Felkérik a termőföld minden külföldi tulajdonosát és vásárlóját, hogy regisztrálja állampolgárságát és tartózkodási státuszát. A termőföldet vásárló cégeknek be kell jelenteniük fő részvényeseik állampolgárságát is.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Furcsa eltűnések rázzák meg Kínát, és ez egy vészjósló üzenet a világ számára is
Kollár Dóra | 2023. szeptember 27. 15:57
A védelmi tárca vezetőjének eltűnése nemcsak a nemzetközi megfigyelőket tartja lázban, hiszen ez már nem az első alkalom.
Makro / Külgazdaság Lengyelország megpályázza a 2036-os olimpia megrendezését
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 15:31
Andrzej Duda államfő szerdai bejelentése szerint Lengyelország megpályázza a 2036-os nyári olimpia megrendezését.
Makro / Külgazdaság Nem sikerült új kormányfőt választani az EU egyik legnagyobb országában
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 14:51
Nem választotta miniszterelnökké a konzervatív Néppárt (PP) jelöltjét a spanyol parlament a szerdán megtartott első szavazáson Madridban.
Makro / Külgazdaság Új uniós kormányfőt fogadott Von der Leyen
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 14:16
Az EU-nak jövőképet kell meghatároznia a sikeres bővítéshez, ezért az Európai Bizottság elkezdett dolgozni egy sor, a bővítést megelőző politikai felülvizsgálaton - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán Brüsszelben.
Makro / Külgazdaság NATO-segítséggel támadhatta Szevasztopolt az ukrán hadsereg
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 13:31
A Szevasztopol elleni pénteki támadást az ukrán hadsereg amerikai és brit szakemberekkel szoros koordinációban hajtotta végre - jelentette ki Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Tízezrével menekülnek az örmények az azeriek elől
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 12:46
Már meghaladta a 47 ezret szerda délig (közép-európai idő szerint) Hegyi-Karabahból (az örmény többségű azerbajdzsáni enklávéból) Örményországba menekülők száma - közölte Nazeli Bagdaszárján, az örmény miniszterelnök szóvivője.
Makro / Külgazdaság Az ársapka hírére inkább gyorsan csökkentik az árakat a benzinkutak
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 11:37
Csökkenő üzemanyagárakat tapasztalhatunk a héten a benzinkutakon.
Makro / Külgazdaság Azerbajdzsán győzött a villámháborúban, de nagy árat fizetett érte
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 11:20
Az azerbajdzsáni fegyveres erők 192 katonája meghalt, és 511 megsebesült a szeptember 19-20-i hegyi-karabahi "terrorellenes művelet" során - közölte a bakui egészségügyi minisztérium szerdán.
Makro / Külgazdaság Betiltottak egy neonáci csoportot Németországban
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 10:47
Németországban szerdán ismét betiltottak egy, a német belügyminisztérium szerint szélsőjobboldali, elsősorban gyerekek és fiatal felnőttek befolyásolását célzó szervezetet, a hatóságok házkutatást tartottak a csoport több tagjánál.
Makro / Külgazdaság Brüsszel postázta kérdéseit a kormánynak, jó válasz esetén jöhet egy kis pénz
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 10:14
Főleg az igazságügyi reform végrehajtásáról érdeklődnek Brüsszelből.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG