5p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A manilai Nyugat-barát fordulat miatt elégedetlen Peking most nyomás alá helyezi a Fülöp-szigeteki erőket a Dél-kínai-tengeren. Az USA öt katonai támaszpontot üzemeltetetett a közelmúltig a Fülöp-szigeteken, de a Kínával növekvő feszültség miatt a Pentagon tavasszal megegyezett Manilával négy új bázis megnyitásáról. Káncz Csaba jegyzete.

Bekérette a Fülöp-szigeteki kormány a kínai nagykövetet, hogy tiltakozzon az ellen a múlt szombati incidens ellen, amelyben a kínai parti őrség hajója vízágyúval lőtt egy Fülöp-szigeteki hajóra. Az eset egy olyan zátonynál történt, amelyre mindkét ország igényt tart. A fülöp-szigeteki hatóságok azt állítják, a hajó legénysége veszélyben volt.

Az Egyesült Államok elítélte a szombati kínai akciót, ahogy Japán, Ausztrália és az Európai Unió is. Washington támogatása viszont éles kirohanásokat váltott ki Peking részéről.

Fittyet hányva a nemzetközi jogra

A szombati ütközés helyszíne egy homokpad volt, amelyet a Fülöp-szigetek „Ayungin Shoal”, Kína „Ren'ai Jiao” néven, a nemzetközi tengeri térképeken pedig „Második Thomas Shoal” néven ismert. A homokpad körülbelül 200 kilométerre található a Fülöp-szigeteki Palawan szigetétől, és Manila kizárólagos gazdasági övezetében található. Az a tény, hogy ez több, mint 1100 kilométerre van Hajnantól, Kína legközelebbi részétől, nem zavarja a kommunista uralkodókat.

Az Ayungin Shoal stratégiai helyen van, ugyanis itt keresztezik egymást a legfontosabb észak-déli és kelet-nyugati hajózási útvonalak a Spratly-szigetcsoporton belül. Éppen ezért a Fülöp-szigetek és Kína is ellenőrizni akarja ezt a kulcsfontosságú pontot.

A Fülöp-szigetek 1999 óta körülbelül egy tucat tengerészgyalogost állomásoztat az Ayungin Shoal-on. Négy évvel korábban Peking átvette az irányítást a jó harminc kilométerrel nyugatra fekvő Mischief Reef felett - ez mára egy teljesen kiépített kínai katonai bázis.

A hágai Állandó Választottbíróság egy fülöp-szigeteki beadvány alapján 2016 júliusban mondta ki az ítéletében, hogy Kínának nincs történelmi joga a dél-kínai-tengeri területekhez, és így ahhoz sem, hogy igényt tartson az ott található nyersanyagok kitermelésére. Kína erre hanyagul közölte, hogy nem fogadja el az ítéletet és a mai napig folytatja hadieszközök telepítését a térségbe.

Újabb feszültség?  Fotó: Depositphotos
Újabb feszültség? Fotó: Depositphotos

Amerikai védőernyő

Az Egyesült Államok öt katonai támaszpontot üzemeltetetett a közelmúltig a Fülöp-szigeteken, de a Kínával növekvő feszültség miatt a Pentagon tavasszal megegyezett Manilával négy új bázis megnyitásáról. Három a legészakibb Cagayan és Isabela tartományban található – amelyeket a Bashi-csatorna választ el Tajvantól -, a negyedik pedig Palawan legnyugatibb peremén, a lehető legközelebb a vitatott Spratly-szigetekhez.

1951 óta kétoldalú védelmi szerződés köti össze Washingtont és Manilát. Az USA egyébként 1898-tól uralta a Fülöp-szigeteket, miután a spanyol-amerikai háborúban megszerezte Spanyolországtól 20 millió dollárért. Washington csupán 1946-ban ismerte el az ország függetlenségét.

Brüsszel kitűnő időzítése

Múlt heti Fülöp-szigeteki látogatása során Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke vitaindító beszédet tartott, amelyben élesen kritizálta Kínát, amiért az aláássa a globális biztonságpolitikai rendszert. Von der Leyen kijelentette, hogy Kínának „fel kell teljes mértékben vállalnia az ENSZ Alapokmánya szerinti felelősségét Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának fenntartásában”. Arra figyelmeztetett, hogy Kína katonai erődemonstrációja a dél- és kelet-kínai tengeren, valamint a Tajvani-szorosban „globális következményekkel járhat”, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az EU fokozza szerepvállalását az indo-csendes-óceáni térségben.

Tavaly az ifjabb Ferdinand Marcos Fülöp-szigeteki elnök még a mandátuma elején a Pekinggel fenntartott kétoldalú kapcsolatok „új aranykorát” hirdette meg, jelezve a politika folytonosságát Kína-barát elődjével, Dutertével. Peking folyamatos terjeszkedését látva azonban Marcos az elmúlt hónapokban új külpolitikai irányt vett fel, amely a Pentagonnal és a hagyományos szövetségeseivel kibővített védelmi együttműködést jelentett. A manilai politikai újrakalibráció miatt elégedetlen Peking most nyomás alá helyezi a Fülöp-szigeteki erőket a Dél-kínai-tengeren.

Az EU igyekszik kihasználni a manilai politikai váltást, mivel a Fülöp-szigeteket az indo-csendes-óceáni térség fontos partnerének tekinti. Von der Leyen manilai látogatása során bejelentették a kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodásról (FTA) folytatott tárgyalások újraindításását. Míg az EU és a Fülöp-szigetek közötti szabadkereskedelmi tárgyalások 2015-ben kezdődtek, azokat Brüsszel 2017-ben a Duterte-kormány idején leállította a romló emberi jogi helyzet és a véres drogellenes kampány miatt.

Ezen túlmenően a Fülöp-szigetek a világ második legnagyobb nikkeltermelője, amelyet kritikus nyersanyagként és stratégiai nyersanyagként is azonosítanak, ennek ellenére az export nem diverzifikált, 90 százaléka Kínába irányul. Az export átirányítása csökkentheti a Fülöp-szigetek sebezhetőségét, ugyanakkor az ellátási lánc diverzifikációja révén megkönnyíti a kockázatmentesítés („de-risking”) folyamatát az EU számára.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ismét Wagner-zsoldosok harcolnak Kelet-Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 16:46
Ezt közölte legalábbis az ukrán hadsereg.  
Makro / Külgazdaság Furcsa eltűnések rázzák meg Kínát, és ez egy vészjósló üzenet a világ számára is
Kollár Dóra | 2023. szeptember 27. 15:57
A védelmi tárca vezetőjének eltűnése nemcsak a nemzetközi megfigyelőket tartja lázban, hiszen ez már nem az első alkalom.
Makro / Külgazdaság Lengyelország megpályázza a 2036-os olimpia megrendezését
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 15:31
Andrzej Duda államfő szerdai bejelentése szerint Lengyelország megpályázza a 2036-os nyári olimpia megrendezését.
Makro / Külgazdaság Nem sikerült új kormányfőt választani az EU egyik legnagyobb országában
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 14:51
Nem választotta miniszterelnökké a konzervatív Néppárt (PP) jelöltjét a spanyol parlament a szerdán megtartott első szavazáson Madridban.
Makro / Külgazdaság Új uniós kormányfőt fogadott Von der Leyen
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 14:16
Az EU-nak jövőképet kell meghatároznia a sikeres bővítéshez, ezért az Európai Bizottság elkezdett dolgozni egy sor, a bővítést megelőző politikai felülvizsgálaton - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán Brüsszelben.
Makro / Külgazdaság NATO-segítséggel támadhatta Szevasztopolt az ukrán hadsereg
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 13:31
A Szevasztopol elleni pénteki támadást az ukrán hadsereg amerikai és brit szakemberekkel szoros koordinációban hajtotta végre - jelentette ki Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Tízezrével menekülnek az örmények az azeriek elől
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 12:46
Már meghaladta a 47 ezret szerda délig (közép-európai idő szerint) Hegyi-Karabahból (az örmény többségű azerbajdzsáni enklávéból) Örményországba menekülők száma - közölte Nazeli Bagdaszárján, az örmény miniszterelnök szóvivője.
Makro / Külgazdaság Csökkentik az árakat a benzinkutak
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 11:37
Csökkenő üzemanyagárakat tapasztalhatunk a héten a benzinkutakon.
Makro / Külgazdaság Azerbajdzsán győzött a villámháborúban, de nagy árat fizetett érte
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 11:20
Az azerbajdzsáni fegyveres erők 192 katonája meghalt, és 511 megsebesült a szeptember 19-20-i hegyi-karabahi "terrorellenes művelet" során - közölte a bakui egészségügyi minisztérium szerdán.
Makro / Külgazdaság Betiltottak egy neonáci csoportot Németországban
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 10:47
Németországban szerdán ismét betiltottak egy, a német belügyminisztérium szerint szélsőjobboldali, elsősorban gyerekek és fiatal felnőttek befolyásolását célzó szervezetet, a hatóságok házkutatást tartottak a csoport több tagjánál.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG