<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Saját fontos minisztere szólította fel Benjamin Netanjahut, hogy állítsa le a vitatott igazságügyi reformot.

Az elmúlt hetekben az izraeli belpolitikát a Netanjahu-kormány vitatott - és egyes elemeiben szakértők által az Orbán-kormány által felépítette "illiberális" rendszerhez hasonlított - igazságügyi reformcsomagja körüli viták uralták. A javaslatcsomag ellen hatalmas, a hatóságok és a tüntetők közötti összecsapásokat is hozó tömegmegmozdulások voltak az országban, illetve ellenzéki politikusok, közéleti személyiségek is hevesen bírálták.

Most azonban a Reuters híre szerint Netanjahu saját pártjának és kormányának egyik befolyásos embere, Yoav Gallant védelmi miniszter is nyilvánosan a törvénycsomag ellen szólalt fel a nyilvánosság előtt.

"Az egyre mélyülő megosztottság a hadseregbe és a biztonsági szervezetekbe is beszivárog - ez egyértelmű, azonnali és valós veszélyt jelent Izrael biztonságára. Ebben nem vállalhatok szerepet"

- mondta Gallant egy rövid televíziós nyilatkozatban, majd leszögezte:

"A törvénykezési folyamatot le kell állítani jelen helyzetben."

Gallant mellett kiállt két másik Likud-párti képviselő is. A Netanjahu-kormányt támogató koalíciónak kényelmes, 64 fős többsége van az izraeli törvényhozásban, így Gallant és néhány társa önmagukban nem tudják megakadályozni a január 4-én bejelentett törvénycsomag megszavazását, de kiállása másokat is a kormányfővel való szembefordulásra ösztönözhet.

Az ellenzék legbefolyásosabb vezetője, Yair Lapid volt kormányfő üdvözölte Gallant "bátor lépését", Itamar Ben-Gvir, a kormánykoalíció szélsőjobboldali pártja által delegált rendőrminiszter viszont arra szólította fel Netanjahut, hogy váltsa le Gallantot.

Korábban arról érkeztek hírek az országból, hogy számos kitüntetett tartalékos katona, illetve egész alakulatok tiltakoznak a törvénycsomag ellen, esetenként a tartalékos szolgálatot is megtagadva.

Makro / Külgazdaság Kínai hadgyakorlaton vesznek rész az orosz csapatok
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 20:06
Oroszország részt vesz a Kína által megtartandó Észak. Együttműködés 2023 kódnevű hadgyakorlaton - közölte pénteken a kínai védelmi minisztérium a TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Több száz drónt kapott Irántól Oroszország
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 19:40
A pénteki nap történései röviden.
Makro / Külgazdaság Ebben nem sok szerepe van az Orbán-kormány vakcináinak - A hét videója
Gáspár András - Izsó Márton - Székely Sarolta | 2023. június 9. 19:14
A várakozásokat meghaladó mértékben lassult idehaza az infláció. Bár a gazdaságfejlesztési miniszter szerint működnek a kormányzat lépései az infláció ellen, valójában a mostani fejleményekhez vajmi kevés köze van ezeknek. A friss adat ugyanakkor növelte annak esélyét, hogy Orbán Viktor egy újabb célját pipálhassa ki. Az árakról, inflációról és a kötelező akciókról beszélget Gáspár András lapigazgató és Székely Sarolta felelős szerkesztő A hét videójában.
Makro / Külgazdaság Kiakadtak hazájában a cseh kormányra
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 17:18
Élesen bírálta a cseh ellenzék pénteken a prágai képviselőházban Vít Rakusan belügyminisztert, aki előző nap az uniós belügyminiszterek luxemburgi tanácskozásán a kormány nevében egyetértett az Európai Unió migrációs rendszerének reformjával. Az új migrációs és menekültügyi csomag többek közt kötelező szolidaritási mechanizmust vezetne be az uniós tagállamok között.
Makro / Külgazdaság Egy hónap és kezdik telepíteni az orosz atomfegyvereket Fehéroroszországba
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:52
Július 7-8-án kezdődik meg az orosz atomfegyverek Fehéroroszországba telepítése - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a fehérorosz hivatali partnerével, Aljakszandr Lukasenkával pénteken Szocsiban folytatott megbeszélésén.
Makro / Külgazdaság Az orosz jegybank is meghozta a maga döntését
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:36
Az orosz jegybank a várakozásoknak megfelelően 7,5 százalékon tartotta az alapkamatot pénteken, egyúttal jelezte, hogy a magasabb inflációs kockázatok miatt nagyobb eséllyel emelhet kamatot a következő üléseken.
Makro / Külgazdaság Ha egyre olcsóbb a piacon a gáz, miért nem csökkennek a lakossági tarifák?
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:18
A vártnál kedvezőbb májusi inflációs adat hátteréről kérdezték az ATV Start műsorában munkatársunkat. Gáspár András lapigazgató arról is beszélt: egy kedvező adat alapján nem várható, hogy az MNB változtatna kamatcsökkentési stratégiáján. Ez persze nagy terhet ró a kamatkiadások növekedésén keresztül a költségvetésre, amelynek finanszírozása uniós pénzek híján egyébként is meglehetősen drága.
Makro / Külgazdaság Hatalmas hitelt kap az ukrán vasúttársaság
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:58
Kétszázmillió euró hitelt folyósít az ukrán vasúttársaságnak (UZ) az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) Ukrajna és az Európai Unió vasúti szállítási összeköttetéseinek fejlesztésére.
Makro / Külgazdaság 11 ukrán hadifoglyot küldött Moszkva Magyarországra
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:32
Ezt a miniszterelnök-helyettes, Semjén Zsolt erősítette meg.
Makro / Külgazdaság Rossz hír jött az olasz iparról
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:16
Áprilisban a várt növekedés helyett csökkent az ipari termelés Olaszországban az előző hónaphoz képest - derült ki az olasz statisztikai hivatal, az Istat pénteken közzétett adataiból.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG