6p
Tegnap este a brit parlament eldöntötte, hogy nem dönt el semmit: egyik alternatív Brexit-javaslat sem kapott többséget az alsóházban. A kilépési megállapodás elfogadása szintén bizonytalan, pedig Theresa May brit kormányfő még a lemondását is bejelentette ennek érdekében. De pontosan mi történt a színfalak mögött?
Theresa May tegnap este, amint elhagyja a parlamentet. EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA.

A konzervatív képviselőket tömörítő 1922 Bizottság ülésterme a londoni parlamentben  annyira tele volt tegnap délután, hogy a későn érkezőknek már csak a folyosón jutott hely. Bent a teremben Theresa May éppen arra készült, hogy bejelentse: csaknem három év után megválik a kormányfői poszttól.

Benne volt a levegőben

A Daily Telegraph riportja szerint a lemondásra utaló első jel a miniszterelnökhöz intézett kérdések során bukkant fel.

Miután Ian Blackford, a Skót Nemzeti Párt parlamenti vezetője azt sugallta, hogy a kormányfő távozásával kívánja megnyitni az utat az EU-val kötött kilépési megállapodás elfogadása (és ezzel a kilépés végrehajtása) előtt, Theresa May cáfolat helyett egy talányos választ adott: felelőssége és kötelessége tudatában továbbra is azért dolgozik, hogy beteljesítse a Brexitet.

A képviselők azonnal érezték, hogy valami történni fog. Délután öt órára már több mint 300 tory zsúfolódott össze az ülésteremben: David Davis korábbi Brexit-ügyi miniszter a földön ült, Boris Johnson vezető Brexit-párti politikus pedig a hátsó sorokban állt.

„Az emberek számítottak arra, hogy be fogja jelenteni, de azt nem tudták, hogy milyen formában teszi ezt”

-  mondta egy képviselő.

A nagy bejelentés

A kormányfő öt óra öt perckor érkezett meg a terembe, hogy ismertesse döntését, amit már jó pár napja fontolgatott. A képviselők ünnepélyes csendben hallgatták.

„Olyan időszakot élünk, amely próbára teszi az országunkat és a pártunkat. De már majdnem célba értünk. Már majdnem készen állunk arra, hogy új fejezetet kezdjünk, és új jövőt építsünk. (...) Tudom, hogy (a párton belül) egy új megközelítésre – és egy új vezetésre – van igény a Brexit-tárgyalások második szakaszában. És én nem fogok ennek az útjában állni.”

Hozzátette: el kell fogadni a kilépési megállapodást, és ezáltal be kell teljesíteni a Brexitet.

„Készen állok arra, hogy az általam tervezettnél korábban fejezzem be munkámat annak érdekében, hogy megtegyük azt, ami jó az országunknak és a pártunknak. (...) Minden jelenlévőt a megállapodás támogatására kérek, hogy beteljesíthessük történelmi kötelességünket – azaz végrehajtsuk a brit emberek döntését, és rendezett körülmények között hagyjuk el az Európai Uniót”

- fogalmazott Theresa May a Brexitről döntő 2016-os népszavazásra utalva.

May tehát szavai szerint azért távozik, hogy a szkeptikus tory képviselők támogassák és megszavazzák a megállapodást. (A parlament korábban már kétszer leszavazta az egyezményt, mindkétszer nagy többséggel.)

Sokakat meggyőzött...

A kormányfő mintegy húsz percig beszélt, szavait számos képviselő megkönnyezte.

„Érzelmektől fűtött hangulat volt”

- jellemezte az ülést a brit lap egyik forrása. Theresa May mindvégig szenvedélyes volt, de uralta az érzelmeit.

„A kormányfő a tőle megszokott méltósággal és erővel beszélt. Ez egy nagyon szomorú nap”

- mondta Claire Perry energiaügyi miniszter.

Két EU-szkeptikus képviselő azonnal felállt, és kijelentette, hogy most már igennel fog szavazni. Jacob Rees-Mogg, a Brexit-párti European Research Group vezetője szintén azt mondta, hogy meg fogja szavazni az egyezményt, és hasonló jelzéseket küldött Boris Johnson is.

Ők eddig azért ellenezték a kilépési megállapodást, mert az szerintük megalázó az Egyesült Királyságra nézve, és fennáll a veszély, hogy annak nyomán az ország örökös vámunióban marad az EU-val. Most viszont attól félnek, hogy ha nem szavazzák meg az alkut, akkor a Brexit akár el is maradhat. A megállapodás nélküli kilépést ugyanis a parlament nem támogatja.

... de nem mindenkit

Az egyezmény elfogadása azonban még ezzel együtt is kérdéses. A BBC szerint a sok esetben a mérleg nyelvét jelentő északír Demokratikus Unionista Párt, valamint a keményvonalas Brexit-pártiak egy része továbbra sem hajlandó beadni a derekát.

Dominic Raab korábbi Brexit-ügyi miniszter például úgy véli, hogy lehetne még kompromisszumokat elérni Brüsszelben (az újratárgyalástól az EU konzekvensen elzárkózik – a szerk.), vagy ha mégsem, akkor mégis „beszélni kellene” a megállapodás nélküli kilépésről.

Leszavazott alternatívák

A helyzetet tovább nehezíti, hogy az egyéb Brexit-megoldások sem tűnnek életképesnek a parlamentben. Tegnap késő este az alsóház nyolc alternatív lehetőségről szavazott, azonban egyik sem kapott többséget.

A legközelebb a többséghez az a javaslat járt, amely szerint a Brexit után is vámunióban kellene maradni az EU-val. Ezt az indítványt csupán 264:272 arányban vetették el. A legtöbb jóváhagyó voksot pedig az a javaslat kapta, hogy népszavazást kellene tartani a kilépési megállapodásról. Ezt a képviselők 268:295 arányban szavazták le.

A legnépszerűbb indítványok hétfőn ismét a ház elé kerülhetnek, törvény azonban csak abból lehet, amelyet a képviselők legalább szűk többsége támogat.

Összegezve: a kilépési megállapodás elfogadása továbbra is bizonytalan (egyelőre még az sem biztos, hogy szavaznak róla), az alternatívák közül pedig egynek sincs kellő támogatottsága. Azaz továbbra is totális patthelyzet áll fenn.

Csúszik a Brexit

Egyelőre csak az biztos, hogy az eredetileg március 29-re (azaz holnapra) tervezett kilépés csúszik: tegnap a parlament megszavazta a halasztást.

Az EU által adott új céldátum május 22. (ha harmadszorra elfogadják az egyezményt) vagy április 12. (ha nem fogadják el). Utóbbi esetben a brit kormánynak eddig az időpontig kell közölnie, hogy mi a további terve a Brexittel.

UPDATE:

A brit kormány tervei szerint pénteken ismét az alsóház elé kerülhet a kilépési megállapodás. Az azonban még kérdéses, hogy szavazásra is sor kerül-e majd.

(Helyszíni körképünk a témában: Ezt mondják az angolok a Brexitről. Jegyzetünk: Szálljunk le a döglött lóról, és hagyjuk menni a briteket)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
Makro / Külgazdaság Fordulat jöhet a lakossági napelemes piacon
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 08:49
Pályázati támogatások nélkül bajba kerülhet a piac. 
Makro / Külgazdaság Korlátozzák a szabadságukat és durván bánnak az adósokkal a kínai hatóságok
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 08:16
Akinek tartozása van, az nem utazhat a vonatok egy részén. Ez csak egy dolog a sok közül. 
Makro / Külgazdaság Budapest felének megfelelő területet foglaltak el az oroszok, Putyinra saját vendéglője főz
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 07:22
Amerikai becslés szerint az év eleje óta akkora ukrán területet foglaltak el az előre haladó orosz csapatok, amekkora nagyjából megfelel Budapest pesti városrészének.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG