5p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Rossz hír Ukrajnának, hogy a valójában igen pontos nyugati fegyverek egyre kevésbé találják el célpontjaikat. Ez az orosz hadsereg egyre fejlettebb elektronikus hadviselési képességének köszönhető. Káncz Csaba jegyzete.

Az ukrajnai orosz invázió első évében mindenki a „Himars-effektust” emlegette: az orosz csapatok kezdeti előrenyomulása után ugyanis Ukrajna képes volt pontos támadásokat indítani a támadók állásai ellen az amerikai gyártmányú többszörös rakétavetőkkel. Oroszország egyszerűen nem számolt ilyen fegyverrendszerrel. Ezt az előnyt Ukrajna több hónapon keresztül ki tudta használni, sőt 2022 őszén ellentámadással ki is űzte az orosz katonákat a megszállt területek egy részéről.

Lepukkant csodafegyver

Nos, mára a „Himars-effektus” elszállt. Amint arról a „Washington Post” beszámol, a Nyugat által Ukrajnának szállított precíziós irányítású fegyverrendszerek egy része már régóta nem éri el célját. Egy ukrán tiszt még azt is elmondta a lapnak, hogy a Himars a háború második éve óta „teljesen hatástalanná” vált.

Mérlegen a HIMARS
Mérlegen a HIMARS
Fotó: Egyesült Államok hadserege / Wikimedia Commons

Míg korábban a lövedékek pontosan eltalálták a beprogramozott célpontot, most akár 15 méterrel is mellé lőnek. De hogyan történhetett ez meg?

Putyin ásza az elektronikus hadviselés. Nemcsak a személyi állomány és a lőszer hiánya okoz gondot az ukrán védőknek, hanem Moszkva elektromágneses képességei is többször keresztbe tesznek nekik.

Azt ki kell emelni, hogy mindkét fél széles körben alkalmazza a zavaró technológiát, amely képes manipulálni a drónok és más fegyverek GPS-jelét. A zavarás a műhold GPS-jelét a vevő számára használhatatlanná teszi - a műhold alapú rendszer meghibásodik. A hamisítás viszont megzavarja a műhold által a vevőnek küldött jelet oly módon, hogy hamis pozíciót ad ki. A repülő drónok így a földre hozhatók anélkül, hogy egy lövést is le kellene adniuk.

Az amerikai fegyverek hatástalanokká válnak

Különösen az USA szerelte fel a kijevi csapatokat mindenféle precíziós irányítású, GPS-támogatású fegyverekkel. Ezek közé tartoznak bizonyos lőszerek a Himars rendszerekhez, vagy a Joint Direct Attack Munition (JDAM) - a nem irányított bombákhoz olyan utólagos felszerelési készletet szállítottak, amelynek célja, hogy azokat nagy pontosságú légi bombákká alakítsák. A Washington Post szerint a földről indítható földi indítású kis átmérőjű bombák (GLSDB) és a korszerű M982 Excalibur tüzérségi lőszerek is érintettek.

Bármilyen modernek is azonban a felszerelések, az orosz képességek az elektronikus hadviselés terén jelenleg jobbak. Az ukrán hadsereg ebben a helyzetben aligha tudja hasznosítani ezeket a rendszereket. Ukrajnában Oroszország az invázió kezdete óta folyamatosan alkalmazkodott a Nyugat által Kijevnek biztosított fegyverrendszerekhez.

Zaluzsnyij időben figyelmeztetett

Egyes esetekben az oroszoknak még a nyugati fegyvereket, például a brit-francia Storm Shadow/Scalp cirkálórakétákat is sikerült leszállásra kényszeríteniük, majd azokat elemezniük. Ukrajna pedig jelenleg vesztésre áll, noha jó minőségű nyugati elektronikai hadviselési rendszerekkel is felszerelik.

Tavaly az ukrán fegyveres erők akkori főparancsnoka, Valerij Zaluzsnij azt írta a brit The Economist-ban, hogy Oroszország „egyértelmű fölényben” van az elektronikus hadviselés terén. Szerinte Oroszország mintegy 60 különböző eszközt telepített Ukrajnában. Az orosz hadseregnek 2009 óta van egy kizárólag elektronikus hadviseléssel foglalkozó részlege is.

Az elektronikus hadviselés veszélyt jelent a Nyugatra

Az a tény, hogy a Nyugat nagyrészt kimaradt a modern hadviselés e területének fejlődéséből, problémává válhat Oroszország NATO-val szembeni fenyegető magatartása miatt.

Most már az európai biztonságunk is veszélybe került. Az elektromágneses mező ugyanis ma már sokkal több potenciális célpontot kínál, mint 30 évvel ezelőtt. A vezeték nélküli kapcsolatok például ma már mindenütt jelen vannak.

Taurus cirkálórakéta: csodafegyver Putyin zavaró technológiája ellen?

A nyugati államok már rendelkeznek olyan fegyverekkel, amelyeket nem lehet könnyen befolyásolni az orosz zavaró technológiával. Ezek közé tartozik a német Taurus cirkálórakéta, amely a műholdas rendszerektől függetlenül képes célba találni. Ennek oka, hogy más rendszerekkel is rendelkezik a helyzetmeghatározáshoz: egy „inerciális” navigációs rendszerrel, egy terepreferencia navigációs rendszerrel és egy képfeldolgozó navigációs rendszerrel. Ez egy fontos ok, amiért Ukrajna Németországtól reméli a szállítást.

De Olaf Scholz (SPD) kancellár már többször elutasította a kérést. Ezt többek között Németország biztonsági érdekeivel indokolta. Szerinte ha a fegyver Oroszország kezébe kerül, az a Kreml számára fontos információkat tárhat fel a használt technológiáról és a kancellár érvelése szerint ez csökkentené Németország elrettentő erejét.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megerősítette a magyar államadós-osztályzatot a Fitch Ratings
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 07:04
A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentett döntése alapján érvényben maradt a magyar szuverén devizakötelezettségek "BBB" szintű osztályzata.
Makro / Külgazdaság Megint többet kell fizetni hétfőtől a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 18:41
Vége a jó világnak.
Makro / Külgazdaság Máris megvan a vámháború első áldozata? Mi lesz a pálinkákkal?
Buksza blog | 2024. június 14. 16:08
Az Európából Kínába szállított szeszesitaltermékek, például pálinkafélék, mondjuk a francia konyak lehet az első európai áldozata a kínai elektromos autókra kivetett európai uniós büntetővámra adott pekingi válasznak.
Makro / Külgazdaság Putyin Zaporizzsja és Herszon megyét is magának követeli
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 14:20
Aligha elfogadható ez Ukrajnának.
Makro / Külgazdaság Áprilisban csökkent az euróövezet külkereskedelmi többlete
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 13:25
Az előző havinál és a vártnál is jóval kisebb külkereskedelmi többlettel zárta áprilist az euróövezet az EU statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken publikált első becslése alapján.
Makro / Külgazdaság Áll a bál a Vörös-tengeren is, súlyosan megsebesült egy matróz
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 11:14
Húszi rakéták vettek célba több hajót is, egy súlyos sebesült is van.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor is beismerte, hogy bajban van Brüsszelben
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 10:44
"Két hölgy" miatt. Ha nem jön össze az új frakció, még messzebb kerül Brüsszel elfoglalása, márpedig a magyar miniszterelnök szerint sem áll jól a dolog.
Makro / Külgazdaság Kezdődik a háború Kína és Brüsszel között?
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 09:46
Pekingben közölték, nem hagyják válasz nélkül az ellenséges lépést, megtorló intézkedések jöhetnek.
Makro / Külgazdaság Kapott egy jó hírt Lázár János
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 08:31
A márciusi kiábrándító adatok után jelentősen javult egy fontos gazdasági mutató.
Makro / Külgazdaság Megismételhetik a főpolgármester-választást! Ezt kezdeményezi Karácsony Gergely
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 16:28
Budapest teljes területén, a lehető legrövidebb időn belül. Bármi is legyen az eredménye a szavazatok pénteki újraszámlálásának.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG