TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az amerikai kormányzat újabban világosan jelzi, hogy a kínai elnök nem legitim választás révén jutott hatalomra. Hszi elnököt ez hidegen hagyja, és padlógázzal folytatja a hatalomkoncentrációt. Káncz Csaba jegyzete.

Mao Ce-tung néhai elnök 1976-os halála után a kínai vezetők az ország jólétének folyamatos növeléséhez kötötték a kommunista párt (KKP) legitimitását. Ennek a korszaknak azonban a globális recesszió beköszöntével befellegzett, ráadásul már Németország is csatlakozik ahhoz az India és Ausztrália által vezetett koalícióhoz, amely a kínai beszállítási láncok felváltására törekszik. Most abba ne menjünk bele, hogy ez a törekvés hogyan érinti a 750 milliárdért megépítendő Belgrád-Budapest vasútvonal kihasználtságát, amely kínai árukat szállítana Európába és amely kapcsán még a recesszió beköszönte előtt 2400 éves megtérüléssel számoltak a hazai szakértők.

Washington jelzése

Hszi Csin-ping elnök 2012-es hatalomra kerülése óta egy elképesztő hatalmi koncentrációt hajtott végre, és olyan hivatalos titulusokat gyűjtött be, mint a KKP főtitkára, a Kínai Népköztársaság elnöke, a Központi Katonai Bizottság elnöke, a Nemzetbiztonsági Bizottság vezetője és az átfogó államháztartási reformcsoport feje. Hszi négy éve aztán átvette a főparancsnoki pozíciót Kína parancsnoki központjában (Joint Operations Command Center), és ezzel a Kínai Néphadsereg (PLA) műveleti parancsnoka lett háború esetén. Hszi már addig is elnöke volt a Központi Katonai Bizottságnak, amely a hadsereget ellenőrzi. Ezzel teljesen nyeregbe érezhette magát, legalábbis, amíg a dolgok jól mentek – de amikor beüt egy nemzeti krízis, akkor Hszi gyakorlatilag minden hibáért és mulasztásért egy személyben (!) felelős.

A Hszinhua hírügynökség által közreadott képen Hszi Csin-ping kínai elnök megnyitja a Nemzetközi Szolgáltatáskereskedelmi Vásárt (CIFTIS) Pekingben 2020. szeptember 4-én. (Fotó: MTI/AP/Hszinhua/Li Tao) A Hszinhua hírügynökség által közreadott képen Hszi Csin-ping kínai elnök megnyitja a Nemzetközi Szolgáltatáskereskedelmi Vásárt (CIFTIS) Pekingben 2020. szeptember 4-én. (Fotó: MTI/AP/Hszinhua/Li Tao)

Mindeközben a Peking és Washington között széteső kapcsolatok újabb jeleként az amerikai külügyminiszter már csak „főtitkárként” emlegeti Hszit és befejezte az „elnök” megszólítást. Megfigyelők szerint az amerikai kormányzat ezzel is jelzi, hogy Hszi nem legitim választás révén jutott hatalomra, és egy újabb jelét adják annak, hogy a kétoldalú kapcsolatok hidegháborús állapotokba zuhantak vissza.

Lábhoz rendelt biztonságiak

Mindez kevéssé zavarja az elnököt, aki padlógázzal folytatja hatalomkoncentrációt. A befolyásos japán Nikkei Asian Review jelentette, hogy Hszi a közelmúltban az ország rendőri erejét az Államtanács (gyakorlatilag a kormány) felügyelete alól a KKP közvetlen ellenőrzése alá vonta. Úgyszintén, a Népi Fegyveres Rendőrség (egy olyan félkatonai szervezet, amely a belbiztonságért, a tüntetések kezeléséért és terrorizmus elhárításért felel) a Központi Katonai Bizottság parancsnoksága alá került – korábban a hadsereg és a kormány alatt szolgáltak. Európában kevéssé ismert tény, hogy Hszi tartja magát Mao Ce-tung 91 évvel ezelőtt kidolgozott katonai doktrínájához, miszerint a Kínai Néphadsereg (PLA) nem az ország fegyveres ereje, hanem a KKP-é.

Hszi a múlt évben nevezte ki régi harcostársát a Közbiztonsági Minisztérium újonnan felállított titkosszolgálati irodájának élére. Bár az iroda hivatalos feladata a KKP vezetésének védelme, sokak gyanúja szerint valójában az iroda megfigyeli a kommunista nagykutyák minden lépését, és arról jelentéseket küld Hszi elnök számára.

Számos jel szerint ennek kapcsán tisztogatási kampány indult az állambiztonság legfelső szintjein. Augusztus közepén indult nyomozás Gong Daoan ellen súlyos fegyelmi kihágás és törvénysértések vádjával. Gong nemcsak Sanghaj alpolgármestere, hanem 2017 óta a metropolisz rendőrfőnöke is volt. Kiemelendő, hogy Gong idén már a harmadik olyan államtitkári rangú közbiztonsági tisztviselő, aki kihullott a KKP kegyeiből.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
hírlevél