TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az amerikai kormányzat újabban világosan jelzi, hogy a kínai elnök nem legitim választás révén jutott hatalomra. Hszi elnököt ez hidegen hagyja, és padlógázzal folytatja a hatalomkoncentrációt. Káncz Csaba jegyzete.

Mao Ce-tung néhai elnök 1976-os halála után a kínai vezetők az ország jólétének folyamatos növeléséhez kötötték a kommunista párt (KKP) legitimitását. Ennek a korszaknak azonban a globális recesszió beköszöntével befellegzett, ráadásul már Németország is csatlakozik ahhoz az India és Ausztrália által vezetett koalícióhoz, amely a kínai beszállítási láncok felváltására törekszik. Most abba ne menjünk bele, hogy ez a törekvés hogyan érinti a 750 milliárdért megépítendő Belgrád-Budapest vasútvonal kihasználtságát, amely kínai árukat szállítana Európába és amely kapcsán még a recesszió beköszönte előtt 2400 éves megtérüléssel számoltak a hazai szakértők.

Washington jelzése

Hszi Csin-ping elnök 2012-es hatalomra kerülése óta egy elképesztő hatalmi koncentrációt hajtott végre, és olyan hivatalos titulusokat gyűjtött be, mint a KKP főtitkára, a Kínai Népköztársaság elnöke, a Központi Katonai Bizottság elnöke, a Nemzetbiztonsági Bizottság vezetője és az átfogó államháztartási reformcsoport feje. Hszi négy éve aztán átvette a főparancsnoki pozíciót Kína parancsnoki központjában (Joint Operations Command Center), és ezzel a Kínai Néphadsereg (PLA) műveleti parancsnoka lett háború esetén. Hszi már addig is elnöke volt a Központi Katonai Bizottságnak, amely a hadsereget ellenőrzi. Ezzel teljesen nyeregbe érezhette magát, legalábbis, amíg a dolgok jól mentek – de amikor beüt egy nemzeti krízis, akkor Hszi gyakorlatilag minden hibáért és mulasztásért egy személyben (!) felelős.

A Hszinhua hírügynökség által közreadott képen Hszi Csin-ping kínai elnök megnyitja a Nemzetközi Szolgáltatáskereskedelmi Vásárt (CIFTIS) Pekingben 2020. szeptember 4-én. (Fotó: MTI/AP/Hszinhua/Li Tao) A Hszinhua hírügynökség által közreadott képen Hszi Csin-ping kínai elnök megnyitja a Nemzetközi Szolgáltatáskereskedelmi Vásárt (CIFTIS) Pekingben 2020. szeptember 4-én. (Fotó: MTI/AP/Hszinhua/Li Tao)

Mindeközben a Peking és Washington között széteső kapcsolatok újabb jeleként az amerikai külügyminiszter már csak „főtitkárként” emlegeti Hszit és befejezte az „elnök” megszólítást. Megfigyelők szerint az amerikai kormányzat ezzel is jelzi, hogy Hszi nem legitim választás révén jutott hatalomra, és egy újabb jelét adják annak, hogy a kétoldalú kapcsolatok hidegháborús állapotokba zuhantak vissza.

Lábhoz rendelt biztonságiak

Mindez kevéssé zavarja az elnököt, aki padlógázzal folytatja hatalomkoncentrációt. A befolyásos japán Nikkei Asian Review jelentette, hogy Hszi a közelmúltban az ország rendőri erejét az Államtanács (gyakorlatilag a kormány) felügyelete alól a KKP közvetlen ellenőrzése alá vonta. Úgyszintén, a Népi Fegyveres Rendőrség (egy olyan félkatonai szervezet, amely a belbiztonságért, a tüntetések kezeléséért és terrorizmus elhárításért felel) a Központi Katonai Bizottság parancsnoksága alá került – korábban a hadsereg és a kormány alatt szolgáltak. Európában kevéssé ismert tény, hogy Hszi tartja magát Mao Ce-tung 91 évvel ezelőtt kidolgozott katonai doktrínájához, miszerint a Kínai Néphadsereg (PLA) nem az ország fegyveres ereje, hanem a KKP-é.

Hszi a múlt évben nevezte ki régi harcostársát a Közbiztonsági Minisztérium újonnan felállított titkosszolgálati irodájának élére. Bár az iroda hivatalos feladata a KKP vezetésének védelme, sokak gyanúja szerint valójában az iroda megfigyeli a kommunista nagykutyák minden lépését, és arról jelentéseket küld Hszi elnök számára.

Számos jel szerint ennek kapcsán tisztogatási kampány indult az állambiztonság legfelső szintjein. Augusztus közepén indult nyomozás Gong Daoan ellen súlyos fegyelmi kihágás és törvénysértések vádjával. Gong nemcsak Sanghaj alpolgármestere, hanem 2017 óta a metropolisz rendőrfőnöke is volt. Kiemelendő, hogy Gong idén már a harmadik olyan államtitkári rangú közbiztonsági tisztviselő, aki kihullott a KKP kegyeiből.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél