<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A világ legnépesebb országában tovább gyengélkedik a feldolgozóipar. Oroszországban ugyanakkor a nyár eleje óta először javultak az ágazat mutatói.

Tovább gyengült a kínai feldolgozóipar teljesítménye októberben az energiaellátási problémák és a magasba szökött nyersanyagárak hatására a kínai statisztikai hivatal adatai szerint. A nemzeti statisztikai hivatal, valamint a kínai logisztikai és beszerzési szövetség (CFLP) által számított feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 49,2 pontra csökkent októberben, a második egymást követő hónapja tartó visszaesést jelezve. Elemzők 49,7 pontra, vagyis a visszaesés mérséklődésére számítottak a szeptemberi, 49,6 pont után.

A chipgyártók nem győzik teljesíteni a megrendeléseket (fotó: pixabay.com)A chipgyártók nem győzik teljesíteni a megrendeléseket (fotó: pixabay.com)

A BMI 50 pont fölötti értéke növekedésre, az alatti pedig visszaesésre utal. A múlt havi adat a leggyengébb volt 2020 februárja óta, amikor a kínai feldolgozóipari BMI 35,7 pontra zuhant az országban akkor tetőző koronavírus-járvány miatti korlátozások hatására.

Csao Csing-ho, a kínai statisztikai hivatal vezető elemzője az adatokkal egy időben közzétett közleményben a teljesítmény további gyengülését elsősorban az energiaellátási problémák, illetve az egyes nyersanyagok árának jelentős növekedése által okozott kedvezőtlen hatásoknak tulajdonította. A szakértő rámutatott: a felmérés során vizsgált 21 ágazatból 9 BMI-je állt az 50 pontos küszöb fölött októberben, vagyis hárommal kevesebb ágazatban mértek növekedést szeptemberhez képest. Októberben is növekedést tudtak elérni egyebek mellett a csúcstechnológiával és a berendezések gyártásával foglalkozó ágazatok. A magas eneregiaigényű ágazatok teljesítménye ezzel szemben zsugorodott.

Csakúgy, mint szeptemberben, a vállalatok mérete szerint bontott adatok októberben is azt tükrözték, hogy a kínai feldolgozóipari nagyvállalatok képesek voltak növelni teljesítményüket, jóllehet az előző hónaphoz képest enyhén visszafogottabb mértékben. A kis-és középvállalatok teljesítménye azonban egyaránt visszaesett, a középvállalatok esetében ráadásul a zsugorodás gyorsulását regisztrálták. A kisvállalatok teljesítménye pedig már az egymást követő hatodik hónapja csökkent.

A termelésre vonatkozó részmutató az előző hónapról 1,1 ponttal gyengülve 48,4 pontra csökkent októberben. Az új megrendelések állományának 48,8 pontos részindexe a harmadik egymást követő hónapja tartó visszaesést tükrözte, a zsugorodás mértéke ráadásul nőtt szeptemberhez képest. 

A feldolgozóiparon kívüli, főleg a szolgáltatásokat és az építőipart tömörítő szektor BMI-je a szeptemberi 53,2 pontról 52,4 pontra csúszott vissza októberben, ám még így is a szektor teljesítményének növekedéséről árulkodott. Az építőipar teljesítménye ugyan továbbra is bővült, ám enyhébb mértékben szeptemberhez képest, miután a szektorra jelentős nyomást gyakorolt az ország második legnagyobb ingatlanfejlesztőjének számító China Evergrande konglomerátum eladósodása.
    
Bár a kínai szolgáltatóipar teljesítménye októberben is nőtt, a bővülés üteme lassult szeptemberhez képest. A statisztikai hivatal szakértője szerint az október eleji, a nemzeti ünnep miatti egyhetes munkaszünet kedvező hatással volt egyebek mellett a szálloda- és vendéglátóipari keresletre. Az ország egyes részein újból felbukkanó járványgócok miatt mindazonáltal sokan inkább helyben töltötték a szabadságukat, így a vasúti- és légiközlekedésben csupán mérsékelt növekedést regisztráltak - tette hozzá.
    
Az üzleti várakozások részindexe a szeptemberi 59,1 pontról 58,5 pontra mérséklődött, ám így is a szektorban működő vállalatok derűlátását tükrözte az elkövetkező 12 hónapot illetően.

Oroszországban most nagyon jól megy az olajfeldolgozó cégeknek (fotó: pixabay.com)Oroszországban most nagyon jól megy az olajfeldolgozó cégeknek (fotó: pixabay.com)

    
Június óta először nőtt az orosz feldolgozóipar teljesítménye az idén októberben, elsősorban a termelés bővülése és a belföldi új megrendelések emelkedésének hatására.

A londoni Markit Economics gazdaságkutató intézet hétfőn közölte, hogy az orosz feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) a szeptemberi 49,8 pontról októberben 51,6 pontra emelkedett, május óta a legmagasabb szintre nőtt. A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, az az alatti a zsugorodását jelzi.

A jelentésért felelős szakértő rámutatott arra, hogy a megrendelések az új és a régebbi belföldi üzletfelek nagyobb keresletének köszönhetően nőttek, miközben május óta először emelkedett a foglalkoztatottak száma az ágazatban. A külföldi kereslet ugyanakkor már ötödik hónapja csökkent októberben.  A Markit azzal számol, hogy az idén az orosz ipari termelés 4,3 százalékkal nő a tavalyi 2,6 százalékos csökkenés után. Oroszországban a feldolgozóipar adja a hazai össztermék (GDP) mintegy 16 százalékát.

Ugyancsak jó hír az orosz gazdaságnak, hogy 2019 augusztusa óta a legalacsonyabb szintre süllyedt a munkanélküliség szeptemberben, és gyorsult a kiskereskedelmi forgalom növekedése. Az orosz statisztikai hivatal közlése szerint szeptemberben a munkanélküliségi ráta 4,3 százalékra süllyedt az augusztusi 4,4 százalékról. Az elemzői várakozások átlagában emelkedést jelző, 4,5 százalék szerepelt szeptemberre. A munkanélküliek száma augusztussal összevetve 78 ezerrel, 3 millió 272 ezerre csökkent szeptemberben. Egy éve szeptemberben jóval nagyobb mértékű, 6,3 százalékos munkanélküliséget mértek Oroszországban.

Ugyancsak a statisztikai hivatal kimutatása szerint szeptemberben a kiskereskedelmi forgalom növekedése éves összevetésben 5,6 százalékra gyorsult az augusztusi 5,3 százalékról. Elemzők lassuló, 3,8 százalékos forgalomnövekedésre számítottak szeptemberre. Oroszországban az idei első kilenc hónapban a kiskereskedelmi forgalom 8,4 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Még csak most jön a feketeleves?
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 11:16
A következő hónapokban az egyre magasabb bázis, a növekvő infláció, egyes háztartások esetén a meredeken megugró rezsiköltségek, az előbbiek miatt az év utolsó hónapjaiban csökkenő reálbérek, az emelkedő kamatok, valamint egyes átmeneti tényezők megszűnése miatt folytatódhat a kiskereskedelmi forgalomlassulása - derül ki a Magyar Bankholding friss elemzéséből.
Makro / Külgazdaság Nincs jó hírünk annak, aki autót venne
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 10:22
Miközben az új személygépkocsikra hosszú hónapokig, akár évekig is kell várni, a használt autókból is kevesebb érkezik az országba.
Makro / Külgazdaság Ebből megint baj lesz: kilőtt a gázár!
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 09:18
Több mint 5 százalékos drágulást követően csaknem két hónapja nem látott magas szinten áll.
Makro / Külgazdaság Most már az adatok is mutatják, mennyire megcsappant a költőpénzünk
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 09:00
Szinte hajszálra ugyanakkora volt a kiskereskedelmi forgalom, mint egy éve - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss közléséből.
Makro / Külgazdaság Globális minimumadó: az Orbán-kormány kritikája, hogy az egyetlen versenyelőnyünk az alacsony adókulcs
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 08:11
A globális minimumadó nem vonja el az adópolitika megszabását a nemzeti kormányoktól – írja laptársunk, az Mfor. Rámutatnak, az adófajtának mind a két pillérje, az extraprofitadó és a minimális nyereségadó is elsősorban a multinacionális vállalkozások anyavállalatainak országai számára jelent többletbevételt, a világcégek központjában kell majd megfizetni ezt az adóterhet. Laptársunk értékeli Orbán Viktor miniszterelnök ezzel kapcsolatos álláspontját is.
Makro / Külgazdaság Kezd derengeni Putyinnak, mi várhat az oroszokra
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 07:23
Avril Haines, az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatója jelezte, hogy az orosz elnök már nincs annyira elszigetelve az ukrajnai invázióból származó rossz hírektől. Dióhéjban az elmúlt órák háborús történéseiről.
Makro / Külgazdaság Blinken: az Egyesült Államok elszánt barátként marad meg Izrael mellett
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 06:32
Az Egyesült Államok és Izrael partnersége erősebb mint valaha, és ezen nem változtatnak az amerikai adminisztráció és a leendő új izraeli kormány közötti erős véleménykülönbségek Palesztina és Irán tekintetében - hangsúlyozta Anthony Blinken amerikai külügyminiszter vasárnap egy konferencián Washingtonban.
Makro / Külgazdaság Életbe lépett az olajembargó: komoly dízelhiány jöhet - interjú
Tiszóczi Roland | 2022. december 5. 05:26
Az oroszok háború-finanszírozási forrásainak elzárása céljából az orosz olajexport ma életbe lépett európai uniós embargója óriási kihívást jelent nemcsak az öreg kontinens, de az egész világ ellátása szempontjából. Ha ezt a magyar kormány nem ismeri fel, hamarosan hazánkban lehet a legmagasabb üzemanyagár egész Európában – mondta Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője a lapunknak adott interjúban.
Makro / Külgazdaság Amerika ezzel meg is nyerné a következő világháborút
Káncz Csaba | 2022. december 4. 18:52
A világ első 6. generációs stratégiai bombázója a Pentagon válasza a Kínával való jövőbeni konfliktussal kapcsolatos növekvő aggodalmakra. A B-21 Raider „digitális bombázó”, amely felhőtechnológiát tartalmaz, lehetővé téve a gyorsabb frissítéseket. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kongóban keresztények tízezrei tiltakoztak
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 18:36
Keresztények tízezrei tüntettek a Kongói Demokratikus Köztársaságban az ország keleti felét szorongató erőszak ellen vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG