<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Közelebb került egy esetleges törlesztési csődhöz a China Evergrande, a második legnagyobb kínai ingatlanfejlesztő csoport, miután elmulasztotta egyik dollárkötvényének kamatait kifizetni a csütörtöki határidőre.

A világ legeladósodottabb ingatlanfejlesztője 305 milliárd dollárral tartozik hitelezőinek, és kifogyott a készpénzből. Egyes befektetők attól tartanak, hogy ha fizetésképtelenné válik és összeomlik a vállalat, az megrengetheti a kínai pénzügyi rendszert, és hatása tovaterjedhetne az egész világra.

A vállalatnak 83,5 millió dollárt kellett volna kifizetnie egy kétmilliárd dollár értékben külföldön kibocsátott, 2022 márciusában lejáró kötvény tulajdonosainak csütörtökön, egy másik dollárkötvény után pedig a jövő héten esedékes 47,5 millió dollár kamat folyósítása.

Összeomolhat a kínai ingatlanpiac. Fotó: Reuters/MTIÖsszeomolhat a kínai ingatlanpiac. Fotó: Reuters/MTI


A Reuters hírügynökség bennfentes forrásokból származó értesülése szerint azonban a kötvénytulajdonosok nem kapták meg csütörtökön az őket megillető pénzt, ráadásul a China Evergrande még csak meg sem kereste őket. Ezzel kezdetét vette egy 30 napos türelmi idő, de ha ez idő alatt sem fizet a vállalat, az törlesztési csődöt jelent.

"Ezek a kísérteties csend időszakai, mivel ebben a szakaszban senki sem akar nagy kockázatot vállalni" - mondta Howe Chung Wan, a Principal Global Investors amerikai vagyonkezelő ázsiai kötvénybefektetési részlegének vezetője.

Hozzátette, hogy az Evergrande nagyságához mérhető kínai vállalat még nem került ilyen súlyos helyzetben, így várni kell a következő napokban a helyzet alakulásának megítéléséhez.  A kínai központi bank pénteken ismét készpénzt juttatott a bankszektorba, amivel január óta nem látott mértékű, összesen 42 milliárd jüan extra likviditást biztosított a héten repo ügyeletek keretében. Ez a piacok támogatásának jeleként értékelhető, de a kormányzat nem szólalt meg, és a kínai állami média sem adott támpontokat egy esetleges mentőcsomagról.

A China Evergrande a múlt héten pénzügyi tanácsadókat fogadott fel, és arra figyelmeztetett, hogy fizetésképtelenné válhat. A vállalat csúfos összeomlása összezúzhatja az ingatlanpiacot, amely a kínai háztartások vagyonának 40 százalékát teszi ki. A kínai vezetésnek azt kell tehát eldöntenie, hogy mennyire tudja szigorítani a pénzügyi fegyelmet anélkül, hogy társadalmi zavargások robbannának ki.
A belföldi kockázatok jelentősek a hatalmas vagyontartalékot jelentő ingatlanszektort fenyegető veszélyek miatt.

"Az ingatlanértékesítés és a beruházások elkerülhetetlenül tovább  lassulhatnak, ami közel 1 százalékpontot venne el a GDP növekedéséből" - mutattak rá a Société Générale francia nagybank elemzői, arra figyelmeztetve, hogy minél tovább várnak a döntéshozók a cselekvéssel, "annál nagyobb lesz a kemény landolás kockázata".

A múlt héten országszerte tiltakoztak elégedetlen beszállítók, lakásvásárlók és befektetők. Az elégedetlenség tovább erősödhet egy esetleges fizetésképtelenség esetén, és más fejlesztőknél is válságot okozhat. Az Evergrande azt ígérte, hogy a hazai befektetőket részesíti előnyben, és a héten meg is oldotta az egyik hazai kötvény után járó kamatok kifizetését. Ugyanakkor egy szót sem ejtettek a külföldi kötvénytulajdonosokat megillető kamatokról.

Az Evergrande tetemes adósságából a külföldiek részesedése nagyjából 20 milliárd dollárt tesz ki. A külföldi kötvénytulajdonosok kezdik úgy hinni, hogy egy hónapig is eltarthat, amíg a dolgok tisztázódnak, és a piacok már arra számítanak, hogy jelentős adósságleírást kell végrehajtaniuk.

Jennifer James, a Janus Henderson Investors brit vagyonkezelő elemzője szerint az a legvalószínűbb végkimenetel, hogy a vállalat és a hitelezők egy átütemezési megállapodást kötnek. Ha azonban rosszul kezelik a megállapodást, "a bizalomvesztésnek tovagyűrűző hatásai lehetnek".

A China Evergrande a hitelből való építkezés üzleti modelljének megtestesítője, és hónapokkal ezelőtt került nehéz helyzetbe annak nyomán, hogy a kormány már jó ideje szigorítja az ingatlanszektor szabályozását az adósságállomány és a spekuláció növekedésének megfékezésére. A vállalatnak dollármilliárdokban mérhető eszközöket kellett értékesítenie, hogy megfeleljen az új hitelezési előírásoknak. Azóta, hogy Peking 2017-ben elkezdte szorosabbra fonni az ingatlanszektor pénzügyi ellenőrzését, kisebb ingatlanfejlesztő vállalatok százai mentek csődbe.

Az utóbbi napokban erős mozgásokat váltott ki a globális pénz- és tőkepiacokon az a félelem, hogy a világ második legnagyobb gazdaságában megismétlődik a Lehman Brothers esete. Az akkor negyedik legnagyobb amerikai befektetési bankcsoport és egyben a világ vezető brókercége 2008 szeptemberében csődbe ment, és ennek következményeként a nagy gazdasági világválság (1929-1933) óta nem látott pénzügyi és gazdasági krízisbe süllyedt az egész világ. Az elemzők többsége szerint az Evergrande csődje esetén bankok és más hitelezők elveszítenék pénzüket, ám kevéssé valószínű, hogy ez megrengetné a kínai pénzügyi rendszer stabilitását és globális láncreakciót váltana ki.

A világ nagy jegybankjainak vezetői is jelezték, hogy szoros figyelemmel követik az eseményeket. A Bank of England csütörtökön közölte, hogy óvatosan optimista, várakozásai szerint a helyzet nem vesz túl rossz fordulatot, Peking elejét veszi egy nagyobb zavar kialakulásának. A svájci jegybank viszont arra figyelmeztetett, hogy nem szabad félvállról venni, egy kis, helyi jelentőségű problémának tekinteni az ügyet. Christine Lagarde, az Európai Központi Bank vezetője pedig a CNBC amerikai televíziónak adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy az euróövezet közvetlen kitettsége korlátozott mértékű.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kritikus lehet a dízelellátás a nyári időszakban
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 19:49
A világon egyre több jelentés azt mutatja, hogy szinte minden piacon alacsony szintre estek a finomított termékkészletek, különösen az úgynevezett közép-disztillátum (dízel, repülő üzemanyag, háztartási tüzelőolaj) termékcsalád esetében van jelentős hiány globálisan. Pletser Tamás, az Erste EMEA olaj- gázipar elemzője írásában ezt a témát járta körbe.  
Makro / Külgazdaság Az olajembargóról is tárgyalt Orbán Viktor, ütésváltás Varsó és Moszkva között – esti összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 19:17
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Örülhet Putyin: bivalyerős lett a rubel
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 17:59
Hétéves csúcsra emelkedett a rubel árfolyama az euróval szemben. A dollár ellenében pedig már több mint 30 százalékkal erősödött.
Makro / Külgazdaság Hatalmasat ment ma a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 17:37
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1678,10 pontos, 4,02 százalékos emelkedéssel, 43 457,58 ponton zárt hétfőn.
Makro / Külgazdaság Ki a fene gyújtogat Oroszországban? És hogyan? És miért?
Litván Dániel | 2022. május 23. 17:22
Hétvégén megint egy fontos katonai kutatóintézet lángolt Oroszországban. Ez már a sokadik ilyen rejtélyes tűzeset, és még mindig csak feltételezések vannak arról, ki lehet a felelős értük. Összeszedtük a lehetőségeket.
Makro / Külgazdaság Merészet lépett Varsó, kérdésessé vált az orosz gáz tranzitja
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 17:16
Varsó felmondta az Oroszországot Európával összekötő gázvezetéken történő gáztranzitról szóló szerződést. A Kreml szerint megjósolhatatlan, hogy mi lesz az orosz gáz tranzitjával ezen a gázvezetéken keresztül.
Makro / Külgazdaság A nap képe: a vakmerő diplomata, aki ujjat húzott Putyinnal
Wéber Balázs | 2022. május 23. 16:39
Lemondott, mert szégyenli magát a háború miatt. De vajon túléli-e?
Makro / Külgazdaság Biden elnök Tokióban – drámai mozgások Ázsiában is
Káncz Csaba | 2022. május 23. 15:37
Ma Ausztrália, India és az Egyesült Államok nemzeti vezetői Tokióba érkeznek a negyedik Quad Vezetők Csúcstalálkozójára. Kína idegesen figyeli a találkozók gyakoriságát – mindössze 14 hónap alatt a vezetők már 4 alkalommal egyeztettek. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Már a 2022-es előirányzat több mint 80 százalékánál jár az államháztartási hiány
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 12:16
Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt, úgynevezett központi alrendszere 326,2 milliárd forint hiánnyal zárt áprilisban.
Makro / Külgazdaság Joe Biden beszólt: Kína most tényleg kiakadhat?
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 11:06
Az Ázsiában tartózkodó amerikai elnök nem is annyira finoman üzent Kínának.
hírlevél
Ingatlantájoló