<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Mennyire fontosak a hitelminősítők? És mit számít egyáltalán, hogy egy, kettő, vagy éppen három mondja azt, hogy jó helyen van a külföldiek pénze Magyarországon? Most akkor tejben-vajban fürödhetünk a Moody's döntése után? Befektetési szolgáltatók mondják el, hogy mit jelent a megnövekedett mozgástér és miért lesz ez jó nekünk.

Nagy öröm és boldogság övezte a harmadik hitelminősítő, a Moody’s döntését, amikor befektetésre ajánlott kategóriába sorolta hazánkat november elején.  Kormányoldalról ismét hallhattuk, hogy tovább nőhet a költségvetés mozgástere, végre megtörtént, aminek rég óta jönnie kellett. Ugyanakkor azt is nagyon jól tudjuk, hogy egy-egy korábbi elmarasztaló döntés során éppen arról szólt a fáma, hogy a hitelminősítőknek semmi hasznuk és több kárt okoznak, mint hasznot. Mostani befektetői körkérdésünkben tehát arra kerestük a választ, hogy mit is jelent igazából ez a sokszor említett megnövekedett mozgástér, de arra is kíváncsiak voltunk, hogy számít-e, ha három helyett csak két hitelminősítőnél van az ország jó pozícióban. Íme a válaszok:

Szántó András - lakossági üzletág igazgató, Equilor Befektetési Zrt.

A felminősítés miatt több befektetési alap és befektető veheti meg a magyar állampapírokat, illetve az alacsonyabb kockázati besorolás miatt a magyar befektetések mögöttes tőkeszükséglete is alacsonyabb lett. Ez eredményezheti, hogy a korábbinál alacsonyabb hozamok mellett is képes finanszírozni magát a magyar állam, így a monetáris politika mozgástere kissé tágabb lett. A harmadik felminősítésnek kisebb a jelentősége, mint a szeptemberi S&P döntésnek, de lehet olyan befektetési alap, mely éppen a Moody’s besorolása alapján dönt. Továbbá „megnyugtatóbb” a befektetők számára, ha mindhárom hitelminősítőnél befektetésre ajánlott kategóriában van Magyarország, mint ha csak kettőnél lenne.

Balásy Zsolt – elemző, Concorde Alapkezelő

A felminősítéseknek piaci hatásuk a jelenlegi globális hangulatban gyakorlatilag nincsen. Akár a forint, akár a magyar kötvények árfolyamát nézzük, legfeljebb napon belül láthattunk vevőket a hírekre, de ez nem is csoda. Mindkét piacot az határozza meg, hogy a globális likviditás merre megy éppen. Azok a vevők, akik a felminősítés miatt vehetik a kötvényeket most megveszik azoktól, akik előtte azért vették, hogy majd odaadják nekik – az eszközeink ára ettől nem változik. Ez a legjobban a kötvénypiacunkon látszik, ahol a tíz éves hozamunk hajszálpontosan ugyanúgy, ezekben a napokban (hetekben) kezdett eltávolodni a 3% környékéről, ahogy teszi azt a lengyel 10 éves hozam is – nagyjából akkor, amikor a fejlett piaci hozamok is emelkedésnek indultak. Tehát országspecifikus mozgástér növekedésről nem beszélhetünk, a globális játszótér szabja meg a korlátokat – amelyek a globális hozamemelkedést elnézve inkább szűkülni látszanak.

Ürmössy Gergely - az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője

Több olvasata is van megnőtt a mozgástérnek. Az egyik olvasata, hogy a felminősítésnek köszönhetően tovább csökkenhetnek az állampapírhozamok, ami a költségvetés szempontjából kisebb adósságszolgálati terhet jelent, tehát forrás szabadul fel, amit más célra allokálhat a kormány. Másik olvasata pedig, hogy a választásokra készülve lehetőség nyílhat a költségvetés fellazítására (anélkül, hogy akár az EU-s, akár a magyar fiskális szabályok sérülnének), hiszen lesz piaci kereslet az addicionálisan kibocsátandó magyar kötvényekre. A harmadik olvasata az, hogy Magyarország elgondolkozhat azon, hogy devizakötvényt bocsásson ki, hiszen a forint hozamokkal összehasonlítva jelentősen alacsonyabb hozamok mellett tehetné ezt meg.  Végül pedig úgy is lehet értelmezni a megnőtt mozgásteret, hogy a kormány áthelyezheti a fókuszt a rövidtávú válságmenedzsmentről a hosszú távú gazdasági stratégia megalkotására és kivitelezésére, hiszen a magyar gazdaság már nem küzd akut problémákkal, így például lehet olyan kérdésekkel is foglalkozni, mint a versenyképesség javítása, vagy a bürokrácia és államigazgatás áramvonalasítása.

Fontos, hogy mindhárom nagy hitelminősítőnél visszakerült befektetésre ajánlott kategóriába Magyarország, hiszen a különböző befektetők (bankok, alapkezelők, jegybankok, stb.) különböző kockázatkezelési stratégiával rendelkeznek, ami többek között azt is jelenti, hogy nem feltétlenül ugyanannak a hitelminősítőnek a véleményét veszik alapul, amikor a befektetéseikről döntenek. Így várhatóan a közeljövőben a külföldi befektetők olyan csoportja jelenhet majd meg a magyar kötvénypiacon, akik Magyarország bóvliba minősítése óta távol maradtak. Ez praktikusan annyit jelenthet, ha ez a kereslet megjelenik, akkor – elsősorban – a hosszú lejáratú kötvényhozamok jelentősen csökkenhetnek, illetve abban az esetben, ha elromlik a nemzetközi befektetői hangulat, akkor a hazai piacra kisebb mértékben gyűrűzhet be a volatilitás.

Christopher Dembik, a Saxo Bank vezető makrogazdasági elemzője

A Moody’s általi felértékelés egy újabb pozitív jelzés a külföldi befektetőknek, ami igazolja, hogy – a várakozásainknak megfelelően – Magyarország pénzügyi és gazdasági helyzete javult, és továbbra is javulni fog. A nagy hitelminősítők és a pénzügyi világ konszenzusra jutott azt illetően, hogy a politikai kockázat Magyarországon jelentőségét veszítette. Minden bizonnyal ez most egy kiváló időszak a magyar kormány számára, hogy piaci hitelt vegyen fel az élénkítő programjai finanszírozásra – és ennek különösképp az építőiparban lehet jelentősége, mert ez a szektor lelassult az év eleje óta. A Moody’s döntésének következményeként számíthatunk arra, hogy a magyar 10 éves lejáratú államkötvény hozama középtávon ismét 3% alá csökken. Ez már elég alacsony az ország számára, de még mindig vonzó azoknak a befektetőknek, akik magas hozamot keresnek, és a biztonsághoz is ragaszkodnak.

Makro / Külgazdaság Felrobbantották a Dnyeper gátját, tízezreket kell kitelepíteni
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 20:06
Átszakadt a Dnyeper gátja Nova Kahovkánál, a háborúzó felek természetesen egymást vádolják, az ukrán kofrmány terrorcselekménynek ítéli a támadást. Prigozsin tovább támadja az orosz hadsereg vezetését, Kijev pedig további szankciókra szólította fel a nemzetközi közösséget. Háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság „A mi embereink pártolnak át“ – miért tarol a protesztpárt Németországban?
Wéber Balázs | 2023. június 6. 19:55
A második legnépszerűbb párttá vált az Alternatíva Németországért: a németek csaknem ötöde ma már rá adná voksát. Az AfD Kelet-Németországban hagyományosan erős, a jelenlegi kormány bénázása pedig országosan is a malmára hajtja a vizet. Nagyító alatt Németország legvitatottabb pártjának előretörése.
Makro / Külgazdaság Ukrán elnöki tanácsadó: egy orosz gépesített dandár robbanthatta fel a kahovkai vízerőművet
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 17:18
Előzetes információk szerint az orosz fegyveres erők 205. gépesített lövészdárja robbantotta fel a kahovkai vízerőművet - jelentette ki Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója kedden egy tévéműsorban. 
Makro / Külgazdaság A GVH az élelmiszerinfláció mélyére néz
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 15:48
Július elsején indul az online árfigyelő adatbázis. A rendszer készen áll a tesztelésre. A kiskereskedelmi cégek mindenben támogatják a rendszer elindulását és megkezdik a teszteléshez szükséges adatok feltöltését, annak érdekében, hogy elindulhasson a rendszer július elsején.
Makro / Külgazdaság Elképesztő technikai áttörést hoz az ukrajnai háború
Káncz Csaba | 2023. június 6. 15:26
Ukrajnában a pilóta nélküli fegyverrendszerek egyre fontosabbá válnak a háborúban. Közben elképesztő tudású drónok jelennek meg sorra a világ geopolitikai törésvonalai mentén. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Kijev: Oroszország terroristállam
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 13:44
Ukrajna terroristaállamnak nevezte Oroszországot az ENSZ hágai székhelyű Nemzetközi Bírósága (ICJ) meghallgatásán a Nova Kahovka-i víztározó gátja elleni robbantásos támadás miatt.
Makro / Külgazdaság A hazai cégek fele teljesen áthárítja az inflációt a vevőkre
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 12:29
Megviseli a nagyvállalatokat a 20 százalék feletti infláció, tízből kilenc cég működését befolyásolja negatívan – derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index legutóbbi méréséből. Az infláció  nagymértékű emelkedését elsősorban költségcsökkentéssel és áremeléssel kompenzálják a cégek. Utóbbinál a vállalatok közel fele teljesen beépítette az infláció mértékét az áraiba.
Makro / Külgazdaság Már megint mi történik a gázárakkal?
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 11:59
Több mint 6 százalékos mínuszban a nemzetközi gázügyletek elszámolásakor irányadó TTF-típus jegyzése.
Makro / Külgazdaság Hullanak a német tankok Ukrajnában Moszkva szerint
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 11:14
Több mint másfél ezer ukrán katonát, valamint 28 harckocsit, köztük nyolc német Leopard tankot és három francia AMX-10RC kerekes harckocsit semmisített meg az orosz hadsereg az ukrán fegyveres erők újabb támadásának visszaverése során a donyecki régió déli részén - közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője keddre virradó éjjel.
Makro / Külgazdaság Új tervvel mentené meg az Amazonast Lula da Silva
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 10:46
Új tervet hirdetett az amazóniai illegális erdőirtások felszámolására Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG