<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Mennyire fontosak a hitelminősítők? És mit számít egyáltalán, hogy egy, kettő, vagy éppen három mondja azt, hogy jó helyen van a külföldiek pénze Magyarországon? Most akkor tejben-vajban fürödhetünk a Moody's döntése után? Befektetési szolgáltatók mondják el, hogy mit jelent a megnövekedett mozgástér és miért lesz ez jó nekünk.

Nagy öröm és boldogság övezte a harmadik hitelminősítő, a Moody’s döntését, amikor befektetésre ajánlott kategóriába sorolta hazánkat november elején.  Kormányoldalról ismét hallhattuk, hogy tovább nőhet a költségvetés mozgástere, végre megtörtént, aminek rég óta jönnie kellett. Ugyanakkor azt is nagyon jól tudjuk, hogy egy-egy korábbi elmarasztaló döntés során éppen arról szólt a fáma, hogy a hitelminősítőknek semmi hasznuk és több kárt okoznak, mint hasznot. Mostani befektetői körkérdésünkben tehát arra kerestük a választ, hogy mit is jelent igazából ez a sokszor említett megnövekedett mozgástér, de arra is kíváncsiak voltunk, hogy számít-e, ha három helyett csak két hitelminősítőnél van az ország jó pozícióban. Íme a válaszok:

Szántó András - lakossági üzletág igazgató, Equilor Befektetési Zrt.

A felminősítés miatt több befektetési alap és befektető veheti meg a magyar állampapírokat, illetve az alacsonyabb kockázati besorolás miatt a magyar befektetések mögöttes tőkeszükséglete is alacsonyabb lett. Ez eredményezheti, hogy a korábbinál alacsonyabb hozamok mellett is képes finanszírozni magát a magyar állam, így a monetáris politika mozgástere kissé tágabb lett. A harmadik felminősítésnek kisebb a jelentősége, mint a szeptemberi S&P döntésnek, de lehet olyan befektetési alap, mely éppen a Moody’s besorolása alapján dönt. Továbbá „megnyugtatóbb” a befektetők számára, ha mindhárom hitelminősítőnél befektetésre ajánlott kategóriában van Magyarország, mint ha csak kettőnél lenne.

Balásy Zsolt – elemző, Concorde Alapkezelő

A felminősítéseknek piaci hatásuk a jelenlegi globális hangulatban gyakorlatilag nincsen. Akár a forint, akár a magyar kötvények árfolyamát nézzük, legfeljebb napon belül láthattunk vevőket a hírekre, de ez nem is csoda. Mindkét piacot az határozza meg, hogy a globális likviditás merre megy éppen. Azok a vevők, akik a felminősítés miatt vehetik a kötvényeket most megveszik azoktól, akik előtte azért vették, hogy majd odaadják nekik – az eszközeink ára ettől nem változik. Ez a legjobban a kötvénypiacunkon látszik, ahol a tíz éves hozamunk hajszálpontosan ugyanúgy, ezekben a napokban (hetekben) kezdett eltávolodni a 3% környékéről, ahogy teszi azt a lengyel 10 éves hozam is – nagyjából akkor, amikor a fejlett piaci hozamok is emelkedésnek indultak. Tehát országspecifikus mozgástér növekedésről nem beszélhetünk, a globális játszótér szabja meg a korlátokat – amelyek a globális hozamemelkedést elnézve inkább szűkülni látszanak.

Ürmössy Gergely - az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője

Több olvasata is van megnőtt a mozgástérnek. Az egyik olvasata, hogy a felminősítésnek köszönhetően tovább csökkenhetnek az állampapírhozamok, ami a költségvetés szempontjából kisebb adósságszolgálati terhet jelent, tehát forrás szabadul fel, amit más célra allokálhat a kormány. Másik olvasata pedig, hogy a választásokra készülve lehetőség nyílhat a költségvetés fellazítására (anélkül, hogy akár az EU-s, akár a magyar fiskális szabályok sérülnének), hiszen lesz piaci kereslet az addicionálisan kibocsátandó magyar kötvényekre. A harmadik olvasata az, hogy Magyarország elgondolkozhat azon, hogy devizakötvényt bocsásson ki, hiszen a forint hozamokkal összehasonlítva jelentősen alacsonyabb hozamok mellett tehetné ezt meg.  Végül pedig úgy is lehet értelmezni a megnőtt mozgásteret, hogy a kormány áthelyezheti a fókuszt a rövidtávú válságmenedzsmentről a hosszú távú gazdasági stratégia megalkotására és kivitelezésére, hiszen a magyar gazdaság már nem küzd akut problémákkal, így például lehet olyan kérdésekkel is foglalkozni, mint a versenyképesség javítása, vagy a bürokrácia és államigazgatás áramvonalasítása.

Fontos, hogy mindhárom nagy hitelminősítőnél visszakerült befektetésre ajánlott kategóriába Magyarország, hiszen a különböző befektetők (bankok, alapkezelők, jegybankok, stb.) különböző kockázatkezelési stratégiával rendelkeznek, ami többek között azt is jelenti, hogy nem feltétlenül ugyanannak a hitelminősítőnek a véleményét veszik alapul, amikor a befektetéseikről döntenek. Így várhatóan a közeljövőben a külföldi befektetők olyan csoportja jelenhet majd meg a magyar kötvénypiacon, akik Magyarország bóvliba minősítése óta távol maradtak. Ez praktikusan annyit jelenthet, ha ez a kereslet megjelenik, akkor – elsősorban – a hosszú lejáratú kötvényhozamok jelentősen csökkenhetnek, illetve abban az esetben, ha elromlik a nemzetközi befektetői hangulat, akkor a hazai piacra kisebb mértékben gyűrűzhet be a volatilitás.

Christopher Dembik, a Saxo Bank vezető makrogazdasági elemzője

A Moody’s általi felértékelés egy újabb pozitív jelzés a külföldi befektetőknek, ami igazolja, hogy – a várakozásainknak megfelelően – Magyarország pénzügyi és gazdasági helyzete javult, és továbbra is javulni fog. A nagy hitelminősítők és a pénzügyi világ konszenzusra jutott azt illetően, hogy a politikai kockázat Magyarországon jelentőségét veszítette. Minden bizonnyal ez most egy kiváló időszak a magyar kormány számára, hogy piaci hitelt vegyen fel az élénkítő programjai finanszírozásra – és ennek különösképp az építőiparban lehet jelentősége, mert ez a szektor lelassult az év eleje óta. A Moody’s döntésének következményeként számíthatunk arra, hogy a magyar 10 éves lejáratú államkötvény hozama középtávon ismét 3% alá csökken. Ez már elég alacsony az ország számára, de még mindig vonzó azoknak a befektetőknek, akik magas hozamot keresnek, és a biztonsághoz is ragaszkodnak.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Háromszorosára nőtt a légitársaságok forgalma az egy évvel korábbihoz képest
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 16:46
Továbbra is erőteljes a globális légi közlekedés fellendülése, az európai légitársaságok júniusi utasforgalma több mint háromszorosára nőtt, 234,4 százalékkal emelkedett 2021 júniusához képest.
Makro / Külgazdaság Új centrista szövetséget hozott létre a volt olasz miniszterelnök
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 16:30
A Matteo Renzi volt miniszterelnök vezette Élő Olaszország és a Carlo Calenda vezette Akció nevű párt csütörtökön bejelentette politikai szövetségük megszületését, amely harmadik pólust kíván képviselni az olasz baloldali és a jobboldali pártok választási koalíciójával szemben.
Makro / Külgazdaság Óriási mennyiségű metánt bocsátanak ki a hulladéklerakók világszerte
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 16:16
Óriási mennyiségű metánt bocsátanak ki a hulladéklerakók világszerte, a bomló élelmiszerhulladékból a Buenos Aires-i, delhi, mumbai és lahori lerakókban a bolygó felmelegedéséért felelős gáz szabadul fel - derül ki egy új kutatásból.
Makro / Külgazdaság Putyin nem viccel – megjelent az új haditengerészeti stratégia
Káncz Csaba | 2022. augusztus 11. 15:19
Az új haditengerészeti doktrína feltűnően eltér a legutóbbi, 2015-ös kiadástól. A benne leírt világ sokkal nyugtalanítóbbnak és veszélyesebbnek tűnik, miközben a konfliktusok lehetősége jelentősen megnőtt. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Olaf Scholz: helyes döntés volt kihagyni az orosz gázimportot a szankciókból
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 14:31
Helyesen döntött az Európai Unió és a legfejlettebb iparú demokráciákat összefogó G7 csoport azzal, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborújával összefüggésben nem sújtotta szankciókkal az orosz gázimportot - jelentette ki Olaf Scholz német kancellár csütörtökön Berlinben.
Makro / Külgazdaság ENSZ: Milliókat sújt a szárazság Afrikában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 13:14
Egy év alatt egymillió ember vált földönfutóvá Szomáliában az országot sújtó aszály miatt.
Makro / Külgazdaság Lábhoz tett fegyverrel figyelik Matolcsy Györgyék az infláció száguldását
Csabai Károly | 2022. augusztus 11. 09:32
Bár a júliusi éves fogyasztóiár-index már 13,7 százalék lett, s a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke már a 20 százalékos inflációs rátát sem zárja ki, a jegybank ma sem látott okot a kamatemelésre.
Makro / Külgazdaság Trump visszavág - ezúttal az FBI-nak
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 08:51
A volt amerikai elnök azt állítja, a Szövetségi Nyomozó Iroda bizonyítékokat helyezett el nála, amikor házkutatást tartott a floridai birtokán.
Makro / Külgazdaság Kína szerint az USA miatt tört ki az orosz-ukrán háború
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 07:36
Az orosz-ukrán háború immár 169. napjába lépve összegyűjtöttük, mi történt, amíg ön aludt.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György helyettese újabb sokkoló prognózissal állt elő
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 06:16
Virág Barnabás monetáris politikáért felelős MNB-alelnök szerint a következő hónapokban 20 százalék környékére gyorsulhat az infláció.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG