<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mennyire fontosak a hitelminősítők? És mit számít egyáltalán, hogy egy, kettő, vagy éppen három mondja azt, hogy jó helyen van a külföldiek pénze Magyarországon? Most akkor tejben-vajban fürödhetünk a Moody's döntése után? Befektetési szolgáltatók mondják el, hogy mit jelent a megnövekedett mozgástér és miért lesz ez jó nekünk.

Nagy öröm és boldogság övezte a harmadik hitelminősítő, a Moody’s döntését, amikor befektetésre ajánlott kategóriába sorolta hazánkat november elején.  Kormányoldalról ismét hallhattuk, hogy tovább nőhet a költségvetés mozgástere, végre megtörtént, aminek rég óta jönnie kellett. Ugyanakkor azt is nagyon jól tudjuk, hogy egy-egy korábbi elmarasztaló döntés során éppen arról szólt a fáma, hogy a hitelminősítőknek semmi hasznuk és több kárt okoznak, mint hasznot. Mostani befektetői körkérdésünkben tehát arra kerestük a választ, hogy mit is jelent igazából ez a sokszor említett megnövekedett mozgástér, de arra is kíváncsiak voltunk, hogy számít-e, ha három helyett csak két hitelminősítőnél van az ország jó pozícióban. Íme a válaszok:

Szántó András - lakossági üzletág igazgató, Equilor Befektetési Zrt.

A felminősítés miatt több befektetési alap és befektető veheti meg a magyar állampapírokat, illetve az alacsonyabb kockázati besorolás miatt a magyar befektetések mögöttes tőkeszükséglete is alacsonyabb lett. Ez eredményezheti, hogy a korábbinál alacsonyabb hozamok mellett is képes finanszírozni magát a magyar állam, így a monetáris politika mozgástere kissé tágabb lett. A harmadik felminősítésnek kisebb a jelentősége, mint a szeptemberi S&P döntésnek, de lehet olyan befektetési alap, mely éppen a Moody’s besorolása alapján dönt. Továbbá „megnyugtatóbb” a befektetők számára, ha mindhárom hitelminősítőnél befektetésre ajánlott kategóriában van Magyarország, mint ha csak kettőnél lenne.

Balásy Zsolt – elemző, Concorde Alapkezelő

A felminősítéseknek piaci hatásuk a jelenlegi globális hangulatban gyakorlatilag nincsen. Akár a forint, akár a magyar kötvények árfolyamát nézzük, legfeljebb napon belül láthattunk vevőket a hírekre, de ez nem is csoda. Mindkét piacot az határozza meg, hogy a globális likviditás merre megy éppen. Azok a vevők, akik a felminősítés miatt vehetik a kötvényeket most megveszik azoktól, akik előtte azért vették, hogy majd odaadják nekik – az eszközeink ára ettől nem változik. Ez a legjobban a kötvénypiacunkon látszik, ahol a tíz éves hozamunk hajszálpontosan ugyanúgy, ezekben a napokban (hetekben) kezdett eltávolodni a 3% környékéről, ahogy teszi azt a lengyel 10 éves hozam is – nagyjából akkor, amikor a fejlett piaci hozamok is emelkedésnek indultak. Tehát országspecifikus mozgástér növekedésről nem beszélhetünk, a globális játszótér szabja meg a korlátokat – amelyek a globális hozamemelkedést elnézve inkább szűkülni látszanak.

Ürmössy Gergely - az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője

Több olvasata is van megnőtt a mozgástérnek. Az egyik olvasata, hogy a felminősítésnek köszönhetően tovább csökkenhetnek az állampapírhozamok, ami a költségvetés szempontjából kisebb adósságszolgálati terhet jelent, tehát forrás szabadul fel, amit más célra allokálhat a kormány. Másik olvasata pedig, hogy a választásokra készülve lehetőség nyílhat a költségvetés fellazítására (anélkül, hogy akár az EU-s, akár a magyar fiskális szabályok sérülnének), hiszen lesz piaci kereslet az addicionálisan kibocsátandó magyar kötvényekre. A harmadik olvasata az, hogy Magyarország elgondolkozhat azon, hogy devizakötvényt bocsásson ki, hiszen a forint hozamokkal összehasonlítva jelentősen alacsonyabb hozamok mellett tehetné ezt meg.  Végül pedig úgy is lehet értelmezni a megnőtt mozgásteret, hogy a kormány áthelyezheti a fókuszt a rövidtávú válságmenedzsmentről a hosszú távú gazdasági stratégia megalkotására és kivitelezésére, hiszen a magyar gazdaság már nem küzd akut problémákkal, így például lehet olyan kérdésekkel is foglalkozni, mint a versenyképesség javítása, vagy a bürokrácia és államigazgatás áramvonalasítása.

Fontos, hogy mindhárom nagy hitelminősítőnél visszakerült befektetésre ajánlott kategóriába Magyarország, hiszen a különböző befektetők (bankok, alapkezelők, jegybankok, stb.) különböző kockázatkezelési stratégiával rendelkeznek, ami többek között azt is jelenti, hogy nem feltétlenül ugyanannak a hitelminősítőnek a véleményét veszik alapul, amikor a befektetéseikről döntenek. Így várhatóan a közeljövőben a külföldi befektetők olyan csoportja jelenhet majd meg a magyar kötvénypiacon, akik Magyarország bóvliba minősítése óta távol maradtak. Ez praktikusan annyit jelenthet, ha ez a kereslet megjelenik, akkor – elsősorban – a hosszú lejáratú kötvényhozamok jelentősen csökkenhetnek, illetve abban az esetben, ha elromlik a nemzetközi befektetői hangulat, akkor a hazai piacra kisebb mértékben gyűrűzhet be a volatilitás.

Christopher Dembik, a Saxo Bank vezető makrogazdasági elemzője

A Moody’s általi felértékelés egy újabb pozitív jelzés a külföldi befektetőknek, ami igazolja, hogy – a várakozásainknak megfelelően – Magyarország pénzügyi és gazdasági helyzete javult, és továbbra is javulni fog. A nagy hitelminősítők és a pénzügyi világ konszenzusra jutott azt illetően, hogy a politikai kockázat Magyarországon jelentőségét veszítette. Minden bizonnyal ez most egy kiváló időszak a magyar kormány számára, hogy piaci hitelt vegyen fel az élénkítő programjai finanszírozásra – és ennek különösképp az építőiparban lehet jelentősége, mert ez a szektor lelassult az év eleje óta. A Moody’s döntésének következményeként számíthatunk arra, hogy a magyar 10 éves lejáratú államkötvény hozama középtávon ismét 3% alá csökken. Ez már elég alacsony az ország számára, de még mindig vonzó azoknak a befektetőknek, akik magas hozamot keresnek, és a biztonsághoz is ragaszkodnak.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Összegyűjtötték az aláírásokat az ellenzéki népszavazáshoz
Valkai Nikoletta | 2022. január 20. 18:31
A két kérdéshez összesen 470 ezer aláírást szedtek össze.
Makro / Külgazdaság Putyin elképesztő eszköztára - világszerte képes beavatkozni konfliktusokba
Káncz Csaba | 2022. január 20. 15:35
Noha az orosz gazdaság a világ összes GDP-jének csak 3,1 százalékát teszi ki, katonailag hatékonyan avatkozik be világszerte a különböző konfliktusokba. Áttekintjük, hogy a Kreml milyen módszereket vonultat fel a geopolitikai céljai eléréséhez. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Népszámlálást tartottak Szlovákiában: hányan vallották magukat magyarnak?
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 12:52
36 ezerrel csökkent Szlovákiában a magukat magyar nemzetiségűnek vallók száma az elmúlt tíz évben, fogyatkozásuk üteme jelentősen lassult.
Makro / Külgazdaság Óriási sztrájk – lebénította a főváros közlekedését a vezetők tiltakozása Romániában
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 11:37
Egyetlen villamos, busz vagy trolibusz sem állt forgalomba a reggeli műszakra előirányzott, csaknem 1500 jármű közül.
Makro / Külgazdaság Szlávik János: akár már idén megjelenhet az oltás, amely a koronavírus minden variánsa ellen hatékony
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 11:06
Szlávik János főorvos, a Dél-Pesti Centrum Kórház infektológiai osztályának vezetője volt az InfoRádió Aréna című műsorának vendége.
Makro / Külgazdaság Az erősödő forint megnyugtathatta Matolcsy Györgyéket
Csabai Károly | 2022. január 20. 10:49
Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma sem emelt kamatot, ugyanúgy 4 százalékot fizet a kereskedelmi bankok nála egy hétre elhelyezett betéteiért, mint az utóbbi három alkalommal.
Makro / Külgazdaság Megvan a dátum: ekkor találkozik Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 09:57
Szijjártó Péter a TASZSZ hírügynökségnek beszélt arról, hogy mikor esedékes a találkozó.
Makro / Külgazdaság Újabb drámai rekordot döntött a koronavírus Magyarországon
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 09:13
A tegnapi csúcs után ismét sosem látott szintre nőtt a napi új fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság Lassul a gazdaság – egyből hozzányúltak a kamatokhoz Kínában
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 07:37
A kínai jegybank csökkentette az egy- és ötéves hitelek referenciakamatát, hogy ezzel is segítse a lassuló gazdaság élénkítését.
Makro / Külgazdaság Joe Biden megmagyarázta a bizonyítványt – Amerika arra készül, hogy Putyin megszállja Ukrajnát
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 06:48
Hivatalba lépése egyéves évfordulója alkalmából a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján Joe Biden amerikai elnök védelmébe vette elnöksége eddigi mérlegét, megpróbálta kicsinyíteni elnöksége kudarcait, külpolitikáról szólva pedig azt mondta, hogy szerinte Vlagyimir Putyin bevonul majd Ukrajnába.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló