<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Rijád lépése része annak a PR-offenzívának, amellyel el akarja nyerni Biden és a demokrata törvényhozók jóindulatát. A 40 éve létrehozott Perzsa-Öböl Menti Együttműködési Tanács országai eddig még katonai képességeiket sem tudták összehangolni. Káncz Csaba jegyzete.

Jared Kushner, a Fehér Ház vezető tanácsadója is részt vett tegnap a szaúdi Al-Ula városban tartott ünnepségen, amelynek során Rijád és Katar hivatalosan is megszüntette három és fél éve tartó feszült vitáját. A megállapodás alapján jövő hétfőn Szaúd-Arábia újra megnyitja földi, légi és vízi határait Katar számára. Cserébe Doha ejti a nemzetközi pert a blokádot fenntartó államokkal szemben.

Rijád lépése része annak a PR-offenzívának, amellyel el akarja nyerni Joe Biden és a demokrata törvényhozók jóindulatát, amely Dzsamál Hasogdzsi, szaúdi-amerikai újságíró 2018-as feldarabolása után elpárolgott.

Komoly amerikai érdekeltség

Kushner a Trump-kormány utolsó napjaiban áttörést igyekszik tető alá hozni a régióban, amelyhez elengedhetetlen az Öböl-menti államok egysége Irán elszigetelésében. Ezt a célt szolgálják Kushner normalizációs megállapodásai Izrael és négy arab ország, köztük az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein között, amely országok csatlakoztak Szaúd-Arábiához és Egyiptomhoz, és 2017-ben blokádot indítottak Katarral szemben.

A négy ország azzal vádolta Dohát, hogy támogatja a térség iszlamista csoportjait, és túlságosan jó viszonyt ápol Iránnal. Katar elutasította ezeket a vádakat.

Katar sorsa az USA számára is rendkívüli fontossággal bír, hiszen itt található a Közel-Kelet legnagyobb amerikai katonai támaszpontja. Az Al Udeid légibázison 11 ezer katona szolgál, és akár 120 vadászgép befogadására képes.

Ankara teljes vállszélességgel

A török parlament a 2017-es válság kitörésekor gyorsított eljárásban döntött arról, hogy további katonákat küldenek a katari bázisukra, amely akár 3000 katonát képes befogadni. Erdogan elnök a katariakat „testvéreknek” nevezte, és élelmiszer, valamint gyógyszerszállítmányokat ígért a blokád alá vett félsziget számára.

A szír válság alaposan megtépázta a török közel-keleti álmokat. Esély mutatkozott tehát arra, hogy Katarral szoros szövetségre lépjen. Erdogan és AKP pártja a katari krízis kitörése után pár óra alatt arra a következtetésre jutott, hogy Katar után Törökország lehet a szaúdiak mögött álló nyugati erők következő célpontja. A 2011-es „színes forradalmak” idején ugyanis mindkét ország az iszlamistákat támogatta, és erősen ellenezte mindkét fél az 2013-as egyiptomi katonai puccsot is, amely a Muszlim Testvériség jelöltjét, Mohamed Murszit eltávolította a hatalomból.

Szkeptikus szakértők

Barbara Slavin, az Atlanti Tanács szakértője a tegnapi megállapodás kapcsán kétségét fejezi ki, hogy a 40 éve létrehozott Perzsa-Öböl Menti Együttműködési Tanács (GCC) országainak együttműködése ettől óriási lökést kapna. Azok az országok, amelyek az elmúlt négy évtizedben még katonai képességeiket sem tudták összehangolni, és amelyeknek széttartó érdekeik és kapcsolataik vannak a külső hatalmak irányába. Slavin mindenesetre üdvözli, hogy a megállapodás nyomán csökken a régiós feszültség, és a diplomácia fog dominálni a fenyegetések és erőszakos cselekmények helyett.

Mohamed bin Szalmán szaúd-arábiai trónörökös (középen, jobbra) fogadja az Öböl menti Arab Államok Együttműködési Tanácsának (GCC) 41. csúcstalálkozójára érkező Tamím bin Hamad Ál Száni sejket, katari emírt (középen, balra) a szaúd-arábiai Al-Ula repülőterén 2021. január 5-én. A kuvaiti külügyminiszter előző nap egy megállapodásra hivatkozva bejelentette, hogy Szaúd-Arábia újranyitja Katarral közös légi, szárazföldi és tengeri határait, amelynek célja az Öböl menti viszály megoldása. (Fotó: MTI/AP/Amr Nabil)
Mohamed bin Szalmán szaúd-arábiai trónörökös (középen, jobbra) fogadja az Öböl menti Arab Államok Együttműködési Tanácsának (GCC) 41. csúcstalálkozójára érkező Tamím bin Hamad Ál Száni sejket, katari emírt (középen, balra) a szaúd-arábiai Al-Ula repülőterén 2021. január 5-én. A kuvaiti külügyminiszter előző nap egy megállapodásra hivatkozva bejelentette, hogy Szaúd-Arábia újranyitja Katarral közös légi, szárazföldi és tengeri határait, amelynek célja az Öböl menti viszály megoldása. (Fotó: MTI/AP/Amr Nabil)

A The Times of Israel-nek nyilatkozó elemzők is szkeptikusak voltak az Öböl-menti diplomáciai válság megszüntetése és egy újabb normalizációs megállapodás közti egyenes következményt illetően. „Jó lenne, ha Jared Kushner közel-keleti erőfeszítéseit egy szálra lehetne felfűzni, de szerintem ez alkalommal nincs összefüggés” – mondta Karen Young, az Amerikai Vállalkozás Intézetének Öböl-szakértője. Young szerint a szaúdi-katari megállapodás sokkal inkább „újrapozicionálásról szólt” a szaúdiak részéről, mielőtt Joe Biden elfoglalná a Fehér Házat.

Biden megfogadta, hogy helyreállítja az Egyesült Államok kapcsolatait Szaúd-Arábiával, amely meggyengült a demokraták szemében az ottani emberi jogi helyzet miatt. „Az elmúlt négy évben hozott számos külpolitikai döntés nem igazán működik számukra, ezért itt az ideje, hogy néhányukat lezárjuk” – mondta Young, utalva Rijád katari bojkottjára és a jemeni bombázásokra.

Trumpi örökség

Husszein Ibish, a washingtoni Öböl-államok intézetének munkatársa elmondta, hogy Rijád azon túl, hogy örömet szerez Bidennek, hogy az ne örököljön diplomáciai zavart, Katar blokádjának befejezéséről szóló döntésével a leköszönő Trump-adminisztráció külpolitikai örökségét is igyekezett megszilárdítani. „Ugyanakkor azt sugallni, hogy a döntés valamilyen módon hozzájárulhat a szaúdi-izraeli normalizációs megállapodáshoz, túl nagy ugrás volna” – állítja Ibish.

Ibish elismerte, hogy az Izraellel fennálló kapcsolatok minden bizonnyal megvitatásra kerül a GCC csúcstalálkozóján Al-Ulában, de ami végső soron szerepet játszik majd Rijád azon döntésében, hogy normalizálódik Izraellel, az Szaúdi-Arábia Egyesült Államokkal való kapcsolata, illetve a Salman király és fia, Mohammed bin Salman koronaherceg közti dinamika lesz. Ez utóbbi hajlandóbbnak mutatkozik kapcsolatok kialakítására a zsidó állammal, míg idősödő apja továbbra is hű a palesztin ügyhöz.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Makro / Külgazdaság Interkontinentális rakétákat lőnek ki az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 08:48
3000 katona és 300 eszköz gyakorlatozik.
Makro / Külgazdaság Egyre durvábbak a francia tüntetések, rengeteg rendőr sérült meg
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 08:06
A tüntetők viszont a rendőröket vádolják túlzott erőszakkal, egyre inkább elszabadulnak az indulatok Franciaországban.
Makro / Külgazdaság Szuperszonikus rakétát lőttek ki az oroszok, túl nagy a csend a nukleáris fegyverek körül
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 07:33
Megszűnt az orosz kommunikáció Amerika felé a nukleáris erőkről, a Japán-tengeren viszont egyértelmű üzenetet küldtek. Reggeli háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Balhé Barcelonában - letartóztattak egy EP-képviselőt
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 06:26
Öt év után tért haza, őrizetbe vették a katalán politikust.
Makro / Külgazdaság Nincs még jele a Fehéroroszországba telepítendő nuklerális taktikai eszközöknek
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 19:44
A NOB nem tartja kizártnak, hogy visszaengedje az orosz és fehérorosz sportolókat, közel 7 ezren érkeztek tegnap Ukrajnából. Háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Meglepően jól járhat a NATO a finn csatlakozással
Wéber Balázs | 2023. március 28. 19:23
Bár a finn NATO-csatlakozás látszólag elsősorban Finnország érdeke, az észak-atlanti szövetség is jelentősen erősödhet általa. Svédországgal együtt pedig egy északi erőd jön majd létre a NATO-n belül. Nagyító rovatunkban ezúttal a közelgő finn tagságot nézzük meg közelebbről.
Makro / Külgazdaság Először választottak muszlim miniszterelnököt Skóciában
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 18:39
Humza Yousafot, a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) új vezetőjét választotta kedden Skócia új miniszterelnökévé az edinburgh-i parlament. Yousaf a szavazás eredményének ismertetése utáni beszédében ismét hitet tett Skócia függetlenné válása mellett.
Makro / Külgazdaság Moszkva nem enged: ragaszkodik az Északi Áramlatot ért szabotázsakció kivizsgálásához
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 18:14
Oroszország sajnálja, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) nem támogatta az Északi Áramlat gázvezetékek ellen elkövetett diverzánscselekmény nemzetközi kivizsgálását kezdeményező orosz-kínai határozattervezetet, Moszkva ugyanakkor ragaszkodik hozzá, hogy ez a vizsgálat megtörténjen - közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságírókkal.
Makro / Külgazdaság Baj van a Teslákkal? Vizsgálódnak Amerikában
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 17:39
A biztonsági övek körül akadt egy kis probléma a vadonat új Teslák esetében.
Makro / Külgazdaság Megindult a tolongás az ukrajnai újjáépítési falatokért
Mester Nándor | 2023. március 28. 17:26
A német és az amerikai kormány megágyaz a cégeiknek. Az európai építőipari vállalatok már tapogatóznak.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG