BUX
36 048.90
+0.32%
+116.00
OTP
10 940.00
+0.18%
+20.00
MOL
1 872.00
+0.32%
+6.00
RICHTER
6 730.00
+0.52%
+35.00
MTELEKOM
382.00
+0.26%
+1.00
 
2019. október 14. 13:25

Putyin mai látogatása során mintegy 30 egyezményt hoznak a felek tető alá, több milliárd dollár értékben. Moszkvának és Rijádnak fontos geopolitikai kérdések egész sorát is meg kell tárgyalniuk a Perzsa-öböltől kezdve, Szírián át egészen Jemen kérdésköréig. Káncz Csaba jegyzete.

A szaúdi védelmi miniszter és Vlagyimir Putyin. Forrás: EPA

12 év után ma először látogat Szaúd-Arábiába Putyin elnök, hogy egy sor gazdasági- és biztonságpolitikai kérdésről tárgyaljon. A csúcstalálkozóra intenzív előkészítési munka után kerül sor és Moszkva nagy reményeket fűz a kapcsolatok további javításához. Az elmúlt években ez a viszony már egyébként is sokat javult azon OPEC megállapodás aláírásával, amely jelentősen csökkentette a globális olajkitermelést, megtámasztotta az árakat és amely hivatalos adatok szerint is 100 milliárd dollár extra bevételt hozott Moszkvának.

Sztálin tarkólövése

Moszkva és Rijád kapcsolatai a múlt század 20-as és 30-as éveiben kiválóak voltak, de aztán a paranoid Sztálin 1938 januárjában kivégeztette saját, Szaúd-Arábiába akkreditált nagykövetét, a muszlim Karim Kakimovot – egyben a szaúdi uralkodó személyes barátját. A diplomáciai kapcsolatok összeomlottak és az csak a Szovjetunió megszűnése után, 1992-ben állt helyre.

Putyin mostani látogatása során mintegy 30 egyezményt hoznak a felek tető alá, több milliárd dollár értékben. Az egyik legfőbb új játékos a kapcsolatok javításában az Orosz Közvetlen Befektetések Alapja (RDIF), amely ezekben a napokban nyitotta meg első külföldi irodáját, mégpedig Rijádban. A csúcstalálkozó előkészületei során komolyan felmerült, hogy az RDIF és a Saudi Aramco 30 százalékos közös részesedést szerez az orosz olajipari vállalatban, a Novomet-ben.

Geopolitikai közeledés

Káncz Csaba

Moszkvának és Rijádnak fontos geopolitikai kérdések egész sorát is meg kell tárgyalniuk a Perzsa-öböltől kezdve, Szírián át egészen Jemen kérdésköréig. A szaúdi politikai osztály az utóbbi hetekben erőfeszítéseket tett a Perzsa-öböl feszültségének csökkentésére. Az elmúlt órákban Irán üdvözölte azt a szaúdi koronaherceg által is jóváhagyott tervet, hogy Pakisztán és Irak közvetítő szerepet játsszanak a szaúdi-iráni tárgyalások előkészítésében. Ehhez az olvadáshoz Moszkva is hozzájárulhat adott esetben. Rijád más fronton is próbál visszavonulni az utóbbi évek esztelen intervenciós politikájából: májusban al-Thani katari emír kapott meghívást egy biztonságpolitikai csúcstalálkozóra Szalman szaúdi királytól, aki két évvel ezelőtt gazdasági és politikai bojkottot hirdetett meg Katar ellen.

A humanitárius katasztrófával szembesülő Jemen esetében a Kreml szerint kizárólag a politikai tárgyalások vezethetnek a helyzet megoldásához. A szír békefolyamat kiemelt kérdése lesz az orosz-szaúdi tárgyalásoknak. A Valdaj Klub minapi rendezvényén Putyin jelezte, hogy hajlandó a szaúdi-iráni érdekek egyeztetésére, hogy elkerüljék a Szíria területének arénává züllését.

Szaúd-Arábia biztonságát végső soron Washington garantálja, ezért az uralkodó osztály hátán a hideg futkosott a múlt héten, amikor Trump egyik napról a másikra faképnél hagyta regionális szövetségesét, a szíriai kurdokat. Rijád már csak ezért is próbálkozik most a regionális geopolitikai feszültségek enyhítésével, illetve már egy ideje több vasat is a tűzben tart. Júniusban az amerikai kongresszust hidegzuhanyként érte a hír, miszerint Rijád titokban ballisztikus rakétatechnológiát vásárolt Kínától.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Beszakadt a balkáni országok építőipara is
Privátbankár.hu | 2020. július 9. 10:56
A koronavírus-járvány miatt erősen visszaesett az építési teljesítmény Délkelet-Európa meghatározó országaiban is. Főleg a magasépítés szenvedett – derül ki az európai országok építési piacát vizsgáló szervezet nyári értékeléséből és előrejelzéséből.
Makro / Külgazdaság Közel félmilliárd euróval csökkent a külkereskedelmi többletünk májusban
MTI | 2020. július 9. 10:06
A zuhanás mögött természetesen a koronavírus áll.
Makro / Külgazdaság Áfacsökkentés és állami támogatás - így is lehet segíteni a turizmust
MTI | 2020. július 8. 17:13
Jelentős áfacsökkentéssel és az éttermi étkezés árának közvetlen költségvetési támogatásával segíti a brit kormány a koronavírus-járványt súlyosan megszenvedő vendéglátó és turisztikai ágazat újraindulását - közölte szerdán a brit pénzügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Merkel: hatalmas árat fizettünk a vírus megállításáért
Wéber Balázs | 2020. július 8. 16:53
Koronavírus-válság, gazdasági válság, Brexit – nehéz időszakban vette át Németország az EU soros elnökségét. A német kancellár szerint alapjogaink korlátozásával nagyon nagy árat fizettünk a vírusválság során, az EU még soha nem állt ekkora kihívás előtt. Az újjáépítési alapról még nyáron szeretne megegyezni. Elárulta azt is, miért szereti Beethovent.
Makro / Külgazdaság Érik a kiegészítés a nyugdíjasoknak, nem fékez a drágulás a boltokban
Baka F. Zoltán | 2020. július 8. 16:12
Az előttünk álló hetekben dől el, mekkora kompenzációt kaphatnak az idősek.
Makro / Külgazdaság A franciáknál nem lesz újra országos karantén, a koronavírus második hullámában sem
MTI | 2020. július 8. 14:42
Erről az új francia miniszterelnök beszélt. Jean Castex szerint ehelyett célzott intézkedéseket vezetnének be, melyekkel megóvhatnák a gazdaságot.
Makro / Külgazdaság Hatalmas lyuk tátong a költségvetésben - rekordhiány június végén
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 11:58
Az elmúlt hónapokban kétszer is megemelték az idei költségvetés hiánycélját a koronavírus-járvány miatt. Az első félévben ezt a szintet is meghaladta a kumulált deficit.
Makro / Külgazdaság A török drónok rommá verték Putyin légvédelmét
Káncz Csaba | 2020. július 8. 10:28
Erdogan drónjai Szíriában és Líbiában megváltoztatták a háború menetét, miközben a német védelmi minisztérium fegyveres drónok beszerzése mellett tör lándzsát. A RAND szerint viszont az autonóm fegyverrendszerek lecsökkentik a stratégiai stabilitást, mindezt egy olyan időszakban, amikor kimondottan feszültté vált a nagyhatalmak közötti viszony. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Most siessen a benzinkutakra, pénteken jön az újabb drágulás!
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 09:31
A benzin literjéért átlagban bruttó 3, a gázolajéért 4 forinttal kell többet leszurkolni július 10-étől.
Makro / Külgazdaság Egyre több veszélyes terméket szűr ki az EU, a vizsgált plüssjátékok 68 százaléka problémás
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 09:16
A biciklikre szerelhető gyerekülések közül pedig mindegyikkel baj van, állapította meg az unió fogyasztóvédelmi rendszere.
hírlevél