3p

Elgyengülni látszik az egy évszázados orosz befolyás a kaukázusi térségben az egynapos azeri-örmény háború nyomán, és a régi rend felbomlása elérheti az orosz föderációt is.

 • Az ukrán alakulatok az elmúlt napokban betörtek a Robotinétől délre lévő Novoprokopivka faluba. A település külső részein folynak a harcok. A hídfő keleti részén elérték Verbove peremét.
  Újabb telelpülésre tudta betörni az ukránok. Fotó: MTI/AP/Ukrán Állami Katasztrófavédelmi Szolgálat
  Újabb telelpülésre tudta betörni az ukránok. Fotó: MTI/AP/Ukrán Állami Katasztrófavédelmi Szolgálat
 • Vlagyimir Putyin orosz államfő állítólag azt várja kormánya hadügyminiszterétől, Szergej Sojgutól, hogy a hadsereg októberre állítsa meg az ukránok júniusban indított ellentámadását.
 • Nikol Pashinyan, Örményország miniszterelnöke tévébeszédében „hatástalannak” minősítette azt a rendszert, amelyben országa külső biztonságát Oroszország garantálja. A hárommilliós Örményország biztonsági garancia nélkül maradt Azerbajdzsán és Törökország közé szorulva azzal, hogy az ukrajnai háborúban lekötött Oroszország nem volt képes garantálni a Nagorno-Karabahhal kapcsolatban kötött 2020-as azeri–örmény békemegállapodást, amelyet Moszkva garantált.Az orosz külügyminisztérium visszautasította Pashinyan vádját, miszerint a moszkvai kormány magára hagyta Örményországot azt követően, hogy az azeri hadsereg megtámadta az Azerbajdzsánban lévő, örmények lakta nagorno-karabahi enklávét. A közlemény, szerint a jereváni vezetés hibát követ el azzal, hogy szándékosan megpróbálja lerombolni Örményország többoldalú, évszázados kapcsolatait Oroszországgal.
 • Csecsenföldön rövid idő alatt káosz alakulhat ki, ha igazak azok az információk, amelyek szerint Ramzán Kadirov, az Oroszország alá tartozó köztársaságot hadúrként irányító vezető súlyos beteg – mondja Peter Zeihan amerikai geopolitikai szakértő. Kadirov klánja orosz pénzügyi, katonai, hírszerzési háttérrel tartja fenn uralmát az országban. Ha ez elapad, akkor a klánok közti háború törhet ki vagy akár a Kadirov-klán is Oroszország ellen fordulhat. A történet végén destabilizálódhat a kaukázusi régió, ami kétfrontos háborúra kényszerítheti az oroszokat.
 • A lengyel kormány jelezte, hogy kész öregebb fegyvereket átadni arzenáljából Ukrajnának, miután azokat felváltották újakkal. Varsó ezzel tesz egy gesztust Kijevnek, miután korábban a gabonavita kapcsán kijelentették, hogy nem adnak át további fegyvereket a szomszédos országnak.
 • Kijev kérésére brit szakértők tanítják az aknák felszedésére az ukrán utászokat. A kiképzők Afganisztánban szerezték tapasztalataikat. Az orosz aknatelepítések miatt jelenleg Ukrajna a világ leginkább elaknásított országa.
 • Az orosz invázió kezdete óta Ukrajnában elkövetett erőszakos cselekményeket vizsgáló ENSZ-munkacsoport szerint az orosz állami média és más források hangvétele időnként népirtásra való felbujtáskánt értelmezhető. A testület állítása szerint az orosz katonák kiterjedten és szisztematikusan hajtottak végre bűncselekményeket.
 • Az Európai Bizottság kereskedelmi biztosa arra figyelmeztetett, hogy Kína kétértelmű állásfoglalása az Ukrajnában dúló háborúról veszélyezteti az ázsiai ország és Európa kapcsolatait. Ezzel egyidejűleg azt mondta, hogy kiegyensúlyozottabbnak kellene lennie a kereskedelmi mérlegnek. Az EU kereskedelmi deficitje Kínával szemben közel 425 milliárd dollár.
 • Megkezdi büntetése letöltését a hazaárulás vádjával 25 éves börtönbüntetésre ítélt Vlagyimir Kara-Murza orosz-brit állampolgárságú ellenzéki politikus. „Bűne” az volt, hogy elítélte az Ukrajna ellen indított orosz inváziót. Kara-Murza egy szigorúan őrzött szibériai börtönbe kerül.

Források: BBC, Guardian, Moscow Times

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Nehéz lesz elegendő nyugati lőszert vinni Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 19:31
Zelenszkij először a Krímben tűzné ki az ukrán zászlót.
Makro / Külgazdaság Egy erdélyi cég is belépett a modern háború korszakába
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 16:58
Egy erdélyi vállalat belépett a csúcstechnológia talán legdivatosabb területére, a drónok gyártásába. A cég nem kispályázik, jövőre már jelentős árbevételt vár új terméke értékesítésétől.
Makro / Külgazdaság A nap képe: ismét Putyin jobbkezével jattolt Szijjártó Péter
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 15:55
Miközben Szergej Lavrov persona non grata lett az EU-ban és úgy általában a Nyugaton, amióta Oroszország lerohanta Ukrajnát, addig a magyar külgazdasági és külügyminiszter úgy tesz, mintha utóbbi meg sem történt volna.
Makro / Külgazdaság Békeharcos vagy háborús bűnös? Elhunyt az amerikai sztárdiplomata
Wéber Balázs | 2023. november 30. 15:07
Henry Kissinger az amerikai külpolitika korszakos, de vitatott alakja volt. Bár hatalmi pozícióban csak nyolc évig dolgozott, ténykedése és személye hosszú időre meghatározta a nemzetközi politikát. Nobel-békedíjat kapott, sokan ugyanakkor háborús bűnösnek tartják, aki az emberi jogokat semmibe véve képviselte az amerikai érdekeket. Kissinger 100 évesen hunyt el tegnap connecticuti otthonában.
Makro / Külgazdaság Megkezdődött Dubajban a COP28 klímakonferencia
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 14:12
Kezdetét vette az ENSZ klímaváltozási keretegyezménye (UNFCCC) részes államainak csúcstalálkozója (COP28) csütörtökön Dubajban.
Makro / Külgazdaság Zágrábból üzentek Orbán Viktornak, a hiányról volt szó
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 13:35
Elfogadta a horvát parlament a 2024-es költségvetést és jóval kisebb lesz a tervezett hiány, mint nálunk.
Makro / Külgazdaság Régóta nem csökkent ekkorát az infláció, de sajnos nem Magyarországon
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 12:32
Novemberben a vártnál nagyobb mértékben, csaknem két és fél éve a legalacsonyabbra csökkent az euróövezeti infláció az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön publikált előzetes adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Két 13 éves gyereket is megöltek az orosz rakéták
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 10:48
Tíz ember megsebesült, öt pedig eltűnt az éjszakai orosz rakétatámadásokban a kelet-ukrajnai Donyeck megyéjében - közölte csütörtökön Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Putyin dühöng - Finnország kőkemény NATO-szövetségessé válik
Káncz Csaba | 2023. november 30. 09:33
A NATO bővítése az észak-európai országokkal az USA és az EU céljaiba illeszkedik Putyin inváziója óta: Oroszország feltartóztatása anélkül, hogy az erődemonstráció konfrontációba torkollana. Finnország és Svédország NATO-csatlakozása után a Balti-tenger lesz a szövetség tényleges "beltengere". Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Négy thaiföldi túsz is kiszabadult a Hamász fogságából
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 09:05
Újabb tizenkét izraeli, köztük két orosz-izraeli kettős állampolgár, valamint négy thaiföldi túsz szabadult ki a Hamász fogságából szerdán késő este, akiket az iszlamisták október 7-i támadása után hurcoltak a Gázai övezetbe - jelentette az izraeli média.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG