BUX
36 392.21
+1.22%
+440.00
OTP
10 810.00
+3.64%
+380.00
MOL
1 850.00
+0.54%
+10.00
RICHTER
7 050.00
-1.40%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.45%
+5.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. március 31. 13:14

Az indiai kormány megnyitotta a koronavírus útját a nagyvárosokból a nyomorban tengődő falvak irányába. Márpedig a 800 millió, vidéken élő indiai egészségügyi ellátásáért felelős személyzet háromnegyede képesítetlen. Káncz Csaba jegyzete.

A baj ritkán jár egyedül, tartja a mondás. Indiára ezekben a hetekben felettébb áll ez a régi bölcsesség: nemzeti devizája történelmi mélyponton, sorozatos etnikai zavargások rázzák meg az országot, és most mindennek tetejébe jött egy koronavírus-járvány, amelyet a legfelsőbb politikai szinten sikerült nukleáris erejű bombává élesíteni.

Narendra Modi, a szubkontinens hindu felsőbbrendűséget hirdető miniszterelnöke pontosan egy hete jelentette be a 3 hetes kijárási tilalmat. A váratlan és előkészítetlen intézkedés arra késztetett több millió vendégmunkást a nagyvárosokban, hogy nekiinduljanak szülőfalvaik irányába.

Mivel a vonatok is leálltak, ezért buszokra zsúfolódtak, vagy egyszerűen gyalog próbálják megtenni a hosszú utat.

Kézrátétel és koronavírus

Az eredmény teljes országos felfordulás lett, amelynek kimenetele már most borítékolható: az indiai kormány ugyanis gyakorlatilag szervezetten megnyitotta a koronavírus útját a nagyvárosokból a nyomorban tengődő, túlnépesedett falvak irányába.

Márpedig vidéken él a népesség 60 százaléka, és a kistelepüléseken gyakorlatilag nem létezik közegészségügyi infrastruktúra. Olyan, perifériás szövetségi államokban, mint például Uttar Prades vagy Bihár, az egészségügyi alapellátást végző személyzet több mint háromnegyede képesítetlen.

Védőmaszkot viselő emberek állnak sorban egy bevásárlóközpont előtt az indiai Mahárástra szövetségi állambeli Mira Road városban 2020. március 25-én. MTI/EPA/Divjakant Szolanki Védőmaszkot viselő emberek állnak sorban egy bevásárlóközpont előtt az indiai Mahárástra szövetségi állambeli Mira Road városban 2020. március 25-én. MTI/EPA/Divjakant Szolanki

Alapjában véve nem sokkal jobb a helyzet a városokban sem, hiszen egy március 27-én keltezett belső jelentés szerint Indiának legalább 38 millió védőmaszkra lenne szüksége és 6,2 millió személyzeti védőfelszerelésre. Mi több, ez az adat India 36 szövetségi állama közül csupán 7-nek az igényére vonatkozik, tehát a teljes, 1,37 milliárd lakosú ország valós igényei még ennél is jóval nagyobbak.

De hát India GDP-jének csupán 1,5 százalékát fordítja egészségügyre. Sajtójelentések szerint jelenleg csupán 40 ezer lélegeztetőgép működik az országban és 84 ezer főre (!) jut egyetlen intenzív osztályos ágy.

Mindezek után senki sem lepődött meg igazán egy vezető indiai járványügyi szakértő figyelmeztetésén, miszerint az ország lakosságának akár 55 százaléka megfertőződhet.

Rúpia a mélyben

Modi káoszt okozó bejelentése olyan alapkérdésekre sem adott választ, mint hogy az átlagosan napi 2 dollárért robotoló és most munkájukat hirtelen elvesztő vendégmunkások mit fognak az elkövetkező napokban enni és inni? A kormányzat csak napok után kapott észbe és jelentett be egy 20,3 milliárd euró értékű gazdasági élénkítőcsomagot, beleértve a 3 hónapig tartó gabona és lencse-szállításokat 800 millió indiai számára.

Eközben a nemzetközi intézmények sorra vágják vissza India növekedési kilátásait. A jegybank pedig a múlt héten adott egy 50,54 milliárd dolláros infúziót az ország pénzügyi rendszerének, egyben az alapkamatot 75 bázisponttal 4.4 százalékra szállította le. A rúpia ennek megfelelően szinte naponta süllyed újabb és újabb történelmi mélypontra.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Vírus: újabb szomorú rekordok dőltek meg Amerikában
Wéber Balázs | 2020. augusztus 10. 09:52
Brazíliában átlépte a 100 ezret a koronavírussal összefüggő halálesetek száma, és hivatalosan már több mint hárommillióan kapták el a fertőzést. Az Egyesült Államokban a regisztrált fertőzöttek száma már az ötmilliót is meghaladta.
Makro / Külgazdaság Huszonötszörése nőtt a családoknál hagyott összeg
Baka F. Zoltán | 2020. augusztus 10. 07:50
Varga Mihály azt is elárulta, hogy tavaly több mint 335 milliárd forint jutott a kedvezményekre.
Makro / Külgazdaság Borús előjelekkel érkezik az infláció
MTI | 2020. augusztus 9. 11:03
Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, közülük kiemelkedik a fogyasztói árindex júliusi adata és az idei második negyedéves bruttó hazai termék (GDP).
Makro / Külgazdaság Ma megkezdődik a vég a belarusz rezsim számára
Káncz Csaba | 2020. augusztus 9. 09:32
A koronavírus járványt "pszichózisnak" minősítő elnök folyamatosan veszíti el a köznép és az elit támogatását, és hatodik elnöki ciklusa borítékolhatóan egy vesszőfutás lesz.  A hazai kormány a poszt-szovjet térségben Azerbajdzsán mellett a belarusz rezsim mellett is ott legyeskedik. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: a magyar gazdaság a szerencsésebbek közé tartozott az első hónapokban?
Kollár Dóra | 2020. augusztus 9. 06:03
Úgy tűnik, hogy Magyarország a járvány első hónapjait viszonylag karcolásmentesen megúszta. 
Makro / Külgazdaság Nézők nélkül lelketlen ténfergés a foci
Wéber Balázs | 2020. augusztus 8. 13:18
Bár az európai futballélet néhány hónapja újraindult, a napokban pedig a nemzetközi kupák is folytatódnak, a kluboknak hiányzik a jegybevétel, drukkerek híján pedig nyoma sincs a régi meccshangulatnak.
Makro / Külgazdaság 9205 négyzetkilométernyi esőerdőt irtottak ki egy év alatt Brazíliában
MTI | 2020. augusztus 8. 12:45
Ez 34,5 százalékos növekedés a megelőző évihez képest, és új, 14 éves csúcsot jelent.
Makro / Külgazdaság Darabokra tört Kanada utolsó, még érintetlen selfjege
MTI | 2020. augusztus 8. 12:34
A jelenséget észlelő kutató szerint akkora a letört tábla, hogy ha sodródni kezd, semmi sem állíthatja meg.
Makro / Külgazdaság Nincs újabb halottunk, de azonosítottak 32 új koronavírus-fertőzöttet
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 8. 09:28
Megérkeztek a szombati adatok.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: közel 19,3 millió fertőzött, több mint 720 ezer áldozat, de egy kicsit fellélegezhet a Balkán
MTI | 2020. augusztus 8. 08:41
Továbbra is dühöng a világban a vírus, a nyugat-balkáni országokban viszont némileg visszafogottabb lett a terjedése.
hírlevél