BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2020. március 31. 13:14

Az indiai kormány megnyitotta a koronavírus útját a nagyvárosokból a nyomorban tengődő falvak irányába. Márpedig a 800 millió, vidéken élő indiai egészségügyi ellátásáért felelős személyzet háromnegyede képesítetlen. Káncz Csaba jegyzete.

A baj ritkán jár egyedül, tartja a mondás. Indiára ezekben a hetekben felettébb áll ez a régi bölcsesség: nemzeti devizája történelmi mélyponton, sorozatos etnikai zavargások rázzák meg az országot, és most mindennek tetejébe jött egy koronavírus-járvány, amelyet a legfelsőbb politikai szinten sikerült nukleáris erejű bombává élesíteni.

Narendra Modi, a szubkontinens hindu felsőbbrendűséget hirdető miniszterelnöke pontosan egy hete jelentette be a 3 hetes kijárási tilalmat. A váratlan és előkészítetlen intézkedés arra késztetett több millió vendégmunkást a nagyvárosokban, hogy nekiinduljanak szülőfalvaik irányába.

Mivel a vonatok is leálltak, ezért buszokra zsúfolódtak, vagy egyszerűen gyalog próbálják megtenni a hosszú utat.

Kézrátétel és koronavírus

Az eredmény teljes országos felfordulás lett, amelynek kimenetele már most borítékolható: az indiai kormány ugyanis gyakorlatilag szervezetten megnyitotta a koronavírus útját a nagyvárosokból a nyomorban tengődő, túlnépesedett falvak irányába.

Márpedig vidéken él a népesség 60 százaléka, és a kistelepüléseken gyakorlatilag nem létezik közegészségügyi infrastruktúra. Olyan, perifériás szövetségi államokban, mint például Uttar Prades vagy Bihár, az egészségügyi alapellátást végző személyzet több mint háromnegyede képesítetlen.

Védőmaszkot viselő emberek állnak sorban egy bevásárlóközpont előtt az indiai Mahárástra szövetségi állambeli Mira Road városban 2020. március 25-én. MTI/EPA/Divjakant Szolanki Védőmaszkot viselő emberek állnak sorban egy bevásárlóközpont előtt az indiai Mahárástra szövetségi állambeli Mira Road városban 2020. március 25-én. MTI/EPA/Divjakant Szolanki

Alapjában véve nem sokkal jobb a helyzet a városokban sem, hiszen egy március 27-én keltezett belső jelentés szerint Indiának legalább 38 millió védőmaszkra lenne szüksége és 6,2 millió személyzeti védőfelszerelésre. Mi több, ez az adat India 36 szövetségi állama közül csupán 7-nek az igényére vonatkozik, tehát a teljes, 1,37 milliárd lakosú ország valós igényei még ennél is jóval nagyobbak.

De hát India GDP-jének csupán 1,5 százalékát fordítja egészségügyre. Sajtójelentések szerint jelenleg csupán 40 ezer lélegeztetőgép működik az országban és 84 ezer főre (!) jut egyetlen intenzív osztályos ágy.

Mindezek után senki sem lepődött meg igazán egy vezető indiai járványügyi szakértő figyelmeztetésén, miszerint az ország lakosságának akár 55 százaléka megfertőződhet.

Rúpia a mélyben

Modi káoszt okozó bejelentése olyan alapkérdésekre sem adott választ, mint hogy az átlagosan napi 2 dollárért robotoló és most munkájukat hirtelen elvesztő vendégmunkások mit fognak az elkövetkező napokban enni és inni? A kormányzat csak napok után kapott észbe és jelentett be egy 20,3 milliárd euró értékű gazdasági élénkítőcsomagot, beleértve a 3 hónapig tartó gabona és lencse-szállításokat 800 millió indiai számára.

Eközben a nemzetközi intézmények sorra vágják vissza India növekedési kilátásait. A jegybank pedig a múlt héten adott egy 50,54 milliárd dolláros infúziót az ország pénzügyi rendszerének, egyben az alapkamatot 75 bázisponttal 4.4 százalékra szállította le. A rúpia ennek megfelelően szinte naponta süllyed újabb és újabb történelmi mélypontra.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Nem érdemes még Romániába, Ukrajnába menni - vagy onnét jönni
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 20:21
Jöhet egy második hullám. Újabb rendelet lépett hatályba a magyarok határátlépéséről, de csak keveseket érint Bulgáriával kapcsolatban. Ukrajna, Románia viszonylatában továbbra is marad a karantén, ha valaki beutazik, kivéve a tranzit forgalmat. A vonatok feltöltéséről és a Balaton hajóin való távolságtartásról is beszéltek az operatív törzs mai tájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Itt nézheti vissza az operatív törzset
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 11:03
Az adás véget ért, de megtekinthető a kormány Facebook-oldalán. Szó van a nyári rendezvények megtartásának lehetőségéről, egyes utazási korlátozások lazításáról Ukrajna és Bulgária irányába. Beszélnek a vasúti közlekedés aktuális biztonsági szabályairól és a jegyeladásokról, valamint az Mfor.hu kérdésére a balatoni hajózásról is.
Makro / Külgazdaság 26 új koronavírus-fertőzött, hét halott
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 09:03
3867 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 7 idős krónikus beteg – közölte a kormány. Ez 26 fős növekedés az ismert esetek számában, de jelentősen, 99 fővel csökkent az aktív fertőzések száma.
Makro / Külgazdaság Négyen kapnak vérplazmakezelést koronavírusra Magyarországon
Eidenpenz József | 2020. május 30. 08:44
Jelenleg négy súlyos betegen alkalmazzák a vérplazmás kezelést a koronavírus ellen kísérleti terápiaként. Mindenki, aki kapja a kezelést, már jó állapotban van. A remdesivirről a nemzetközi sajtóban ellentmondásos hírek érkeztek.
Makro / Külgazdaság Az arany vásárlását javasolja egy liechtensteini tanulmány
Káncz Csaba | 2020. május 30. 06:37
A 350 oldalas jelentés hitelesen érvel az arany, mint befektetési eszköz mellett. A monetáris politika normalizációja világszerte lekerült az asztalról, miközben a történelem folyamán békeidőben még soha nem nőttek olyan ütemben az adósságok, mint idén. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Begurult Trump: megszakítja a kapcsolatokat a WHO-val
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 29. 21:35
Az Egyesült Államok szakít az Egészségügyi Világszervezettel, visszavonja Hongkong különleges kereskedelmi státusát, és felfüggeszti a kínai állampolgárok amerikai beutazásának engedélyezését.
Makro / Külgazdaság Zuhan a gazdaság, ki tudja, hol áll meg – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. május 29. 20:11
Egyre több gazdasági adat mutat abba az irányba, hogy a korábban vártnál mélyebb recesszió sújthatja a világgazdaságot, és emiatt a kilábalás is lassabb lehet a korábban reméltnél. Kollégánk összegzi az utóbbi napok gazdasági adatait és az abból leszűrhető következtetéseket.
Makro / Külgazdaság Történelmi nap: alapjövedelmet igényelhetnek a spanyolok június közepétől
Privátbankár.hu | 2020. május 29. 17:39
A koronavírus-járvány súlyosbította a szegények helyzetét, ezért felgyorsították az alapjövedelem bevezetését.
Makro / Külgazdaság Változásokat jelentettek be a bértámogatási programnál
Gáspár András | 2020. május 29. 12:10
Az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatójára visszatért Müller Cecília országos tisztifőorvos, az ITM államtitkára pedig a bértámogatási program kisebb kiigazításáról árult el részleteket.
Makro / Külgazdaság 1,658 milliárd euró volt a szolgáltatások külkereskedelmének többlete az első negyedévben
MTI | 2020. május 29. 10:44
A szolgáltatások euróban számított exportja 6,9 százalékkal, importja 3,9 százalékkal csökkent egy év alatt.
Friss
hírlevél