<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az indiai kormány megnyitotta a koronavírus útját a nagyvárosokból a nyomorban tengődő falvak irányába. Márpedig a 800 millió, vidéken élő indiai egészségügyi ellátásáért felelős személyzet háromnegyede képesítetlen. Káncz Csaba jegyzete.

A baj ritkán jár egyedül, tartja a mondás. Indiára ezekben a hetekben felettébb áll ez a régi bölcsesség: nemzeti devizája történelmi mélyponton, sorozatos etnikai zavargások rázzák meg az országot, és most mindennek tetejébe jött egy koronavírus-járvány, amelyet a legfelsőbb politikai szinten sikerült nukleáris erejű bombává élesíteni.

Narendra Modi, a szubkontinens hindu felsőbbrendűséget hirdető miniszterelnöke pontosan egy hete jelentette be a 3 hetes kijárási tilalmat. A váratlan és előkészítetlen intézkedés arra késztetett több millió vendégmunkást a nagyvárosokban, hogy nekiinduljanak szülőfalvaik irányába.

Mivel a vonatok is leálltak, ezért buszokra zsúfolódtak, vagy egyszerűen gyalog próbálják megtenni a hosszú utat.

Kézrátétel és koronavírus

Az eredmény teljes országos felfordulás lett, amelynek kimenetele már most borítékolható: az indiai kormány ugyanis gyakorlatilag szervezetten megnyitotta a koronavírus útját a nagyvárosokból a nyomorban tengődő, túlnépesedett falvak irányába.

Márpedig vidéken él a népesség 60 százaléka, és a kistelepüléseken gyakorlatilag nem létezik közegészségügyi infrastruktúra. Olyan, perifériás szövetségi államokban, mint például Uttar Prades vagy Bihár, az egészségügyi alapellátást végző személyzet több mint háromnegyede képesítetlen.

Védőmaszkot viselő emberek állnak sorban egy bevásárlóközpont előtt az indiai Mahárástra szövetségi állambeli Mira Road városban 2020. március 25-én. MTI/EPA/Divjakant SzolankiVédőmaszkot viselő emberek állnak sorban egy bevásárlóközpont előtt az indiai Mahárástra szövetségi állambeli Mira Road városban 2020. március 25-én. MTI/EPA/Divjakant Szolanki

hirdetés

Alapjában véve nem sokkal jobb a helyzet a városokban sem, hiszen egy március 27-én keltezett belső jelentés szerint Indiának legalább 38 millió védőmaszkra lenne szüksége és 6,2 millió személyzeti védőfelszerelésre. Mi több, ez az adat India 36 szövetségi állama közül csupán 7-nek az igényére vonatkozik, tehát a teljes, 1,37 milliárd lakosú ország valós igényei még ennél is jóval nagyobbak.

De hát India GDP-jének csupán 1,5 százalékát fordítja egészségügyre. Sajtójelentések szerint jelenleg csupán 40 ezer lélegeztetőgép működik az országban és 84 ezer főre (!) jut egyetlen intenzív osztályos ágy.

Mindezek után senki sem lepődött meg igazán egy vezető indiai járványügyi szakértő figyelmeztetésén, miszerint az ország lakosságának akár 55 százaléka megfertőződhet.

Rúpia a mélyben

Modi káoszt okozó bejelentése olyan alapkérdésekre sem adott választ, mint hogy az átlagosan napi 2 dollárért robotoló és most munkájukat hirtelen elvesztő vendégmunkások mit fognak az elkövetkező napokban enni és inni? A kormányzat csak napok után kapott észbe és jelentett be egy 20,3 milliárd euró értékű gazdasági élénkítőcsomagot, beleértve a 3 hónapig tartó gabona és lencse-szállításokat 800 millió indiai számára.

Eközben a nemzetközi intézmények sorra vágják vissza India növekedési kilátásait. A jegybank pedig a múlt héten adott egy 50,54 milliárd dolláros infúziót az ország pénzügyi rendszerének, egyben az alapkamatot 75 bázisponttal 4.4 százalékra szállította le. A rúpia ennek megfelelően szinte naponta süllyed újabb és újabb történelmi mélypontra.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Klímaváltozás és nemzetbiztonság – Izrael és Jordánia gigantikus projektje
Káncz Csaba | 2021. december 2. 18:36
A klímaváltozás és az ökológiai rendszer megrendülése mára kiemelt nemzetbiztonsági üggyé vált. Jordánia 14 aktív víztározójából 6 teljesen kiszáradt, ezért most óriási projektet állított össze Izraellel és az Egyesült Arab Emirátusokkal. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció? Mekkora lesz a kormány mozgástere? Király Júlia lesz a Klasszis Klub következő vendége
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 18:06
Banki vezető tisztségébe került, hogy kiállt Márki-Zay Péter mellett. Ma már az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének tanácsadója. Nemcsak e minőségében kérdezzük Király Júliát a Klasszis Klub következő, december 16-ai adásában arról, győzelme esetén szerinte mit kellene tennie az ellenzéknek. Hanem arról is, hogy mint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) volt alelnöke, vajon milyen lépéseket tart indokoltnak a kilenc éves csúcson lévő infláció lassítása érdekében.
Makro / Külgazdaság Rossz hírt kapott az Orbán-kormány, veszélyben az uniós források
Wéber Balázs | 2021. december 2. 16:55
Az európai bíróság főtanácsnoka szerint a jogállamisági mechanizmus nem sért uniós jogot. Ha a bíróság ítélete is megerősíti ezt az álláspontot, akkor nagy az esély arra, hogy Magyarország és Lengyelország ellen is megindul az uniós pénzek befagyasztását is lehetővé tévő eljárás.
Makro / Külgazdaság Klasszis Klub online találkozó regisztráció - 2021. december 16.
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 16:40
Klasszis Klub online találkozó - regisztráljon és kérdezzen Király Júliától!
Makro / Külgazdaság Jöhetnek a negyedik és az ötödik vakcinák? Megszólalt a Pfizer-vezér
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 16:07
A Pfizer amerikai gyógyszeripari vállalat vezérigazgatója szerint a belátható jövőben valószínűleg évente szükség lesz a koronavírus elleni oltások ismétlő dózisainak beadatására, mert várhatóan így lehet majd nagyon magas szintű immunvédelmet fenntartani.
Makro / Külgazdaság Nagyon kemény világ vár az oltatlanokra Németországban
Wéber Balázs | 2021. december 2. 15:45
Újabb Covid elleni szigorításokról döntött ma a német kormány a tartományokkal közösen, amelyek elsősorban az oltatlanokat fogják sújtani. Az üzletek jelentős részéből, valamint a kulturális és szabadidős rendezvényekről kitiltják őket, és minimálisra szorítják a közösségi életüket. Jövő kora tavasztól pedig – ha a Bundestag is megszavazza – általánosan kötelezővé teszik az oltást.
Makro / Külgazdaság Megdöbbentő döntést hozott Sebastian Kurz
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 12:49
Az egykori osztrák kancellár elhagyja a politikai életet.
Makro / Külgazdaság Gulyás Gergely: újra meghosszabbítják az oltási akcióhetet, akciónapok is jöhetnek
Csabai Károly | 2021. december 2. 12:32
Most december 12-éig, vasárnapig hosszabbítják meg az akcióhetet – jelentette be Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón.
Makro / Külgazdaság Per indul a Külügyminisztérium ellen
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 12:18
A per tétje, megtudhatjuk-e valaha, miért és hogyan költött a Külügyminisztérium giga összeget, 178 milliárd forintot lélegeztetőgépekre. Az üzlet bőven a piaci ár fölött köttetett egy olyan személlyel, akit Malajziában pénzmosással gyanúsítanak, de vannak más furcsaságok is.
Makro / Külgazdaság Rosszul bánnak az ügyfelekkel a magyar bankok
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 11:57
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) minden vizsgált bank esetében hiányosságokat tárt fel, ezért összesen 64,7 millió forint bírság kiszabásáról döntött. Tíz hitelintézet fizethet büntetést.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló