4p
Világszerte vonja be a nagypolitika a katonaságot és a titkosszolgálatot a koronavírus-járvány kézben tartására. Izraelben az ideiglenes kormány a Knesszetet megkerülve elfogadta az új sürgősségi rendeleteket a koronavírusos betegek mobiltelefonjának nyomon követéséről. Káncz Csaba jegyzete.
Rendőrök intézkednek egy koronavírusos eset kapcsán egy innsbrucki hotelnél, Ausztriában, 2020. február 25-én. Illusztráció. EPA/CHRISTIAN BRUNA

A nagypolitika késői ébredése, az elidősödött népesség és az egészségügyi ellátórendszer hiányosságai mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy Olaszországban és Spanyolországban a koronavírus-járvány mára megállíthatatlannak tűnik. Olaszországban a tegnapi adatok szerint 35 713 fertőzöttet és 2978 hallottat tartottak nyilván, Spanyolországban 13 910 / 623, míg Franciaországban 7730 / 175 volt ez az arány.

Franciaország

Macron elnök március 16-án jelentett be rendkívüli intézkedéseket. "Háborúban vagyunk, egy láthatatlan ellenség, a vírus ellen. Mindenkinek ez ellen kell éjjel-nappal harcolnia" - mondta Macron. A francia köztársasági elnök bejelentette, hogy a kormány minden reformot elhalaszt, gyakorlatilag csak a koronavírus-járvánnyal foglalkozik, erről ma szavaz a parlament.

Az elnök beszéde után Christophe Castaner belügyminiszter bejelentette, hogy 100 ezer rendőrt és csendőrt vezényelnek az utcákra a karantén fenntartására. A vesztegzár megsértői 38 eurós büntetéssel szembesülnek, amelyet hamarosan 135 euróra emelnek. A hadsereget mozgósították, 30 intenzív ágyas katonai kórházat állítanak föl Elzászban.

Spanyolország

Aki megsérti a múlt szombaton kihirdetett – és a tervek szerint két hétig tartó - országos vészhelyzet rendelkezéseit, az 600-tól 30 ezer euróig terjedő büntetéssel szembesül, valamint akár 4 éves börtönbüntetéssel. Az ország 13 régiójába 1100 katonát vezényeltek, ezzel egy időben 47 millió ember karanténba helyeztek.

USA

Trump elnök tegnap önmagát „háborús elnök”-nek nevezte, bejelentve, hogy a haditengerészet egy kórházhajóját New Yorkhoz vezényli. Szintén kijelentette, hogy „szükség esetén” aláírja a Védelmi Termelési Törvényt (Defense Production Act), amely lehetővé teszi az elnöknek, hogy a magánszféra ipari bázisát és erőforrásait politikai céloknak alárendelje nemzetbiztonsági válság esetén.

Ausztrália

A kontinensnyi ország olyan intézkedésekről döntött a hétvégén, amelyeket korábban csak háborús időszakban alkalmaztak. Ebbe beletartoznak az önkényes őrizetbevételek, bebörtönzések vagy óriási büntetések (AUD 20 ezer) kiszabása a köz egészségmegőrzésének nevében. A „felhatalmazott tiszteknek” joga van lezárni helyszíneket és lefoglalni bármit végrehajtási parancs nélkül.

Izrael

Az ideiglenes kormány a Knesszetet megkerülve kedden a hajnali órákban egyhangúlag elfogadta az új sürgősségi rendeleteket a koronavírusos betegek vagy gyanú szerint fertőzöttek mobiltelefonjának nyomon követéséről. A kabinet tagjai annak ellenére adtak zöld utat az intézkedésre, hogy az Igazságügyi Minisztérium elkötelezte magát: a jóváhagyás a izraeli parlamenten keresztül kell történjen, amely még nem jutott döntésre a szokatlan kérdésben. Az új sürgősségi rendeletek értelmében az izraeli rendőrség felhatalmazást kapott azon személyek mobiltelefonjának nyomon követésére, akiknek tesztje pozitív lett a vírusra, vagy akikről azt feltételezik, hogy elkapták a betegséget.

Az intézkedés lehetővé teszi Sin Bét, azaz a belső elhárítás számára, hogy mobil adatokat használjon – nevezetesen, hogy mely tornyokhoz csatlakozik az eszköz – annak érdekében, hogy visszamenőleges hatállyal nyomon tudja követni a koronavírus hordozóinak mozgásait, hogy lássa, kivel léptek kapcsolatba a vizsgálatokat megelőző napokban és hetekben, illetve hogy karanténba helyezzék azokat a személyeket. A Sin Bét vezetője, Nadav Argaman kedd reggel nyilatkozatot tett közzé a lakosok megnyugtatása érdekében, mondván, az intézkedés célja az életmentés. „A Sin Bét tisztában van azzal, hogy ez eltér a szokásos terrorelhárító tevékenységeitől, ezért az ügy megvitatásra és jóváhagyásra került a főügyésszel (Avichai Mandelblit), és rögzített felügyeleti és ellenőrzési mechanizmusokat vezettek be a folyamathoz”, mondta Argaman.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG