BUX
32 863.79
+0.45%
+148.00
OTP
8 800.00
-0.17%
-15.00
MOL
1 941.00
+1.62%
+31.00
RICHTER
6 400.00
+0.71%
+45.00
MTELEKOM
360.00
-0.55%
-2.00
 
2020. március 19. 18:06

Világszerte vonja be a nagypolitika a katonaságot és a titkosszolgálatot a koronavírus-járvány kézben tartására. Izraelben az ideiglenes kormány a Knesszetet megkerülve elfogadta az új sürgősségi rendeleteket a koronavírusos betegek mobiltelefonjának nyomon követéséről. Káncz Csaba jegyzete.

Rendőrök intézkednek egy koronavírusos eset kapcsán egy innsbrucki hotelnél, Ausztriában, 2020. február 25-én. Illusztráció. EPA/CHRISTIAN BRUNA

A nagypolitika késői ébredése, az elidősödött népesség és az egészségügyi ellátórendszer hiányosságai mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy Olaszországban és Spanyolországban a koronavírus-járvány mára megállíthatatlannak tűnik. Olaszországban a tegnapi adatok szerint 35 713 fertőzöttet és 2978 hallottat tartottak nyilván, Spanyolországban 13 910 / 623, míg Franciaországban 7730 / 175 volt ez az arány.

Franciaország

Macron elnök március 16-án jelentett be rendkívüli intézkedéseket. "Háborúban vagyunk, egy láthatatlan ellenség, a vírus ellen. Mindenkinek ez ellen kell éjjel-nappal harcolnia" - mondta Macron. A francia köztársasági elnök bejelentette, hogy a kormány minden reformot elhalaszt, gyakorlatilag csak a koronavírus-járvánnyal foglalkozik, erről ma szavaz a parlament.

Az elnök beszéde után Christophe Castaner belügyminiszter bejelentette, hogy 100 ezer rendőrt és csendőrt vezényelnek az utcákra a karantén fenntartására. A vesztegzár megsértői 38 eurós büntetéssel szembesülnek, amelyet hamarosan 135 euróra emelnek. A hadsereget mozgósították, 30 intenzív ágyas katonai kórházat állítanak föl Elzászban.

Spanyolország

Aki megsérti a múlt szombaton kihirdetett – és a tervek szerint két hétig tartó - országos vészhelyzet rendelkezéseit, az 600-tól 30 ezer euróig terjedő büntetéssel szembesül, valamint akár 4 éves börtönbüntetéssel. Az ország 13 régiójába 1100 katonát vezényeltek, ezzel egy időben 47 millió ember karanténba helyeztek.

USA

Trump elnök tegnap önmagát „háborús elnök”-nek nevezte, bejelentve, hogy a haditengerészet egy kórházhajóját New Yorkhoz vezényli. Szintén kijelentette, hogy „szükség esetén” aláírja a Védelmi Termelési Törvényt (Defense Production Act), amely lehetővé teszi az elnöknek, hogy a magánszféra ipari bázisát és erőforrásait politikai céloknak alárendelje nemzetbiztonsági válság esetén.

Ausztrália

A kontinensnyi ország olyan intézkedésekről döntött a hétvégén, amelyeket korábban csak háborús időszakban alkalmaztak. Ebbe beletartoznak az önkényes őrizetbevételek, bebörtönzések vagy óriási büntetések (AUD 20 ezer) kiszabása a köz egészségmegőrzésének nevében. A „felhatalmazott tiszteknek” joga van lezárni helyszíneket és lefoglalni bármit végrehajtási parancs nélkül.

Izrael

Az ideiglenes kormány a Knesszetet megkerülve kedden a hajnali órákban egyhangúlag elfogadta az új sürgősségi rendeleteket a koronavírusos betegek vagy gyanú szerint fertőzöttek mobiltelefonjának nyomon követéséről. A kabinet tagjai annak ellenére adtak zöld utat az intézkedésre, hogy az Igazságügyi Minisztérium elkötelezte magát: a jóváhagyás a izraeli parlamenten keresztül kell történjen, amely még nem jutott döntésre a szokatlan kérdésben. Az új sürgősségi rendeletek értelmében az izraeli rendőrség felhatalmazást kapott azon személyek mobiltelefonjának nyomon követésére, akiknek tesztje pozitív lett a vírusra, vagy akikről azt feltételezik, hogy elkapták a betegséget.

Az intézkedés lehetővé teszi Sin Bét, azaz a belső elhárítás számára, hogy mobil adatokat használjon – nevezetesen, hogy mely tornyokhoz csatlakozik az eszköz – annak érdekében, hogy visszamenőleges hatállyal nyomon tudja követni a koronavírus hordozóinak mozgásait, hogy lássa, kivel léptek kapcsolatba a vizsgálatokat megelőző napokban és hetekben, illetve hogy karanténba helyezzék azokat a személyeket. A Sin Bét vezetője, Nadav Argaman kedd reggel nyilatkozatot tett közzé a lakosok megnyugtatása érdekében, mondván, az intézkedés célja az életmentés. „A Sin Bét tisztában van azzal, hogy ez eltér a szokásos terrorelhárító tevékenységeitől, ezért az ügy megvitatásra és jóváhagyásra került a főügyésszel (Avichai Mandelblit), és rögzített felügyeleti és ellenőrzési mechanizmusokat vezettek be a folyamathoz”, mondta Argaman.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Makro / Külgazdaság A nagy kísérlet: így állhat helyre az élet Európában
Wéber Balázs | 2020. április 9. 06:04
Ausztria, Csehország és Dánia lazít elsőként a koronavírus okozta karanténon Európában. Kísérletük kötéltánc: úgy akarják újraindítani a gazdasági-társadalmi életet, hogy közben kordában akarják tartani a járványt.
Makro / Külgazdaság 409 milliót ad a kormány, hogy létrejöjjön az Egyházi Egészségügyi Oktató Központ
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 22:56
Megvan a helyszín és a fenntartó sem akárki lett. 
Makro / Külgazdaság Megrendült világunk – újra adósságokkal támasztanák meg
Káncz Csaba | 2020. április 8. 20:19
A globális elitek újra eljátszanák a 2008-as, eladósító forgatókönyvet. A koronavírus járvány rámutatott arra, hogy a jövő biztonságának jobban kell támaszkodnia a helyi gazdaság diverzitására. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Sanders visszalép, Trump egyedüli kihívója Biden lesz
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 19:28
Bernie Sanders visszalépett az amerikai elnökválasztási versenyből, így Joe Biden lehet Donald Trump elnök kihívója novemberben.
Makro / Külgazdaság Budapest-Belgrád vasút: már 1700 milliárdba fog kerülni, de megéri
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 18:52
Megéri megcsinálni, a koronavírus miatti válság pedig pont, hogy a beruházás mellett szól.
Makro / Külgazdaság Nem dönti be a Corvinust a Mol osztalékának hiánya
Csabai Károly | 2020. április 8. 18:45
Az egyetem a kezelésébe kapott Mol- (valamint Richter-) részvényeinek csak az osztalékát fordíthatja a működése finanszírozására és a Moltól tavaly közel 12 milliárd forint érkezett. Lapunk megkeresésére azonban az egyetem azt válaszolta: bevételei csak egy részét teszi ki a Mol-osztalék, ráadásul több évre elegendő pénzügyi tartalékkal rendelkeznek.
Makro / Külgazdaság Ezt nem oldja meg a 13. havi nyugdíj: elszállt az idősek inflációja
Baka F. Zoltán | 2020. április 8. 18:02
A kormány ígérete most nem menti meg a nyugdíjasokat.
Makro / Külgazdaság Élelmiszerek: tovább folytatódhat az árak emelkedése
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 17:11
A KSH szerdán publikálta az inflációs számokat, amelyből kiderült, hogy számottevően drágultak az élelmiszerek márciusban. Rossz hír, hogy a világpiacon számos gabonaféle árfolyama szökött a magasba, és a piaci szereplők a munkaerőhiányra is panaszkodnak, ami nehezíti a zöldség- és gyümölcstermesztést.
Makro / Külgazdaság Az autópályákon is megállt az élet
MTI | 2020. április 8. 16:25
Március második hetében 2 milliárd forinttal kevesebb összeg folyt be az állami költségvetésbe az útdíjakból (e-matrica, e-útdíj) az előző év azonos időszakához képest - közölte a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. szerdán.
Makro / Külgazdaság Mit mondott az operatív törzs és Novák Katalin? Itt megnézheti
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 14:14
A kijárási korlátozás változtatásáról, kiterjesztéséről végül nem beszélt az operatív törzs, más témák voltak a fókuszban.
hírlevél