<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Világszerte vonja be a nagypolitika a katonaságot és a titkosszolgálatot a koronavírus-járvány kézben tartására. Izraelben az ideiglenes kormány a Knesszetet megkerülve elfogadta az új sürgősségi rendeleteket a koronavírusos betegek mobiltelefonjának nyomon követéséről. Káncz Csaba jegyzete.
Rendőrök intézkednek egy koronavírusos eset kapcsán egy innsbrucki hotelnél, Ausztriában, 2020. február 25-én. Illusztráció. EPA/CHRISTIAN BRUNA

A nagypolitika késői ébredése, az elidősödött népesség és az egészségügyi ellátórendszer hiányosságai mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy Olaszországban és Spanyolországban a koronavírus-járvány mára megállíthatatlannak tűnik. Olaszországban a tegnapi adatok szerint 35 713 fertőzöttet és 2978 hallottat tartottak nyilván, Spanyolországban 13 910 / 623, míg Franciaországban 7730 / 175 volt ez az arány.

Franciaország

Macron elnök március 16-án jelentett be rendkívüli intézkedéseket. "Háborúban vagyunk, egy láthatatlan ellenség, a vírus ellen. Mindenkinek ez ellen kell éjjel-nappal harcolnia" - mondta Macron. A francia köztársasági elnök bejelentette, hogy a kormány minden reformot elhalaszt, gyakorlatilag csak a koronavírus-járvánnyal foglalkozik, erről ma szavaz a parlament.

Az elnök beszéde után Christophe Castaner belügyminiszter bejelentette, hogy 100 ezer rendőrt és csendőrt vezényelnek az utcákra a karantén fenntartására. A vesztegzár megsértői 38 eurós büntetéssel szembesülnek, amelyet hamarosan 135 euróra emelnek. A hadsereget mozgósították, 30 intenzív ágyas katonai kórházat állítanak föl Elzászban.

Spanyolország

Aki megsérti a múlt szombaton kihirdetett – és a tervek szerint két hétig tartó - országos vészhelyzet rendelkezéseit, az 600-tól 30 ezer euróig terjedő büntetéssel szembesül, valamint akár 4 éves börtönbüntetéssel. Az ország 13 régiójába 1100 katonát vezényeltek, ezzel egy időben 47 millió ember karanténba helyeztek.

USA

Trump elnök tegnap önmagát „háborús elnök”-nek nevezte, bejelentve, hogy a haditengerészet egy kórházhajóját New Yorkhoz vezényli. Szintén kijelentette, hogy „szükség esetén” aláírja a Védelmi Termelési Törvényt (Defense Production Act), amely lehetővé teszi az elnöknek, hogy a magánszféra ipari bázisát és erőforrásait politikai céloknak alárendelje nemzetbiztonsági válság esetén.

Ausztrália

A kontinensnyi ország olyan intézkedésekről döntött a hétvégén, amelyeket korábban csak háborús időszakban alkalmaztak. Ebbe beletartoznak az önkényes őrizetbevételek, bebörtönzések vagy óriási büntetések (AUD 20 ezer) kiszabása a köz egészségmegőrzésének nevében. A „felhatalmazott tiszteknek” joga van lezárni helyszíneket és lefoglalni bármit végrehajtási parancs nélkül.

Izrael

Az ideiglenes kormány a Knesszetet megkerülve kedden a hajnali órákban egyhangúlag elfogadta az új sürgősségi rendeleteket a koronavírusos betegek vagy gyanú szerint fertőzöttek mobiltelefonjának nyomon követéséről. A kabinet tagjai annak ellenére adtak zöld utat az intézkedésre, hogy az Igazságügyi Minisztérium elkötelezte magát: a jóváhagyás a izraeli parlamenten keresztül kell történjen, amely még nem jutott döntésre a szokatlan kérdésben. Az új sürgősségi rendeletek értelmében az izraeli rendőrség felhatalmazást kapott azon személyek mobiltelefonjának nyomon követésére, akiknek tesztje pozitív lett a vírusra, vagy akikről azt feltételezik, hogy elkapták a betegséget.

Az intézkedés lehetővé teszi Sin Bét, azaz a belső elhárítás számára, hogy mobil adatokat használjon – nevezetesen, hogy mely tornyokhoz csatlakozik az eszköz – annak érdekében, hogy visszamenőleges hatállyal nyomon tudja követni a koronavírus hordozóinak mozgásait, hogy lássa, kivel léptek kapcsolatba a vizsgálatokat megelőző napokban és hetekben, illetve hogy karanténba helyezzék azokat a személyeket. A Sin Bét vezetője, Nadav Argaman kedd reggel nyilatkozatot tett közzé a lakosok megnyugtatása érdekében, mondván, az intézkedés célja az életmentés. „A Sin Bét tisztában van azzal, hogy ez eltér a szokásos terrorelhárító tevékenységeitől, ezért az ügy megvitatásra és jóváhagyásra került a főügyésszel (Avichai Mandelblit), és rögzített felügyeleti és ellenőrzési mechanizmusokat vezettek be a folyamathoz”, mondta Argaman.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Makro / Külgazdaság Ukrajna vagy Oroszország bírja tovább a vérontást? Klasszis Podcast
Privátbankár.hu | 2023. január 28. 19:03
Az orosz-ukrán háború óriási emberi és anyagi veszteségeket követel mindkét oldalon. Míg azonban Oroszország tartalékai óriásiak, Ukrajna könnyebben kimerülhet, a hatalmas nemzetközi támogatás ellenére is. Az e heti Klasszis Podcastben munkatársaink, Litván Dániel, Mester Nándor és Wéber Balázs járták körbe az orosz-ukrán háború aktuális gazdasági, katonai és politikai kérdéseit, érintve a média felelősségét is. 
Makro / Külgazdaság Nem tudják megállítani az oroszokat Bahmutnál, bezárulhat a gyűrű a város körül
Privátbankár.hu | 2023. január 28. 17:39
Mindent elpusztít az orosz tüzérség, az ukránoknak nincs elég lövege és lőszere válaszolni. Háborús hírösszefoglaló.
Makro / Külgazdaság Nagyot bukott Orbán Viktor szövetségese
Privátbankár.hu | 2023. január 28. 16:43
Nem hivatalos adatok szerint magabiztosan nyert Petr Pavel a cseh elnökválasztás második fordulójában.
Makro / Külgazdaság Orosz sugallatra ugraszthatták egymásnak Svédországot és Törökországot
Privátbankár.hu | 2023. január 28. 15:42
Moszkvába vezetnek a szálak a Svédország NATO-csatlakozását is veszélybe sodró Koránégetés ügyében.
Makro / Külgazdaság Ursula von der Leyen megint kemény nyilatkozatot tett
Privátbankár.hu | 2023. január 28. 14:08
Nincs visszatérés az orosz energiahordozókhoz az Európai Bizottság elnöke szerint.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály 4 százalék feletti növekedésre számít idén
Privátbankár.hu | 2023. január 28. 13:22
A GDP-bővülést az ipar, az építőipar és a beruházások erősödő teljesítménye is húzhatja a pénzügyminiszter szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb lövöldözés Izraelben, 13 éves palesztint támadót lőttek le a biztonsági erők
Privátbankár.hu | 2023. január 28. 12:36
A tegnap esti véres merénylet után újra dörögtek a fegyverek Jeruzsálemben.
Makro / Külgazdaság Putyin kénytelen mobil krematóriumokat használni
Mester Nándor | 2023. január 28. 11:46
Furcsaságok és különlegességek a háborúban.
Makro / Külgazdaság "A halál nagykövetei" - újabb nemzetközi szervezetbe szálltak bele keményen az ukránok
Privátbankár.hu | 2023. január 28. 11:29
Ukrajna kampányt indított, hogy ne indulhassanak orosz sportolók a 2024-es olimpián.
Makro / Külgazdaság Fél szemmel Orbán Viktor is ezeket a híreket figyeli, van miért izgulnia
Privátbankár.hu | 2023. január 28. 10:31
Nagyon magas lehet a részvétel a csehországi elnökválasztás második fordulójában, a magyar kormányfőnek sem mindegy, hogy ki nyer.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG