<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Európa keleti perifériáján a mélyen gyökerező politikai korrupció több országban is politikai bizonytalansághoz, erőteljes kivándorláshoz és széleskörű szakemberhiányhoz vezetett. Ha a hazai politikai osztály hagyja, hogy balkáni szinten leragadjon a korrupció szintje, akkor itthon is számolni kell a dinamikus kivándorlással és a váratlan politikai megrázkódtatásokkal.

Nikol Pasinján (Fotó: EPA/HAYK BAGHDASARYAN)

Az örmény parlament keddi ülésén az elmúlt hetek viharos utcai tüntetéseinek vezetőjét, Nikol Pasinjánt választotta meg miniszterelnöknek. Az államfői posztot tíz éven át betöltő, oroszbarát 63 éves Szerzs Szargszjánt április elején kormányfővé választották, ám a barátok pozíciókba juttatása és a  korrupció miatti közfelháborodás kiváltotta kormányellenes tüntetések nyomására lemondott.

Korrupció és szakemberhiány

Európa keleti perifériáján a mélyen gyökerező politikai korrupció más országokban is politikai bizonytalansághoz, erőteljes kivándorláshoz és széleskörű szakemberhiányhoz vezetett. 11 évvel az EU csatlakozás után Bulgária – Romániával karöltve – még mindig az EU megfigyelési mechanizmusa (CVM) alatt van. A legutóbbi jelentés kiemeli a bírók függetlenségére és a jogállamiságra leselkedő súlyos veszélyeket, valamint az alkotmányellenes törvénykezést. A Transparency International jelentései szerint Bulgária az EU legkorruptabb országa.

Hallgassa meg Káncz Csaba előadását élőben!A 2008-as globális pénzügyi válság mára biztonságpolitikai krízissé alakult.  A Baltikumtól a Balkánig újra éles hatalmi versengést látunk. Hogyan változik meg Európa biztonságpolitikája a Brexittel?  Válságba taszítja-e Trump a transzatlanti kapcsolatokat? Erről tart előadást ingyenes befektetői szemináriumunkon Káncz Csaba május 22-én - a rendezvény ingyenes, de a férőhelyek száma korlátozott, jelentkezzen most! >>

A szófiai Demokrácia Tanulmányok Intézetének vezetője szerint Szófiában senkit sem vonnak vád alá politikai korrupció miatt és egyetlen egy volt kormányzati tisztségviselő sincsen rács mögött. Az Intézet jelentése szerint a bolgár felnőtt lakosság több, mint ötöde vett már konkrétan részt élete folyamán korrupt tranzakcióban – ennek ellenére 2015-ben csupán 72 bírósági ügyet zártak le korrupció témájában. Ezek a közállapotok tömeges kivándorláshoz vezettek a rendszerváltás óta, olyannyira, hogy mára a bolgár népességből 2,5 millió ember dolgozik külföldön, míg otthon ennél kevesebb munkavállaló tevékenykedik, csupán 2,2 millió.

Kovesi már 2 milliárd eurót hajtott be

Egy másik rendkívül korrupt balkáni országban, Romániában is az alacsonyabb termékenységi számok, az elöregedő társadalom és az elvándorlás miatt súlyos munkaerőválság fenyegeti a gazdaságot. De ellentétben Örményországgal és Bulgáriával, Romániának van egy elkötelezett politikai korrupció-ellenes ügyészsége, amelynek vezetője, Laura Codruta Kovesi az elmúlt négy évben már 60 magas rangú hivatalnokot– beleértve egy miniszterelnököt – és több mint 40 törvényhozót vont vizsgálat alá. Kovesi hadjárata a korrupt politikai osztály ellen eddig több, mint 2 milliárd euró értékű vagyontárgy elkobzásához vezetett.

Káncz Csaba

Ráadásul most nekiment az ország legerősebb emberének: Liviu Dragnea a kormányzó Szociáldemokrata Párt vezetője, aki a legfontosabb (korrupciós) szálakat mozgatja az országban. Kovesi és 330 alkalmazottjának mandátuma jövőre jár le és a Dragnea által ellenőrzött kormány kezében lesz a döntés, hogy meghosszabbítja-e azt. A Transparency International legutóbbi jelentésében a 180 vizsgált országból 59-ik helyre sorolta be Romániát, valamivel jobb besorolást kapva, mint Bulgária és Magyarország.

Hazánkkal kapcsolatban a legfrissebb fejlemény, hogy a magyarországi állapotokról kritikusan nyilatkozott hétfőn az EU igazságügyi biztosa, Vera Jourová. A politikus a brüsszeli Politico hírportálnak nyilatkozva aggasztónak nevezte, hogy a magyar hatóságok csak kis részét veszik figyelembe az európai csalás elleni hivatal ajánlásainak. Úgyszintén a napokban nemcsak az Európa utolsó diktatúrájának tartott belorusz vezetés, hanem Budapest sem járult hozzá, hogy a nyilvánosság megismerje az Európa Tanács korrupcióellenes testületének a magyarországi korrupcióról szóló a jelentését.

Márpedig hazánk az elmúlt 50 évben büszke volt régiós előnyére és tekintélyére. Ha a politikai osztály hagyja, hogy balkáni szinten leragadjon a hazai korrupció szintje, akkor a fent említett országokhoz hasonlóan számolni kell a dinamikus kivándorlással és a váratlan politikai megrázkódtatásokkal.

Káncz Csaba jegyzete

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Covid: csak egy magyar városban javul a helyzet
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 19:01
Legalábbis a vizsgált városok közül, a koronavírus örökítőanyagának koncentrációját tekintve a szennyvízben. Országos átlagban enyhe emelkedés tapasztalható.
Makro / Külgazdaság Putyin kijátssza az iráni kártyát – a héten jár le az ultimátum
Káncz Csaba | 2022. január 17. 18:37
Egy feszültebb NATO - Moszkva szembenállás időszakában a Kreml szívesebben támogatja Irán „aktív elrettentés” stratégiáját a Közel-Keleten. Ennek már rövid távon Izrael láthatja a kárát. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Durván beszólt a bevándorlóknak az elnökjelölt, súlyos pénzbírságra ítélték
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 17:40
Éric Zemmour szerint a kísérő nélküli kiskorú illegális bevándorlók tolvajok, gyilkosok és nőket erőszakolnak meg. 10 ezer euróra büntették.
Makro / Külgazdaság Az árstop aligha állítja meg az inflációt, ellenben az élelmiszerek minősége romolhat
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 16:23
Az élelmiszerárak megugrása is jelentősen hozzájárult a decemberi kiugróan magas inflációhoz. Ráadásul a jelek szerint számottevő javulásra aligha számíthatunk, hiszen több tényező abba az irányba mutat, hogy az infláció továbbra is magas lesz. A kormány által bevezetett árstoptól sem érdemes csodát várni, mondta el a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában kollégánk, Király Béla.
Makro / Külgazdaság Az infláció a legnagyobb ellenség Matolcsy György szerint
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 16:05
Az infláció a jegybankok legnagyobb ellensége, annak legyőzése a legfontosabb lépés a fenntarthatóság felé a pénz területén.
Makro / Külgazdaság Rossz hír az Orbán-kormánynak: februárban indulhat az uniós pénzmegvonási akció
Wéber Balázs | 2022. január 17. 15:37
Sajtóértesülések szerint Brüsszel néhány héten belül megkezdi a problémás tagállamok, Magyarország és Lengyelország megbüntetését: megindulhat a jogállamisági mechanizmus a két ország ellen.     
Makro / Külgazdaság Önellátók leszünk villamos energiában Szijjártó Péter szerint
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 14:01
Magyarország a paksi atomerőmű bővítésével és a napenergia-beruházások megvalósulásával teljes mértékben önellátóvá fog válni a villamos energia terén, véli a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Tíz éve nem voltak ilyen optimisták a vezérigazgatók
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 13:35
A világ cégvezetőinek 77 százaléka szerint erősödni fog a globális gazdaság idén. Azért vannak aggodalomra okot adó tényezők is.
Makro / Külgazdaság Enyhül a Covid-járvány, lazulnak a karanténszabályok Angliában
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 13:06
Öt napra rövidült hétfőtől a pozitív koronavírus-teszt utáni kötelező elkülönítés időtartama Angliában. Az eddigi szabályozás alapesetben tíz nap elkülönítést írt elő, de ezt hét nap után, két negatív koronavírus-teszttel meg lehetett szakítani.
Makro / Külgazdaság Hazatért a volt ukrán elnök, és egyenesen a bíróságra hajtott
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 11:12
Petro Porosenko visszatért Ukrajnába, rögtön dulakodás is tört ki hívei és a határőrök között. A volt elnököt decemberben gyanúsították meg hazaárulással, akár 15 év börtönt is kaphat.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló