3p
Miután a kurdok képesek voltak önerőből megállítani, sőt visszaszorítani az Iszlám Államot, most úgy érzik, kissé ki is terjeszthetik területeiket, mondván azt a korábbiakban az őket elnyomó Szaddam Husszein idején vették el tőlük. Még egy konfliktuszóna, ha eddig nem lett volna elég.
Kurd harcosok. Forrás: flickr.com

2104-ig Irak északi részén a kurd autonóm területek határa mentén viszonylag békésen éltek együtt a kurdok és a szunnita arabok. Utána jöttek a dzsihádisták, elfoglalták a területeket, mindenki menekült, amerre látott. Később visszatértek a kurdok, jól megszervezett haderő formájában, és kiverték az Iszlám Államot. Csakhogy ekkor már úgy gondolták, aki még ott maradt, az a terroristákat támogatta, így a továbbiakban sajátjuknak tekintik a területet, és ők fogják belakni.

Kiterjedtek

A folyamat során nagyjából 40 százalékkal növelték meg a kurdok az általuk ellenőrzött területet a korábbi Irak területén. Azt mondják, hogy ez nem feltétlenül szép dolog, de ezekről a területekről még Szaddam űzte el őket az általa követett arabosítás során, úgyhogy most visszaveszik, ami jár, ha már így alakult.

A folyamattól többen megriadtak: az iraki miniszterelnök az országa romjai közt kialakuló újabb konfliktustól tart, Törökország és Irán pedig fél a kurdok növekvő erejétől, mivel ez saját kurd kisebbségüket is felbátoríthatja. A feszültség most erősödik, mivel a korábbi Irak három ellenséges etnikuma, a síiták, a szunnita arabok és a kurdok most elvileg egy katonai koalícióba kellene, hogy tömörüljenek, amelyik felszabadítja Moszult a dzsihádista uralom alól.

Szaddam öröksége

A kvázi kurd állam külügyminisztere elmondta a Reutersnek, hogy a kurd haderő, a pesmerga katonái nem halhattak meg hiába az Iszlám Állam elleni harcban. Szerinte a kurd kormány nem engedheti meg, hogy az áldozat hiábavaló legyen, és újra kezdődhessen az arabosítás. A 80-as években, amikor megépítették a moszuli víztározót, a víz alá kerülő arab településeket lakosságát Szaddam a kurd területekre telepítette. 2003-ban, Szaddam elűzése után sok kurd visszatelepült és sok arab elmenekült, de mások maradtak, és az Iszlám Állam felbukkanásáig nagyjából békében élhettek.

Államiság

Irak népszavazást tervezett a területen, ahol Sopron mintájára dönthetett volna a lakosság, hol óhajt élni. A széteső Irakban azonban már nem tudtak erre sort keríteni. Az Iszlám Állam megjelenése, majd kiebrudalása óta pedig a területen az iraki kormánynak nincs tényleges hatalma, így aztán a kurdok szép lassan meghatározzák, meddig érjen az ő területük. Ezt azért is fontosnak tartják, mert így biztosabbnak tartják teljesen független államiságuk elérését. Ez gyakorlatilag most is megvan, de egyelőre nem ismeri el az államot senki.

A kurdok 100 éve vágynak a függetlenségre, amikor is a győztes európai hatalmak szétszedték az Oszmán Birodalom maradványait, de a kurdoknak nem adtak hazát, hanem felosztották az újonnan alakuló Törökország, Szíria és Irak között, és egy kisebb csoport már eleve Iránhoz tartozott.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG