3p
Miután a kurdok képesek voltak önerőből megállítani, sőt visszaszorítani az Iszlám Államot, most úgy érzik, kissé ki is terjeszthetik területeiket, mondván azt a korábbiakban az őket elnyomó Szaddam Husszein idején vették el tőlük. Még egy konfliktuszóna, ha eddig nem lett volna elég.
Kurd harcosok. Forrás: flickr.com

2104-ig Irak északi részén a kurd autonóm területek határa mentén viszonylag békésen éltek együtt a kurdok és a szunnita arabok. Utána jöttek a dzsihádisták, elfoglalták a területeket, mindenki menekült, amerre látott. Később visszatértek a kurdok, jól megszervezett haderő formájában, és kiverték az Iszlám Államot. Csakhogy ekkor már úgy gondolták, aki még ott maradt, az a terroristákat támogatta, így a továbbiakban sajátjuknak tekintik a területet, és ők fogják belakni.

Kiterjedtek

A folyamat során nagyjából 40 százalékkal növelték meg a kurdok az általuk ellenőrzött területet a korábbi Irak területén. Azt mondják, hogy ez nem feltétlenül szép dolog, de ezekről a területekről még Szaddam űzte el őket az általa követett arabosítás során, úgyhogy most visszaveszik, ami jár, ha már így alakult.

A folyamattól többen megriadtak: az iraki miniszterelnök az országa romjai közt kialakuló újabb konfliktustól tart, Törökország és Irán pedig fél a kurdok növekvő erejétől, mivel ez saját kurd kisebbségüket is felbátoríthatja. A feszültség most erősödik, mivel a korábbi Irak három ellenséges etnikuma, a síiták, a szunnita arabok és a kurdok most elvileg egy katonai koalícióba kellene, hogy tömörüljenek, amelyik felszabadítja Moszult a dzsihádista uralom alól.

Szaddam öröksége

A kvázi kurd állam külügyminisztere elmondta a Reutersnek, hogy a kurd haderő, a pesmerga katonái nem halhattak meg hiába az Iszlám Állam elleni harcban. Szerinte a kurd kormány nem engedheti meg, hogy az áldozat hiábavaló legyen, és újra kezdődhessen az arabosítás. A 80-as években, amikor megépítették a moszuli víztározót, a víz alá kerülő arab településeket lakosságát Szaddam a kurd területekre telepítette. 2003-ban, Szaddam elűzése után sok kurd visszatelepült és sok arab elmenekült, de mások maradtak, és az Iszlám Állam felbukkanásáig nagyjából békében élhettek.

Államiság

Irak népszavazást tervezett a területen, ahol Sopron mintájára dönthetett volna a lakosság, hol óhajt élni. A széteső Irakban azonban már nem tudtak erre sort keríteni. Az Iszlám Állam megjelenése, majd kiebrudalása óta pedig a területen az iraki kormánynak nincs tényleges hatalma, így aztán a kurdok szép lassan meghatározzák, meddig érjen az ő területük. Ezt azért is fontosnak tartják, mert így biztosabbnak tartják teljesen független államiságuk elérését. Ez gyakorlatilag most is megvan, de egyelőre nem ismeri el az államot senki.

A kurdok 100 éve vágynak a függetlenségre, amikor is a győztes európai hatalmak szétszedték az Oszmán Birodalom maradványait, de a kurdoknak nem adtak hazát, hanem felosztották az újonnan alakuló Törökország, Szíria és Irak között, és egy kisebb csoport már eleve Iránhoz tartozott.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Bánya, vegyi üzem, cellulózgyár - dobra ver több nagyüzemet az ukrán kormány
Mester Nándor | 2024. március 5. 15:01
Folytatják idén a kisprivatizációt is, emellett továbbgörgetik a kkv-k hitelprogramját.
Makro / Külgazdaság A „hanyatló Nyugat”: Olaszországban nőtt a GDP
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 14:23
Az olasz gazdaság a tavalyi utolsó negyedévben 0,2 százalékkal, míg a tavalyi év egészében 0,6 százalékkal emelkedett.
Makro / Külgazdaság Nőket erőszakolt és csonkított meg a Hamász tavaly október 7-én
Wéber Balázs | 2024. március 5. 11:54
Brutális rémtetteket követtek el a palesztin terrorszervezet tagjai a tavaly október 7-én Dél-Izraelben végrehajtott támadásaik során beszámolók szerint.
Makro / Külgazdaság Előzés a gazdaglistán
Buksza blog | 2024. március 5. 11:22
A Tesla árfolyamcsökkenése miatt az amazonos Jeff Bezos vette át a listavezető szerepet a Bloomberg listáján. 
Makro / Külgazdaság Leállt az internet-összeköttetés az egyik fontos vezetéken
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 10:39
A vörös-tengeri válság már nem csupán a kereskedelmi hajózásban okoz komoly fennakadásokat, hanem a virtuális térben az interneten folyó adatcserében is. A felelősséget lehetetlen megállapítani.
Makro / Külgazdaság Aggasztja a befektetőket Kína titkolózása
Káncz Csaba | 2024. március 5. 09:31
Három évtized óta először fordul elő, hogy a kínai miniszterelnök nem tart sajtótájékoztatót az éves parlamenti ülés végeztével. A gazdasági visszaesés legegyértelműbb megnyilvánulása a deflációs erők egyre erősebb szorítása. Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság Kiborultak a lengyelek Magyarországra, elérte célját Szijjártó Péter külügyminiszter véleményes diplomáciai lépése
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 09:03
Nem maradt visszhang nélkül, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter Alekszej Navalnij temetésének napján találkozott orosz kollégájával, Szergej Lavrovval. 
Makro / Külgazdaság Magyarország rükvercelt egy nagyot
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 08:30
Megjöttek a részletes GDP-adatok: rosszul néz ki a tavalyi bizonyítvány. 
Makro / Külgazdaság Putyin új ötlettel rukkolhat elő
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 07:33
Vlagyimir Putyin, Oroszország államfője feltűnően nagy hangsúllyal fényezte azokat a katonatiszteket, akik érdemeket szereznek az Ukrajna ellen vívott háborúban.
Makro / Külgazdaság A szakadék aljára került a forint
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 06:50
Az euróval szemben 3, a dollárhoz képest 5 százalékkal gyengült idén a forint. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG