<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Már a régi rómaiak idejében is zsíros üzlet volt az olimpia. A modern korban pedig botrányok hosszú sora kíséri, mindenki tudja, hogy létezik a korrupció, de a dolog lényege miatt senkinek sincs rá bizonyítéka.

Mivel Néró túl elfoglalt volt, a 65-ös évben esedékes olimpiai játékokat két évvel elhalasztották, amelyeket egyébként nem sokkal korábban helyeztek át a császár utasítására Görögországból Rómába – derül ki az Ozy, egy népszerű amerikai magazin cikkéből. Amelynek már a címe is vicces, ugyanis azt állítja, hogy a régi olimpiai játékok ugyanolyan korruptak voltak, mint a FIFA (a futball nemzetközi szervezete) manapság.

De arról is regél a fáma, hogy Néró hogyan csalt és manipulált, hogy az ő favoritja nyerjen. Aki egyébként saját maga volt, és az olimpiai érmek hosszú sorát gyűjöttte össze.

A hatalom játéka

Ahogy a modern olimpia során, régen is nagy biznisz volt ez a sportesemény” - foglalja össze a cikk. És hozzáteszi, hogy a hatalmon levők már akkor is megértették, hogy a játékok jó alkalmat jelentenek saját hatalmuk növelésére.

Magyarokat nem kérünk

Ebből is látszik, hogy az olimpiai játékok mindig is tele voltak politikával, sohasem kizárólag a játékról, sőt nem is csak az üzletről szóltak. Ha valakinek még mindig kétségei lennének, 1920-ban például Magyarországot sem hívták meg, mert az Osztrák-Magyar Monarchia révén még mindig a vesztes német-osztrák hatalmak csatlósainak számítottunk.

A Wikipedián külön szócikk van az olimpiák körüli botrányokról, ezek főleg politikai jellegűek, mint a színes bőrű és zsidó bajnokok hátrányos megkülönböztetése, megalázása Hitler Németországában, vagy a dDél-afrikai apartheid elleni tiltakozás, vagy a szovjet-amerikai hidegháború kölcsönös bojkottjai. Ám az igazi fenyegetés sokak szerint a korrupció.

Néma tanúk

A korrupcióban az az egyik nagy rossz, hogy jellegéből fakadóan szinte soha nincs rá bizonyíték, esetleg egy-két tanú akad, aki viszont vagy hazudik, vagy nem, vagy megvették, vagy nem. De mindenki tudja, hogy korrupció, az bizony létezik. Emiatt aztán statisztikákat is nehéz találni, de azért vannak.

Egy módszer a korrupció mérésére, hogy megkérdezik a leginkább érintetteket, a vállalatvezetőket vagy a lakosságot. Csak egy kis válogatás a magyar sajtóból, egy Google-keresés nagyjából első eredményei, lényegében mind ugyanarról szól, az olimpiai lopásról:

Mindenki tudja

Így lopták el a szocsi olimpiát

Egészen hihetetlen mértékű lehet a korrupció és a lopás a riói olimpián

Rómában a korrupció miatt tartanak az olimpiarendezéstől

A budapesti olimpiát is fenyegeti a korrupció (előfitezői tartalom)

Tisztában van az állam az olimpia korrupciós kockázatával (Számvevőszék)

Még az ÁSZ is húzza

Különösen érdekes az az Állami Számvevőszék tanulmánya, amely szerint "a nagyberuházásokat, és különösen az olimpiák megrendezését célzó fejlesztéseket – jellegüknél fogva – számos korrupciós kockázat fenyegeti".

Nem lesz korrupció a budapesti olimpia körül, mert megfelelő lesz a civil, média és politikai kontroll – találta mondani egy kormánypárti politikus. „Rég nevettem ekkorát” - írja erről egy blogger, aki már legalább másfél évtizedes múlttal rendelkezik a különböző kormányok kritizálása terén.

Magyarország az 57. A Transparency International (TI) korrupció érzékelési indexe alapján összeállított világranglistán, a tavalyihoz viszonyítva hét helyet csúszott vissza. A TI egy korábbi tanulmányában hatféle módját sorolta fel az olimpiával kapcsolatos korrupciónak. A legfontosabb persze a színhely kiválasztása, de van még sok más zsíros üzlet, a televíziós jogoktól a szálláshelyekig, a belépőjegyek elosztásától a vállalati szponzorok pénzeiig.

Mérni a mérhetetlent

Miközben mindannyian tudjuk, hogy Magyarország velejéig korrupt, egyesek bizonyítékokat követelnek. Bizonyítékot olyasmiről, amit senki nem tud bizonyítani, mert mindegyik fél abban érdekelt, hogy semmilyen információ ne szivároghasson ki.

De mégis lehet mérni a bizonyíthatatlant. A statisztikusok kitalálták, hogy kérdezzük meg az érintetteket. Például a vállalatvezetőket, akik a közbeszerzéseken indulnak, vagy akár az egyszerű polgárt is, aki állandóan hálapénzt kénytelen adni és még sok más helyen találkozik korrupcióval. Mennyire érzik korruptnak a saját országukat?

Hát értékeljék. Értékelték. Az eredmény nagyjából megfelel a józan paraszti észlelésnek. Korruptak? Korruptak. Kicsit? Nagyon. Ez lényegében a nép hangja, ezen nincs mit szépíteni. Aki mást mond, hazudik, téved, illetve korrumpálták. Ennyi.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Covid: csak egy magyar városban javul a helyzet
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 19:01
Legalábbis a vizsgált városok közül, a koronavírus örökítőanyagának koncentrációját tekintve a szennyvízben. Országos átlagban enyhe emelkedés tapasztalható.
Makro / Külgazdaság Putyin kijátssza az iráni kártyát – a héten jár le az ultimátum
Káncz Csaba | 2022. január 17. 18:37
Egy feszültebb NATO - Moszkva szembenállás időszakában a Kreml szívesebben támogatja Irán „aktív elrettentés” stratégiáját a Közel-Keleten. Ennek már rövid távon Izrael láthatja a kárát. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Durván beszólt a bevándorlóknak az elnökjelölt, súlyos pénzbírságra ítélték
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 17:40
Éric Zemmour szerint a kísérő nélküli kiskorú illegális bevándorlók tolvajok, gyilkosok és nőket erőszakolnak meg. 10 ezer euróra büntették.
Makro / Külgazdaság Az árstop aligha állítja meg az inflációt, ellenben az élelmiszerek minősége romolhat
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 16:23
Az élelmiszerárak megugrása is jelentősen hozzájárult a decemberi kiugróan magas inflációhoz. Ráadásul a jelek szerint számottevő javulásra aligha számíthatunk, hiszen több tényező abba az irányba mutat, hogy az infláció továbbra is magas lesz. A kormány által bevezetett árstoptól sem érdemes csodát várni, mondta el a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában kollégánk, Király Béla.
Makro / Külgazdaság Az infláció a legnagyobb ellenség Matolcsy György szerint
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 16:05
Az infláció a jegybankok legnagyobb ellensége, annak legyőzése a legfontosabb lépés a fenntarthatóság felé a pénz területén.
Makro / Külgazdaság Rossz hír az Orbán-kormánynak: februárban indulhat az uniós pénzmegvonási akció
Wéber Balázs | 2022. január 17. 15:37
Sajtóértesülések szerint Brüsszel néhány héten belül megkezdi a problémás tagállamok, Magyarország és Lengyelország megbüntetését: megindulhat a jogállamisági mechanizmus a két ország ellen.     
Makro / Külgazdaság Önellátók leszünk villamos energiában Szijjártó Péter szerint
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 14:01
Magyarország a paksi atomerőmű bővítésével és a napenergia-beruházások megvalósulásával teljes mértékben önellátóvá fog válni a villamos energia terén, véli a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Tíz éve nem voltak ilyen optimisták a vezérigazgatók
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 13:35
A világ cégvezetőinek 77 százaléka szerint erősödni fog a globális gazdaság idén. Azért vannak aggodalomra okot adó tényezők is.
Makro / Külgazdaság Enyhül a Covid-járvány, lazulnak a karanténszabályok Angliában
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 13:06
Öt napra rövidült hétfőtől a pozitív koronavírus-teszt utáni kötelező elkülönítés időtartama Angliában. Az eddigi szabályozás alapesetben tíz nap elkülönítést írt elő, de ezt hét nap után, két negatív koronavírus-teszttel meg lehetett szakítani.
Makro / Külgazdaság Hazatért a volt ukrán elnök, és egyenesen a bíróságra hajtott
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 11:12
Petro Porosenko visszatért Ukrajnába, rögtön dulakodás is tört ki hívei és a határőrök között. A volt elnököt decemberben gyanúsították meg hazaárulással, akár 15 év börtönt is kaphat.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló