3p

Varsó bízik Ukrajna győzelmében, de az ukrán politikusok sértő kijelentései után szükség van a Kijev iránti bizalom újjáépítésére - írta Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter csütörtök este a közösségi médiában.

A lengyel diplomácia vezetője az ukrán gabonaügy kapcsán Varsó és Kijev között fennálló nézeteltérésekre reagált az X közösségi felületen. Rendkívül sértőnek nevezte a lengyel társadalom számára azt, hogy egyes ukrán politikusok az utóbbi napokban Oroszországhoz hasonlították Lengyelországot.

A tárcavezető bejegyzésében nem említett semmilyen konkrét kijelentést. Lengyelországban felháborodást váltott ki, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden az ENSZ-közgyűlés 78. ülésszakán úgy fogalmazott: az ukrán gabonabehozatalt tiltó országok "szolidaritást színlelnek", de "valójában segítik előkészíteni a színpadot egy moszkvai színész számára".

Rau leszögezte: azok a lengyelek, akik az ukrajnai háború kitörése után "spontán módon vendégül látták az ukrán menekülteket", ma azon töprengenek, "hogyan lehet a lengyeleket az oroszokkal egy sorba állítani, mint olyanokat, akik az ukránokat bántják". Felidézte: Lengyelország és Ukrajna évszázadok óta az orosz imperializmus áldozata volt. Az ukrán menekülteknek 2022 februárja után nyújtott segítség pedig "a szinte minden lengyel családban megnyilvánuló megértés, együttérzés és rokonszenv" miatt volt lehetséges.

A jelenlegi ukrán politika ezért "nemcsak igazságtalan, fájdalmas, hanem mindenekelőtt sértő" a lengyelek számára, és mindkét ország veszít rajta - húzta alá Rau.

Varsó megsértődött.  Fotó: Depositphotos
Varsó megsértődött. Fotó: Depositphotos

"Bízunk Ukrajna győzelmében. Nem fogunk tétlenül állni" - írta. Egyúttal figyelmeztetett: Lengyelország nem engedi, hogy a kétoldalú kapcsolatokkal valaki "magánvagyonok, valamint Lengyelország és Ukrajna iránt ellenséges külföldi érdekek nevében kalmárkodjon". Rau szerint "óriási munkára lesz szükség, hogy újjáépítsék a lengyel közvélemény bizalmát az ukrán kormányzat jóakaratában".

A lengyel-ukrán viszonyról csütörtök este Marcin Przydacz, az államfői hivatal külügyi államtitkára is nyilatkozott a PAP hírügynökségnek. Megerősítette Andrzej Duda elnök egy tévéinterjúban aznap kifejezett álláspontját, miszerint Lengyelország nem adhatja át Ukrajnának saját készleteiből a legkorszerűbb hadfelszerelést. A szerződésekben rögzített, jelenleg megvalósuló fegyverszállításokat meghaladó támogatás "csak abban az esetben lehetséges, ha ezt a lengyel biztonsági érdekek elemzése alátámasztja" - fogalmazott Przydacz.

Mateusz Morawiecki miniszterelnök szerdán egy interjúban elmondta: Lengyelország jelenleg nem szállít hadfelszerelést Ukrajnának, mert saját hadseregét szereli fel a legkorszerűbb fegyverekkel. Ezt több média úgy értelmezte, hogy Varsó nem szállít többé fegyvert Ukrajnának. "A médiaközlések címei gyakran a figyelemkeltést célozzák" - kommentálta a sajtóvisszhangot Przydacz. Aláhúzta: biztonságpolitikai tekintetben Varsó támogatta Ukrajnát, "és támogatja most is saját biztonsága, valamint a térség egészének biztonsága (...) érdekében". (MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Dánia rábólintott a Korán elégetését is betiltó törvényjavaslatra
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 16:06
Dániában a parlament csütörtökön jóváhagyta a fontos vallási tartalommal bíró szövegek - köztük az iszlám szent könyv, a Korán - meggyalázását tiltó törvényjavaslatot.
Makro / Külgazdaság Durván kifakadtak az EP-képviselők Orbán Viktorra
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 15:38
Kifakadtak, és nem tettek lakatot a szájukra az EP-képviselők, amikor megbírálták Orbán Viktort. 
Makro / Külgazdaság Ausztria nem talált Hamász-érintettséget a palesztinoknak nyújtott segélyeinél
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 15:16
Ausztria azt közölte, hogy véget vet a palesztinoknak nyújtott segélyek felfüggesztésének, mivel a felülvizsgálat nem talált arra utaló jelet, hogy a pénzeszközöket terrorizmus finanszírozására vagy előmozdítására használták volna fel.
Makro / Külgazdaság Visszasettenkedett az orosz piacra az Adidas
Elek Lenke | 2023. december 7. 15:01
A nyugati márkák fokozatosan visszatérnek a moszkvai áruházak polcaira – erről már több helyütt lehetett olvasni a világsajtóban. Most arról ad hírt az egyik legtekintélyesebb orosz gazdasági online napilap, a Kommerszant, hogy az Adidas és a Reebok egy másik forgalmazón keresztül talált utat Oroszországba.
Makro / Külgazdaság Aggódhat Zelenszkij, minden eddiginél kevesebben támogatnák a kijevi kormányt
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 14:18
Az ukrajnai háború 2022-es kitörése óta minden eddiginél kevesebb ígéret született a nyugati államok részéről a kijevi kormány további támogatására - jelentette be a németországi székhelyű Kieli Világgazdasági Intézet (IFW Kiel) csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Ukrajna: már közel 20 000 ukrán gyermeket deportáltak
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 13:37
Az ukrán parlament emberi jogi biztosa azt mondta, hogy az Oroszország által kitoloncolt ukrán gyermekek hivatalosan megerősített száma már meghaladja a 19 540-et.
Makro / Külgazdaság Európa élmezőnyében találta magát a magyar GDP
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 12:45
Csökkent negyedéves bázison az euróövezeti bruttó hazai termék (GDP) az EU statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön publikált végleges adatai alapján.
Makro / Külgazdaság Brutális csata folyik Gázában
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 11:20
Izrael a Gázai övezet számos pontján harcol a Hamász palesztin terrorszervezettel az ellenük folytatott háború hatvanegyedik napján - jelentette a helyi média csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Putyin kezdhet izgulni, hamarosan döntenek a sorsáról
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 09:58
A moszkvai felsőház 2024. március 17-re tűzte ki az orosz elnökválasztást – írja az MTI.
Makro / Külgazdaság Kína most sérülékeny – az EU ma jó pozícióból tárgyal Pekingben
Káncz Csaba | 2023. december 7. 09:31
A kereskedelmi deficit és az orosz szankciók kijátszása lesz ma a napirenden Pekingben. Kína gazdasága most több sebből vérzik, ezért az EU-s vezetők keményebben léphetnek föl. Káncz Csaba jegyzete.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG