<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A keddi Biden-Putyin megbeszélésen Ukrajna mellett megvitatásra kerül Afganisztán, Irán, Líbia és Szíria kérdésköre is. Kielemezzük, hogy milyen tényezők befolyásolják most Putyin döntését Ukrajnával kapcsolatban. De mit gondol az orosz elemzők többsége? Káncz Csaba jegyzete.

Az orosz oldalról kiszivárgott hírek szerint akár már jövő kedden sorra kerülhet Biden és Putyin elnökök újabb csúcstalálkozójára, ez alkalommal csupán a virtuális térben. Jurij Usakov, a Kreml külpolitikai tanácsadója elmondta az orosz sajtónak, hogy a találkozóra Putyin holnapi, indiai látogatása után fog sorra kerülni. A két elnök között, újabb személyes találkozót jövő évre tervezik.

Nem lesz egy babazsúr

A mostani megbeszélésre feszült helyzetben kerül sor, hiszen Biden december 1-én Moszkvát Ukrajna belső destabilizációjával vádolta meg, ahogyan nagyszabású katonai műveletek előkészületeivel is. Ukrajna mellett megvitatásra kerül Afganisztán, Irán, Líbia és Szíria kérdésköre is. Usakov elmondta, hogy megvitatják „a stratégiai stabilitást célzó párbeszédben zajló előrehaladást is”, amelyről a június 16-i genfi csúcstalálkozó óta mindkét fél kedvezően nyilatkozott.

A keddi csúcstalálkozón Putyin a várakozások szerint megismétli – amit december 1-én már leszögezett a külföldi nagykövetekkel folytatott megbeszélésén -, hogy Moszkva írásos garanciát akar a NATO részéről arra vonatkozóan, hogy a katonai szövetség nem bővül tovább kelet felé, azaz ki nem mondva Ukrajna, Grúzia, Moldova, Finnország és Svédország esetleges felvétele jégre kerül.

Rá egy napra Stockholmban Szergej Lavrov külügyminiszter – egy csupán 30 percig tartó megbeszélés során - megismételte Moszkva ultimátumát amerikai kollégájának.

Az orosz ultimátum

A Kreml az utóbbi napokban világossá tette azt is, hogy a „vörös vonal” átlépésének tartja a NATO fegyverszállításait, valamint katonai tanácsadók küldését Ukrajnába. Putyin leszögezte, hogy ha a Nyugat rakétákat telepít Ukrajna területére, amelyek 5-10 perc alatt elérik Moszkvát, akkor a Kreml olyan „Cirkon” hiperszonikus rakétákat fog telepíteni, amelyek a nyugati központokat Mach 9 sebességgel száguldva 5 perc alatt elérik.

Ukrán katona a lövészárokban a Donyeck megyei Debalceve közelében 2021. december 3-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök nemrég azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők provokatív tevékenységet végeznek a konfliktusövezetben, amelynek célja a Donyec-medencei válság rendezésről megkötött minszki megállapodások kisiklatása - vajon a provokációra válaszlépéssel is készül? Fotó: MTI/AP/Andriy DubchakUkrán katona a lövészárokban a Donyeck megyei Debalceve közelében 2021. december 3-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök nemrég azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők provokatív tevékenységet végeznek a konfliktusövezetben, amelynek célja a Donyec-medencei válság rendezésről megkötött minszki megállapodások kisiklatása - vajon a provokációra válaszlépéssel is készül? Fotó: MTI/AP/Andriy Dubchak

A „Cirkon” rakétákat nukleáris töltettel lehet fölszerelni és fontos szárazföldi célpontok ellen is bevethetők. Ha a Kreml hadihajókat és tengeralattjárókat küld az Atlanti-óceánra – alig pár száz kilométerre Washingtontól -, akkor a fővárosra percek alatt lefejező csapást tud mérni. Az orosz politikai és katonai vezetés már jó ideje hangsúlyozza, hogy Oroszország az utóbbi időszakban döntő előnyre tett szert a hiperszonikus / nukleáris versenyfutásban.

Ukrán tüske a köröm alatt

Moszkvát kimondottan idegesíti az ukrán haditengerészet növekvő ereje, hiszen Kijev közös hadihajó-gyártásban egyezett meg Törökországgal, Franciaországgal és az Egyesült Királysággal. Mindezekhez a megegyezés szerint brit rakéták is leszállításra kerülnek.

Az orosz aggodalmak Ukrajnával kapcsolatban részben a Nyugat homályos kommunikációjából is fakadnak. 2008-ban a NATO vezetői váratlanul tagsági garanciát ajánlottak fel Ukrajna és Grúzia számára, mindezt anélkül, hogy időpontot határoztak volna meg. Ez a váratlan döntés megzavarta és felidegesítette az orosz vezetést, amely azóta mindkét ország ellen katonai műveletet hajtott végre.

Putyin döntése

Noha az ukrán válság egy európai krízis, a nyugat-európai vezetők mindeddig képtelenek voltak ezt kezelni európai keretek között. Így, akárcsak a Hidegháború alatt, ez egy Washington és Moszkva között válsággá alakult, amikor a bipoláris versengés dominálta az európai biztonságpolitikai fejleményeket.

A legtöbb orosz biztonságpolitikai elemző valószínűtlennek tart most egy komolyabb katonai konfrontációt ás azt inkább belpolitikai motiváltságúnak tartja. De veszélyt jelent az orosz döntéshozatal rendkívüli szűkkörűsége, ahogyan az is, ha a NATO teljesíti az ukrán kérést és csapatokat vonultat fel az ország határán.

Egy nagyszabású hadművelet esélyét jelentősen csökkenti, hogy az Északi Áramlat II. vezetéket még nem helyezték üzembe, márpedig egy háború a projekt bukását eredményezné.

Közben megy a hujjogás

A józan ész tehát a háború ellen szól, annak ellenére, hogy az amerikai hírszerzés már állítólag ismeri az Ukrajna elleni lehetséges orosz katonai offenzíva tervét, eszerint azt már a jövő év elején elindíthatják 175 ezer fővel. Ezt a The Washington Post írta pénteken egy meg nem nevezett amerikai kormánytisztviselőre hivatkozva.

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter pedig a kijevi parlamentben felszólalva figyelmeztetett: Oroszország több mint 94 ezer katonát vont össze az Ukrajnával közös határ közelében, és átfogó offenzívát indíthat január végén.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Most kiderült, mely bank drágította legjobban a lakáshitelét
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 11:34
Bár komolynak érezzük a lakáshitel kamatok emelkedését, a money.hu adatai szerint az elmúlt egy évben a vizsgált 9 banknál 4,11 százalékkal emelkedett a legjobb adósoknak ajánlott standard kamat. Ez messze elmarad a jegybanki alapkamat, de még a referenciakamat emelkedésétől is. A money.hu adataiból látható, melyik bank emelt leginkább, illetve, hogy mely pénzintézetek versengenek a legalacsonyabb kamatszintekkel.
Makro / Külgazdaság A németek többsége már spórol
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 10:27
Egyre többen takarékoskodnak Németországban az árak emelkedése miatt, egy pénteken ismertetett felmérés szerint a legtöbben az energiafogyasztásukat fogják vissza.
Makro / Külgazdaság Nagyon rég nem volt ekkora infláció Japánban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 09:21
Japánban júliusban 2,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest, az infláció gyorsult a június 2,4 százalékhoz képest.
Makro / Külgazdaság Újabb iratok lehetnek nyilvánosak a Trump-házkutatásról
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 08:02
A nyilvánosságra tartozik a Donald Trumpnál tartott házkutatás után eskü alatt tett hatósági nyilatkozat tartalma, de az igazságügyi tárca annak bizonyos részeit kitakarhatja - döntött csütörtökön a bíróság, miközben a republikánusok teljes hozzáférést követelnek.
Makro / Külgazdaság Feszült a helyzet a zaporizzsjai atomerőmű környékén
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 07:23
Az elmúlt órák hírei egy csokorban.
Makro / Külgazdaság Magyarországra is jutna radioaktív szennyeződés a zaporizzsjai erőműből
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 19:49
Az orosz-ukrán háború 176. napjának főbb hírei röviden. 
Makro / Külgazdaság Washington és Moszkva feszült pozícióharca a leolvadó Északon
Káncz Csaba | 2022. augusztus 18. 19:22
Svédország és Finnország NATO-tagsága nagyobb képességekkel ruházza föl a szövetséget a kínai és orosz befolyás kezelésére az Északi-sarkvidéken. Különösen Finnország tagsága tolja a szövetség határát északabbra, közelebb a Kola-félszigeten található, stratégiai fontosságú orosz katonai támaszponthoz. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Gyanús körülmények között halt meg egy Putyin-ellenes orosz üzletember 
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 18:31
Dan Rapoport lettországi születésű orosz befektetési bankár többször élesen bírálta Vlagyimir Putyin orosz elnököt, és a háború kitörése óta többször járt Ukrajnában segítséget nyújtani.
Makro / Külgazdaság Egyre jobban látszódik az amerikai recesszió
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 17:33
Romlottak a gazdasági kilátások az Egyesült Államokban.
Makro / Külgazdaság Meglepőt léptek a törökök
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 14:44
A piac meglepetésére kamatot csökkentett csütörtökön a török jegybank, amely tavaly december óta először változtatott a kamatszinten.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG