<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ahol háború van, ott sebesültek is vannak, égető szükség van tehát orvosokra, ha már úgy döntött Putyin, hogy civilek ezreit a frontra küldi. A Komerszant című orosz napilap cikke, egy felmérést ismertetve, némi kritikával illeti a mostani intézkedéseket, ami önmagában bátorságra vall.

A Doctor's Handbook egy népszerű mobilalkalmazás, amely optimalizálja a szakorvosok munkáját és segíti őket a klinikai döntések meghozatalában. Több mint 915 ezer felhasználót egyesít; és az alkalmazás készítői rendszeresen végeznek közöttük különböző szakmai témájú felméréseket. 

Sokan nem tartják magukat alkalmasnak harctéri munkára

Ezúttal arról kérdezték őket, hogy hogyan viszonyulnak a részleges mozgósításban való részvételhez, amelyet korábban Vlagyimir Putyin elnök bejelentett. A felmérésben 3318 fő vett részt, akiknek 83 százaléka orvos, 17 százaléka mentős.  A megkérdezettek mindössze 3,4 százaléka katonai alkalmazott.

A vizsgálat eredményei szerint a civil szakorvosoknak mindössze 18,1 százaléka tartja magát teljesen alkalmasnak a fronton való helytállásra. További 16,5 százalék vallotta be, hogy korlátozottan alkalmas, 6,6 százalék az egészségi állapota, 9,2 százaléka pedig életkora miatt nem képes a feladatra. 

A civil szakorvosok mindössze 18,1 százaléka tartja magát teljesen alkalmasnak a fronton való helytállásra. Fotó: Kommerszant/Viktor KorotajevA civil szakorvosok mindössze 18,1 százaléka tartja magát teljesen alkalmasnak a fronton való helytállásra. Fotó: Kommerszant/Viktor Korotajev

Körülbelül 19 százalékuk gondolja úgy, hogy olyan a szakterülete, amely miatt eleve nem kellene őt mozgósítani. A többség (31 százalék) azt válaszolta, nem tudja, hogy ő a mozgósítás alá esik-e, mert nem érti annak kritériumait.

Melyek az anyagi előnyök?

Az egészségügyi dolgozók részleges mozgósításáról a megkérdezett polgári orvosok 14,7 százaléka válaszolt egyértelműen pozitívan. További 52,3 százalék általában támogatja a sorkatonai szolgálatot, de úgy gondolja, hogy csak azokat kell behívni, akik rendelkeznek megfelelő katonai tapasztalattal. Mint kiderült, a megkérdezett polgári orvosoknak mindössze 1 százalékának van harctéri tapasztalata. A válaszadók egynegyede egyáltalán nem támogatja a mozgósítást. A kórházak és katonai egységek megkérdezett alkalmazottainak majd fele sem rendelkezik ilyen tudással.

Ami a mozgósítás támogatását illeti, a civil orvosok közül sokan úgy vélik, hogy a katonaorvosoknak szükségük van kollégáik segítségére. A második legnépszerűbb ok, hogy „ez állampolgári kötelesség” , mások azért támogatják ezt az intézkedést, mert „szükségesnek tartják Oroszország szuverenitásának megőrzését.” 

A mozgósítás ellenzői úgy vélik, nem teljesülnek azok a garanciák, amelyeket az állam most ad a behívottaknak és, hogy egy civil orvosnak nincs gyakorlata a harci körülmények között végzett munkához.

Végül sokan attól tartanak, hogy ha az orvosokat behívják, nem lesz, aki otthon ellátja a lakosságot. Sok orvos is úgy véli, csak azokat kell a frontra küldeni, akik kifejezték ezt a vágyukat, amit a tisztességes fizetés és a hazatérés utáni juttatások is motiválhatnak. Fontosak a biztosítási garanciák egészségkárosodás vagy haláleset esetén, a hiteltartozások teljes leírása vagy mentesítése, beleértve a jelzálog- és fogyasztási hiteleket is.

A civil orvosok többsége nem támogatja a mozgósítást

Sokatmondó, hogy a polgári orvosok kétharmada, és a katonaorvosok majd fele úgy gondolja, a mozgósítás önmagában árt a polgári egészségügynek, mivel "jelentősen súlyosbítja a létszámhiányt", vagy éppen negatívan érinti az egészségügy finanszírozását. 

Az orvosokat arról is megkérdezték, hogyan vélekednek a részleges mozgósításról szóló döntésről. Kiderült, hogy

a civil kollégák mindössze 7,4 százaléka támogatja a tervezetet és kész indulni a harcmezőre. A katonai szférában, nem meglepően, magasabb az ilyen válaszok aránya.

A civilek többi része, több mint a fele elismerte, hogy a csapatban negatívan viszonyulnak a mozgósítás szükségességéhez, mivel féltik az életüket, az egészségüket vagy elvileg nem értenek vele egyet.

Korábban az Állami Duma Egészségvédelmi Bizottságának helyettes vezetője, Badma Basankajev kijelentette, hogy összesen legfeljebb 3 ezer orvosra lehet szükség, főleg férfi mentőorvosok, aneszteziológusok, traumatológusok, harci övezetekben vagy a katasztrófahelyzetekben gyakorlattal rendelkező ortopédusok kellenének. 

Az emberi erőforrás pazarlása?

Az orvosvédelmi liga elnöke, Szemjon Galperin egy másik „kellemetlen” problémára hívja fel a figyelmet: az egészségügyi dolgozók közönséges katonai besorozásának eseteire. „Egyáltalán nem szabadna ennek így lenni, ez az emberi erőforrások pazarlása” – kommentálta Galperin (Persze a háború az emberi erőforrás pazarlása elsősorban, de erről senki nem beszél - a szerk.) 

Alekszej Kurinnij, az Állami Duma egészségvédelmi bizottságának alelnöke egyetért azzal, hogy a mozgósítás "kétértelmű reakciókat" váltott ki, beleértve az orvostársadalmat is.  Úgy véli, hogy a harci övezetben végzett munka dandárját mindenekelőtt a hadsereg egészségügyi dolgozóinak kell elvégezniük.

A polgári orvosoknak a kórházakban és a hátországban kellene dolgozniuk. Ami a szakterületeket illeti, az orosz egészségügyben általában nagy a hiány az újra élesztéshez értőkből és az aneszteziológusokból. A jelenlegi helyzetben várható, hogy az anyaországban maradtaknak az eddigieknél is intenzívebb üzemmódra kell kapcsolniuk.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Újabb ország csatlakozott az olajársapka-egyezményhez
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 10:07
A G7-ekhez csatlakozott Ausztrália is.
Makro / Külgazdaság A Twitterről tárgyalt Emmanuel Macron és Elon Musk
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 09:31
A fő téma a szólásszabadság kérdése volt.
Makro / Külgazdaság Spanyolországtól kapott amerikai rakétarendszereket az ukrán hadsereg
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 09:08
A háború az éjjel is folytatódott. Ez történt az orosz–ukrán konfliktusban szombat reggelig.
Makro / Külgazdaság Orosz háborús bűnök: újabb vizsgálat
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 20:08
Miközben mindkét harcoló fél mélyen hallgat a saját veszteségeiről, egy amerikai becslés elképesztő számokról tanúskodik. Péntek esti háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság 60 dollár lesz az olaj esetén az ársapka
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 19:53
Az Európai Unió tagországai előzetesen megállapodtak a tengeren szállított orosz olaj hordónkénti árplafonjáról, amely 60 dollár lesz - erről tájékoztatta az újságírókat Andrzej Sados, Lengyelország Európai Unió mellé rendelt állandó képviseletének vezetője pénteken.
Makro / Külgazdaság Újabb hétre maradnak üzemanyag nélkül a kis kutak
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 16:48
A következő héten sem fognak üzemanyagot kapni a kisebb kutak a Moltól. Ez immár a harmadik ilyen hét lesz, amit aligha lehet csupán a kis kutak hergelésének betudni.
Makro / Külgazdaság Elképesztő német kormányzati kritikák Katar felé
Káncz Csaba | 2022. december 2. 15:41
Miközben a német kormányzati politikusok a napokban harsányan kritizálják Katart, Berlin hosszas lobbizásának hála egy LNG megállapodás született a két ország között. A vezető német fegyverkezési vállalatok serényen támogatják Dohát saját fegyver-iparának felállításában. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A sok új amerikai munkahelytől ijedtek meg a befektetők
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 15:31
Novemberben az elemzők által vártnál több új munkahely jött létre a nem mezőgazdasági ágazatokban az Egyesült Államokban, miközben a várakozásoknak megfelelően stagnált a munkanélküliségi ráta. Az adatok hatására az amerikai határidős indexek komolyabb esést vetítettek előre a mai tőzsdei kereskedésre.
Makro / Külgazdaság Scholz beszólt Putyinnak
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 14:48
Németország elítéli az ukrajnai polgári infrastruktúra elleni orosz légicsapásokat - közölte Olaf Scholz német kancellár Vlagyimir Putyin orosz elnökkel pénteken telefonon a német szövetségi kormány szóvivőjének tájékoztatása szerint.
Makro / Külgazdaság Bűncselekmény lenne a szankciók megsértése
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 13:51
Az Európai Bizottság az uniós szankciók megsértésének bűncselekménnyé nyilvánítását és a büntetések harmonizálását javasolja - tájékoztatott a brüsszeli testület pénteken.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG