Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az új elnök egyesíteni szeretné a kettészakadt országot, de már az komoly eredmény lenne, ha nem robbanna fel alatta a lőporos hordó.

Van egy jelenet Donald Trump négy évvel ezelőtti beiktatási beszédének végén, amely többet mond minden szónál: miközben az új elnök színpadiasan felemeli öklét, és ünnepelteti magát a tömeggel, háta mögött feláll egy magas, jól öltözött férfi. Az egybegyűltekhez hasonlóan megtapsolja a beszédet, majd gratulál Trumpnak, még vállon is paskolja.

A férfi nem más, mint Barack Obama, az Egyesült Államok távozó elnöke. (A jelenet a 17. percnél látható az alábbi videón.) 

Persze a helyzetben van valami természetellenes. Obama mosolya kényszeredett, gesztusain érződik, hogy mihamarabb túl lenne az egészen. Hiszen egy olyan politikusnak gratulál, aki attitűdjében, habitusában, értékeiben nagyon távol áll tőle – mintha két külön világ fogna kezet.

A lényeg azonban mégiscsak az, hogy Obama ott van a beiktatáson. Mint ahogy ott van Joe Biden és Bill Clinton is. Ott vannak, és megadják a tiszteletet Trumpnak.

Hiszen nagyon jól tudják, hogy őt – bármit is gondoljanak róla – az amerikai nép választotta meg. Ezt pedig tiszteletben kell tartani.

Ma Joe Biden „megkoronázására” készül a világ. Ma ő mond beszédet a Capitolium pompás kupolája előtt. Az ő beiktatása azonban más lesz a korábbiaknál.

A Covid-járvány miatt nem lesz ünneplő tömeg, és üresen marad majd a távozó elnöknek fenntartott szék is.

Trump, akit a proteszthullám és a Kék Fal buktathatott meg, ugyanis nem teszi meg azt a gesztust Bidennek, amit négy éve megtett neki Obama, és ami történelmileg is a protokoll része. Azaz ő nem megy el a beiktatásra.

Ehelyett a marylandi Joint Base Andrews katonai légibázison tart búcsúfogadást, majd még utoljára beszáll az elnöki különgépbe, és elrepül a floridai Palm Beachbe, ahol a golfpályája van. Hogy visszatér-e valaha, az a jövő kérdése. Búcsúzóul (?) azt üzente: mozgalma csak a kezdet.

Utoljára egyébként 152 évvel ezelőtt, 1869-ben fordult elő, hogy egy hivatalban lévő elnök nem ment el a hatalomátadási ceremóniára: akkor a demokratapárti Andrew Johnson bojkottálta politikai okokból a republikánus Ulysses S. Grant beiktatását. De az egy másik kor volt: a súlyosan megosztott ország még lábadozott a polgárháború okozta pusztításból.

A megosztottság ugyanakkor most is óriási: novemberben Bidenre 81 millióan szavaztak – 15 millióval többen, mint Hillary Clintonra 2016-ban –, Trumpra pedig 74 millióval adták voksukat – 11 millióan többen, mint négy évvel korábban.

Mindkét tábor felduzzadt, az árkok pedig egyre mélyebbnek tűnnek.

Polgárháború ugyan szerencsére nincs, de a politikai szembenállás olykor már fizikai erőszakba csap át: gondoljunk csak az amúgy jogos felháborodásból született Black Lives Matter-mozgalom körüli vadhajtásokra – még ha sajtóhírek szerint a tüntetések nagy többsége békés is –, vagy a Trump-hívek Capitolium elleni ostromára.

Ebben a helyzetben olyan elnökre lenne szükség, aki nem megoszt, hanem egyesít. Biden ígéri, hogy ilyen lesz.

Nem szabad többé ellenségként kezelni ellenfeleinket. Itt az idő, hogy meghallgassuk egymást, és meggyógyítsuk Amerikát

- mondta győzelmi beszédében tavaly novemberben.

Embert próbáló feladat: Joe Biden egy demokratapárti kampányrendezvényen Atlantában 2020. január negyedikén. EPA/EDWARD M. PIO RODA Embert próbáló feladat: Joe Biden egy demokratapárti kampányrendezvényen Atlantában 2020. január negyedikén. EPA/EDWARD M. PIO RODA

Sajtóhírek szerint hasonló hangot üt meg mai beiktatási beszédében is, amelyen állítólag november óta dolgozik. A fő téma az „Egységes Amerika” lesz: a nemzet egyesítése és meggyógyítása.

Biden mellett szól a tapasztalat: már 1972-ben beválasztották a Szenátusba, amelynek 2009-ig tagja volt. 2009 és 2017 között, az Obama-korszakban pedig az Egyesült Államok alelnökeként tevékenykedett.

Az általam ismert három legempatikusabb ember az amerikai politikában Joe Biden, George Herbert Walker Bush (amerikai elnök 1989-től 1993-ig) és John Lewis (polgárjogi aktivista). Amikor a társaságukban voltál, azt érezted, hogy mintha őszintén érdekelné őket, hogyan látod a világot. Ez politikai értelemben fontos képesség

mondta róla Jon Meacham, aki a beszédírásban segíti.

Kora – novemberben töltötte be 78. életévét, tehát ő a legidősebb vezető az ország történetében – ugyanakkor hátrány is lehet. Amerikai elnöknek lenni nem nyugdíjas állás, elképesztő energia kell hozzá. Kérdés, hogy bírja-e majd a strapát.

Persze legalább ilyen fontos kérdés, hogy képes lesz-e megszelídíteni a Trump-hívőket, 74 millió embert ugyanis nem lehet karanténba zárni.

A törésvonalakat látva az ország egyesítése jelenleg illúziónak tűnik –

egyelőre akkor is elégedett lehet, ha nem robban fel alatta a lőporos hordó.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Elszállt az áldozatok száma, újabb uniós országok vehetnek kínai vakcinát
Wéber Balázs | 2021. március 4. 19:49
Magyarország után Lengyelország és Csehország is vásárolhat kínai oltóanyagot a nyugati vakcinák elégtelen mennyisége és az áldozatok növekvő száma miatt. A távol-keleti beszerzés azonban náluk is ellenállásba ütközik.
Makro / Külgazdaság 200 év után egymás torkának ugrott Törökország és Irán
Káncz Csaba | 2021. március 4. 17:11
Az iráni-török történelmi egyensúly 2016-ban megbillent, amikor Ankara aktívan beavatkozott a szír polgárháborúba és a feszültség egy újabb szintet ugrott tavaly, amikora győztes azeri háború következményeként egy évszázad után a törökök visszatértek a Kaukázusba.  A török revansisták a 100 évvel ezelőtti kaukázusi hadsereget tekintik egy létrehozandó pán-török hadsereg példaképének. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Újabb részletek derültek ki a frissen bejelentett szigorításokról
Privátbankár.hu | 2021. március 4. 16:33
Sok kérdés maradt még a hétfőn életbe lépő szigorítások kapcsán, de legalább néhányat már tisztázott a kormány csütörtök délután.
Makro / Külgazdaság Készüljenek az idősek: pár nap alatt 400 ezer embert oltanak be itthon
Wéber Balázs | 2021. március 4. 15:08
Az ígéretek szerint jelentősen felpörgeti az oltás ütemét a magyar kormány.
Makro / Külgazdaság Gulyás Gergely már azt pedzegeti, hogy a Néppártból is kiléphet a Fidesz
Privátbankár.hu | 2021. március 4. 12:44
A parlamenti frakcióból már kiléptek, de ennél is tovább mehetnek - olvasható ki a miniszter szavaiból. További részletek a mai Kormányinfóról.
Makro / Külgazdaság Még mindig szenvednek a ruhaboltok, a könyvesek és az iparcikk üzletek
Privátbankár.hu | 2021. március 4. 10:37
Az idei első hónapban tovább csökkent a nem élelmiszer termékek forgalma – jelentette a KSH. Az ING elemzője a negatív folyamatokra hívta fel a figyelmet.
Makro / Külgazdaság Szigorításra készül a kormány, nem mehetünk akármilyen maszkban a boltokba
Privátbankár.hu | 2021. március 4. 10:36
Állítólag Szlovákia példáját követi Orbán Viktor. FRISSÍTÉS: bejelentették a szigorításokkal kapcsolatos első információkat, egyelőre a maszkokról nem volt szó, de még tart a kormányülés.
Makro / Külgazdaság Négy hónapja nem ugrott egy nap alatt ekkorát a fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2021. március 4. 09:05
Folyamatosan zajlik az oltás, már 785 440 fő a beoltottak száma, közülük 267 153 fő már a második oltását is megkapta.
Makro / Külgazdaság Külföldre megy a rekord évet záró Szerencsejáték Zrt.
MTI | 2021. március 4. 08:44
Kilép a külpiacra az idén 30 éves Szerencsejáték Zrt., közép- és hosszútávon pedig régiós szerepre tör a cég, amely a koronavírus-járvány ellenére túlszárnyalta tavalyi árbevételi tervét, az előző évi rekordot is meghaladó, 574 milliárd forintos összeggel, és az európai szinten is kiemelkedő növekedés alapján a vezérigazgató idén is újabb bevételi rekordokra számít - szemlézte az MTI a Figyelő Czepek Gáborral készített interjúját.
Makro / Külgazdaság 17 lélegeztetőgépet kapott ingyen a felvidéki Kukkonia Polgári Társulás a kormánytól
Privátbankár.hu | 2021. március 4. 08:22
A koronavírus-járvány okozta nemzetközi helyzetre tekintettel döntött így a kormány.
hírlevél