Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Egy friss bejelentés szerint ezentúl szabadon utazhatnak külföldre a szaúdi nők, és az útlevélkérelemhez sem kell már a legközelebbi férfirokon engedélye. A változtatásra számítani lehetett már egy ideje, de most Szaúd-Arábia hivatalosan is egy újabb lépést tett a nemek közti brutális egyenlőtlenségek elsimítása felé.
(EPA/AHMED YOSRI)

A rendelkezést szerdán hagyta jóvá Szalmán szaúd-arábiai király. Egyelőre nem lehet tudni, hogy az új törvény mikor lép hatályba. Az országban korábban annyira korlátozták a nők önállóságát, hogy saját személyes iratokkal sem rendelkezhettek, hanem a legközelebbi férfirokon igazolványaiban voltak külön rubrikák a feleség, az anya, a leánytestvér, a leánygyermek adatai számára.

Amióta a forrófejű koronaherceg, Mohamed bin Szalmán megindította grandiózus tervét a nagy nyugati nyitásról (Saudi Vision 2030) sok minden változott a királyságban. Az egyébként erősen vitatható, hogy összességében ezek a változások pozitívnak vagy negatívnak tekinthetőek-e, hiszen például a herceg utasításának köszönhetően tartóztatták le korrupció vádjával a királyi család több tagját, valamint egyes feltételezések szerint Dzsamal Hasogdzsi újságíró meggyilkoltatása mögött is ő állhatott.

Ezzel együtt a szaúdi nők helyzete sokat javult az elmúlt időszakban, hiszen végre lehetőséget kaptak arra, hogy jogosítványt szerezzenek, és több stadionba és közösségi rendezvényre is beengedik őket. A mostani bejelentés is a folyamat következő állomásának tekinthető, csakhogy az ide vezető út elég göröngyös volt. Sőt, mondhatjuk úgy is, hogyha a sorozatos, nemzetközi figyelmet kapó botrányok nem történtek volna meg, akkor a szaúdi nők szinte biztos, hogy nem kapják meg a szabad utazás jogát.

Rahaf menekül

Rahaf Mohammed neve már a Time legbefolyásosabb internetes személyiségeit összesítő listáján is szerepelt – egyáltalán nem véletlenül, hiszen többek közt az ő ügye indította el a szabad utazási jog megadásához vezető folyamatot.

A tinédzser éppen egy nyaralásból tartott haza, mikor elszökött a családjától Bangkokban, a Twitteren nyíltan beszélve arról, hogy milyen pocsék helyzetben vannak az arab királyságban a nők. Az útlevelétől megfosztott tinédzser a deportációtól való félelmében elbarikádozta magát egy thai szállodában, mivel ha a családja visszavitte volna Szaúd-Arábiába, akár ki is végezhették volna. Egy nap alatt 45 ezer követőt szerzett, és a #SaveRahaf hashtag olyannyira népszerűvé vált, hogy az ENSZ menekültügyi ügynökségének is felkeltette a figyelmét az ügy, és végül ennek köszönhetően kapott menedékjogot Kanadában.

Rahaf története ugyan jó véget ért, de messze nem ő volt az egyetlen szaúdi nő, aki a menekülést választotta – a szökésben levő asszonyok és lányok nem csak a családjuk, hanem az ország rendőrsége elől is bujkálnak, mivel akit elfognak a hatóságok, azt mindenképpen hazakényszerítik, nem törődve az esetlegesen rájuk váró büntetéssel.

Jócskán van hová fejlődni

A most elfogadott törvények mellett a nők lehetőséget kapnak arra is, hogy saját maguk jegyeztessék be a házasságukat, és intézhessék ezentúl a gyerekeik ügyeit is.  A ma elfogadott rendelkezésekkel azonban még mindig nem sikerült elérni a teljes egyenlőséget: a leánygyerekeknek például továbbra is szükségük van az apjuk (vagy - amennyiben ő már nem él - a legközelebbi férfirokon) beleegyezésére, ha férjhez akarnak menni.

A szaúd-arábiai állampolgárság szintén csak apai ágon jár a gyerekeknek, tehát ha egy szaúd-arábiai nő külföldihez megy férjhez, gyerekei nem kapják meg automatikusan az állampolgárságot, és az ezzel járó privilégiumokat sem.

Egy sötét ügy

A szaúdi változtatás intő jel lehet a térség többi arab országának is, köztük az Egyesült Arab Emírségeknek is, ahonnan 2018-ban egy magas rangú hercegnő, Latifa al Maktoum, aki egyébként a dubaji sejk lánya, menekült el. A most 33 éves nőt szállító hajót végül az indiai partok mentén tartóztatták fel, a hajó legénysége, valamint a hercegnő francia és finn barátai néhány napra nyomtalanul eltűntek. Miután Finnországban is kiadták a hivatalos körözést az eltűnés miatt, a legénységet és a hercegnő barátait szabadon engedték, ám Latifát azóta gyakorlatilag nem látta senki. Az Emírségek hivatalos álláspontja az, hogy a nő otthon van Dubajban. A hercegnő szökésekor egy videót is készített arról, hogy miért döntött így:

Mary Robinson, volt ír elnök és az ENSZ egykori emberi jogi biztosa a sejk egyik feleségének (Haja hercegnő) meghívására az országba látogatott, és találkozott Latifával. Erről rossz minőségű fényképek is készültek, Robinson pedig arról beszélt, hogy „a fiatal nő megbánta a szökést, és miután ’problémái’ vannak, szerető családja gondozza.”

Ez a látogatás és a nyilatkozat azonban nem oszlatta el a kételyeket afelől, hogy a hercegnő milyen állapotban van, mivel egyrészt Robinson a mai napig jó barátságban van a sejk őt látogatóba hívó feleségével, másrészt a nő szökését segítő Tiina Jauhiainen nyíltan kijelentette, hogy a találkozó megrendezett volt. Ráadásul a hercegnő testvére, Samsa 2000-ben szintén megszökött, őt az Egyesült Királyságból kényszerítették haza, és azóta nem látták nyilvánosan.

Az ehhez hasonló ügyek egyre nagyobb visszhangot kapnak a nemzetközi sajtóban, így idő kérdése, hogy Szaúd-Arábia után a térség más országai is lépésre kényszerüljenek – ez pedig nők millióinak hozhat megnyugvást.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Meghúzták a vészcsengőt a gyerektáboroztatók
Privátbankár.hu | 2021. április 13. 08:40
A bizonytalan nyár miatt 65 százalékkal esett vissza a gyerektáborok iránti érdeklődés. Igény lenne, de a szülők nem mernek jelentkezni. Viszont a kivárás taktikája nem lesz kifizetődő a szülőknek, de a táboroztatóknak sem, mert félő, hogy utóbbiak közül sokan lehúzhatják a rolót, ha még egy visszafogott nyár vár rájuk.
Makro / Külgazdaság A kormány törölte a Diákváros fejlesztési programot - fájó ára lehet
Privátbankár.hu | 2021. április 13. 07:36
Sztornózta a kormány a Diákváros fejlesztési programot, az atlétikai vb is bukhat miatta, ha Karácsony Gergely főpolgármester megírja levelét.
Makro / Külgazdaság Jár az oltás érvénytelen TAJ-szám esetén is
MTI | 2021. április 13. 06:54
Az oltás mellett a koronavírus elleni gyógyszer, a favipiravir is ingyenes, azt azok is megkapják, akiknek érvénytelenítik a TAJ-számát - mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára az MTI-nek.
Makro / Külgazdaság A súlyos Covidtól a kínai vakcina is megvéd
Wéber Balázs | 2021. április 13. 05:05
Bár a napokban ismét kételyek merültek fel a kínai oltóanyagok hatékonyságával kapcsolatban, nemzetközi tanulmányok azt mutatják, hogy a súlyos, halálos megbetegedéstől ezek a vakcinák is megvédenek. Gyógyszeripari forrásunk arra hívta fel a figyelmet, hogy a cégek óriási összegeket fordíthattak a fejlesztésre, az oltóanyagok nyújtotta védettség pedig jóval többet nyom a latba, mint az esetleges kockázatok.          
Makro / Külgazdaság Hatalmas csata várható Angela Merkel székéért
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 12. 18:49
Mostanra kiderült, hogy a CDU Armin Laschetet, a CSU viszont Markus Södert szeretné a jobbközép pártszövetség kancellárjelöltjének. Angela Merkelnek a mostani az utolsó ciklusa kancellárként.
Makro / Külgazdaság Covid-teszteket kapnak a budapesti iskolák nyitás előtt
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 12. 18:16
A cél a diákok és a pedagógusok szűrése.
Makro / Külgazdaság Hogyan tovább? Komoly döntéseket kell hoznia az Orbán-kormánynak a héten az újraindításról
Székely Sarolta | 2021. április 12. 15:40
Újabb változtatásokat jelenthet be a kormány a héten. Már holnap meglehet a 3 millió oltott, egy hét múlva pedig a 3,5 millió. Utóbbival újabb lazítások járnak - persze, csak ha tartja a kabinet magát a már bejelentett elképzelésekhez. 
Makro / Külgazdaság A pedagógusok még egy esélyt kapnak soron kívüli oltásra
Privátbankár.hu | 2021. április 12. 12:42
Az Operatív Törzs mai tájékoztatóján elhangzott, hogy hivatalos közlés hiányában nem változtatnak a Sinopharm kínai vakcina oltási protokollján, a pedagógusok még egy esélyt kapnak az oltásra, és jön az egydózisú új vakcina. Kérdésünkre, hogy az idősek otthonából mikor jöhetnek ki a beoltottak, nem kaptunk választ.
Makro / Külgazdaság Orbán számára rémálom lenne a német Zöldek hatalomra kerülése
Káncz Csaba | 2021. április 12. 11:24
A program élesen kikel Moszkva és Peking ellen, aláhúzva, hogy „rendszerszintű vetélkedés alakult ki az autoriter államokkal és diktatúrákkal”. Több ponton is komoly ütközés jöhet a konzervatívokkal egy várható kormánykoalícióban.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Tovább csökkennek az árak a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2021. április 12. 09:41
A 95-ös oktánszámú üzemanyag literenkénti bruttó átlagára pénteken még 3 forinttal feljebb ment, szerdától viszont 4 forinttal már csökkenni fog. A már pénteken is olcsóbbá vált gázolajért pedig további 3 forinttal kell kevesebbet leszurkolniuk az dízelautó-tulajdonosoknak. 
hírlevél
depositphotos