5p

Földbe áll a magyar gazdaság? Okozhat földrengést az amerikai elnökválasztás? Mire lesz elég a kormány akcióterve?
Online Klasszis Klub élőben Pogátsa Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a közgazdász-szociológustól!

2024. október 31. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egy friss bejelentés szerint ezentúl szabadon utazhatnak külföldre a szaúdi nők, és az útlevélkérelemhez sem kell már a legközelebbi férfirokon engedélye. A változtatásra számítani lehetett már egy ideje, de most Szaúd-Arábia hivatalosan is egy újabb lépést tett a nemek közti brutális egyenlőtlenségek elsimítása felé.
(EPA/AHMED YOSRI)

A rendelkezést szerdán hagyta jóvá Szalmán szaúd-arábiai király. Egyelőre nem lehet tudni, hogy az új törvény mikor lép hatályba. Az országban korábban annyira korlátozták a nők önállóságát, hogy saját személyes iratokkal sem rendelkezhettek, hanem a legközelebbi férfirokon igazolványaiban voltak külön rubrikák a feleség, az anya, a leánytestvér, a leánygyermek adatai számára.

Amióta a forrófejű koronaherceg, Mohamed bin Szalmán megindította grandiózus tervét a nagy nyugati nyitásról (Saudi Vision 2030) sok minden változott a királyságban. Az egyébként erősen vitatható, hogy összességében ezek a változások pozitívnak vagy negatívnak tekinthetőek-e, hiszen például a herceg utasításának köszönhetően tartóztatták le korrupció vádjával a királyi család több tagját, valamint egyes feltételezések szerint Dzsamal Hasogdzsi újságíró meggyilkoltatása mögött is ő állhatott.

Ezzel együtt a szaúdi nők helyzete sokat javult az elmúlt időszakban, hiszen végre lehetőséget kaptak arra, hogy jogosítványt szerezzenek, és több stadionba és közösségi rendezvényre is beengedik őket. A mostani bejelentés is a folyamat következő állomásának tekinthető, csakhogy az ide vezető út elég göröngyös volt. Sőt, mondhatjuk úgy is, hogyha a sorozatos, nemzetközi figyelmet kapó botrányok nem történtek volna meg, akkor a szaúdi nők szinte biztos, hogy nem kapják meg a szabad utazás jogát.

Rahaf menekül

Rahaf Mohammed neve már a Time legbefolyásosabb internetes személyiségeit összesítő listáján is szerepelt – egyáltalán nem véletlenül, hiszen többek közt az ő ügye indította el a szabad utazási jog megadásához vezető folyamatot.

A tinédzser éppen egy nyaralásból tartott haza, mikor elszökött a családjától Bangkokban, a Twitteren nyíltan beszélve arról, hogy milyen pocsék helyzetben vannak az arab királyságban a nők. Az útlevelétől megfosztott tinédzser a deportációtól való félelmében elbarikádozta magát egy thai szállodában, mivel ha a családja visszavitte volna Szaúd-Arábiába, akár ki is végezhették volna. Egy nap alatt 45 ezer követőt szerzett, és a #SaveRahaf hashtag olyannyira népszerűvé vált, hogy az ENSZ menekültügyi ügynökségének is felkeltette a figyelmét az ügy, és végül ennek köszönhetően kapott menedékjogot Kanadában.

Rahaf története ugyan jó véget ért, de messze nem ő volt az egyetlen szaúdi nő, aki a menekülést választotta – a szökésben levő asszonyok és lányok nem csak a családjuk, hanem az ország rendőrsége elől is bujkálnak, mivel akit elfognak a hatóságok, azt mindenképpen hazakényszerítik, nem törődve az esetlegesen rájuk váró büntetéssel.

Jócskán van hová fejlődni

A most elfogadott törvények mellett a nők lehetőséget kapnak arra is, hogy saját maguk jegyeztessék be a házasságukat, és intézhessék ezentúl a gyerekeik ügyeit is.  A ma elfogadott rendelkezésekkel azonban még mindig nem sikerült elérni a teljes egyenlőséget: a leánygyerekeknek például továbbra is szükségük van az apjuk (vagy - amennyiben ő már nem él - a legközelebbi férfirokon) beleegyezésére, ha férjhez akarnak menni.

A szaúd-arábiai állampolgárság szintén csak apai ágon jár a gyerekeknek, tehát ha egy szaúd-arábiai nő külföldihez megy férjhez, gyerekei nem kapják meg automatikusan az állampolgárságot, és az ezzel járó privilégiumokat sem.

Egy sötét ügy

A szaúdi változtatás intő jel lehet a térség többi arab országának is, köztük az Egyesült Arab Emírségeknek is, ahonnan 2018-ban egy magas rangú hercegnő, Latifa al Maktoum, aki egyébként a dubaji sejk lánya, menekült el. A most 33 éves nőt szállító hajót végül az indiai partok mentén tartóztatták fel, a hajó legénysége, valamint a hercegnő francia és finn barátai néhány napra nyomtalanul eltűntek. Miután Finnországban is kiadták a hivatalos körözést az eltűnés miatt, a legénységet és a hercegnő barátait szabadon engedték, ám Latifát azóta gyakorlatilag nem látta senki. Az Emírségek hivatalos álláspontja az, hogy a nő otthon van Dubajban. A hercegnő szökésekor egy videót is készített arról, hogy miért döntött így:

Mary Robinson, volt ír elnök és az ENSZ egykori emberi jogi biztosa a sejk egyik feleségének (Haja hercegnő) meghívására az országba látogatott, és találkozott Latifával. Erről rossz minőségű fényképek is készültek, Robinson pedig arról beszélt, hogy „a fiatal nő megbánta a szökést, és miután ’problémái’ vannak, szerető családja gondozza.”

Ez a látogatás és a nyilatkozat azonban nem oszlatta el a kételyeket afelől, hogy a hercegnő milyen állapotban van, mivel egyrészt Robinson a mai napig jó barátságban van a sejk őt látogatóba hívó feleségével, másrészt a nő szökését segítő Tiina Jauhiainen nyíltan kijelentette, hogy a találkozó megrendezett volt. Ráadásul a hercegnő testvére, Samsa 2000-ben szintén megszökött, őt az Egyesült Királyságból kényszerítették haza, és azóta nem látták nyilvánosan.

Az ehhez hasonló ügyek egyre nagyobb visszhangot kapnak a nemzetközi sajtóban, így idő kérdése, hogy Szaúd-Arábia után a térség más országai is lépésre kényszerüljenek – ez pedig nők millióinak hozhat megnyugvást.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Még Matolcsy György sem tudja, mikor lesz ennek vége
Privátbankár.hu | 2024. október 22. 17:26
Egységes döntést hozott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa keddi döntésén a kamattartásról, más opció fel sem merült. A jelenlegi kamatszintet akár hosszabb időtávon is vállalja a jegybank a hazai kamatfelár relatív növekedésének ódiumával együtt. Kamatemelésről szó sincs, és nem indokolt a forintárfolyamba történő beavatkozás sem. A Monetáris Tanács döntését kedden Kandrács Csaba, a jegybank alelnöke indokolta.
Makro / Külgazdaság Intézkedtek Matolcsy Györgyék, ez mindenkit érint
Privátbankár.hu | 2024. október 22. 14:00
Az előzetes várakozásoknak megfelelően nem változtatott a jegybanki alapkamat mértékén a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa.
Makro / Külgazdaság A cseppfolyós orosz gáznak már nincs szaga?
Privátbankár.hu | 2024. október 22. 13:44
Oroszország szerepe az Európai Unió cseppfolyósított földgáz piacán növekszik, annak ellenére, hogy a gazdasági blokk igyekszik az orosz gáztól szabadulni.
Makro / Külgazdaság Kiderült, hogy még többe került a Nemzeti Összefogás Hídja
Privátbankár.hu | 2024. október 22. 11:40
Félmilliárd forinttal drágult a világ leghosszabb kötélhídjaként aposztrofált sátoraljaújhelyi Nemzeti Összetartozás Hídja. Így már 4,57 milliárd forintba kerül az adófizetőknek. 
Makro / Külgazdaság Varga Mihály fáradhatatlan, mindig talál valami pozitívumot a magyar gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. október 22. 10:33
A japán R&I hitelminősítő megerősítette Magyarország befektetésre ajánlott besorolását stabil kilátások mellett - mondta keddi videóüzenetében a pénzügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Korai káröröm a kormány német iparkritikája?
Privátbankár.hu | 2024. október 22. 10:07
A magyar iparszerkezetben nem ment végbe szerkezetátalakulás, a németekkel szemben el sem kezdődött a politikaváltás - írja lapcsoportunk, a Klasszis Média állandó szerzője, Bod Péter Ákos.
Makro / Külgazdaság Forrongó BRICS-csúcstalálkozó kezdődik kedden a háborúk árnyékában
Káncz Csaba | 2024. október 22. 09:32
A BRICS folyamatos terjeszkedése egy olyan időszakban történik, amikor a széttöredezettség erői felemelkedőben vannak, és a multilateralizmus formális struktúrái folyamatosan gyengülnek. Ez a problémamegoldás központi elemévé tette az informális csoportosulásokat. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság KSH: kiderült, hogy mennyi a nettó átlagkereset
Privátbankár.hu | 2024. október 22. 08:32
2024 augusztusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 628 800, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 433 100 forint volt - közölte a KSH.
Makro / Külgazdaság Miért lett drágább a lakás Kolozsváron, mint Bukarestben?
Bózsó Péter | 2024. október 21. 19:42
A kolozsvári ingatlan egész Románia viszonyítási pontja lett, nem feltétlenül pozitív értelemben. Sokan "indokolatlanul magasnak" tartják az árakat.
Makro / Külgazdaság Mit forgatnak a fejükben Matolcsy Györgyék?
Privátbankár.hu | 2024. október 21. 15:29
Erről is beszélt a Trend FM hétfő délelőtti műsorában főszerkesztőnk, Csabai Károly. Annak apropóján, hogy kedden a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa kamatdöntő ülést tart. Hogy változhat-e a most 6,5 százalékos jegybanki alapkamat, az is kiderül az adásból, amelyet - ha netán lemaradt volna róla - most visszahallgathat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG