5p
Egy friss bejelentés szerint ezentúl szabadon utazhatnak külföldre a szaúdi nők, és az útlevélkérelemhez sem kell már a legközelebbi férfirokon engedélye. A változtatásra számítani lehetett már egy ideje, de most Szaúd-Arábia hivatalosan is egy újabb lépést tett a nemek közti brutális egyenlőtlenségek elsimítása felé.
(EPA/AHMED YOSRI)

A rendelkezést szerdán hagyta jóvá Szalmán szaúd-arábiai király. Egyelőre nem lehet tudni, hogy az új törvény mikor lép hatályba. Az országban korábban annyira korlátozták a nők önállóságát, hogy saját személyes iratokkal sem rendelkezhettek, hanem a legközelebbi férfirokon igazolványaiban voltak külön rubrikák a feleség, az anya, a leánytestvér, a leánygyermek adatai számára.

Amióta a forrófejű koronaherceg, Mohamed bin Szalmán megindította grandiózus tervét a nagy nyugati nyitásról (Saudi Vision 2030) sok minden változott a királyságban. Az egyébként erősen vitatható, hogy összességében ezek a változások pozitívnak vagy negatívnak tekinthetőek-e, hiszen például a herceg utasításának köszönhetően tartóztatták le korrupció vádjával a királyi család több tagját, valamint egyes feltételezések szerint Dzsamal Hasogdzsi újságíró meggyilkoltatása mögött is ő állhatott.

Ezzel együtt a szaúdi nők helyzete sokat javult az elmúlt időszakban, hiszen végre lehetőséget kaptak arra, hogy jogosítványt szerezzenek, és több stadionba és közösségi rendezvényre is beengedik őket. A mostani bejelentés is a folyamat következő állomásának tekinthető, csakhogy az ide vezető út elég göröngyös volt. Sőt, mondhatjuk úgy is, hogyha a sorozatos, nemzetközi figyelmet kapó botrányok nem történtek volna meg, akkor a szaúdi nők szinte biztos, hogy nem kapják meg a szabad utazás jogát.

Rahaf menekül

Rahaf Mohammed neve már a Time legbefolyásosabb internetes személyiségeit összesítő listáján is szerepelt – egyáltalán nem véletlenül, hiszen többek közt az ő ügye indította el a szabad utazási jog megadásához vezető folyamatot.

A tinédzser éppen egy nyaralásból tartott haza, mikor elszökött a családjától Bangkokban, a Twitteren nyíltan beszélve arról, hogy milyen pocsék helyzetben vannak az arab királyságban a nők. Az útlevelétől megfosztott tinédzser a deportációtól való félelmében elbarikádozta magát egy thai szállodában, mivel ha a családja visszavitte volna Szaúd-Arábiába, akár ki is végezhették volna. Egy nap alatt 45 ezer követőt szerzett, és a #SaveRahaf hashtag olyannyira népszerűvé vált, hogy az ENSZ menekültügyi ügynökségének is felkeltette a figyelmét az ügy, és végül ennek köszönhetően kapott menedékjogot Kanadában.

Rahaf története ugyan jó véget ért, de messze nem ő volt az egyetlen szaúdi nő, aki a menekülést választotta – a szökésben levő asszonyok és lányok nem csak a családjuk, hanem az ország rendőrsége elől is bujkálnak, mivel akit elfognak a hatóságok, azt mindenképpen hazakényszerítik, nem törődve az esetlegesen rájuk váró büntetéssel.

Jócskán van hová fejlődni

A most elfogadott törvények mellett a nők lehetőséget kapnak arra is, hogy saját maguk jegyeztessék be a házasságukat, és intézhessék ezentúl a gyerekeik ügyeit is.  A ma elfogadott rendelkezésekkel azonban még mindig nem sikerült elérni a teljes egyenlőséget: a leánygyerekeknek például továbbra is szükségük van az apjuk (vagy - amennyiben ő már nem él - a legközelebbi férfirokon) beleegyezésére, ha férjhez akarnak menni.

A szaúd-arábiai állampolgárság szintén csak apai ágon jár a gyerekeknek, tehát ha egy szaúd-arábiai nő külföldihez megy férjhez, gyerekei nem kapják meg automatikusan az állampolgárságot, és az ezzel járó privilégiumokat sem.

Egy sötét ügy

A szaúdi változtatás intő jel lehet a térség többi arab országának is, köztük az Egyesült Arab Emírségeknek is, ahonnan 2018-ban egy magas rangú hercegnő, Latifa al Maktoum, aki egyébként a dubaji sejk lánya, menekült el. A most 33 éves nőt szállító hajót végül az indiai partok mentén tartóztatták fel, a hajó legénysége, valamint a hercegnő francia és finn barátai néhány napra nyomtalanul eltűntek. Miután Finnországban is kiadták a hivatalos körözést az eltűnés miatt, a legénységet és a hercegnő barátait szabadon engedték, ám Latifát azóta gyakorlatilag nem látta senki. Az Emírségek hivatalos álláspontja az, hogy a nő otthon van Dubajban. A hercegnő szökésekor egy videót is készített arról, hogy miért döntött így:

Mary Robinson, volt ír elnök és az ENSZ egykori emberi jogi biztosa a sejk egyik feleségének (Haja hercegnő) meghívására az országba látogatott, és találkozott Latifával. Erről rossz minőségű fényképek is készültek, Robinson pedig arról beszélt, hogy „a fiatal nő megbánta a szökést, és miután ’problémái’ vannak, szerető családja gondozza.”

Ez a látogatás és a nyilatkozat azonban nem oszlatta el a kételyeket afelől, hogy a hercegnő milyen állapotban van, mivel egyrészt Robinson a mai napig jó barátságban van a sejk őt látogatóba hívó feleségével, másrészt a nő szökését segítő Tiina Jauhiainen nyíltan kijelentette, hogy a találkozó megrendezett volt. Ráadásul a hercegnő testvére, Samsa 2000-ben szintén megszökött, őt az Egyesült Királyságból kényszerítették haza, és azóta nem látták nyilvánosan.

Az ehhez hasonló ügyek egyre nagyobb visszhangot kapnak a nemzetközi sajtóban, így idő kérdése, hogy Szaúd-Arábia után a térség más országai is lépésre kényszerüljenek – ez pedig nők millióinak hozhat megnyugvást.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG