<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az integrációra hajlandók tartózkodási engedélyhez jutásának megkönnyítése, a jelenleginél gyorsabb honosítás és családegyesítés, részvétel a Földközi-tengeri mentőakciókban: a Merkel-kormánynál is megengedőbb migrációs politikát folytatnának a német szociáldemokraták, a Zöldek és a liberálisok, akik ma kezdik meg a hivatalos koalíciós tárgyalásokat. Németország lakosságának több mint negyede már migrációs hátterű. A német felfogás szerint, aki hajlandó beilleszkedni és tesz magáért, az maradhat.

A migrációval kapcsolatban Magyarország és Németország látásmódja nagyon különbözik

- jelentette ki Angela Merkel 2018 nyarán Berlinben, Orbán Viktorral közösen tartott sajtótájékoztatóján. A német kancellár anno emlékezetes szócsatát vívott a magyar miniszterelnökkel – az utolsó szó végül Merkelé lett. Vitájuk világosan megmutatta, mekkora szakadék tátong a német és a magyar hozzáállás között.

Párhuzamos valóságok

A magyar kormány tömegként kezeli az érkezőket, és olyan fenyegető veszélyként tekint rájuk, amelytől meg kell védeni Európát – akár szimpla bevándorlókról, akár tényleges menedékkérőkről van szó.  

A németek biztosak lehetnek abban, hogy afféle végvári kapitány módjára Magyarország nem csak Magyarországot, hanem Németországot is védi. Óriási terhet veszünk le Németország válláról azzal, hogy senkit sem engedünk belépni Magyarország területére   

- mondta anno Orbán Viktor. A magyar kormányfő ezzel kissé romantikus történelmi szerepbe helyezte hazánkat, és amúgy nem tett említést arról, hogy Németországba korántsem csak rajtunk keresztül vezet az út.

A német kormány viszont humanista szempontból közelíti meg a kérdést: olyan emberekként kezeli az érkezőket, akiken segíteni kell.

A humanitás Európa lelke

– mondta anno a német kancellár, hozzátéve: Európa nem zárkózhat be, nem lehet erőd.   

A német politikai elit azt is előszeretettel hangoztatja, hogy Németország gazdag ország, és képes segíteni a rászorulókon, valamint hosszabb távon is szívesen látja azokat, akik valóban hajlandók beilleszkedni.

Bár a 2015-ös tömeges és kontroll nélküli bevándorlásból, valamint annak negatív hatásaiból (például a külföldi bűnelkövetők számának növekedése) a Merkel-kormány is levonta a tanulságot, és szigorított politikáján, az még jelenleg is sokkal megengedőbb a magyarnál.

A keretek közé szorított bevándorlást továbbra is pártolja, és az ellen a német társadalom sem lázad

– az egyetlen bevándorlás-ellenes parlamenti pártot, az AfD-t (Alternatíva Németországért) a szavazók mindössze 11,3 százaléka támogatta a szeptemberi választásokon.

Új kormány: igen a bevándorlásra 

A magyar és a német álláspont közötti szakadék minden jel szerint növekedni fog. A választásokat megnyerő szociáldemokraták (SPD), valamint koalíciós partnerjelöltjeik, a Zöldek és a liberálisok (FDP) ugyanis

még a Merkel-kormánynál is megengedőbbek migráció tekintetében,

derül ki a Die Welt elemzéséből.

Aki hajlandó integrálódni, az maradhat: a szociáldemokraták, a Zöldek és a liberálisok közös sajtótájékoztatója  2021. október 15-én. Jobbról a második Olaf Scholz, a kancellári poszt várományosa. EPA/CLEMENS BILANAki hajlandó integrálódni, az maradhat: a szociáldemokraták, a Zöldek és a liberálisok közös sajtótájékoztatója 2021. október 15-én. Jobbról a második Olaf Scholz, a kancellári poszt várományosa. EPA/CLEMENS BILAN

A konzervatív lap szerint a három párt – amely sikeres előzetes egyeztetések után ma kezdi meg a hivatalos koalíciós tárgyalásokat – hatalomra kerülése több bevándorlást és gyorsabb honosítást jelentene a jelenlegi állapothoz képest Németországban, amely már amúgy is bevándorló ország:

a lakosság 26,7 százaléka, 21,9 millió ember „migrációs hátterű”, azaz részben vagy egészben külföldi származású.       

De nézzük a részleteket!

A maradás megkönnyítése

Az előzetes egyeztetéseken született dokumentumban, amelynek tartalmi részleteit a következő hetekben dolgozzák majd ki, az szerepel, hogy ki kell tágítani az úgynevezett „sávváltási” lehetőséget az elutasított menedékkérők számára – azaz növelni kell a munkavállalási és letelepedési esélyeiket.

Szeretnénk javítani az integrációs lehetőségeket. Aki képes eltartani magát, annak a jelenleginél könnyebben kell jogi biztonságot nyújtó tartózkodási státuszt kapnia

- áll a dokumentumban.

hirdetés

A „sávváltás” lehetőségét 2005-ben vezették be: azóta a hatóságok másfél év után tartózkodási engedélyt adhatnak azoknak a bevándorlóknak, akiknek menedékkérelmét ugyan elutasították, de kitoloncolásuk már legalább másfél éve fel van függesztve, az integrációjuk jól halad, és a közeljövőben nem várható a kiutazást megakadályozó tényezők megszűnése. (Németországban a kitoloncolás kényes kérdés, végrehajtásukat rendszeresen próbálják fizikailag is akadályozni radikális baloldali csoportok.)

2015-ben a törvényhozók mindezt kiegészítették azzal, hogy

a kiutasított, de „megtűrt” bevándorlók nyolc – családosok esetében hat – év után megkapják a tartózkodási engedélyt, amennyiben nem lettek elítélve bűncselekmény miatt, és a megélhetésüket nagyrészt biztosítani tudják keresőtevékenység által.

A 21 év alattiak esetében négy év is elég, amennyiben például elvégeztek egy iskolát.

Sőt, 2016 óta a fent jelzetteknél kevesebb ideje Németországban tartózkodó kiutasítottak is kaptak egy plusz esélyt: azok, akik elkezdtek egy képzést a menedékkérelmük elbírálási ideje alatt, befejezhetik azt, és utána tartózkodási engedélyt kérhetnek.      

Összegezve:

a német törvényhozók már eddig is számos kiskaput biztosítottak a Németországban maradásra a kiutasítottak számára, amennyiben azok az integráció jeleit mutatják. Ezeket a lehetőségeket bővítené tovább a lámpakoalíció.    

Német mentőhajók

A Welt szerint a szociáldemokraták, a Zöldek és a liberálisok szeretnék, ha

német állami hajók – uniós misszió keretében – ismét részt vennének a Földközi-tengeri mentőakciókban, azaz a fedélzetükre vennék és Olaszországba vinnék a csónakokon az Európa felé igyekvő bevándorlókat.

Bár az előzetes egyeztetések után született dokumentum csak azt rögzíti, hogy „az európai partnerekkel közösen erőfeszítéseket kell tenni a Földközi-tengeri halálozások megszüntetésére”, a liberálisok választási programja ennél konkrétabban fogalmaz: az uniós határvédelmi szervnek, a Frontexnek magára kell vállalnia a mentési feladatokat, hogy így vegye elejét a haláleseteknek.

Számos szakértő ugyanakkor kontraproduktívnak tartja az olyan mentőakciókat, amelyek végállomása Európa, nem pedig Észak-Afrika. Ezek ugyanis a jelenleginél is több menedékkérőt ösztönöznek arra, hogy „lélekvesztőkön” az öreg kontinens felé vegyék az irányt, és így még többen veszthetik életüket út közben.                  

Gyorsabb honosítás

Az említett dokumentum szerint a lámpakoalíció modern állampolgársági törvényt alkotna. Az SPD választási programjában pedig az szerepel: miután elérték, hogy minden Németországban született gyerek általában német állampolgárságot kaphat, a többes állampolgárság lehetőségét is törvénybe foglalnák.

Az SPD emellett

eltörölné a honosítás akadályait, és lerövidítené annak idejét is (ez jelenleg nyolc év).

A balközép párt 2000-ben már elérte, hogy két külföldi állampolgár Németországban született gyereke megkapja a német útlevelet, amennyiben legalább az egyik szülő minimum 8 éve legálisan él az országban. Ekkor csökkentették egyébként a honosítás minimum idejét 15-ről 8 évre.

A Zöldek szintén megkönnyítenék az állampolgárság megszerzését „mindazoknak, akik alapvetően Németországban élnek”,

a liberálisok pedig nyolcról négy évre csökkentenék a várakozási időt.

Könnyebb családegyesítés

A három párt által elfogadott dokumentum szerint fel kell gyorsítani a családegyesítési eljárásokat is. (Ez azokra a bevándorlókra vonatkozik, akik szeretnék egy vagy több közeli hozzátartozójukat Németországba hozni.) Az SPD és a Zöldek egyúttal kibővítenék az erre jogosultak körét.

Összegezve:

a lámpakoalíció minden jel szerint a jelenleginél is könnyebbé tenné a bevándorlást, és minden bizonnyal uniós szinten is hasonló politikát képviselne, például ami a menekültek elosztását illeti.

Ez rossz hír a magyar kormány számára, és a magyar-német konfliktusok súlyosbodását vetíti előre – sok múlik persze azon, hogy mit hoz majd a jövő tavaszi parlamenti választás.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kedvezőtlen adatok érkeztek a magyar gazdaság egyik szegmenséből
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 09:00
2021 októberében az ipari termelés volumene 3,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 2,7 százalékkal csökkent. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2021 szeptemberéhez képest 0,3 százalékkal emelkedett.
Makro / Külgazdaság 150 milliárd dollárra perlik a Facebookot
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 08:25
Az Egyesült Államokba és az Egyesült Királyságba menekült rohingyák csoportja beperelte a Facebookot, mivel szerintük az nem tett semmit azért, hogy a rohingyák elleni gyűlöletbeszédet korlátozza 2017-ben, amikor a buddhista többségű Mianmar katonasága népirtást hajtott végre az ország muszlim kisebbsége ellen.
Makro / Külgazdaság Téli olimpia: Peking dühösen reagált az USA diplomáciai bojkottjára
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 07:58
Az Egyesült Államok egyetlen diplomáciai képviselőt sem küld a 2022-es téli pekingi olimpiai és paralimpiai játékokra a kínai Hszincsiang-Ujgur tartományban folyó "népirtás és emberiesség elleni bűncselekmények" miatt - jelentette be hétfőn a washingtoni Fehér Ház.
Makro / Külgazdaság Itt a beismerés, hogy még tovább romlott a pénzünk értéke
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 06:03
Ezt is elmondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke abban az interjúban, amelyben megerősítette, az infláció leszorításáig még hosszú, kiszámítható pályán haladó kamatemelési ciklusra kell készülni.
Makro / Külgazdaság Kezdődik a Nobel-hét – A nagy bankett idén is elmarad
Elek Lenke | 2021. december 6. 20:08
Ma kezdődik és vasárnapig tart a hagyományos Nobel-hét Stockholmban, amelyet a járvány miatt csak részben rendeznek meg digitálisan, részben azonban továbbra is lesznek helyszíni rendezvények. Az idei tervező művészek között van a magyar származású Lara Szabo Greisman is.
Makro / Külgazdaság Kína csúnyán kiszorítja az oroszokat ebben a vetélkedésben
Káncz Csaba | 2021. december 6. 17:11
A közép-ázsiai politikai elitek rájöttek, hogy jobb, ha keblükre ölelik Kínát és finoman távolabb tartják maguktól a Kreml forró leheletét.  Az elitek új tagjaiban változás állt be: a kazah elnök például folyékonyan beszél mandarin nyelven, ráadásul diplomáciai tapasztalatai és kapcsolatai is vannak Kínával.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Az utolsó akadály is elhárult, megalakulhat az új német kormány
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 16:49
A Zöldek is elfogadták a koalíciós szerződést.
Makro / Külgazdaság Egyre jobban közelít Magyarország felé az omikron
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 14:13
Horvátországban is kimutatták az új vírustörzset. 
Makro / Külgazdaság Rekordot döntöttek a fegyvereladások
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 13:06
Itt nem érződik a koronavírus-járvány miatti válság.
Makro / Külgazdaság Növekvő profitot remélnek jövőre a nagy autógyártók
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 08:04
A világ autóipari vezetői a szektor nyereségének növekedését várják a következő években – derül ki a KPMG Global Automotive Executive Survey éves felmérésből. Bár a szakemberek zöme szerint az iparág képes kezelni a következő nagy technológiai átalakulást, a megkérdezettek több mint fele aggódik az ellátási láncok és a munkaerőhiány miatt. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló