<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Az év elején még azt hitték, hogy jó évük lesz, de egyelőre nem tudnak létezni állami segítség nélkül.

A napokban írtunk arról, hogy az ország legismertebb nemzetközi repülőterén, a moszkvai Seremetyevon 1500 embertől elköszöntek, lezártak egy teljes terminált és elhalasztottak több, erre az évre tervezett fejlesztést. Nagyon megcsappant a nemzetközi bejövő forgalom és mivel az orosz repülőgépeket gyakorlatilag kitiltották Európából, a nyugatra indulók sem szállhattak fel. 

A domogyedovoi repülőtér egyik terminálja belülről. Fotó: travelguide.ruA domogyedovoi repülőtér egyik terminálja belülről. Fotó: travelguide.ru

Most arról jött hír, hogy a másik nagy moszkvai légikikötő, Domogyedovo (ami egyébként jóval nagyobb, mint a seremetyevoi) is nehéz hónapokat él át: márciusban 24 százalékkal esett az utasforgalom 2021 azonos időszakához képest. Tavaly közel 22 millióan érkeztek vagy indultak innen, idén jó, ha ennek a kétharmadát elérik. Itt inkább a belföldi járatok fordulnak meg, s még nagyobb, 37 százalékos volt a visszaesés. Vannak persze külföldiek is, például Dubajba, Taskentbe vagy Jerevánba tartók, ezek a desztinációk viszont 40 százalékot nőttek. 

A hivatalosan Lomonoszov repülőtérnek nevezett objektumban az invázió előtt 37 külföldi légitársaság működött, köztük a Star Alliance nemzetközi légi szövetség nagy tagjai. Ám ők a szankciók miatt eltűntek, így most két kisebb és egy közepes méretű orosz légitársaságot szolgálnak ki, valójában ezek tartják életben. Eredetileg itt is azt hitték, hogy nem lesz szükség külső mentőövre, végül mégiscsak örülhetnek. 

Az orosz repülőterek többsége hasonló vagy rosszabb helyzetben van. Az Ukrajna elleni támadás nyomán nem csupán a nyugati célpontok zárultak be, de visszaesett az utasforgalom is. A BTB Bank elemzői szerint legalább 20 százalékos csökkenés volt 2021 első negyedévéhez képest. Viszonylag gyorsan léptek az üzemeltetők, már február végén 11 repülőteret vagy teljesen bezártak vagy erősen korlátozták a kapacitásokat, főleg az ország középső és déli körzeteiről van szó.

A déli és egyes középső régiókban lezárt repülőterek egy része közel van Ukrajnához. Átmeneti kivonásuk nyilvánvalóan biztonsági okok miatt következett be. Köztük van például Voronyezs, Lipeck, Brjanszk, Kurszk, Krasznodar vagy a doni Rosztov. 

Nem véletlen, hogy a kormány – a Roszavia állami légügyi hatóságon keresztül – 1,5 milliárd rubeles gyors segélyt szavazott meg az állami tartalékalapból. A működési költség egy részét fedezhetik ebből idén és elejét vehetik a további elbocsátásoknak. A hatóság természetesen szigorúan ellenőrzi a pénz hatékony és az eredeti célt szolgáló felhasználását. Jövő februárban jelentés is készül erről – közölte az Interfax hírügynökség.

Az orosz repülőtereken „békeidőben” évente több tízmillióan fordulnak meg. A kiutazó turizmus egyik fontos támaszai, oroszok milliói keresik fel a nyugat-európai, az észak-amerikai, a távol-keleti és az arab célpontokat. Még ennél is fontosabb a hatalmas országon belüli légi forgalom, a nagy távolságok miatt sokan csak repülővel tudnak eljutni a célállomásra, közben nem ritka, hogy többször is átszállnak a belföldi repülőtereken.

Néhány európai repülőteret nagyobb nemzetközi sport vagy kulturális események előtt sikeresen bővítettek. A 2018-es labdarúgó világbajnokságra készülve Szentpétervár fő légikikötője, Pulkovo is átesett egy kisebb ráncfelvarráson, ma gyakorlatilag közel van a szolgáltatások színvonala a nemzetközi sztenderdekhez. A legnagyobb repülőtereken mindenütt vannak kisebb-nagyobb boltok, sok-sok étterem, sok nemzetközi üzletlánc jelent meg és az üzleti várók száma is növekedett némelyiknél. 

Vlagyimir Putyin elnök a háború második hónapjának elején már több ágazat számára is kilátásba helyezte hasonló állami segítség folyósítását. Főleg a hazai gyártó vállalatokat részesítik ilyen mankóban, jobbára a járulék-és adófizetési kötelezettségük elhalasztásával és kedvezményes hitelekkel. A helyi MÁV (RZSD)-nál a távol-keleti és közép-oroszországi vonalak bővítésére és korszerűsítésére adott új, valójában előrehozott állami megrendelésekkel igyekeznek a víz felszíne felett tartani a vállalatot.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Varga Mihály ma Halásztelken járt
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 11:46
A 881 milliós fejlesztésből 698 milliót állt a kormány. 
Makro / Külgazdaság Már megint gond lesz a benzinárakkal
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 11:07
Átmenetinek bizonyult ugyanis a 95-ös oktánszámú üzemanyag beszerzési árának csökkenése, péntektől ismét 5 forintos drágulás jön. A gázolaj viszont 15 forinttal kerül majd kevesebbe.
Makro / Külgazdaság Putyin nem fog örülni: Joe Biden komoly bejelentést tett a NATO-csúcson
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 10:57
A NATO-csúcs megnyitóján Joe Biden újabb amerikai katonai bevetéseket jelent be Európában.
Makro / Külgazdaság A német kancellár addig adna fegyvereket Ukrajnának, amíg csak szükséges
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 10:33
Kezdődik a NATO-csúcs, a tagállami vezetők is megérkeztek Madridba, köztük Olaf Scholz is.
Makro / Külgazdaság Hoppá: Magyarországon is enyhén emelkedni kezdett az új fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 09:48
Kijöttek a heti koronavírus-adatok, s némi növekedés tapasztalható az új fertőzöttek számában és a kórházban kezelteket illetően is.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: nem támogatunk egyetlen olyan javaslatot sem, amely belesodorhatja a NATO-t és Magyarországot ebbe a konfliktusba
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 09:33
Hivatalosan is indul a NATO-tagországok csúcstalálkozója.  
Makro / Külgazdaság Akár 700 benzinkúton is üzemanyaghiány léphet fel
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 08:51
A szakértő szerint igazak a hírek, miszerint akár 700 benzinkúton is üzemanyaghiány léphet fel, hiszen már csak a Mol az egyetlen mentsvára Magyarországnak.
Makro / Külgazdaság Fontos döntés született Brüsszelben
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 08:04
Az Európai Unió tagországai elfogadták szerda hajnalban a beterjesztett klímavédelmi törvényeket: egyebek között 2035-re betiltják a fosszilis üzemanyaggal hajtott új gépjárművek forgalmazását és létrehoznak egy többmilliárd eurós alapot arra, hogy abból támogatni tudják a szegényebb állampolgárokat a károsanyag-kibocsátás miatt kivetendő adók megfizetésében.
Makro / Külgazdaság Nem tudtak igazán segíteni a forinton Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 07:48
Bár a tegnapi brutális, 185 bázispontos kamatemelés hatására a hazai fizetőeszköz árfolyama több egységgel erősödött, az euróval szemben például 396,7-ig, aztán ismét gyengült, s szerda reggel is még mindig 397,2 forinton cserélt gazdát az uniós pénz.
Makro / Külgazdaság Meg nem erősített jelentés szerint elrabolták Herszon polgármesterét - az elmúlt órák dióhéjban
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 06:44
Zelenszkij szerint Oroszország terrorista állam,az ukrán elnök Kremencsukba invitálja az ENSZ-t, orosz vélemény szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén PR-kampányt adott elő Zelenszkij. Ezek is történtek az elmúlt órákban. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG