6p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A tavalyi, nagy felhördülést kiváltó eredmény után 9 helyet javítva a 60. helyre került Magyarország a World Economic Forum versenyképességi rangsorában. Ezzel még mindig csak négy uniós tagállamot tudunk megelőzni a 28-ból, de legalább már közelítjük a Visegrádi országok modelljét. Az intézményrendszerrel és az oktatással nagy bajok vannak.

Kilenc helyezést lépve előre a 60. helyen áll Magyarország a World Economic Forum (WEF) globális versenyképességi ranglistáján. Ezzel a 2014-2015-ös szintre tornázta vissza magát az ország.

Amiben jók vagyunk: technológia és internet

A WEF rövid értékelése szerint a javulás a technológiai felkészültség fejlődésének köszönhető, a lakosság internettel való ellátottsága volt a másik fontos tényezője a javulásnak: ez 73-ról 79 százalékra emelkedett egy év alatt. A megkérdezett vállalatok emellett a pénzpiacok, az üzleti és innovációs környezetben említettek javulást.

Az előrelépés a jelentés elkészítésében közreműködő Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet szerint elsősorban a vállalatok érdeme, némi szépséghibával, mivel a változást a piac kényszerítette ki. A szakképzett munkaerő krónikus hiányát tőkeberuházással kell ellensúlyozni, így az innovációhoz kapcsolódó mutatókban tapasztalhattunk előrelépést. Mindennek kellemes környezetet biztosítanak az alacsony kamatok, továbbá a kormányzat azon törekvése, hogy nagybefektetőket vonzzon az országba. Mindezek mellé Magyarország kiváló közegészségüggyel rendelkezik (nem összetévesztendő az egészségüggyel), jó a közbiztonság, és nincs terrorveszély.

Súlyos problémák: kivételezett vállalatok és pocsék oktatás

Néhány igen kritikus versenyképességi pontban azonban nem sikerült előre lépni, sőt pár esetben további visszaesés történt a Kopint-Tárki összefoglalója szerint. Egész versenyképességünk leggyengébb pontja a kormányzati kontraszelekció - vagyis az, hogy a közbeszerzéseken egyes vállalatok kivételezett helyzetven vannak. Ez a legtöbb probléma forrása is az intézményrendszerünkben, aminek következtében az igazságszolgáltatási rendszer is sok kritikát kapott. Ennek pedig egyenes folyománya, hogy a politikusokba vetett bizalom a világon az egyik legrosszabb. A rossz intézményrendszer másik szövődménye, hogy a vállalatok sem mindig viselkednek etikusan.

A másik súlyos probléma az oktatás színvonala, egészen az általános iskolától a felsőoktatásig. Európai viszonylatban magas az iskolát elhagyók aránya, és a tankötelezettségi kor leszállítása sem tett jött az átlagos iskolázottsági szintnek. Az oktatási intézmények és a tananyag digitalizálása lassan halad, és ugyanez vonatkozik a szakképzésre is. Ennek egyik következménye, hogy a magyar munkaerő termelékenysége nagyjából fele az EU15 átlagának. A gazdaság nem képes a magyar tehetségeket megtartani, és külföldieket sem tud hazánkba vonzani - írja a Kopint-Tárki.

A szervezet jelentése a versenyképességet rontó tényezők között a nem megfelelően képzett munkaerőt, a korrupciót és az adókulcsokat említi az első három helyen.

Csak 4 országot előzünk meg az EU-ban

A 137 országot tartalmazó listán Magyarország a 60. helyen áll. Az ország versenyképességi indexe 4,3 pont lett az előző évi 4,2 után. A 28 tagú EU-ban a 24. legversenyképesebbek vagyunk, csak Ciprust (64), Romániát (68), Horvátországot (74) és Görögországot (87) előzzük meg.

Magyarország előtt ötvenkilencedikként Szlovákia, közvetlenül mögötte a 61. helyen a Dél-afrikai Köztársaság áll. Régiós versenytársaink közül Csehország a 31., Bulgária a 49. helyen előttünk, Románia a 68. helyen mögöttünk zárt.

A jelentés elkészítésében a WEF-fel a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet működött együtt. Azt írják: bár Magyarország a Visegrádi országoktól továbbra is jelentősen lemarad, a versenyképesség szerkezete újra a régióhoz közelít és a hatékonyságnövelő tényezők terén versenyképes. Idén már csak egy pillérben (sajnos pont az oktatásban) vagyunk mi a régió legrosszabbja.

Reagált a minisztérium: örvendetes eredmény

A tavalyi eredményután sorra jelentek meg a WEF módszertanát és jelentőségét megkérdőjelező közlemények és tanulmányok, most viszont örömmel nyugtázza a javulást a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A nemzetgazdasági miniszter kiemelte: a rangsorban történt jelentős előrelépés azt mutatja, hogy a magyar gazdaság versenyképességének javulása nemcsak a gazdasági statisztikákban, illetve a nemzetközi befektetők, intézmények és hitelminősítők pozitív visszajelzéseiben mutatkozik meg, hanem a WEF-hez hasonló, vállalatvezetői véleményeket összesítő felmérésekben is érzékelhető.

Varga Mihály a felmérés eredményeit ismertetve hangsúlyozta: az elmúlt évtized magyar eredményeivel összevetve kiugró a javulás, ez az eddigi legnagyobb - egy év alatt mért - előrelépés a listán, amely az egyik legismertebb versenyképességi értékelésnek számít világszerte. Hozzátette: az eredmények visszaigazolják, hogy a tavasz óta működő Nemzeti Versenyképességi Tanács jól mérte fel, melyek azok a területek és gazdasági javaslatok, amelyek rövid távon is érdemben képesek javítani az ország versenyképességén. A Tanács javaslatára több olyan jogszabály-módosítást fogadott már el az Országgyűlés, amely az ország versenyképességének erősítését, az állami szolgáltatások javítását szolgálja – emlékeztetett Varga Mihály.

A rangsor részletes adatairól szólva a tárcavezető kiemelte, hogy Magyarország teljesítménye a felmérés által vizsgált tizenkét terület közül nyolcban javult. A legnagyobb mértékű előrelépést, azaz 25 helyezésnyi javulást a „Pénz- és tőkepiacok fejlettsége” tekintetében mérték, ebben meghatározó szerepet játszott többek között a devizahitelek korábbi forintosítása és az EU-s forrásokból finanszírozott kockázatitőke-programok kibővítése – jegyezte meg a nemzetgazdasági miniszter. Szintén jelentős előrelépést mutat az „Innováció” (18 helyezésnyi javulás) és a „Technológiai háttér” (14 helyezésnyi előrelépés) területe is, amely a kormány kutatás-fejlesztést és innovációt ösztönző programjainak eredményességét, illetve a beszállítói hálózatok fejlesztésére irányuló törekvések sikerét is mutatja. A „Munkaerőpiac hatékonysága” területén elért 9 pozíciós javulásban fontos szerepet játszik a szociális hozzájárulási adó jelentős csökkentése – tette hozzá Varga Mihály.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megszólalt Bóka János az uniós pénzekről
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 13:46
Az Európai Bizottság (EB) és az Európai Parlament (EP) nyers politikai nyomásgyakorlásra használják a Magyarország elleni uniós eljárásokat, amihez a magyar baloldal tevőlegesen hozzájárult - közölte az Országgyűlés európai ügyek bizottsága keddi ülésén az európai uniós ügyekért felelős miniszter.
Makro / Külgazdaság Vaskos meglepetést okozott az óriás
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 09:02
A várt 4,8 százalékkal szemben 5,3 százalékos pluszt ért el a kínai gazdaság. 
Makro / Külgazdaság Fontos üzenet jött Németországból
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 08:28
Az Európai Unió ugyan finomabban próbálja lazítani tagországai függését a kínai gazdaságtól, mint az USA kormánya, ám a német vállalati vezetők úgy látják, hogy nem kéne elkapkodni ezt a dolgot.
Makro / Külgazdaság A legérzékenyebb ponton támadhatja Oroszországot az ukrán sereg?
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 07:55
Egy neves brit Kelet-Európa-szakértő szerint Vlagyimir Putyin rezsimje egyre inkább egy náci rendszerre emlékeztet, amit nem lehet szabályos keretek között legyőzni.
Makro / Külgazdaság A város, ahol bárki nyer, mindig elmarad a felvirágzás
Vég Márton | 2024. április 16. 07:07
A közlekedés romokban, rossz a közbiztonság, nagyobb beruházásról nem hallani. A lakosság pedig egyre fogy. Új polgármestert keres a megyeszékhely.
Makro / Külgazdaság Enyhült a német ipar ellátási hiánya
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 17:06
Csaknem a Covid előti szintre jutott vissza.
Makro / Külgazdaság Még nagyobb megszorítás jöhet a választások után?
Vég Márton | 2024. április 15. 15:01
Varga Mihály pénzügyminiszter 675 milliárd forintnyi állami beruházás elhalasztását jelentette be a legutóbbi Kormányinfón. Ekkora költségvetési kiigazítás elég vagy még várható egy újabb csomag? Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Bombaként robbanhat Magyar Péter pártja júniusban - elképesztő eredményt hozott a szavazás
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 14:44
Ez alapján nem az a kérdés, hogy szerez-e európai parlamenti helyet a TISZA Párt, hanem az, hogy Fideszt meg tudja-e verni.
Makro / Külgazdaság Ízekre szedte Magyar Péter Ukrajnával kapcsolatos álláspontját Rácz András
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 11:13
A kormánypropaganda szólamai köszöntek vissza Magyar Péter szájából, de ki lehet javítani a tévedéseket.
Makro / Külgazdaság Európa napelemgyártó kapacitásainak 10 százaléka kivándorol
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 10:51
A német Meyer Burger bezárja üzemét Freibergben miután a kormányzati támogatás későn érkezett. Az Európai Unió elveszti napelemiparát a támogatási versenyben?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG