4p
Öt éve kebelezte be a Krím-félszigetet Putyin, Oroszország azonban még mindig fizeti az akció árát. Nyoma sincs annak, hogy az USA és az EU lazítanának a szankciókon, sőt, készülnek az újabb intézkedések az oroszok megbüntetésére - közben még az olajár is alacsony, így szenved a gazdaság. Egy friss felmérés szerint az orosz nép már egyáltalán nem tapsol annyira a Krím megszerzése miatt.
Néptáncosok a Krím-félsziget Oroszországhoz csatolásának közelgő évfordulója alkalmából Krími tavasz címmel meghirdetett vásári mulatságon Moszkvában 2019. március 16-án, a Krím Ukrajnától való elcsatolásának ötötdik évfordulója előtt két nappal. MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Egy fél évtized eltelt, amióta Vlagyimir Putyin bekebelezte a Krím félszigetet, ennek ára azonban továbbra is csak növekszik Oroszország számára - írja összefoglalójában a Bloomberg. A legtöbb ország még mindig nem fogadja el a fekete-tengeri térség Moszkvához való csatlakozása érdekében aláírt szerződést, miközben az Egyesült Államok és az Európai Unió széles körű erőfeszítéseket tett arra, hogy Oroszországot szankciókkal büntesse. Eközben Oroszország továbbra is milliárdokat költ arra, hogy a Krímet integrálni tudja saját gazdaságába - új erőművekre és egy hatalmas híd építésére, ami összeköti a félszigetet az orosz szárazfölddel.

Mégsem volt olyan jó ötlet a Krím elcsatolása? Egyre több orosz gondolja így

A Krím bekebelezésének legnagyobb költsége az amerikai és EU-s szankciókból ered - ezek évről évre csak halmozódnak, sőt még ki is egészülnek az amerikai elnökválasztásba történt beavatkozás miatt kiszabott további büntetésekkel. Oroszország egyébként is megszenvedi, hogy alacsony az olaj ára - amely az ország fő exportcikke -, de gondot okoz a külföldi befektetések visszaesése és a jövedelmek stagnálása is. Egy nemrég publikált közvéleménykutatás már azt mutatja, hogy a Krím annektálásának megítélése országszerte elkezdett megkopni.

Az egyszeri orosz állampolgárok fizetése ugyanis nem igazán nőtt az elmúlt években, nagyjából havi 30 ezer rubelnél (bő 125 ezer forintnál) állt meg az átlagfizetés. Növekedés egyedül a Krím-félszigeten mérhető, de csak azért, mert itt most hozzák be a lemaradást az orosz átlaghoz. Az olajárak csökkenése eközben az elmúlt két évben recesszióba taszította a gazdaságot.

A már említett felmérés így arra jutott: ma már csak az oroszok 39 százaléka gondolja azt, hogy a Krím bekebelezése több jót hozott Oroszországnak, mint rosszat - míg ez az arány 2014 végén még 67 százalék volt.

Mekkora árat kell megfizetni a Krímért?

Putyin azt ígéri: jobban fogtok élni

Jobban fogtok élni – ez volt a fő üzenete az orosz elnök évértékelő beszédének. Vlagyimir Putyin ígérete szerint növelik a családtámogatásokat, hogy megállítsák a népességfogyást, és emelik a nyugdíjakat. Figyelmeztetett: ha az Egyesült Államok közepes hatótávolságú rakétákat telepít Európába, akkor Moszkva az ezeket befogadó országokat és az USA-t is célba fogja venni. Putyin népszerűsége az elmúlt egy évben érezhetően csökkent. Részletek korábbi összeállításunkban >>

A Bloomberg Economics elemzői úgy számolnak, hogy a szankciók az orosz gazdaság teljesítményét 6 százalékkal vethették vissza az elmúlt 5 évben. Egy múlt év végén publikált tanulmány szerint a világ legnagyobb energiaexportőrének gazdasága 10 százalékkal, avagy 150 milliárd dollárral kisebb, mint amit a 2013 végi előrejelzések valószínűsítettek mostanra. Ebből 4 százalékért az olajár csökkenése felelős, a szankciók és egyéb tényezők pedig a többiért.

Arra kevés esély látszik, hogy a szankcióknak mostanában véget vetnek - az amerikai elnökválasztásba történő beavatkozás ráadásul tovább rontott a Krím bekebelezése miatt kialakult helyzeten. 2014 óta megnégyszereződött, 700 fölé emelkedett azon orosz vállalatok és magánszemélyek száma, amelyeket/akiket amerikai szankciók sújtanak. Az újabb kör pedig már a washingtoni törvényhozásban forog, amelyet ha elfogadnak, újabb büntetéseket léptethetnek életbe még idén.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ragaszkodik az oroszokhoz a világelső amerikai cég
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 16:16
Az Egyesült Államok legismertebb márkái látványosan hagyták el Oroszországot az Ukrajna ellen indított agresszió után, ám jóval több cég ragaszkodik ottani vagyonához, mint ahányan távoztak.
Makro / Külgazdaság Több mint 251 billió forintot költöttek egymásra a cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 15:31
Hosszas stagnálás után meredeken emelkedett a globális vállalati szektor által bejelentett kiugró értékű egyesülési és felvásárlási ügyletek (M&A) összértéke az idei első negyedévben.
Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG