<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Nem a klímát akartam megmenteni, hanem a lányomat, mondta egy ma megjelent interjúban az Év emberének választott klímavédelmi aktivista, Greta Thunberg édesapja. Svante Thunberg szerint a közéleti szerepvállalás egy jó ügyért segített lányának depressziója leküzdésében. Ugyanakkor aggódik az őt érő gyűlölethullám miatt, és szeretné, ha ismét visszaülne az iskolapadba.
Greta Thunberg beszéde közben az ENSZ klímavédelmi konferenciáján Madridban idén decemberben. EPA/J.J. GUILLEN

Eddig nem vagy kevéssé ismert oldaláról mutatja be Greta Thunberget az az interjú, amelyet a BBC készített a 16 éves, rövid idő alatt világhírűvé lett svéd környezetvédelmi aktivista édesapjával.

A depresszió évei

Svante Thunberg szerint mielőtt lánya elkezdte az iskolai sztrájkmozgalmat a klímaváltozás elleni küzdelem jegyében, három-négy évig depresszióval küzdött:

Nem beszélt... nem járt iskolába.

A legnehezebb időszak az volt, amikor enni sem akart többé. Apja – annak érdekében, hogy segítsen rajta – elkezdett több időt tölteni vele és húgával, Beatával, anyja, Malena Ernmann opera-énekesnő pedig szerződéseket mondott vissza annak érdekében, hogy többet lehessenek együtt.

A család orvosi segítséget is keresett. Helyzetüket nehezítette, hogy Gretánál négy évvel ezelőtt Asperger-szindrómát diagnosztizáltak, amely az autizmus egyik formája.

Találtak egy célt

A következő években közösen kezdtek el foglalkozni a klímaváltozás kérdésével, ami egyre inkább lázba hozta Gretát. Apja szerint lánya erőt merített abból is, hogy szülei is változtattak életmódjukon az éghajlatváltozás elleni küzdelem részeként: Svante vegán lett, felesége pedig lemondott a repülésről.

Greta ugyanezen okból szintén nem hajlandó repülőre szállni: vonattal vagy hajóval utazott az ENSZ klímavédelmi üléseire, például New Yorkba és Madridba, ahová apja is elkísérte.

Azért tettem mindezt, mert tudtam, hogy ez a helyes... De nem azért tettem, hogy megmentsem a klímát, hanem azért, hogy megmentsem a gyerekemet

- mondta Svante Thunberg. Szerinte lánya a klímavédelmi aktivizmusnak köszönhetően változáson ment keresztül, és nagyon  boldog lett.

Vissza az iskolába

Az apa ugyanakkor látja a közéleti szerepvállalás árnyoldalait is. Aggasztja például a lányát érő gyűlölethullám – szerinte Gretát azok az emberek támadják, akik nem hajlandóak változtatni életmódjukon a klíma megmentése érdekében.

Svante azt sem nézte jó szemmel, hogy lánya otthagyta az iskolát környezetvédelmi szerepvállalása miatt. Reményei szerint a jövőben lenyugszanak majd a dolgok családja körül, és úgy véli, hogy

Greta valóban vissza akar menni az iskolába.

Felébresztette a világot

Greta Thunberg 2018-ban indította el iskolai sztrájk formájában környezetvédelmi mozgalmát, amely több millió embert inspirált szerte a világon. A 16 éves lányt az amerikai Time magazin az Év emberének választotta, és jelölték az idei Nobel-békedíjra is. (Utóbbi elismerésben végül Etiópia miniszterelnöke, Abiy Ahmed Ali részesült.)

David Attenborough brit természettudós és dokumentumfilm-készítő pedig egyenesen azt állítja, hogy Greta felébresztette a világot, és olyan dolgokat ért el, amelyek elérése még neki és társainak sem sikerült az elmúlt húsz évben.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Hamarabb juthatnak be a műtőbe a betegek
MTI | 2021. szeptember 25. 09:22
Ennek érdekében bő 12 milliárd forintot különítenek el a költségvetésben.
Makro / Külgazdaság Mérsékelt kormányzati jelenlét a gazdaságban - ezért javított a besorolásunkon a Moody's
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 25. 08:59
A kulcsintézmények megbízhatóságával, a kormányzati intézkedések erőteljes kiszámíthatóságával indokolta a hitelminősítő Magyarország felminősítését.
Makro / Külgazdaság Idén tényleg gazdag lesz az idősek karácsonya? A Hét Videója
Baka F. Zoltán - Izsó Márton | 2021. szeptember 24. 18:44
Valóban, eddig soha nem látott pénzt kapnak a rendes nyugdíjon felül a jogosultak év végén, de nagy az aránytalanság.
Makro / Külgazdaság Bizonytalan koalíciós politikát hozhat a vasárnapi német választás
Káncz Csaba | 2021. szeptember 24. 14:51
Három párt esetén a kormányalakító tárgyalások az eddigieknél is bonyolultabbak lesznek, hiszen a három formáció bel- és külpolitikájában érzékelhető távolságok vannak. Párizsban növekszik a félelem a hárompárti koalícióval meggyengülő Németországtól. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály: rekordmagas lehet a gazdasági növekedés 2021-ben
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 13:02
A pénzügyminiszter szerint az újraindítás célja nem a 2019-es szint, hanem a koronavírus kitörése előtti lendület elérése.
Makro / Külgazdaság Törlesztési csődközelben a China Evergrande
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 11:32
Közelebb került egy esetleges törlesztési csődhöz a China Evergrande, a második legnagyobb kínai ingatlanfejlesztő csoport, miután elmulasztotta egyik dollárkötvényének kamatait kifizetni a csütörtöki határidőre.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor a korábban elvett nyugdíjat még a választások előtt visszaadná
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 08:25
A miniszterelnök még nem látja a pontos megoldást, de mindent megtesz azért, hogy a 13. havi nyugdíjakat a tervezettnél gyorsabban kifizessék, és az érintettek még a választások előtt megkapják a pénzt.
Makro / Külgazdaság Fontos bejelentést tett Varga Mihály az adóvisszatérítésről
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 24. 07:24
Döntött a kormány a családi adóvisszatérítés részleteiről - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter péntek reggel a közösségi oldalára feltöltött videóban.
Makro / Külgazdaság Hajléktalan tüntetők foglalták el a tőzsdét Brazíliában
MTI | 2021. szeptember 24. 06:54
Több tucat hajléktalan tüntető rövid időre elfoglalta csütörtökön a brazíliai Sao Paulo, Latin-Amerika legnagyobb tőzsdéjét, hogy elítéljék az országban egyre növekvő egyenlőtlenséget.
Makro / Külgazdaság Választ Németország – Újabb kritikát kapott az Orbán-kormány
Wéber Balázs | 2021. szeptember 24. 05:34
A német választások kimenetele teljesen nyílt, de akár az SPD, akár a CDU-CSU nyer, csak kisebb pártokkal összefogva alakíthat majd kormányt, mondta Thomas Petersen, az Allensbach Közvéleménykutató Intézet projektvezetője a Privátbankár.hu-nak adott interjúban. A kommunikációs szakember szerint a német politika „hollandosodik”: két nagy erő helyett féltucatnyi, közel azonos erősségű párt alakíthatja a politikai életet. Szerinte Magyarország szempontjából szinte mindegy, hogy ki nyeri a német választást, a kormányzásra esélyes pártok külpolitikája ugyanis hasonló. A szakember, aki múlt héten tartott előadást Budapesten a Mathias Corvinus Collegium egyik intézetének meghívására, aggódik a magyarországi fejlemények miatt. Úgy érzi, hogy a rendezvényen megpróbálták eszközként felhasználni. Mint mondta, nyilvánvaló, hogy a magyar kormány hatalmas pénzeket fordít propagandára.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos