BUX
35 789.65
+0.12%
+42.00
OTP
10 870.00
-0.64%
-70.00
MOL
1 835.00
+0.71%
+13.00
RICHTER
6 700.00
+0.68%
+45.00
MTELEKOM
385.00
+0.52%
+2.00
 
2020. június 23. 13:43

Szóvivője útján a német kancellár is élesen elítélte a szombat éjjeli súlyos rendbontást Stuttgartban. A német belügyminiszter szerint a jogállam hitelessége a tét. A délnémet település belvárosában fiatalok százai törtek-zúztak, valamint rendőrökre támadtak. Az őrizetbe vett elkövetők között egyaránt vannak németek és külföldiek.

Hihetetlen, ami történt, megdöbbentem. Még soha nem éltem át ilyesmit rendőri pályafutásom 46 éve alatt. A mi városunkban még soha nem volt ilyen mértékű nyílt erőszak rendőrök ellen, valamint ilyen mértékű károkozás és fosztogatás.

Így emlékezett vissza Franz Lutz, a stuttgarti rendőrség vezetője a szombat éjjel történt súlyos rendbontásra.

Horst Seehofer német belügyminiszter egy szombat éjjel megrongált rendőrautót tekint meg Stuttgartban 2020. június 22-én. EPA/RONALD WITTEK Horst Seehofer német belügyminiszter egy szombat éjjel megrongált rendőrautót tekint meg Stuttgartban 2020. június 22-én. EPA/RONALD WITTEK

Kontroll nélküli erőszak 

A délnémet város központjában 400-500 fiatal gyűlt össze, akik egy része – egy német állampolgár rendőri drogkontrollja után – rombolni kezdett, üzleteket fosztott ki és rátámadt a rendfenntartó erőkre. 19 rendőr megsebesült, egyikőjük egy időre munkaképtelenné vált.

A rendbontók negyven üzletet dúltak fel, és euróban számítva milliós nagyságrendű kárt okoztak.

A helyszíni felvételek közül különösen sokkoló az a videó, amelyen az látszik, ahogy egy arcát eltakaró fiatal nekifutásból oldalba rúg egy őt nem látó rendőrt. (Az eset az alábbi videón a 20. másodperctől látható.)

Nem tudjuk kontrollálni a helyzetet

- ismerte el egy rendőrségi szóvivő vasárnap hajnalban. A rendfenntartó erők csak a kora reggeli órákra lettek úrrá a helyzeten, 24 személyt őrizetbe vettek.

A történtek felháborodást váltottak ki országszerte, komoly hullámokat vertek a belpolitikában, azokat Steffen Seibert szóvivő útján Angela Merkel német kancellár is elítélte.  

A kormányszóvivő undorítónak és semmivel sem igazolhatónak nevezte a jeleneteket.

A tartomány (Baden-Württemberg) zöldpárti miniszterelnöke, Winfried Kretschmann erőszakorgiáról és súlyos bűntettekről beszélt, amiket ígérete szerint nem fognak tűrni.

Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter pedig kemény büntetést követelt az igazságszolgáltatástól az elkövetők számára.

Jogállamunk hitelessége a tét

- fogalmazott.

Kik voltak az elkövetők?

A rendőrség közlése szerint

az őrizetbe vett 24 személy közül a legfiatalabb 15, a legidősebb 33 éves; 22 férfi, 2 nő; 12 német, 12 pedig egyéb állampolgárságú.

A német állampolgárok közül 3-nak van migrációs háttere. A külföldi elkövetők Boszniából, Horvátországból, Lettországból, Portugáliából, Iránból, Irakból, Szomáliából és Afganisztánból érkeztek.

A Neue Zürcher Zeitung szerint

egyes helyszíni felvételeken fiatalok "Allah akbar" kiáltása hallható. Elhangzanak „Fuck the police” skandálások is.   

A rendőrség szerint a rendbontók a „partiszcénából” érkeztek, már hetek óta közterületeken gyülekeznek és isznak, valamint rendőrök elleni erőszakkal hencegnek a közösségi médiában. Már korábban is sértegették és megtámadták a rendőröket, ha azok intézkedni próbáltak csoportjaik egyes tagjai ellen.

A Tagesschaunak nyilatkozó stuttgarti klubtulajdonosok szerint ezeknek az embereknek valójában semmi közük a klubokhoz és a partikhoz.

A hatóságok úgy vélik, hogy a szombat éjjeli erőszak nincs összefüggésben az amerikai Black Lives Matter  tüntetés- és zavargás-sorozattal, valamint nem politikailag vagy vallásilag motivált.

A rendőrség mindenesetre jelezte, hogy betelt a pohár.  

Üzenjük az elkövetőknek, hogy az őrizetbe vettek száma nem fog megállni 24-nél. Nagyon jó nyomozóink vannak, és a tettesek kézre kerítése érdekében bevetjük a tömegben lévő személyeket azonosító szakértőinket                 

- jelentette ki Thomas Berger, a stuttgarti rendőrség helyettes szóvivője.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Most siessen a benzinkutakra, pénteken jön az újabb drágulás!
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 09:31
A benzin literjéért átlagban bruttó 3, a gázolajéért 4 forinttal kell többet leszurkolni július 10-étől.
Makro / Külgazdaság Egyre több veszélyes terméket szűr ki az EU, a vizsgált plüssjátékok 68 százaléka problémás
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 09:16
A biciklikre szerelhető gyerekülések közül pedig mindegyikkel baj van, állapította meg az unió fogyasztóvédelmi rendszere.
Makro / Külgazdaság Négy hónap után ismét nőtt az infláció
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 09:07
Előtte, február és május között alapvetően a koronavírus-járvány miatt lassult a pénzromlás. Májusban például 2,2 százalékkal, ezzel szemben júniusban már 2,9 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak átlagosan az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a szeszes italok, dohányáruk ára nőtt jelentős mértékben. 
Makro / Külgazdaság Közel négy hónapja nem láttunk ilyet: negyedik napja nincs magyar koronavírusos áldozat
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 08:33
Negyedik napja nincs halálos áldozata a koronavírusnak - legutóbb márciusban láttunk ilyet, amikor még csak egyetlen halálesetről tudtunk.
Makro / Külgazdaság Megjött a második hullám a szomszédunkba - Szerbia újra kijárási tilalmat vezet be
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 8. 06:41
Az egyetlen EU-n kívüli ország, ahonnan korlátozás nélkül lehet Magyarországra utazni, újra szigorú intézkedésekre kényszerül a koronavírus terjedése miatt.
Makro / Külgazdaság Agyonadóztatja az Orbán-kormány az alacsony fizetésért dolgozó magyarokat
Székely Sarolta | 2020. július 8. 06:04
És mindeközben egyáltalán nem sarcolja olyan mértékben a magas fizetéseket a kormány, mint teszik azt jó néhány másik országban. Itt mutatkozik meg az egykulcsos személyi jövedelemadó-rendszer hibája.
Makro / Külgazdaság Nem sok jót jelez Magyarországnak az új brüsszeli jóslat
Király Béla | 2020. július 7. 20:11
Kis mértékben rontotta a közösségre vonatkozó gazdasági előrejelzését az Európai Bizottság. Szerintük növekedtek a kockázatok, így továbbra sem lehet tudni, hogy a járvány második hullámát korlátozások nélkül megúszhatjuk-e.
Makro / Külgazdaság Koronavírusos a brazil elnök, aki komolytalannak nevezte az egész pandémiát
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 7. 18:50
Brazília több, mint 1,6 millió igazolt fertőzöttjének egyike maga az elnök - most első kézből tudhatja meg, tényleg csak egy kis nátha-e az egész.
Makro / Külgazdaság Eldőlt: kivégzik a rövidtávú lakáskiadást Magyarországon
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 17:26
Lapinformáció szerint döntött  a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs: legfeljebb évente 120 napra lehet kiadni rövid távra a lakásokat.
Makro / Külgazdaság Jól járhat az Orbán-kormány a horvát jobbközép győzelmével
Wéber Balázs | 2020. július 7. 16:09
Valószínűleg a jövőben is egy jobbközép kormánykoalíció irányítja majd Horvátországot, miután a választók vasárnap bizalmat szavaztak Andrej Plenkovic miniszterelnök pártjának. A lapunknak nyilatkozó Balkán-szakértő szerint voltak ugyan súrlódások az Orbán- és a Plenkovic-kormány között, de ezek már „be vannak árazva”, ezért a kapcsolatok bővülése várható.
Friss
hírlevél