<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Trump többször is csúnyán nekiment Németországnak, hol a külkereskedelem, hol a NATO-költségvetés, hol az orosz gáz miatt. Amit azonban követel, egyáltalán nem reális, például senki sem akarja, hogy Németország hadserege túl erős legyen. Riválisnak tekinti a németeket, nem szövetségesnek? Érzelmileg elfogult?
Donald Trump a Kansas állambeli Wichitában tartott jelölőgyűlésen 2016. március 5-én. (MTI/AP/Charles Rex Arbogast)

Miközben a Trump-párti Fox News-nál az elnök államférfiúi képességeit dicsérik, az ellenzéki sajtó katasztrofális elnökként írja le Donald Trumpot. A német, baloldalinak számító Der Spiegel összefoglalója szerint a külföldi államfők már úgy kezelik, mint a “gyereket a pszichiáternél”.

A Trump által leszólt, megbélyegzett németek persze különösen ki vannak akadva. A legutóbbi, a NATO-kiadásokkal, Németországgal kapcsolatos vitában mindjárt három példát hoz fel a német lap, amelyekből kiderül, hogy Trump mennyire el van tévedve.

Az első az a kérdés, hogy Németországnak Trump szerint a GDP négy százalékát is védelemre kéne fordítania. (A NATO-előírás két százalék, de Trump azt mondja, a legjobbaknak négy százalékot kellene költeni.) A Spiegel szerint mivel Németország GDP-je messze a legmagasabb az EU-ban, ezzel 130-140 milliárd euróra nőne a védelmi költségvetése.

Óriási német hadsereg?

Ekkor a német hadsereg “katonai kolosszussá” válna, és azt az orosz hadsereget önmagában is bőven felülmúlná, amelyre jelenleg évi kevesebb, mint 60 milliárd eurót fordítanak. (Erősen kérdéses, az eltérő árszínvonalak miatt ezek a számok összehasonlíthatók-e így – a szerk.)

Még meglepőbb, hogy ezzel utolérné Kínát is, amely 2018-ban 142 milliárd dollárt fordít védelemre. (Bár a kommunista statisztikák szavahihetőségében sokan kételkednek – a szerk.)

Trump védi Európát?

Az európai történelem ismeretében azonban egy túl nagyra növelt német hadsereg biztos, hogy súlyosan rossz érzéseket keltene a szomszéd országokban. Oroszország is biztosan erős fegyverkezésbe kezdene, ezzel pedig egy súlyos fegyveres konfliktus esélye nőne Európában.

Ami a második tévedését illeti, Trump gyakran henceg azzal, hogy országa, amely a GDP-je 3,5 százalékát fordítja védelemre (680 milliárd dollárt), és így szinte egyedül oltalmazza Nyugat-Európát. Ez azonban egyrészt az USA szabad döntése, másrészt ennek az összegnek csak kis részét fordítják az európai színtérre.

Csak az ipari megrendelés kell?

Az USA hatalmas erőket állomásoztat az Indiai-óceán, a Csendes-óceán térségében, a világűrben is aktív, és olyan rakéta-rendszerek is vannak a költségvetésben, amelyek kizárólag az USA-t védik. Megjegyzik, hogy amerikaiak milliói élnek a hadseregből és az azt kiszolgáló iparágakból, ami nagyban hozzájárul az ottani stabil gazdasági helyzethez.

hirdetés

Emmanuel Macron francia elnök Trump szemére is vetette, hogy csak az amerikai hadiipari konszernek zsebét akarja tömni azzal, hogy európai szövetségeseitől katonai felszerelések megrendelését csikarja ki.

Hazai árut, tankot és repülőt

Ennek érdekében Trump azzal is dicsekszik, hogy a legjobb fegyverrendszereket országában állítják elő. Ebben rejlik a harmadik nagy tévedése, a német cikk szerint ugyanis a német, francia hadiipar már évtizedek óta maga állítja elő a szükséges repülőket, hajókat, helikoptereket, páncélosokat. Így kontinensünkön egy fegyverkezési hullám inkább az európai hadiipart erősítené.

Tulajdonképpen mi a baja Trumpnak Németországgal? – teszi fel a kérdést az N-Tv.de. Trump ellenségeinek sora hosszú, a sajtó, a baloldal, a demokraták, most Németország is feliratkozni látszik a sorba. Mindenbe beleköt, a német külkereskedelmi többlet túl magas, a NATO-kiadások túl alacsonyak, az Oroszországtól való függés túl erős. Ezért saját országában is sok kritika éri.

Kisebb, mint Texas, de mint a bors

A német híroldal szerint Trump Németországot valószínűleg inkább vetélytársnak látja, mintsem szövetségesnek. Németország Amerikában is a gazdasági teljesítőképesség csúcsának, az európai gazdaság motorjának számít. A német munkavégzés nagyon hatékony, a termékek magas minőségűek.

Az ország feleakkora, mint Texas, mégis az USA GDP-jének ötödét állítja elő. Az USA csillaga inkább leáldozóban van, Németországé inkább felívelőben – ez az általános benyomás.

Érzelmi politizálás folyik?

Sok közgazdász nem tartja feltétlenül problémának a külkereskedelmi hiányt, Trump igen, a német autók az amerikai utakon már 1990-ben zavarták. Már olyan irracionális indokokra is gyanakszanak, mint hogy nem kedveli Merkelt. Trump migrációs politikája pont szembe megy Merkelével. A bevándorló-bűnözés által súlyosan sújtott területnek írja le Németországot, holott a statisztikák ezt nem támasztják alá.

(Ráadásul Trump sok más amerikaihoz hasonlóan német származású, őse bajor volt, aki Amerikába ment, majd vagyonosan hazatért. Ám ott megvádolták a katonai szolgálat alóli kibújással és kiutasították az országból – a szerk.)

(Korábbi cikkeink Trump európai ámokfutásáról itt és itt.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Szlovénia végleg felfüggeszti az egyik oltást
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 18:16
A Janssen egyadagos oltásról van szó. A döntés oka, hogy összefüggés találtak egy haláleset és a vakcina használata között.
Makro / Külgazdaság Oltás nélkül sehova? Újabb szigorítások jönnek egyik szomszédunknál
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 16:35
Ukrajnában kizárólag oltott vendégeket szolgálhatnak ki például az éttermek, kulturális intézmények, edzőtermek.
Makro / Külgazdaság A nap képe: így búcsúztak Dárdaitól a berlini ultrák
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 16:20
A Hertha BSC vezetése megvált tőle, de a szurkolók emlékezetében örökre megmarad.
Makro / Külgazdaság Varsó feléleszti a német démonokat – jóvátétel és határkérdés
Káncz Csaba | 2021. november 30. 15:47
A lengyel kormány a belpolitikai pecsenyéjét sütögeti, amikor feltépi a történelmi sebeket és második világháborús jóvátételt követel Berlintől.  A német történész szerint viszont aki ügyet csinál a jóvátétel kérdéséből, az egyben ügyet csinál Lengyelország nyugati határainak kérdéséből.  Aki pedig ügyet csinál Lengyelország nyugati határának kérdéséből, az elkerülhetetlenül ügyet csinál annak keleti határaiból is.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Újabb lépést tett az MNB - folytatódik az emelés
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 14:55
Bár ezúttal nem az alapkamat további emeléséről, hanem a kamatfolyosó kiszélesítéséről és aszimmetrikussá tételéről döntött a Monetáris Tanács.
Makro / Külgazdaság A magyar konzulátusok cáfolták, hogy Ausztria januártól nem fogadja el a PCR-teszteket
Hollós János | 2021. november 30. 14:11
A két ausztriai képviseletünkön nem tudnak ilyen tervről és a gondolatot is kizártnak tartják. Az viszont biztos, hogy a helyi hatóságok rendkvül szigorúan vesznek minden általuk bevezetett szabályt és korlátozást és tovább szigorítanak. Ausztriában a napokban jelent meg a koronavírus szupermutánsa.
Makro / Külgazdaság Nem kell izgulnunk a szupervariáns miatt az EMA vezére szerint
Wéber Balázs | 2021. november 30. 12:22
Az Európai Gyógyszerügynökség vezetője szerint a jelenlegi vakcinák is megvédenek a koronavírus legújabb mutánsa, az omikron ellen. Ha pedig mégis szükségessé válik, 3-4 hónap alatt jóvá tudják hagyni a módosított oltóanyagokat. A Moderna vakcinagyártó főnöke eközben azt mondta: a jelenlegi oltóanyagok kevésbé lehetnek hatékonyak az új variánssal szemben.
Makro / Külgazdaság A vendéglátósoknak majdnem 10 százalékkal magasabb a keresete, mint egy éve
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 11:58
Szeptemberben a bruttó és a nettó átlagkereset 9,1 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A növekedés tovább élénkült az augusztusi 8,9 százalék után. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 428 100, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 284 700 forint volt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Makro / Külgazdaság Egyelőre úgy néz ki, a terv szerint csökkenthető tovább az államadósság
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 11:03
Az Állami Számvevőszék ugyanakkor figyelmeztet: egy esetleges zárás visszavetheti a karácsony előtti fogyasztást, de a beruházásokra is kedvezőtlen hatást gyakorolhat.
Makro / Külgazdaság Új tulajdonosa lesz a DIGI-nek
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 10:14
A 4iG Nyrt. az átvilágítás befejezését követően végleges adásvételi szerződést írt alá az RCS & RDS csoporttal a DIGI Távközlési Szolgáltató Kft. és leányvállalatai, azaz Invitel Zrt. az I TV Zrt. és a DIGI Infrastruktúra Kft. 100 százalékos üzletrészének megvásárlásáról.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló