<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az új német kormány eltökéltnek tűnik, hogy a politikai viták ellenére a kiöregedő Tornado vadászgépek helyébe is nukleáris csapásmérésre alkalmas vadászgépeket szerezzen be 2022-ben. Pekinggel összevetve a dokumentum hangneme jóval szívélyesebb Moszkvával szemben. Káncz Csaba jegyzete

Az új német, úgynevezett „jelzőlámpa-koalíció” pártjai múlt szerdán mutatták be a 177 oldalas koalíciós szerződést. Az anyagban több, mint 200-szor szerepel az a szó, hogy „megerősíteni”.

Nos nézzük meg, hogy ez a nemes szándék hogyan csapódik le a külpolitikai célok között? A dokumentum összességében az eddigi berlini kurzusnál élesebb hangnemet használ Pekinggel szemben és szorosabb együttműködést ígér Washingtonnal. Az Egyesült Államokat meleg hangon a dokumentum egyenesen „barátnak” nevezi, a Trump korszak elhidegülése a múlté.

Annalena Baerbock külügyminiszter-jelölttel kétségtelenül nagyobb hangsúly kerül majd az emberjogi kérdésekre. De a domináns politikai erő a kancellári hivatalban összpontosul, ahol a reálpolitikai megfontolások fognak győzedelmeskedni.

A koalíciós pártok vezetői a koalíciós szerződés bemutatásán Berlinben 2021. november 24-én. Fotó: EPA/CLEMENS BILANA koalíciós pártok vezetői a koalíciós szerződés bemutatásán Berlinben 2021. november 24-én. Fotó: EPA/CLEMENS BILAN

Európai Unió

A dokumentum egy olyan világot jelenít meg, ahol több geopolitikai pólus is rivalizál egymással. Az új berlini koalíció ilyen körülmények között a nyugati szövetségi rendszer kiszámítható partnere akar maradni.

Ebben a „bizonytalan és különböző rendszerek konkurenciája által dominált világban” Berlin meg akarja erősíteni az EU szuverenitását, amelynek része, hogy a jövőben Brüsszel a kül- és biztonságpolitikában egy hangon szólaljon meg. Az egységes pozíciót gyakran ellehetetlenítő „egyhangú döntés” helyett a „minősített többség” elvét támogatják. Itt meg kell jegyezni, hogy ez ellen komoly EU-n belüli ellenállás tapasztalható, amelyet Berlinnek előbb le kell gyűrnie.

A NATO-nak nem lehet versenytársa

Az anyag nem szól az európai hadsereg létrehozásáról, ugyanakkor kemény üzeneteket küld Párizs felé. Kiemeli ugyanis, hogy a javítandó katonai koordináció Európában nem jelenthet versenytársat a NATO számára. A NATO-ban erősíteni kell az európai hozzájárulást, de ez nem járhat párhuzamos struktúrák kialakulásával.

Az új koalíció tehát folytatja elődjének az irányvonalát ebben a stratégiai kérdésben. Pontosan egy éve a hamburgi katonai akadémián elmondott beszédében Annegret Kramp-Karrenbauer volt védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy „a legfontosabb szövetségesünk a biztonság- és védelmi politikában továbbra is az Egyesült Államok”. Kijózanító tények – tette hozzá –, hogy az USA nukleáris és hagyományos képességei nélkül Németország és Európa nem tudja magát megvédeni.

A miniszter hozzátette, hogy az amerikai hadsereg katonai képességei teszik ki a NATO-képesség 75 százalékát. A ballisztikus rakéták elleni elfogó-képességek terén ez egyenesen 100 százalék. Kiemelte még az amerikai nukleáris elrettentést és a kontinensünkön tartózkodó 80 ezer amerikai katona jelentőségét is.

További német nukleáris részesedés

A dokumentum meglepő egyértelműséggel jelenti ki, hogy Németországnak részt kell vennie a NATO stratégiájához létfontosságú nukleáris elrettentésben. Azt mi jegyezzük meg, hogy Németország területén 60 darab amerikai taktikai nukleáris töltetet (B61) tárolnak és az ország Tornado vadászgépei ezeket célba tudják juttatni. Az új német kormány eltökéltnek tűnik, hogy – a korábbi SPD és Zöldek belső vitái ellenére – a kiöregedő Tornadók helyébe is nukleáris csapásmérésre alkalmas vadászgépeket szerezzen be Berlin 2022-ben.

Kritikus hangok Kínával szemben

Az anyag kiemeli, hogy Berlin Kína-politikáját transzatlanti jóváhagyásnak kell kísérnie. A dokumentum elvárásokat fogalmaz meg Pekinggel szemben Tajvan, a dél-kínai-tengeri határviták és az emberi jogok kérdésköreiben, egyben közös európai stratégiát követel Kínával szemben. Peking erre válaszul máris éles figyelmeztetést intézett Berlin címére.

Együttműködési remények Putyinnal

Pekinggel összevetve a dokumentum hangneme jóval szívélyesebb Moszkva esetében. Elképzelhető, hogy ebben az ügyben a legnagyobb koalíciós párt, az SPD érvényesítette akaratát, amely a mai napig a Willy Brandt volt kancellár által kidolgozott enyhülési politika nyomvonalán halad.

Bár az anyag nem nevezi „partnernek” Oroszországot, a német-orosz kapcsolatokat „mélynek és sokoldalúnak” bélyegzi. Berlin törekedni fog továbbra is a megalapozott és stabil kapcsolatok fenntartására. Moszkva egyben egy fontos nemzetközi játékos, amellyel a jövő témáiban (például hidrogén) és a globális kihívások (például klíma, környezet) kezelésében erőteljesebben akarnak együttműködni.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyin elképesztő eszköztára - világszerte képes beavatkozni konfliktusokba
Káncz Csaba | 2022. január 20. 15:35
Noha az orosz gazdaság a világ összes GDP-jének csak 3,1 százalékát teszi ki, katonailag hatékonyan avatkozik be világszerte a különböző konfliktusokba. Áttekintjük, hogy a Kreml milyen módszereket vonultat fel a geopolitikai céljai eléréséhez. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Népszámlálást tartottak Szlovákiában: hányan vallották magukat magyarnak?
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 12:52
36 ezerrel csökkent Szlovákiában a magukat magyar nemzetiségűnek vallók száma az elmúlt tíz évben, fogyatkozásuk üteme jelentősen lassult.
Makro / Külgazdaság Óriási sztrájk – lebénította a főváros közlekedését a vezetők tiltakozása Romániában
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 11:37
Egyetlen villamos, busz vagy trolibusz sem állt forgalomba a reggeli műszakra előirányzott, csaknem 1500 jármű közül.
Makro / Külgazdaság Szlávik János: akár már idén megjelenhet az oltás, amely a koronavírus minden variánsa ellen hatékony
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 11:06
Szlávik János főorvos, a Dél-Pesti Centrum Kórház infektológiai osztályának vezetője volt az InfoRádió Aréna című műsorának vendége.
Makro / Külgazdaság Az erősödő forint megnyugtathatta Matolcsy Györgyéket
Csabai Károly | 2022. január 20. 10:49
Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma sem emelt kamatot, ugyanúgy 4 százalékot fizet a kereskedelmi bankok nála egy hétre elhelyezett betéteiért, mint az utóbbi három alkalommal.
Makro / Külgazdaság Megvan a dátum: ekkor találkozik Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 09:57
Szijjártó Péter a TASZSZ hírügynökségnek beszélt arról, hogy mikor esedékes a találkozó.
Makro / Külgazdaság Újabb drámai rekordot döntött a koronavírus Magyarországon
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 09:13
A tegnapi csúcs után ismét sosem látott szintre nőtt a napi új fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság Lassul a gazdaság – egyből hozzányúltak a kamatokhoz Kínában
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 07:37
A kínai jegybank csökkentette az egy- és ötéves hitelek referenciakamatát, hogy ezzel is segítse a lassuló gazdaság élénkítését.
Makro / Külgazdaság Joe Biden megmagyarázta a bizonyítványt – Amerika arra készül, hogy Putyin megszállja Ukrajnát
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 06:48
Hivatalba lépése egyéves évfordulója alkalmából a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján Joe Biden amerikai elnök védelmébe vette elnöksége eddigi mérlegét, megpróbálta kicsinyíteni elnöksége kudarcait, külpolitikáról szólva pedig azt mondta, hogy szerinte Vlagyimir Putyin bevonul majd Ukrajnába.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter bejelentette: újabb feladatokat kap a budapesti terrorellenes iroda
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 06:26
Újabb feladatokat kap az ENSZ terrorizmusellenes központjának budapesti regionális irodája - közölte a külgazdasági és külügyminiszter, miután találkozott a terrorizmusellenes tevékenység koordinálásáért felelős ENSZ-főtitkárhelyettessel, Vlagyimir Voronkovval.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló