6p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Amit most kihagytak szeptemberben, az majd elindul október-novemberben, vagy komolyabb fordulat, rezsimváltás van a Fed politikájában? Miért állja jól a forint a nemzetközi viharokat, és meddig tarthat ez?

Nemrég nagy meglepetést okozott a Fed: a piac már beárazta, hogy csökkenteni fogja a QE3 során havonta kibocsátott pénzmennyiséget, ennek ellenére ez elmaradt. Bernanke még májusban kilátásba helyezte a taperinget (a QE, azaz quantitative easing visszafogását), következetesnek tűnő kommunikációval, most mégsem lépte meg Pedig már minden összeállt hozzá, hogy komolyabb zökkenő nélkül meg lehessen tenni – mondta el Forián-Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója egy sajtóbeszélgetésen.

Nem olyan rózsás az amerikai gazdaság?

Eddig a munkanélküliség volt a legfontosabb mutató, az volt az elv, hogy hét százalék alatti munkanélküliség esetén lehet a stimulust visszavenni, sőt 6,5 százalék alatt a kamatokat is emelni lehet, már nem kell nullán tartani. A munkanélküliségi adatok alapján igenis időszerű lett volna a lépés, Egy kisebb mérséklés kézenfekvő lett volna. Igazából még nem is szigorításról lett volna szó, csak a stimulus csökkentéséről.

 

A Fed-től érkező hivalatos magyarázatok szerint a munkanélküliségi ráta nem feltétlenül a legjobb mérőszám, más munkaerőpiaci jelenségek nem jeleztek akkora javulást, mint ez a mutató. A kamatszint pedig már magától emelkedett a Fed konkrét lépése nélkül is, ami többek között kockáztatta a lakáspiaci fellendülést. Az amerikai államadósság plafonja körüli viták is piaci bizonytalanságokat szülhetnek.

 

Kényszernyugdíjasok az USA-ban

Strukturális problémák is vannak az amerikai munkaerőpiacon, a válság során eltűnt munkahelyek nagy része végleg megszűnt, sokan pedig tartósan kiszorultak a piacról. Főleg két korosztályban nőtt tatósan a munkanélküliség, a fiataloknál és az 55 év felettieknél. Sokan lényegében kényszernyugdíjazták magukat, ami csökkenti az amerikai növekedési potenciált is.

A Fed azonban leginkább a magasabb piaci kamatoktól, az emelkedő állampapír-hozamoktól ijedhetett meg, amit egyékbént májustól maga okozott. Valószínűleg nem akartak ekkora kötvényhozam-emelkedést.

Az USA hatalmas költségvetési kiigazítást hajtott végre az utóbbi években, nagyobbat, mint a megszorítások mintaképének tartott EU. Hasonló megszorítások már nem várhatók a közeljövőben, lehet, hogy ezen fiskális (költségvetési) kiigazítás miatt is kellett a Fed folytatódó lazasága.

Így reagáltak a piacok

A Fed kommunikációjában is változás tapasztalható, a monetáris politika rugalmasabbá vált, kevésbé vannak előre lefektetett szabályok. Ez rövid távon nagyobb bizonytalanságot, hosszabb távon nagyobb kiszámíthatóságot jelent. Ez a részvénypiacok számára inkább kedvező fejlemény lehet.

 

Ami a piacokat illeti, a részvénypiacokon óvatos volt a reakció, a kötvénypiacokon pedig hozamcsökkenés indult, a fejlett és a feltörekvő államokban egyaránt. A dollár eközben gyengült. Sokan azt gondolják, hogy most a piac egy komolyabb fordulat előtt áll, és időt kapott, még egy darabig kitarthat a likviditásbőség. A befektetők azonban óvatosak, differeniálnak az egyes piacok között, jó láthatóan már nem vesznek meg bármit.

 

Jaj az egyensúlytalanoknak

Forián-Szabó arra számít, hogy maradni fognak a viszonylag magasabb kötvényhozamok, de csak mérsékelt meredekségű emelkedést fogunk látni a közeljövőben. A tapering nagy valószínűséggel csak néhány hónapot fog késni. A részvénypiacokon mindez nem feltétlenül rossz, mert bár a magasabb kamatok ellenük dolgoznak, az erősebb gazdasági növekedés jót tesz nekik. A külső egyensúlytalanságokkal rendelkező piacokat ismét elővehetik a befektetők, ahol nagy adósságállományt kell megújítani.

Arra is van némi esély, de csak kicsi, hogy ismét komolyabb lazítás, tartósan lazább monetáris politika következik, a fejlett és fejlődő piacokon egyaránt erős hozamcsökkenéssel, a kockázatos befektetések újabb aranykorával – mondja az elemző. A Fed-elnöki szék várományosa inkább „galamblelkű”, de komoly fordulatra így is kicsi az esély.

Túl erős az euró?

Az euró nagyot erősödött a dollárhoz képest a múlt héten, az 1,35 feletti szint már kockázatosabb territórium volt – véli Forián-Szabó. Mario-Draghi (EKB) nemrég jelezte, milyen sávot tart megfelelőnek, és az 1,36-os euró/dollár számára túl erős eurót jelentett. A túl erős euró már nyomja az EU-s vállalatok versenyképességét. Az euró túlzott erejét az is okozza, hogy az EKB kissé lemaradt az élénkítésben. Már felmerült egy újabb LRTO, azaz monetáris élénkítés lehetősége.

 

Itthon a külföldi befektetők állampapír-állománya az utóbbi időben több százmilliárd forinttal csökkent. A magyar hosszú kötvények pedig – a tavalyi nagyon jó év után – az idén is nagyon jól teljesítenek. Bár nálunk is emelkedtek a hozamok, mint külföldön, de csak nagyon kis mértékben. A magyar piacot nem büntették a befektetők, nem bizonyultunk kockázatosabbnak, mint mások, például Lengyelország.

 

Stabil forint és forintkötvények

A forint is stabil maradt, hiszen míg április végétől kezdve egyes feltörekvő piaci devizák 10-18 százalékkal is gyengültek az euróhoz képest, a forint nem változott. Ennek a magyarázata az elemző szerint egyértelmű, az ország egyensúlyi helyzete stabil, a fizetési mérlegünk kiegyensúlyozott, a sérülékenységünk csökkent.

A kamatokat is ezért tudja folyamatosan csökkenteni az MNB. Ha 1-2 éve azt monták volna, hogy 3,6 százalék lesz itthon az alapkamat, nagyon erősnek tartottuk volna a kijelentést – hangzott el. A piac jól tűri a kamatcsökkentéseket, a Fed is segített nekünk a múlt heti döntésével. A puding próbája azonban akkor jön el, ha lesz egy komolyabb stresszhelyzet, ha például három százalékos alapkamat mellett jön egy krach, például valahol a környékünkön.

Érdektelenségbe fulladnak a devizásmentő tervek

 

Ahhoz, hogy a hazai fizetési mérleg ismét negatívba lendüljön, ahhoz komoly gazdasági fellendülés kellene. Erre az esély kicsi, bár a növekedési hitelprogram okozhat változásokat – mondta az elemző. A választási költségvetéshez nincsen érdemi mozgástér, különben visszajuthatunk a túlzottdeficit-eljárásba. Ezt pedig minden jel szerint el akarják kerülni a politikusok.

A devizahitelesek újabb mentőötletei nyomán meglepő módon elmaradt a piaci reakciók nagy része, nem úgy, mint annak idején a végtörlesztés bejelentése idején. A piac toleranciaszintje megváltozott, a befektetők érzéketlenné váltak a hírekre. (Ha Csányi Sándor nem adott volna el OTP-részvényeket, talán a részvénypiacon sem lett volna komolyabb reakció.) Pedig ebben az esetben is újabb több százmilliárd forintos tételekről van szó.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG