<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p
Amit most kihagytak szeptemberben, az majd elindul október-novemberben, vagy komolyabb fordulat, rezsimváltás van a Fed politikájában? Miért állja jól a forint a nemzetközi viharokat, és meddig tarthat ez?

Nemrég nagy meglepetést okozott a Fed: a piac már beárazta, hogy csökkenteni fogja a QE3 során havonta kibocsátott pénzmennyiséget, ennek ellenére ez elmaradt. Bernanke még májusban kilátásba helyezte a taperinget (a QE, azaz quantitative easing visszafogását), következetesnek tűnő kommunikációval, most mégsem lépte meg Pedig már minden összeállt hozzá, hogy komolyabb zökkenő nélkül meg lehessen tenni – mondta el Forián-Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója egy sajtóbeszélgetésen.

Nem olyan rózsás az amerikai gazdaság?

Eddig a munkanélküliség volt a legfontosabb mutató, az volt az elv, hogy hét százalék alatti munkanélküliség esetén lehet a stimulust visszavenni, sőt 6,5 százalék alatt a kamatokat is emelni lehet, már nem kell nullán tartani. A munkanélküliségi adatok alapján igenis időszerű lett volna a lépés, Egy kisebb mérséklés kézenfekvő lett volna. Igazából még nem is szigorításról lett volna szó, csak a stimulus csökkentéséről.

 

A Fed-től érkező hivalatos magyarázatok szerint a munkanélküliségi ráta nem feltétlenül a legjobb mérőszám, más munkaerőpiaci jelenségek nem jeleztek akkora javulást, mint ez a mutató. A kamatszint pedig már magától emelkedett a Fed konkrét lépése nélkül is, ami többek között kockáztatta a lakáspiaci fellendülést. Az amerikai államadósság plafonja körüli viták is piaci bizonytalanságokat szülhetnek.

 

Kényszernyugdíjasok az USA-ban

Strukturális problémák is vannak az amerikai munkaerőpiacon, a válság során eltűnt munkahelyek nagy része végleg megszűnt, sokan pedig tartósan kiszorultak a piacról. Főleg két korosztályban nőtt tatósan a munkanélküliség, a fiataloknál és az 55 év felettieknél. Sokan lényegében kényszernyugdíjazták magukat, ami csökkenti az amerikai növekedési potenciált is.

A Fed azonban leginkább a magasabb piaci kamatoktól, az emelkedő állampapír-hozamoktól ijedhetett meg, amit egyékbént májustól maga okozott. Valószínűleg nem akartak ekkora kötvényhozam-emelkedést.

Az USA hatalmas költségvetési kiigazítást hajtott végre az utóbbi években, nagyobbat, mint a megszorítások mintaképének tartott EU. Hasonló megszorítások már nem várhatók a közeljövőben, lehet, hogy ezen fiskális (költségvetési) kiigazítás miatt is kellett a Fed folytatódó lazasága.

Így reagáltak a piacok

A Fed kommunikációjában is változás tapasztalható, a monetáris politika rugalmasabbá vált, kevésbé vannak előre lefektetett szabályok. Ez rövid távon nagyobb bizonytalanságot, hosszabb távon nagyobb kiszámíthatóságot jelent. Ez a részvénypiacok számára inkább kedvező fejlemény lehet.

 

Ami a piacokat illeti, a részvénypiacokon óvatos volt a reakció, a kötvénypiacokon pedig hozamcsökkenés indult, a fejlett és a feltörekvő államokban egyaránt. A dollár eközben gyengült. Sokan azt gondolják, hogy most a piac egy komolyabb fordulat előtt áll, és időt kapott, még egy darabig kitarthat a likviditásbőség. A befektetők azonban óvatosak, differeniálnak az egyes piacok között, jó láthatóan már nem vesznek meg bármit.

 

Jaj az egyensúlytalanoknak

Forián-Szabó arra számít, hogy maradni fognak a viszonylag magasabb kötvényhozamok, de csak mérsékelt meredekségű emelkedést fogunk látni a közeljövőben. A tapering nagy valószínűséggel csak néhány hónapot fog késni. A részvénypiacokon mindez nem feltétlenül rossz, mert bár a magasabb kamatok ellenük dolgoznak, az erősebb gazdasági növekedés jót tesz nekik. A külső egyensúlytalanságokkal rendelkező piacokat ismét elővehetik a befektetők, ahol nagy adósságállományt kell megújítani.

Arra is van némi esély, de csak kicsi, hogy ismét komolyabb lazítás, tartósan lazább monetáris politika következik, a fejlett és fejlődő piacokon egyaránt erős hozamcsökkenéssel, a kockázatos befektetések újabb aranykorával – mondja az elemző. A Fed-elnöki szék várományosa inkább „galamblelkű”, de komoly fordulatra így is kicsi az esély.

Túl erős az euró?

Az euró nagyot erősödött a dollárhoz képest a múlt héten, az 1,35 feletti szint már kockázatosabb territórium volt – véli Forián-Szabó. Mario-Draghi (EKB) nemrég jelezte, milyen sávot tart megfelelőnek, és az 1,36-os euró/dollár számára túl erős eurót jelentett. A túl erős euró már nyomja az EU-s vállalatok versenyképességét. Az euró túlzott erejét az is okozza, hogy az EKB kissé lemaradt az élénkítésben. Már felmerült egy újabb LRTO, azaz monetáris élénkítés lehetősége.

 

Itthon a külföldi befektetők állampapír-állománya az utóbbi időben több százmilliárd forinttal csökkent. A magyar hosszú kötvények pedig – a tavalyi nagyon jó év után – az idén is nagyon jól teljesítenek. Bár nálunk is emelkedtek a hozamok, mint külföldön, de csak nagyon kis mértékben. A magyar piacot nem büntették a befektetők, nem bizonyultunk kockázatosabbnak, mint mások, például Lengyelország.

 

Stabil forint és forintkötvények

A forint is stabil maradt, hiszen míg április végétől kezdve egyes feltörekvő piaci devizák 10-18 százalékkal is gyengültek az euróhoz képest, a forint nem változott. Ennek a magyarázata az elemző szerint egyértelmű, az ország egyensúlyi helyzete stabil, a fizetési mérlegünk kiegyensúlyozott, a sérülékenységünk csökkent.

A kamatokat is ezért tudja folyamatosan csökkenteni az MNB. Ha 1-2 éve azt monták volna, hogy 3,6 százalék lesz itthon az alapkamat, nagyon erősnek tartottuk volna a kijelentést – hangzott el. A piac jól tűri a kamatcsökkentéseket, a Fed is segített nekünk a múlt heti döntésével. A puding próbája azonban akkor jön el, ha lesz egy komolyabb stresszhelyzet, ha például három százalékos alapkamat mellett jön egy krach, például valahol a környékünkön.

Érdektelenségbe fulladnak a devizásmentő tervek

 

Ahhoz, hogy a hazai fizetési mérleg ismét negatívba lendüljön, ahhoz komoly gazdasági fellendülés kellene. Erre az esély kicsi, bár a növekedési hitelprogram okozhat változásokat – mondta az elemző. A választási költségvetéshez nincsen érdemi mozgástér, különben visszajuthatunk a túlzottdeficit-eljárásba. Ezt pedig minden jel szerint el akarják kerülni a politikusok.

A devizahitelesek újabb mentőötletei nyomán meglepő módon elmaradt a piaci reakciók nagy része, nem úgy, mint annak idején a végtörlesztés bejelentése idején. A piac toleranciaszintje megváltozott, a befektetők érzéketlenné váltak a hírekre. (Ha Csányi Sándor nem adott volna el OTP-részvényeket, talán a részvénypiacon sem lett volna komolyabb reakció.) Pedig ebben az esetben is újabb több százmilliárd forintos tételekről van szó.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Magyarországra is jutna radioaktív szennyeződés a zaporizzsjai erőműből
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 19:49
Az orosz-ukrán háború 176. napjának főbb hírei röviden. 
Makro / Külgazdaság Washington és Moszkva feszült pozícióharca a leolvadó Északon
Káncz Csaba | 2022. augusztus 18. 19:22
Svédország és Finnország NATO-tagsága nagyobb képességekkel ruházza föl a szövetséget a kínai és orosz befolyás kezelésére az Északi-sarkvidéken. Különösen Finnország tagsága tolja a szövetség határát északabbra, közelebb a Kola-félszigeten található, stratégiai fontosságú orosz katonai támaszponthoz. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Gyanús körülmények között halt meg egy Putyin-ellenes orosz üzletember 
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 18:31
Dan Rapoport lettországi születésű orosz befektetési bankár többször élesen bírálta Vlagyimir Putyin orosz elnököt, és a háború kitörése óta többször járt Ukrajnában segítséget nyújtani.
Makro / Külgazdaság Egyre jobban látszódik az amerikai recesszió
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 17:33
Romlottak a gazdasági kilátások az Egyesült Államokban.
Makro / Külgazdaság Meglepőt léptek a törökök
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 14:44
A piac meglepetésére kamatot csökkentett csütörtökön a török jegybank, amely tavaly december óta először változtatott a kamatszinten.
Makro / Külgazdaság Megvágták a földgáz áfáját a németek
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 13:57
Az eddigi 19 százalék helyett a kedvezményes, 7 százalékos áfakulcs alá sorolják a földgázt Németországban - jelentette be Olaf Scholz kancellár. 
Makro / Külgazdaság Durva ütemben drágul az agglomeráció
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 13:38
Az elmúlt években a pandémia hatására jelentősen megnőtt a családi házak iránti kereslet. Egy év alatt minden járásában kétszámjegyű árszintemelkedés után, további 30-40 százalékkal nőttek az árak. 
Makro / Külgazdaság Orosz támadás érte Észtországot - az eltávolított emlékmű lehetett az ürügy
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 13:04
Igaz, csak a kibertérben, és sikerült elhárítani.
Makro / Külgazdaság Az oroszok szerint az ukránok valami nagyon csúnyára készülnek az atomerőműnél
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 10:55
Katasztrófát okoznának az ukránok, hogy aztán az oroszokra kenhessék? Vagy az oroszok már előre védik ezzel a saját hátukat, ha valami nagy baj történne? Egyik sem hangzik jól.
Makro / Külgazdaság Újabb sötét diktatúra köt jó üzletet Putyinnal
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 09:59
Jól jön Mianmarnak egy kis orosz olaj.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG