<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ehhez az kell, hogy bejöjjön a CIB Bank szakértőinek prognózisa, miszerint az infláció egy év múlva egyszámjegyű lehet. Addig azonban kemény hónapok elé nézhetünk, stagnálásközeli gazdasági növekedéssel, enyhén romló munkaerőpiaci helyzettel és lassan, fokozatosan javuló külső egyensúlyi pozícióval. Az uniós források 2023 közepén érkezhetnek meg, aminek hatására (is) a forint erősödhet, egy euró például a jövő év végén 390 is lehet, a mostani 406,5 körüli szinttel szemben. 

Az év első felében még rendkívül dinamikus növekedést mutatott a hazai gazdaság, a harmadik negyedév azonban már érdemi lassulást hozott – kezdett friss makrogazdasági előrejelzésének ismertetésébe Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője a mai sajtótájékoztatón. Bár a Központi Statisztikai Hivatal előzetes adatai szerint az előző év azonos időszakához viszonyítva 4 százalék feletti ütemben bővült a GDP, negyedéves alapon már 0,4 százalékos csökkenés következett be. A dinamikavesztés a következő negyedévekben erőteljesebbé válik, ennek ellenére 2022 egészében 4,5 százalék körüli GDP növekedési ütem várható – mutatott rá Trippon Mariann.

Ám a CIB Bank 2023-as előrejelzése érdemben romlott május óta: az alapforgatókönyv szerint stagnálást, esetleg minimális növekedést mutathat jövőre a gazdaság. 

Az előző években a növekedés fő húzóerejét a belső felhasználás adta, ez a motor viszont most alacsonyabb fordulatszámra kapcsol. A gyengébb külső keresleti környezet és a várhatóan magasan maradó energiahordozó-árak együttes hatásaként pedig a nettó export sem tudja érdemben kompenzálni a belső felhasználás mérséklődését.

„A háztartások fogyasztása prognózisunk szerint csökken 2023-ban. Bár a munkaerőpiacon csak mérsékelt romlásra számítunk, az emelkedő munkanélküliségi ráta, a foglalkoztatási kilátások bizonytalanabbá válása, a magas infláció miatt csökkenő reálkereset, a megemelkedett kamatkörnyezet és általánosságban véve a romló fogyasztói bizalom fékezőleg hat a háztartások fogyasztására” – tette hozzá a vezető elemző.

A beruházásoknál nagyon alacsony, nulla százalékhoz közeli növekedést várnak a CIB szakértői. A költségvetési kiigazítási kényszer és az EU-források csúszása – megállapodás Trippon Mariann szerint megszületik, de az alapján pénz csak 2023 közepén érkezhet – a fiskális/kvázi fiskális beruházásoknál jövőre egyértelmű visszaesést eredményez. Míg a vállalati szektor beruházásait a gyengülő keresleti környezet, a költségoldali sokkok, az emelkedő finanszírozási költségek és a bizonytalan kilátások fogják vissza.

Nőhet a munkanélküliség

A legfrissebb munkaerőpiaci statisztikák még stabil foglalkoztatási helyzetet jeleznek, de a gazdasági lassulás fokozatosan a munkaerőpiacra is begyűrűzik, aminek első jelei már látszanak. Az elmúlt időszakban lassú emelkedésnek indult munkanélküliségi ráta októberben 3,6 százalékon állt. (A második negyedévben még 3,2 százalék volt a munkanélküliek aránya.) A következő hónapokban folytatódhatnak a negatív tendenciák, ahogy a vállalatok a romló keresleti környezethez és a költségoldali sokkokhoz igazítják a munkaerő-állományukat. 

A gazdasági visszaeséssel párhuzamosan a munkanélküliségi ráta hamarosan elérheti a 4 százalékot, és 2023 első részében további mérsékelt emelkedés várható. Ezt követően az év második részében – a várható kilábalással párhuzamosan – a foglalkoztatási helyzetben is megindulhat egy korrekció.

Így a gazdaságot már évek óta jellemző akut munkaerőhiány is tartósan velünk marad. A munkaerőpiaci feszességek oldódása elméletileg a bérek oldaláról érkező nyomást is enyhítheti. Az év első részében a jelentősen gyorsuló bérkiáramlás még a minimálbér és a garantált bérminimum év eleji emelésének, a közszféra ütemezett bérfejlesztéseinek, illetve egyszeri kifizetéseknek (fegyverpénz) volt betudható, a legutolsó adat azonban már a száguldó inflációra adott vállalati válaszokat tükrözheti: a munkaerő-hiányos környezetben egyre több munkáltató kényszerül év közbeni bérkorrekciókra vagy egyszeri juttatások kifizetésére. 

„A jövőre is rendkívül magas szinten maradó infláció mellett még a romló munkaerőpiaci helyzetben sem tartjuk kizártnak, hogy a bérdinamika kétszámjegyű tartományban marad. A reálkeresetek 2023 átlagában azonban még így is csökkenni fognak” – vélekedett Trippon Mariann.

Állandósulhat a 20 százalék feletti infláció 

Amíg a CIB Bank tavaszi GDP-előrejelzése az év végéhez közeledve is megállja a helyét, az inflációs prognózist az elmúlt hónapokban folyamatosan emelni kényszerültek. A hazai gazdaságot az év eddig eltelt részében intenzív inflációs nyomás jellemezte, ami az év során egyre kiterjedtebbé és robusztusabbá vált. A kínálatoldali tényezők mellett az erős kereslet is felfelé hajtotta a pénzromlási ütemet, a gyorsulást pedig az ársapkák sem tudták megakadályozni. Sőt, azok mintha éppen ellenkező hatást értek volna el.

Így a CIB Bank előrejelzése szerint az októberi szintről az év végéig tovább emelkedik az éves fogyasztói árindex, és decemberben meghaladhatja a 23 százalékot. 2023 első felében végig 20 százalék feletti infláció körvonalazódik, és bár a harmadik negyedévtől elindulhat egy erőteljesebb lassulás, az éves átlagos infláció 17 százalék körül alakulhat, egyszámjegyű tartományba pedig csak egy év múlva kerülhet újra a pénzromlási ütem. 

Ami egyúttal azt is jelentené, hogy teljesülne Orbán Viktor Matolcsy György jegybankelnökhöz intézett kérése, illetve Varga Mihálynak kiadott parancsa, miszerint az éves fogyasztóiár-indexet 2023 végére vigyék le az inflációt 10 százalék alá. 

Az érdemben lassuló növekedés és a visszaeső kereslet dezinflációs hatása lassan, fokozatosan begyűrűzik a fogyasztói árakba, de a nagyon magas kiindulási szint, az inflációs várakozások nem megfelelő horgonyzottsága, a kínálatoldali feszültségekkel kapcsolatos kockázatok és a bizonytalan árfolyamkilátások megnehezíthetik az infláció letörését. 

Átírt forgatókönyv. Fotó: CIB Bank
Átírt forgatókönyv. Fotó: CIB Bank

A rendkívül magas és még mindig emelkedő infláció, a nem megfelelően horgonyzott inflációs várakozások, illetve a külső és belső kockázatok (EU-források, külső egyensúly, globális befektetői hangulat) rövid távon nem teszik lehetővé a kamatszint mérséklését, még a forintárfolyam stabilizálódása ellenére sem. Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján a jegybanknak különösen óvatosan kell alakítania a monetáris politikáját annak érdekében, hogy az októberi események ne ismétlődjenek meg – emelte ki Trippon Mariann.

Így a következő hetekben még 18 százalékon maradhat az effektív kamatszint, amelynek óvatos lefaragása jövő év elején kezdődhet. 

Ha a várt dezinfláció megvalósul, az ország sérülékenységei enyhülnek és a kockázatok mérséklődnek, megnyílhat a lehetőség az egynapos betéti kamat és az alapkamat közötti rés fokozatos bezárására, majd az év utolsó részében akár az alapkamat mérséklésére is. Az alapforgatókönyv szerint 2023 végére az MNB alapkamata a jelenlegi 13 százalékos szintről 10 százalék közelébe, vagy kissé e szint alá mérséklődhet.

390 forint is lehet az euró

Az MNB agresszív, 500 bázispontos kamatemelése sikeresen stabilizálta október-novemberben a forint árfolyamát, az euró/forint kurzus a történelmi csúcsot jelentő 430 feletti szintekről 410 alá korrigált. Az év eddig eltelt részében azonban a forint masszívan alulteljesítette a régiós versenytársakat: január és november utolsó hete között körülbelül 10 százalékkal értékelődött le az euróhoz képest, miközben a cseh korona 2 százalék körüli mértékben erősödött, és a lengyel zloty is csak 2 százalékos veszteséget könyvelt el. A rendkívüli mértékben kitágult kamatkülönbözet tehát önmagában nem volt elegendő a hazai deviza komolyabb erősödéséhez. Ahhoz, hogy a kamatkülönbözet kifejthesse jótékony hatását, a hazai gazdaságot és piacokat jellemző sérülékenységek érdemi mérséklődése elengedhetetlen. 

„Ha a jogállamisági eljárás körüli bizonytalanságok megszűnnek, az inflációs kilátások javulnak, és az ország egyensúlyi pozíciójában is kézzel fogható pozitív fordulat körvonalazódik, 2023 során a forint erősödhet az euróval szemben, és a keresztárfolyam újra 400 alatt stabilizálódhat, a jövő év végén akár 390 is lehet” – vélik a CIB Bank elemzői.

Trippon Mariannal nemrég a Klasszis podcast makrogazdasági elemzőkkel zajló sorozatunkban beszélgettünk.

Makro / Külgazdaság Nyerésre állnak Peruban a tüntetőkkel szemben
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 07:21
A perui kormány csütörtökön utasította a rendőrséget és a hadsereget, hogy a következő órákban számolják fel országszerte az államfő távozását követelő tüntetők által emelt útakadályokat.
Makro / Külgazdaság Újabb országok adnak Leopard tankokat az ukránoknak
Király Béla | 2023. január 27. 06:55
Miután Németország szerdán belegyezett a német gyártmányú harckocsik átadásába Ukrajnának saját készleteiből, a harcjárművek szállításához egy sor nyugati ország, köztük Spanyolország és Kanada is csatlakozott. Az ukrán elnöknek az országon belül is keményen fel kell lépni, a héten számos tisztviselőt mentettek fel, sokak ellen indult eljárás, a korrupció és a közvagyon elleni bűncselekmények a háborúban sem szűntek meg. Péntek reggeli háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Belebukik-e Orbán Viktor török szövetségese a 85 százalékos inflációba?
Tiszóczi Roland | 2023. január 27. 05:38
A török elnöki székhez foggal-körömmel ragaszkodó Erdoğan belebukhat-e unortodox gazdaságpolitikájába, amely az elmúlt három évben harmadára apasztotta a líra értékét, évtizedek óta nem látott szintre lökte az inflációt, és megélhetési válságot okozott?
Makro / Külgazdaság Az oroszok húsz rakétát lőttek ki Kijevre, mind leszedte a légvédelem
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 20:08
A harckocsikat követően Ukrajna olyan negyedik generációs nyugati harci repülőket fog kérni, mint az amerikai F-16-os típusú gépek. Esti háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Most a szén és az építőipari termékekre vonatkozó exportkorlátozások miatt viszik hazánkat az EU Bírósága elé
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 18:34
Problémát talált az Európai Bizottság emellett egyes építőipari nyersanyagok árait rögzítő magyar rendelkezésekkel is.
Makro / Külgazdaság Globális recesszióra készül a legtöbb vállalat
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 17:28
Gazdasági visszaesésre számítanak a vezérigazgatók világszerte, megoldásként pedig cégfelvásárlásokkal akarják erősíteni vállalataik pozícióját - mutat rá a könyvvizsgáló, tanácsadó EY nemzetközi kutatása, amely 1200 vállalati vezető megkérdezésével készült.
Makro / Külgazdaság A vártnál jobban hasít az amerikai gazdaság
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 15:24
A negyedik negyedévben némileg jobb lett a vártnál az amerikai GDP-növekedés.
Makro / Külgazdaság Putyin háborúja megbolygatja az orosz oligarchákat Svájcban
Káncz Csaba | 2023. január 26. 14:59
Svájc továbbra is profitál az Oroszországgal ápolt szoros kapcsolataiból. De a hangulat fokozatosan megváltozik a politikai vezetésben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Hullanak az orosz kémek Németországban
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 14:19
Oroszországnak történő kémkedés gyanújával újabb személyt tartóztattak le Németországban.
Makro / Külgazdaság Óriási bukóban a brit autógyártás - több mint 40 százalékos a visszaesés
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 13:54
Nagy-Britanniában tavaly több mint hat évtizede a legkevesebb, 775 ezer 014 ezer autót gyártottak, ami 9,8 százalékkal elmarad a 2021. évitől. A 2019-ben, a járvány előtti időszakban gyártott 1 millió 303 ezer 135 autóhoz képest a tavalyi termelés 40,5 százalékkal esett vissza.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG