<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Egy frissen közzétett OECD-jelentés szerint sürgősen fejleszteni kell a felnőttképzést Magyarországon, ugyanis a munkavállalók nem fogják tudni tartani a lépést a változó munkaerőpiaci igényekkel, és így akár az is előfordulhat, hogy a jövőben a robotok kiszorítják őket.

Ma már egyre gyakoribb jelenség az, hogy olyan munkakörök jelennek meg, amik még nem léteztek akkor, mikor a jelenlegi dolgozókat kiképezték, így egyre inkább szükség lenne arra, hogy folytassák a tanulást a munkavállalók a pályájuk során is. Ha ezt nem teszik meg, a szakemberek szerint félő, hogy előbb-utóbb kiszorulnak a piacról.

Ennek ellenére a kutatás eredménye azt mutatja, hogy ötből csak két felnőtt vesz részt bármilyen képzésben, ráadásul a diplomások háromszor szívesebben tréningezik magukat tovább, mint azok az alulképzett munkavállalók, akiknek erre igazán szüksége lenne. Emellett az idősebb, alacsony fizetésű, részmunkaidős dolgozók és a munkanélküliek is hátrányban vannak.

Az OECD elemzése szerint bár hétből csak egy munkakörben fenyeget az, hogy a robotok teljesen átveszik az emberek helyét, csakhogy pont ezeken a területeken dolgoznak azok az emberek, akiknek leginkább szükségük lenne a továbbképzésre. 50 százalékuk egyrészt a kutatók szerint egészen egyszerűen nem motivált a további tanulásra, 11 százalékuk pedig bár szeretne tovább fejlődni, de nincsen rá pénze, lehetősége, vagy hiányzik a megfelelő támogatás a munkaadóktól.

Nem a megfelelő továbbképzés

Emellett különösen az európai országok problémája az, hogy az a továbbképzés, ami kötelezően be van építve a munkavállalók életébe, nem fedi a munkaerőpiaci igényeket. A munkavédelem egy elengedhetetlen terület, ugyanakkor a továbbképzések 20 százalékát ilyen jellegű tanfolyamok teszik ki, és a szakemberek szerint sokkal fontosabb lenne, hogyha a munkaerőpiacon és a jelenlegi munkakörben alkalmazható új képességeket tanítanának helyette a munkavállalóknak.

Ebben kéne igazán sokat fejlődni

Magyarország egyelőre még nincsen azok között az országok közt, ahol a munkavállalókat a legjobban fenyegeti az, hogy nem tudnak lépést tartani az elvárásokkal, ugyanakkor az OECD jelentéséből az látszik, hogy a munkáltatók nagyon keveset költenek a dolgozóik továbbképzésére itthon. Ahogy az a szervezet által készített grafikonból is látszik, a francia és luxembourgi munkavállalók képességeinek fejlesztésére háromszor annyit költenek, mint a magyarokéra.

Mennyit költöttek a cégek összes befektetéseikből a dolgozók továbbképzésére? (Forrás: OECD)

Emellett a cégek közel 30 százaléka azt is problematikusnak találta, hogy egészen egyszerűen túl sokba kerül továbbképezni a munkavállalókat. Itt Magyarország az átlagos szinten van, minden harmadik cég jelentett hasonló gondokat, a legjobb helyzetben ebből a szempontból a csehországi (9%), míg a legrosszabb helyzetben a litván (63%) vállalatok voltak.

Cégek aránya, akik sokallják a dolgozók továbbképzésének költségeit. (Forrás: OECD)

Alapvetően még azoknak az országoknak is van hová fejlődni, ahol felkészültebb a munkaerőpiac a jövő kihívásaira, így az OECD tanácsai mindenhol jól jönnek majd:

  • elérhetővé kell tenni a felnőttképzést a hátrányos helyzetű csoportok felé – fontos, hogy az alacsony végzettségűek, a munkanélküliek, a bevándorlók és az idősebb munkavállalók is tudjanak tanulni
  • a változó munkaerőpiaci igényeknek megfelelővé kell tenni a továbbképzéseket – azokat a készségeket kell oktatni, amikre a jövőben is szükség lesz, és amit nem fog kiszorítani az automatizáció
  • vonzóbbá kell tenni a munkáltatók számára a továbbképzések támogatását, adott esetben adókedvezményeket is bevezetni, azért, hogy a munkavállalók a jövőben is versenyképesek tudjanak maradni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Fürdő a főnök jakuzzijában – így működik a Pegasus-lejáratás a gyakorlatban
Wéber Balázs | 2021. augusztus 4. 18:48
Egy újságírónőnek kiszivárognak a bikinis fotói, amelyekről azt terjesztik, hogy a főnök jakuzzijában készültek. Egy aktivistáról miniszoknyás kép kerül elő. Róla azt híresztelik, hogy harapdálták a combjait. Mindkettejük telefonján megtalálják a Pegasus-kémszoftver nyomait. Mindkettejük kellemetlen személy a hatalom számára.
Makro / Külgazdaság Lukasenka elnök hibrid agressziója Litvánia ellen
Káncz Csaba | 2021. augusztus 4. 15:27
A belarusz ellenzéki vezető „megöngyilkolása” Ukrajnában már a Nyugat és Belarusz közötti szürke zónás küzdelemnek a része lehet.  A litván kormány „hibrid támadásról” beszél annak kapcsán, hogy a belarusz rezsim közel-keleti migránsokat használ egyfajta fegyverként és küldi át őket Litvániába.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Új lendülettel masírozhat a világgazdaság, de még mindig ott az inflációs banánhéj
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 4. 14:53
Már 5,6 százalékos növekedésre lehet számítani globálisan, de vannak kockázatok.
Makro / Külgazdaság Olimpiai rekord: 29 új fertőzött 24 órán belül
MTI | 2021. augusztus 4. 13:22
Nem az ilyen csúcsokért követi az ember az eseményt.
Makro / Külgazdaság 60 ország kapott több mint 110 millió adag oltást az USA-tól
MTI | 2021. augusztus 4. 12:41
Az amerikai adományok mennyisége meghaladja a világ országainak összesített adományát, amelyet alacsony és közepes jövedelmű országoknak juttattak.
Makro / Külgazdaság Harmadakkora valószínűséggel fertőződnek meg a kétszer oltottak Coviddal, mint a teljesen oltatlanok
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 4. 12:21
Mutatta ki egy friss felmérés.
Makro / Külgazdaság Továbbra is többet költünk élelmiszerre és kevesebbet bútorra, könyvre
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 4. 10:52
Nőtt a kiskereskedelmi forgalom júniusban, megint többet kaszáltak az élelmiszerüzletek.
Makro / Külgazdaság Trendforduló a benzinkutakon? Péntektől olcsóbban tankolhatunk
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 4. 10:05
Hatott a világpiaci kőolajárak csökkenése: péntektől a benzin literje átlagban bruttó 4, míg a gázolajé 2 forinttal lesz olcsóbb a hazai benzinkutakon.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: megduplázódott a háromszor beoltottak száma
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 4. 09:31
Elindult a harmadik oltások felvétele, 27 ezren már kérték, 8 ezren meg is kapták. Itt a friss koronavírus-jelentés.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Montenegróban minden nyolcadik fertőzött turista
MTI | 2021. augusztus 4. 08:22
Minden nyolcadik regisztrált fertőzött Montenegróban a turisták közül kerül ki - közölte az ország közegészségügyi intézete szerdán.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos