<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap főigazgatója gazdaságélénkítő lépésekre biztatja az EKB-t. A kamaton kívül más eszközöket is tartalmazó intézkedéscsomag alkalmazását tartaná szerencsésnek a már hosszú ideje alacsony euróövezeti infláció elleni küzdelemben Ewald Nowotny, az Osztrák Nemzeti Bank elnöke. Ez gyengíthetné az eurót, amit sok exportőr szorgalmaz.

További gazdaságösztönző intézkedések meghozatalára szólította fel az Európai Központi Bankot (EKB) Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) főigazgatója. "Az európai monetáris politikának tovább kellene ösztönöznie a gazdasági növekedést" – mondta a Handelsblatt című német lapnak adott interjúban.

Ki szereti, ha kioktatják?

A megjegyzésre, hogy Mario Draghi, az EKB elnöke nem szereti, ha tanácsokat osztogatnak neki, Christine Lagarde így válaszolt: "én ezt tudom, de mit tudunk tenni? Mi elmondjuk a véleményünket, ha erre van szükség" – mondta. Az újságíró arra utalt, hogy Draghi április elején alig burkoltan bírálta az IMF-et, amely szavai szerint nagyon "előzékeny" volt, és több javaslatot is tett számukra, de az EKB kormányzótanácsának kissé mások az elképzelései. Mario Draghi az amerikai jegybankrendszerre (Fed) utalva hozzátette, az IMF más monetáris intézményeknek is osztogathatna tanácsokat.

Az IMF főigazgatója ugyanakkor elismerően szólt Mario Draghinak az európai válságkezelés során nyújtott teljesítményéről. "Nagyon hozzáértő módon sikerült megtalálni a megfelelő szavakat a megfelelő pillanatokban. Egy szót se hagyott a véletlenre" - magyarázta Lagarde.

Csalóka a jelenlegi béke

Az IMF vezetője az interjúban figyelmeztetett: Európának nem szabad lankadnia a válság elleni küzdelemben, mert a jelenlegi biztonság csalóka. "A hitelezés a bankszektorban még mindig stagnál, különösen az euróövezet déli államaiban. A válságban levő országokban a vállalkozásoknak egyértelműen nehezebb hitelhez jutniuk, mint az eurózóna gazdaságilag erős országaiban. Ezenfelül a tartósan alacsony infláció további kockázatokat rejt" – sorolta.

Hozzátette, az európai országoknak el kell végezniük a házi feladatot: javítaniuk kell a versenyképességükön, strukturális reformokat kell végrehajtaniuk a munkaerőpiacon.

Nem elég a kamatokat piszkálni

Az EKB-nak üzengetett az osztrák jegybank elnöke is. A kamaton kívül más eszközöket is tartalmazó intézkedéscsomag alkalmazását tartaná szerencsésnek a már hosszú ideje alacsony euróövezeti infláció elleni küzdelemben Ewald Nowotny, az Osztrák Nemzeti Bank (OeNB) elnöke, az Európai Központi Bank igazgatótanácsának tagja. Az OeNB nemzetgazdasági ülését követően Bécsben a médiának adott tájékoztatóban elmondta, hogy egy kamatcsökkentés önmagában már kevés lenne, mert nem adna elég erős jelzést a folyamatok lényegi befolyásolásához.

Hangsúlyozta, hogy szerencsésebbnek tartaná egy olyan intézkedéscsomag alkalmazását, amelynek a kamat csak egyik elemét képezné, hiszen az irányadó kamatláb már így is történelmi mélyponton van. Az EKB elnöke, Mario Draghi a múlt héten utalt rá, hogy az EKB következő kamatdöntő ülésén a monetáris politika további lazítására lehet számítani, ami találgatásokat indított el a piacon egy újabb kamatcsökkentés mellett egyéb likviditási intézkedések alkalmazásáról, illetve esetleges értékpapír vásárlásokról.

Gyengítsd az eurót, ne siránkozz

Az EKB korábban két százalékos inflációs célt tűzött ki maga elé, ettől azonban az infláció mértéke messze elmarad. A legfrissebb euróövezeti inflációs adatok a júniusi kamatdöntő ülésre már ismertek lesznek. Nowotny nem ért egyet a német "bölcsek tanácsának" tagja, Peter Bofinger javaslatával, amely szerint az euró árfolyamának leszorítása érdekében az Európai Központi Banknak nagy tételben kellene amerikai állampapírokat vásárolnia. Ez szerinte ellentmondana az érvényes szabályoknak.

Nowotny szerint az osztrák iparnak nem jelent gondot az euró árfolyama, mivel jó állapotban van. Más országok azonban nem biztos, hogy meg tudnak birkózni a problémával. "Tudomásul kell azonban venni, hogy az árfolyamok változnak. Ilyen világban élünk" - hangsúlyozta az osztrák jegybank elnöke, hozzátéve, hogy az árfolyam-ingadozások jelenlegi nagyságrendjében nem lát semmi drámait.

De ha egyszer nincs árfolyamcél

Az utóbbi időkben a francia exportőrök tiltakoztak a leghangosabban az euró árfolyamának erősödése ellen, de már német vállalatok is kezdték hallatni a hangjukat. Az EKB elnökhelyettese, Vitor Constancio legutóbb újságíróknak tett nyilatkozata szerint nem arról van szó, hogy az Európai Központi Bank ignorálná a problémát, hanem arról, hogy nincs kitűzött árfolyamcélja.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Jogi eljárást indítana az Európai Parlament az Európai Bizottság ellen
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 20. 19:07
David Sassoli, az Európai Parlament elnöke felkérte a testület jogi szolgálatát, hogy készítsenek elő jogi eljárást az Európai Bizottság ellen a jogállamisági feltételekről szóló rendelet alkalmazásának elmulasztása miatt - olvasható az elnök sajtóirodájának közleményében.
Makro / Külgazdaság Szervezett bűnözés és foglyul ejtett államok a Nyugat-Balkánon
Káncz Csaba | 2021. október 20. 18:36
Hogyan lehet elvárni a szervezett bűnözés elleni harcot azon kormányoktól, amelyek már régen összefonódtak velük? A térség hatóságai jó képet akarnak mutatni Nyugat felé, és letartóztatásokat hajtanak végre, de aztán politikai utasításra a bíróságok futni engedik a maffia embereit. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Közel 7 százalékos lesz az infláció novemberben?
Valkai Nikoletta | 2021. október 20. 16:31
2021-re 7 százalékos, 2022-re 5,5 százalékos magyar GDP-növekedéssel számolnak a Raiffeisen Bank elemzői. Miközben novemberben közel 7 százalékos éves pénzromlást várnak, a legoptimistább előrejelzés szerint is csak 2022 utolsó negyedévére hagyhatják abba a kamatemelést Matolcsy Györgyék.
Makro / Külgazdaság A történelmi jövő: első világháborús dalt énekelt a szerb elnök, avagy így mulat egy szerb és egy magyar úr
Varga Szilveszter | 2021. október 20. 15:29
A szerb elnök szereti megünnepelni a jelentős találkozókat, főleg amikor több tíz/száz milliós, vagy ne talán milliárdos projektek születnek. Aleksandar Vučić ivott már együtt Richard Grenellel a grizlymedve bőrére, amiről zenés-zajos videó is felkerült az elnöki Instagram-oldalra, és onnan a BALK-ra. Borozgatott együtt Orbán Viktorral is, igaz, hogy nem a Trianon nevet viselő "szöllőlevet" fogyasztották. A Szeged-Szabadka/Szabadka-Szeged vasútvonal “alapkőletétele” újabb alkalmat kínált az ünneplésre. Az itt következő felvételek jórészt a szerb elnök Instagram oldaláról származnak.
Makro / Külgazdaság A Squid Game meglódította a Netflix számait
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 11:56
A műsorkínálat bővülésének és több sorozat kiemelkedő nézettségének köszönhetően a vártnál több új előfizetőt szerzett és több nyereséget termelt a Netflix, a világ legnagyobb streamingszolgáltatója a harmadik negyedévben.
Makro / Külgazdaság Friss koronavírus-adatok: súlyosbodik a hazai járványhelyzet
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 09:48
A napi fertőzöttek száma utoljára május 6-án volt ilyen magas, és az elhunyt betegeké is megugrott.
Makro / Külgazdaság Ötezerrel kevesebb rákbeteget tudtak kiszűrni a járvány miatt
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 07:54
Akit nem diagnosztizáltak, az már csak súlyosabb állapotban tudott az orvosokkal találkozni.
Makro / Külgazdaság Egész évben ostromolták a határt az illegális keresztény migránsok, de ez senkit sem zavart
Tiszai Balázs | 2021. október 20. 05:47
Nyár közepe óta valóban egyre több illegális bevándorló próbál átjutni a magyar határon, de az elérhető statisztikák szerint, augusztus végéig legalábbis, nem azok akartak tömegesen bejönni, akikkel a Fidesz a régi hagyományt folytatva ismét üzembiztosan riogat. Úgy tűnik, a kormánykommunikációban csak az a hír, ha a migráns délről jön és iszlám hitű.
Makro / Külgazdaság Törökország nagy afrikai offenzívája – végre egy sikersztori
Káncz Csaba | 2021. október 19. 18:31
Beszorulva pénzügyileg és a főbb külpolitikai frontjain, Törökország aktív politikája Afrikában a kormányzat számára végre egy eladható sikersztori.  A kontinens az uralkodó AKP párt számára nem csak kiaknázatlan gazdasági lehetőségek ígéretét hordozza, hanem olyan területekre térhetnek vissza, ahol egykor az oszmán birodalom uralkodott.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az OTP a ludas a BUX csökkenéséért
MTI | 2021. október 19. 18:16
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 281,03 pontos, 0,51 százalékos csökkenéssel, 54 356,89 ponton zárt kedden.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos