3p
Ünnepélyes fogadtatásban részesült Lengyelországban az a mintegy 3500 amerikai katona, akik az Atlantic Resolve program keretében hadgyakorlatra érkeztek, de azután szétosztják majd őket különböző Kelet-Európai országok között. Az oroszok persze tiltakoznak, pedig az utóbbi években ők is csapatokat vontak össze és hadgyakorlatokat tartottak.

Amint nemrég beszámoltunk róla, nagyszabású hadgyakorlatra készül az USA európai szövetségeseivel, melyen több ezer katona és több száz páncélozott jármű is részt vesz. A csapatok január 6-án szálltak partra Németországban, vasúton mentek tovább, és most a hétvégén tartottak számukra üdvözlő ünnepséget a nyugat-lengyelországi Zagan (Sagan) városában.

A több nyelven működő orosz, gyakran propagandaízű oldal, az Rt.com szerint az ünnepséget tiltakozók zavarták meg. Az oroszok persze előszeretettel emlegetik a bírálókat, mert nem örülnek a nyilvánvalóan főleg az ő elrettentésükről szóló csapatmozgásoknak.

A Kreml is tiltakozik

A „87 harckocsi, 144 Bradley-harcjármű és több mint 3000 katona” állomásoztatása Lengyelországban és a balti államokban az orosz weboldal szerint veszélyt jelent az orosz biztonságra nézve. Ezt a Kreml szóvivője, Dimitrij Peskov hangsúlyozta a napokban.

A hadgyakorlat után ugyanis az amerikaiak itt maradnak térségünkben, elosztják őket Lengyelország, Románia, Bulgária és a balti országok között. Németországban pedig egy koordináló központot állítanak fel. A gyakorlat az Atlantic Resolve nevű program része, amelyet 2014-ben, a Krím annektálása után indított az USA, úgymond, Európa biztonságának növelése érdekében.

Kalinyingrádban is csapatok

Az orosz oldal is elismeri, hogy ez után az orosz fél is csapatösszevonásokat hajtott végre, hadgyakorlatokat tartott és megjelent hadseregével a Kalinyingrád körüli területen is. (Ez a Lengyelország és Litvánia közé ékelődő egykori német Königsberg, ma Oroszország része.) A Wikipedia lengyel politikust idéz, aki szerint a mostani hadgyakorlat az orosz csapatmozgásokra adott válasz.

Az osztrák Der Standard szerint Kalinyingrád határára is telepítenek majd amerikai csapatokat. Tavaly októberben ugyanis Oroszország Iskander rövid hatótávolságú rakétákat telepített a területre, amelyek atomfejeket is képesek célba juttatni.

Katonai akció saját honlappal

A csapatmozgások és gyakorlatok egyébként nem éppen titkosak, annyira nem, hogy saját Wikipedia-lapjuk van, sőt az USA hadügyminisztériuma weboldalán saját aloldalt nyitott a témának. Eszerint 3500 amerikai katonát küldtek Lengyelországba felszerelésükkel együtt. Jellemző, hogy Németországban főleg a szélsőségesek, a szélsőjobboldali AfD és a balszélen elhelyezkedő Linke tiltakoztak a gyakorlatok ellen.

Pompás álhír érkezett

Az a jó hazugság, amelynek egy része igaz – talán ez vezérelte a Doni Donbass News Agency nevű, nevéből ítélve a Donyeck-medencében honos szervezetet, amikor az amerikai tankokról, hadgyakorlatról szóló hírben alaposan „elírtak” pár számot. A cikkük szerint 3600 tank érkezik január 20-ig, ebből 2000 most (4000 fős személyzettel, ami elég kevéske lenne a kezelésükhöz), 1600 pedig hollandiai raktárakban várakozik. A hírt az álhírek vagy hamis hírek („fake news”) újabb szép iskolapéldájaként emlegetik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Vaskos meglepetést okozott az óriás
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 09:02
A várt 4,8 százalékkal szemben 5,3 százalékos pluszt ért el a kínai gazdaság. 
Makro / Külgazdaság Fontos üzenet jött Németországból
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 08:28
Az Európai Unió ugyan finomabban próbálja lazítani tagországai függését a kínai gazdaságtól, mint az USA kormánya, ám a német vállalati vezetők úgy látják, hogy nem kéne elkapkodni ezt a dolgot.
Makro / Külgazdaság A legérzékenyebb ponton támadhatja Oroszországot az ukrán sereg?
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 07:55
Egy neves brit Kelet-Európa-szakértő szerint Vlagyimir Putyin rezsimje egyre inkább egy náci rendszerre emlékeztet, amit nem lehet szabályos keretek között legyőzni.
Makro / Külgazdaság A város, ahol bárki nyer, mindig elmarad a felvirágzás
Vég Márton | 2024. április 16. 07:07
A közlekedés romokban, rossz a közbiztonság, nagyobb beruházásról nem hallani. A lakosság pedig egyre fogy. Új polgármestert keres a megyeszékhely.
Makro / Külgazdaság Enyhült a német ipar ellátási hiánya
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 17:06
Csaknem a Covid előti szintre jutott vissza.
Makro / Külgazdaság Még nagyobb megszorítás jöhet a választások után?
Vég Márton | 2024. április 15. 15:01
Varga Mihály pénzügyminiszter 675 milliárd forintnyi állami beruházás elhalasztását jelentette be a legutóbbi Kormányinfón. Ekkora költségvetési kiigazítás elég vagy még várható egy újabb csomag? Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Bombaként robbanhat Magyar Péter pártja júniusban - elképesztő eredményt hozott a szavazás
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 14:44
Ez alapján nem az a kérdés, hogy szerez-e európai parlamenti helyet a TISZA Párt, hanem az, hogy Fideszt meg tudja-e verni.
Makro / Külgazdaság Ízekre szedte Magyar Péter Ukrajnával kapcsolatos álláspontját Rácz András
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 11:13
A kormánypropaganda szólamai köszöntek vissza Magyar Péter szájából, de ki lehet javítani a tévedéseket.
Makro / Külgazdaság Európa napelemgyártó kapacitásainak 10 százaléka kivándorol
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 10:51
A német Meyer Burger bezárja üzemét Freibergben miután a kormányzati támogatás későn érkezett. Az Európai Unió elveszti napelemiparát a támogatási versenyben?
Makro / Külgazdaság Szerdától megint jobb lesz csukott szemmel tankolni
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 10:14
Nem lefele mozdulnak az árak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG