4p
Az USA és Franciaország után a most következő német választásokba is megpróbálnak majd lopott információk, álhírek segítségével belepiszkálni az oroszok? Négy okot is találtak arra, hogy ez ne így legyen. Viszont a titkosszolgálatoknál látnak egy egészen másfajta veszélyt. Lehet, hogy a teljes választás tisztaságát akarják majd megkérdőjelezni, a társadalmat megosztani.

Két évvel ezelőtt orosz hackerek betörtek a Bundestag (parlament) szervereire. Vajon most fogják az ellopott adatokat felhasználni a szeptember 24-én esedékes német választások előtt? – tette fel a kérdést a Der Spiegel Online. A hatóságok ebben kételkednek, de egészen másfajta veszélyt viszont látnak.

Németország az ilyesfajta támadások ellen kiválóan fel van szerelve – idéznek egy Foreign Policy című folyóiratot. A politika és a polgárok egyaránt fel vannak készítve egy ilyesfajta beavatkozás lehetőségére, a német média rendszere pedig védőpajzsot jelent a dezinformációs próbálkozásokkal szemben.

Stein asszony nyomában

A német titkosszolgálat (Verfassungsschutz) főnöke, Hans-Georg Maaßen a "Welt am Sonntag" című lapnak adott interjújában azt mondta, valószínűleg a Kreml jelenlegi politikai elképzeléseibe nem illene egy ilyen kampány. Bár hónapokig figyelmeztettek ennek lehetőségére, most lassan inkább lefújják a riadót.

Ám van másik veszély. Maaßen attól tart, hogy a választások tisztaságát fogják olyasféle próbálkozással megkérdőjelezni, mint az USA-ban egy zöld párti képviselőnő, Jill Stein. Ő milliókat gyűjtött össze a szavazatok újraszámoltatására, egy rendezvényen pedig Putyin oldalán mutatkozott.

A választás után is jó lesz

A német választási mechanizmus, annak informatikai háttere fejlettebb, mint az amerikai, ahol sok helyen még mindig papíron húzogatják be az ikszeket. Mégis tartanak attól, hogy választásokon használt számítógépes rendszert próbálják majd meghekkelni szeptember végén. Egy másik veszély, hogy majd a választások után kezdenek olyan álhírterjesztő kampányba, ami a választók az eredményekbe vetett bizalmát aláássa.

Hillary és Macron nyomában

Az említett 2015-ös adatlopásnál 16 gigabájt adatot szereztek meg, köztük Angela Merkel választási irodájából is. (Ez az adattömeg egy 10-20 ezer kötetes könyvtár szöveges anyagát is tudná tárolni – a szerk.) Eddig azt feltételezték, hogy az adatokat ugyanúgy a jelölt lejáratására fogják felhasználni a következő választásoknál, mint a Hillary Clintontól és Emmanuel Macrontól ellopott adatok esetében. Ráadásul mindhárom betörést ugyanaz a hackercsoport követte el, amelyet egyébként az orosz GRU katonai titkosszolgálathoz kötnek. (Később további támadások is történtek a CDU és az SPD pártok helyi szervezeteinél, politikai alapítványoknál.)

Nem szoros az eremény

Abban általában egyetértenek a hatóságok, hogy Angela Merkel kancellár kiemelt célpont, mert „ő Putyin még megmaradt geopolitikai ellenfeleinek egyike”, és az Oroszország elleni szankciók hajtóereje. De a német társadalom megosztása is cél lehet, valamint oroszbarátabb erők segítése, mint a szélsőjobboldali AfD, a szélsőbal felé található Linke vagy a szociáldemokrata SPD egyes részei. Így a szövetségi informatikai biztonságért felelős hivatal, a BSI semmit sem zár ki.

A Spiegel Online szerint négy oka van annak, amiért kevéssé valószínű, hogy az USA-hoz vagy Franciaországhoz hasonló beavatkozásra készüljenek az oroszok. Az egyik, hogy a német választások nem szorosak, nem úgy, mint az USA-ban vagy a franciáknál. Merkel előnye nagyon nagy, semmi sem utal a bukására. (Újabb adatok szerint pártja, a CDU/CSU 37-38 százalékon áll, koalíciós partnere, az SPD 22-23 százalékon. A többi, parlamentre esélyes párt egyenként legfeljebb 8-11 százalékra számíthat.)

Túlságosan felkészültek az európaiak

A második, hogy a francia akció rosszul sült el, a nyilvánosságra hozott e-mailek nem használtak a szélsőséges Le Pennek és alig ártottak Macron elnöknek. Franciaország ugyanis már nagyon fel volt készülve a módszerre, Macron emberei még csalikat és téves adatokat is elhelyeztek a szervereiken. Harmadszor, Németország is hasonlóan fel van már készülve, a polgárok, a hatóságok, a politikusok egyaránt. Negyedszer, a korábban lopott adatok már két évesek, ez is sokat ront az értékükön.

Továbbra is veszélyesnek tartják azonban az Oroszországból, orosz állami médiából (RT, Sputnik) ömlő és a közösségi oldalakon terjesztett megtévesztő híreket. Annak ellenére, hogy a lakosság nagy része már ezekről is hallott, felkészülhetett rájuk, és számos leleplező, oknyomozó weboldalt hoztak létre ezek tisztázására.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Gyorsan hajtson be egy benzinkútra, ha nem akar rosszat magának!
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 21. 10:32
A szintén a Klasszis Médiához tartozó laptársunk Mfor Üzemanyagár-figyelője nem sok jót jelez előre a jövő hétre.
Makro / Külgazdaság Rékassy Balázs: Már csak a szentlélek tartja össze az egészségügyet - videó
Csabai Károly | 2024. szeptember 21. 09:59
Ezt is kijelentette az orvos, egészségügyi menedzser a Klasszis Klubban. A beszélgetés során kitértünk arra, mi a legnagyobb baj az egészségügyben, mennyi pénz hiányzik az ágazatból, miért nem tesz meg mindent a kormány már csak a saját választói jobb ellátása érdekében is, miért nem szabályozzák nálunk megfelelően a magánegészségügyi szektort, mi várható az ügyeleti rendszer októberi budapesti bevezetésétől, hogyan értékelhető Magyar Péter programja? S Rékassy Balázs arra a kérdésünkre is válaszolt, ha kapna felkérést, vállalna-e tanácsadó szerepet a Tisza Párt elnöke mellett.
Makro / Külgazdaság A kínaiak ismét meglepték a világot
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 20. 11:54
Váratlant húzott a távol-keleti nagyhatalom jegybankja: nem változtattak a kamatokon.
Makro / Külgazdaság Ismét változik az üzemanyagár, ez sokakat kellemetlenül érint
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 20. 10:23
Nagy fordulat várható a hétvégén: olcsóbb lesz a dízel, mint a benzin!
Makro / Külgazdaság Fityiszt mutat az Orbán-kormány Brüsszelnek
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 19. 13:12
Közölte a miniszter, nem fizetik be a migrációs bírságot, de dolgoznak azon, hogy a napi egymillió euró ne halmozódjon tovább.
Makro / Külgazdaság Még soha nem volt ennyi svájci - ott már lassítanák a népesség növekedését
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 19. 12:19
Nem akarnak tízmilliós országot, népszavazást is tartanának erről.
Makro / Külgazdaság Újabb országban jön az árvíz - ne induljon el, aki oda készült
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 19. 11:29
Van, ahol helikopterrel kellett menteni az embereket Észak-Olaszországban.
Makro / Külgazdaság Megszólalt a magyar kormány a felrobbantott csipogók ügyében
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 18. 18:05
Kovács Zoltán ismertette a kormány álláspontját - furcsamód nem látnak nemzetbiztonsági kockázatot, miközben egy magyar céget neveztek meg a személyhívók gyártójaként.
Makro / Külgazdaság Újra üzent David Pressman Orbán Viktornak: már nem működnek a kifogások, Amerika cselekedni fog
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 18. 14:13
Figyeli az Egyesült Államok, hogy mit mond és mit tesz a magyar kormány - és ezek alapján fog cselekedni.
Makro / Külgazdaság Csipogós robbantás: nyilatkozott az egyik érintett cég vezetője
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 18. 12:51
Cristiana Bársony-Arcidiacono megerősített, hogy együttműködtek a tajvani Gold Apollóval. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG