<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Minden tanácstag egyetértett a betéti kamat csökkentésében.

Ahogy arról korábban is írtunk, egyhangú döntést hoztak a monetáris tanács tagjai a szeptemberi kamatdöntő ülésen az egynapos betéti kamat 10 bázispontos csökkentéséről (mínusz 0,15 százalékra) továbbá az alapkamat, de az egynapos és egyhetes hitelkamat változatlan szinten tartásáról is határoztak – tette közzé a Magyar Nemzeti Bank oldalán megjelent jegyzőkönyvből.

A tanácstagok hangsúlyozták: az elmúlt hónapokban a monetáris kondíciók összességében szigorúbb irányba mozdultak el. Ezek következtében  az inflációs cél fenntartható elérésének időpontja a szeptemberi inflációs jelentés előrejelzése alapján egy negyedévvel későbbre került.

A tanács értékelése szerint a külső környezet továbbra is lefelé mutató inflációs kockázatot hordoz.  Az inflációs cél fenntartható eléréséhez a tanács szükségesnek látja mind az alapkamat, mind a laza monetáris kondíciók tartós fenntartását.

Működött a három hónapos korlátozás

A jegyzőkönyv szerint a monetáris tanács a három hónapos betét 2017 év végétől fennálló állományának 75 milliárd forintban való korlátozásáról egyöntetű döntést hozott. A swapeszközök állományát az elkövetkező időszakban növelik, amelynek célja az, hogy a lazító hatás a hozamgörbe minél hosszabb szakaszán minél hamarabb érvényesüljön. Azt is megállapították továbbá, hogy a három hónapos betéti korlátozás betöltötte szerepét és az állomány év végi 75 milliárd forintos mennyiségi korlátja nem csökken tovább.

A tanácstagok egyetértettek abban, hogy egymással összehangolt intézkedések formájában a legcélszerűbb végrehajtani a lazítást. Fontos cél ugyanis szerintük, hogy az egynapos betéti kamatláb csökkentésével megvalósuló monetáris lazítás a hozamgörbe minél hosszabb szakaszán érvényesüljön – derül ki a közleményből. A tagok ismét megerősítették: készek akár nem hagyományos, célzott eszközökkel lazítani a kondíciókon.

hirdetés

Még mindig a belső kereslet a kulcs

A foglalkoztatás bővülése, a feszes munkaerőpiac, a minimálbér és a garantált bérminimum emelése a bérek általános, dinamikus növekedését okozták, mindennek költségnövelő hatását pedig az év eleji munkáltatóijárulék-csökkentés és a vállalati nyereségadókulcs mérséklése ellensúlyozza.

2017 második negyedévében folytatódott a magyar gazdaság növekedése - állapítják meg a jegyzőkönyvben. Arra is kitértek, hogy júliusban az ipari termelés a nyári gyárleállások miatt stagnált. Az év végéhez közeledve az ipari termelés korrekciója és fokozatos felfutása várható.

A monetáris tanács tagjai az elemzőkhöz hasonlóan úgy látják, hogy a gazdasági növekedésben továbbra is markáns szerepe lesz a belső kereslet általános erősödésének. Idén 3,6 százalékos, a következő években stabilan 3-4 százalék közötti éves növekedésre számítanak.

23-ból 18 bank megbukott az MNB vizsgálatánBetartják a hitelintézetek a fair banki előírások döntő részét, ugyanakkor a jegybank 23 pénzügyi intézmény közül 18-ra kisebb súlyú hibák miatt összesen 20,1 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki - közölte az Magyar Nemzeti Bank. További részletek >>>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Videó: Orbán Viktor bedobott egy húszezrest a perselybe
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 11:24
Facebook-videóból derül ki, hogy a miniszterelnök is kilátogatott az adventi vásárra a Bazilikához a hétvégén. Adakozott és mézskalácsot is díszített.
Makro / Külgazdaság Amerikai kémrepülő miatt riasztották az izraeli járatot - felszálttak az orosz vadászgépek
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 08:43
Az oroszok azt állítják: két esetben is amerikai kémrepülők miatt kellett polgári gépeknek irányt változtatniuk.
Makro / Külgazdaság Egymilliárd eurós biznisz: miért francia vadászgépeket vett Horvátország?
Wagner Péter | 2021. december 5. 05:59
Emmanuel Macron francia elnök és Andrej Plenković horvát miniszterelnök múlt héten megállapodást írt alá 12 darab Dassault Rafale multifunkciós vadászgép vásárlásáról. Az üzlet a hosszú évek óta tartó horvát beszerzési erőfeszítésekre (és kudarcokra) tesz pontot, cserébe Zágráb egy potens repülővel oldotta meg az elkövetkező 20-30 év légierejének feladatait.
Makro / Külgazdaság Nálunk titok, Amerikában nyilvános - ennyit visznek haza a sztárszínészek
Elek Lenke | 2021. december 4. 17:21
Magyarországon egyelőre titok övezi, hogy melyik színész mennyit kap egy filmért, és hogy mekkora a vagyona. Az amerikaiak azonban szeretik mindezt tudni, és nyilvánosságra is hozzák a sztárok jövedelmét, olykor a gázsi nagyságát is. Az egyes magazinok listái között eltérések lehetnek. A helyezések egyben bizonyos fokú szakmai rangot is jelentenek.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor épp Varsóban védi meg Európát a többi konzervatív vezetővel
Privátbankár.hu | 2021. december 4. 16:43
Konferenciáznak, ott van Marine Le Pen és Mateusz Morawiecki, de Matteo Salvini nem jött el.
Makro / Külgazdaság 18 omikronos utast találtak a holland hatóságok a Dél-afrikai Köztársaságból Hollandiába érkezett járatokon
Privátbankár.hu | 2021. december 4. 13:56
A repülőgépek még múlt héten landoltak, így a tünetmentes fertőzöttek ma már el is hagyhatják a karantént.
Makro / Külgazdaság Újítás a luxusmárkák piacán: állatbőr helyett „gombabőr”
Kormos Olga | 2021. december 4. 13:17
Egy kaliforniai cég a fenntarthatóságot szem előtt tartva „gombabőrt” kínál állatbőrök helyett. A vegán bőr alternatívája nem csak a divatos, de csökkenti a pazarló fogyasztást.
Makro / Külgazdaság Utolsó kancellári videóüzenetében a vírus veszélyeire figyelmeztetett Merkel
Privátbankár.hu | 2021. december 4. 13:04
Minden németet arra kért, oltassa be magát.
Makro / Külgazdaság Macron szerint közös európai nagykövetség nyílhat Afganisztánban
Privátbankár.hu | 2021. december 4. 09:56
A francia elnök azt mondta, több ország dolgozik ezen.
Makro / Külgazdaság Az USA hírszerzése már ismeri az orosz tervet Ukrajna lerohanására
Privátbankár.hu | 2021. december 4. 08:52
A Washington Post írja ezt, forrásuk egy amerikai kormánytag.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló