<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Minden tanácstag egyetértett a betéti kamat csökkentésében.

Ahogy arról korábban is írtunk, egyhangú döntést hoztak a monetáris tanács tagjai a szeptemberi kamatdöntő ülésen az egynapos betéti kamat 10 bázispontos csökkentéséről (mínusz 0,15 százalékra) továbbá az alapkamat, de az egynapos és egyhetes hitelkamat változatlan szinten tartásáról is határoztak – tette közzé a Magyar Nemzeti Bank oldalán megjelent jegyzőkönyvből.

A tanácstagok hangsúlyozták: az elmúlt hónapokban a monetáris kondíciók összességében szigorúbb irányba mozdultak el. Ezek következtében  az inflációs cél fenntartható elérésének időpontja a szeptemberi inflációs jelentés előrejelzése alapján egy negyedévvel későbbre került.

A tanács értékelése szerint a külső környezet továbbra is lefelé mutató inflációs kockázatot hordoz.  Az inflációs cél fenntartható eléréséhez a tanács szükségesnek látja mind az alapkamat, mind a laza monetáris kondíciók tartós fenntartását.

Működött a három hónapos korlátozás

A jegyzőkönyv szerint a monetáris tanács a három hónapos betét 2017 év végétől fennálló állományának 75 milliárd forintban való korlátozásáról egyöntetű döntést hozott. A swapeszközök állományát az elkövetkező időszakban növelik, amelynek célja az, hogy a lazító hatás a hozamgörbe minél hosszabb szakaszán minél hamarabb érvényesüljön. Azt is megállapították továbbá, hogy a három hónapos betéti korlátozás betöltötte szerepét és az állomány év végi 75 milliárd forintos mennyiségi korlátja nem csökken tovább.

A tanácstagok egyetértettek abban, hogy egymással összehangolt intézkedések formájában a legcélszerűbb végrehajtani a lazítást. Fontos cél ugyanis szerintük, hogy az egynapos betéti kamatláb csökkentésével megvalósuló monetáris lazítás a hozamgörbe minél hosszabb szakaszán érvényesüljön – derül ki a közleményből. A tagok ismét megerősítették: készek akár nem hagyományos, célzott eszközökkel lazítani a kondíciókon.

Még mindig a belső kereslet a kulcs

A foglalkoztatás bővülése, a feszes munkaerőpiac, a minimálbér és a garantált bérminimum emelése a bérek általános, dinamikus növekedését okozták, mindennek költségnövelő hatását pedig az év eleji munkáltatóijárulék-csökkentés és a vállalati nyereségadókulcs mérséklése ellensúlyozza.

2017 második negyedévében folytatódott a magyar gazdaság növekedése - állapítják meg a jegyzőkönyvben. Arra is kitértek, hogy júliusban az ipari termelés a nyári gyárleállások miatt stagnált. Az év végéhez közeledve az ipari termelés korrekciója és fokozatos felfutása várható.

A monetáris tanács tagjai az elemzőkhöz hasonlóan úgy látják, hogy a gazdasági növekedésben továbbra is markáns szerepe lesz a belső kereslet általános erősödésének. Idén 3,6 százalékos, a következő években stabilan 3-4 százalék közötti éves növekedésre számítanak.

23-ból 18 bank megbukott az MNB vizsgálatánBetartják a hitelintézetek a fair banki előírások döntő részét, ugyanakkor a jegybank 23 pénzügyi intézmény közül 18-ra kisebb súlyú hibák miatt összesen 20,1 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki - közölte az Magyar Nemzeti Bank. További részletek >>>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Most Menczer Tamás szúrt vissza Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 13:35
Szijjártó Péter távollétében államtitkára kérte ki magának az ukrán energetikai miniszter nyilatkozatát.
Makro / Külgazdaság Egyesül két magyar alapkezelő - együtt 1200 milliárdos vagyont kezelnek
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 11:14
Egyesül a Budapest Alapkezelő és MKB-Pannónia Alapkezelő, a jogutód társaság 2022. szeptember 1-én kezdi meg működését. Az egyesüléssel létrejövő alapkezelő által kezelt vagyon megközelíti az 1 200 milliárd forintot.
Makro / Külgazdaság Az elbukott francia elnökválasztás után tovább tervezgeti az összefogást Marine Le Pen és Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 09:41
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke pénteken Párizsban tárgyalást folyatott Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Tömörülés elnökével - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
Makro / Külgazdaság Londonban is felfedezték az extraprofitot - jön a brit különadó és rezsicsökkentés
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 08:34
Részben a nagy energiaipari cégek profitjára kirótt átmeneti különadókból kompenzálja a háztartások emelkedő megélhetési költségeit a brit kormány.
Makro / Külgazdaság Százezreket hurcolhattak el Ukrajnából Oroszországba, Zelenszkij népirtásról beszél
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 07:44
Az orosz-ukrán háború 93. napjában járunk - újabb támadás érte Harkivot, legalább 9 civil áldozat van. Zelenszkij népirtásról beszél, nyugati hírszerzők nem hivatalosan százezrek elhurcolásáról tudnak, bár hivatalosan ennél kevesebbet mondanak.
Makro / Külgazdaság Megjelent a rendelet: mától óriási összeget láthatunk tankoláskor, de nem azt kell kifizetnünk
Gáspár András | 2022. május 27. 06:40
A totemoszlopon a hatósági ár lesz, de tankolás közben a nem hatósági árat látjuk majd - a kasszánál a magyar rendszámos autós az előbbit, a külföldi rendszámos az utóbbit fizeti. A rendelet már hatályba is lépett.
Makro / Külgazdaság Benzinár: akár olcsóbb is lehetne Magyarországon
Király Béla | 2022. május 27. 05:31
A csütörtökön bejelentett különadó sem veszélyezteti a kedvezményes hatósági üzemanyagárat, vélte a Klasszis Klub legutóbbi vendége, Holoda Attila energiapiaci szakértő. Szerinte az olcsóbb orosz olajárak mellett a Mol ki tudja gazdálkodni a 300 milliárd forintos pluszterhet. Sőt, az üzemanyagok ára akár még olcsóbb is lehetne.
Makro / Külgazdaság Putyin a legaljasabb fegyvert is beveti – esti háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. május 26. 18:59
Mi történt az orosz-ukrán háború 92. napján? 
Makro / Külgazdaság Varga Judit szerint ezek most a legfontosabb kérdések
Privátbankár.hu | 2022. május 26. 17:11
A legfontosabb uniós kérdésekben elfoglalt magyar álláspontról tájékoztatta az Európai Unió tagállamainak budapesti misszióvezetőit Varga Judit igazságügyi miniszter és Bóka János államtitkár.
Makro / Külgazdaság London új frontot nyitna az ukrajnai háborúban
Káncz Csaba | 2022. május 26. 16:32
Az angol-litván javaslat megvalósításához hatalmas nyugati flottára van szükség, amelynek meg kell kockáztatnia az „eszkaláló konfrontációt orosz hadihajókkal”. Washington már „Harpoon” hajóellenes rakétákat szállít Ukrajnának. Káncz Csaba jegyzete.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG