<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Elmaradt az Orbán által régóta várt európai „lázadás”. Hiába estek vissza a tradicionális pártok, a liberálisok és a Zöldek előretörése az EU-párti politikai centrum kényelmes többségét biztosítja, a francia-német tengely az eddigi félgőzzel továbbra is üzemelni fog. A Fidesz felkészült Trócsányi levadászására az EP meghallgatáson. Káncz Csaba jegyzete.
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz-KDNP eredményváró rendezvényén (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Az EU polgárai 2019-ben kilencedik alkalommal dönthettek arról, ki képviselje őket Strasbourgban. Még soha nem volt ilyen komoly verseny a nemzeti bezárkózás és a további európaizálódás, a nyitott piacok, határok és kulturális türelem hívei között. Kiderült, hogy vannak túlélési esélyei a hagyományos pártoknak: megreccsentek, de a liberálisok és a Zöldek támogatásával meg tudják erősíteni az európai politikai centrumot.  Salvini és Orbán erős volt hazájában, de európai léptékben nem törtek át, nélkülük is lehet stabilan kormányozni.

Európa viszont politikailag még töredezettebb lesz mostantól – amely nemzeti szinten már eddig is érzékelhető volt Athéntől Hágáig és Stockholmtól Madridig. Megjelent egy sor alternatív párt, az ellentétek már nem jobb-baloldali keretben jelennek meg. Németországban, Franciaországban és Írországban nagyot hasítottak a Zöldek, míg hazánkban csúfosan összeomlottak (amely nem annyira a zöld gondolat hazai megbecsülését, hanem sokkal inkább a hazai politikai formáció működését bélyegzi meg). A két nagy pártcsalád irányítása alatt jelenleg csak az európai polgárok 38 százaléka él, szemben a 2014-es 76 százalékkal.

Németország

A centrista kormányzó pártok minden idők legnagyobb bukását szenvedték el, a szociáldemokrata SPD először végzett harmadik helyen – a Zöldek mögött – egy országos választáson. Az SPD ráadásul elbukta 73 év után a brémai polgármester választást is. A kulisszák mögött már napokkal ezelőtt megkezdődött a bűnbakok keresése a koalíciós pártok tegnapi leszerepléséért. A szociáldemokrata SPD-ben is már múlt héten megindult a pártelnök elleni palotaforradalom előkészítése.

Franciaország

Nyert Marine Le Pen pártja 24,9 százalékkal, amelynek főként szimbólikus jelentősége van. Macron nem fog lemondani a maga 21,5 százalékával, a francia-német tengely az eddigi félgőzzel továbbra is üzemelni fog. A Sarkozy-féle Republikánusok megreccsentek 8,3 százalékkal, míg a Zöldek szárnyaltak 12,8 százalékkal.  Ez remek hír azoknak, akik a régi pártrendszer bontásán, és az új megszilárdításán ügyködnek (RN, LREM, vagyis Le Penék és Macronék). 2022-re nézve kifejezetten jó hír Macronnak, hogy a fő kihívó továbbra is Le Pen.

Káncz Csaba

Olaszország

Salvini Ligája (az egykori Északi Liga) akkorát nyert a történelmi csúcsnak értékelhető 30 százalékkal, hogy még az ország déli részén is első helyen végeztek. Végleges eredmény még nincsen. Salvini most Le Pennel, az AfD-vel, az osztrák FPÖ-vel, a Dán Néppárttal és az Igaz Finnekkel tervezi az összefogást. No és Orbánnal, de erről mindjárt bővebben szólunk.

Egyesült Királyság

A Brexit Party győzött az EP-választásokon (33 százalék), míg a konzervatívok összeomlottak – 1834 óta a legrosszabb eredményükkel, ötödik legerősebb pártként, 9 százalékkal. A lemondott Theresa May utódja - aki a jelenlegi állás szerint a volt külügyminiszter, Boris Johnson lehet – megörökli a meghasadt és megrendült konzervatív pártot és lehetséges, hogy a Brexit párttal szövetségre kell lépniük a túlélés érdekében.  Johnson az EU igazi rémálma lenne, aki október 31-ig megállapodás hiányában is kivinné országát az EU-ból. Saját hazája sincsen elragadtatva tőle és csak 28 százalék gondolja azt, hogy jó miniszterelnök lenne, míg 54 százalék szerint pocsék vezetője lenne az országnak.

Magyarország

Azok az ellenzéki pártok, amelyek egyértelműen kiálltak a Fidesz "szuverenista", gyenge Európájával szemben az erős és egységes Európa gondolata mellett – DK, Momentum – azok tegnap áttörtek. A Strache-ügyet követően az utóbbi napokban Orbán olyan jelzéseket is küldött, hogy szívesen közeledne inkább az olasz Salvinihoz, de olyat is, amely szerint visszatérne az igazi lobbierőt és szalonképességet biztosító Néppártba és ez utóbbi a komoly alkuerőnek számító 13 mandátum birtokában akár reálisnak is tűnhet. A néppárti gondolat újramelegítése azonban lehet, hogy az eddigi orbáni politikai irányvonal teljes feladását tenné szükségessé, ami végső soron a Fidesz bukásához vezetne.Orbánnak mintha az utóbbi napokban kezdett volna derengeni, hogy az az EU adja a legjobb platformot a határon túli magyarok jogainak megvédésére, amely ellen ő évek óta ádáz harcot vív – ez most különösen érzékeny kérdés, hiszen Szlovákiából nem jutott be magyar nemzetiségű képviselő az EP-be. A hazai kormánypárt érzi, hogy EU-biztosi jelöltje, Trócsányi László dühös oroszlánok elé fog kerülni az EP meghallgatásán, ezért értesülésünk szerint a Fidesz belső magja hideg fejjel már kidolgozta a ’B-tervet’ és Trócsányi bukása esetén Pelczné Gáll Ildikó vagy Járóka Lívia nevét dobná be Navracsics utódjaként.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Los Angeles már vadul tervez és építkezik a saját olimpiájára
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 1. 14:22
Még javában zajlik a tokiói olimpia, majd jön 2024-ben a párizsi, s csak hét év múlva lesz Los Angelesben, de a kaliforniai metropolisz már most elkezdte a felkészülést. Hatalmas projektekről döntöttek július legvégén.
Makro / Külgazdaság Kásler Miklós videóban állt ki Hosszú Katinka mellett
Privátbankár.hu | 2021. július 31. 16:36
Beszélt továbbá a vakcinák hatékonyságáról, a harmadik oltás szükségességéről is. De az egészségügyiek mai demontrációjáról nem esett szó a több mint 8 perces videóban. 
Makro / Külgazdaság Nemváltó műtétről lehet szavazni, a károsanyag-kibocsátásról nem
Baka F. Zoltán | 2021. július 31. 13:30
A Nemzeti Választási Bizottság a kormány kérdéseit átengedte, öt másik kezdeményezést megakasztott. Viszont lehet népszavaztatni a tankötelezettség visszaállításáról 18 évre.
Makro / Külgazdaság A Fitch Ratings szerint 11 év után először nézhet szembe komoly kihívásokkal a Fidesz a jövő évi választáson
Privátbankár.hu | 2021. július 31. 09:33
A hitelminősítő döntött Magyarország besorolásáról, a magyar kormány kiemelte a pozitív részeket. Mi bemutatjuk a kritikus megjegyzéseket is.
Makro / Külgazdaság Fontos! Már a Modernával is lehet oltani a 12 év felettiek
Privátbankár.hu | 2021. július 31. 08:50
Megjött az engedély, lépett a magyar hatóság.
Makro / Külgazdaság Augusztusban elered az uniós pénzeső – Magyarországnak még hónapokat kell várnia
Wéber Balázs | 2021. július 31. 05:47
Azok az országok, amelyek tervét jóváhagyta az EU, már augusztus elején hozzájuthatnak az uniós Helyreállítási Alap forrásaihoz. Magyarországnak még minimum két hónapot várnia kell, miután Brüsszel július közepéről szeptember végére halasztotta a döntést a magyar tervről. A késlekedés oka vitatott – a lapunknak nyilatkozó elemzők szerint jelenleg nagy a magyar kormány kitettsége nemzetközi szinten.
Makro / Külgazdaság Indul az NBI: melyik a legöregebb csapat és hol van a legtöbb külföldi? - A hét videója
Izsó Márton - Székely Sarolta | 2021. július 30. 18:44
A sportkedvelők számára izgalmas hétvége ez a mostani, mivel most rendezik a Forma-1 magyarországi futamát, a késő délutáni óráktól kezdődően pedig a labdarúgó NBI 2021/22-es bajnoki szezonjának első fordulója zajlik.
Makro / Külgazdaság Amerikai segítséggel visszatér Magyarország az űrbe
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 30. 18:22
Ezt Szijjártó Péter jelentette be. 
Makro / Külgazdaság Népszavazás: Orbán örülhet, Karácsony még várhat
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 30. 17:47
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteki ülésén hitelesítette a kormánynak a gyermekvédelem ügyében benyújtott népszavazási kérdéseit, Karácsony Gergely kérdéseiről viszont elnapolta a döntést.
Makro / Külgazdaság Franciaország karanténba zárja két trópusi szigetét, a súlyos koronás betegeket Párizsba evakuálják
MTI | 2021. július 30. 15:48
Martinique és Réunion megroppant a delta variáns terjedése miatt.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos