BUX
35 210.60
+0.46%
+160.00
OTP
9 735.00
+0.15%
+15.00
MOL
2 000.00
+0.00%
+0.00
RICHTER
6 820.00
+0.89%
+60.00
MTELEKOM
390.00
+1.56%
+6.00
 
2019. május 14. 13:15

Amerikai kormányzati források szerint Donald Trump kelet- és közép-európai stratégiája részeként látta vendégül Orbán Viktort a Fehér Házban, ellensúlyozni kívánja ugyanis Peking és Moszkva befolyását a térségben. A magyar kormányfő ugyanakkor politikája igazolására használhatja fel a washingtoni vizitet – erre utal a ma délelőtt közzétett videója is.

Orbán Viktor és Donald Trump a Fehér Házban. EPA/Chris Kleponis

Donald Trump Orbánt dicséri: az amerikai elnök szerint a magyar miniszterelnök „óriási munkát” végez – ezzel a felütéssel számolt be a Financial Times a magyar miniszterelnök és az amerikai elnök washingtoni találkozójáról.

Váltás a Fehér Házban

A brit gazdasági lap – amely szélsőjobboldalinak nevezi a magyar kormányfőt – emlékeztet arra, hogy 18 év után járt ismét magyar miniszterelnök a Fehér Házban (2001-ben szintén Orbán Viktort fogadta az amerikai vezetés – a szerk.) A mostani meghívás révén a Trump-adminisztráció szakított az Obama-korszak irányelvével, amely „száműzte az erőskezű vezetőt” autoriter politikája miatt.

Trump most azt mondta, hogy Orbánt Európa-szerte tisztelik, és magához hasonlította a magyar kormányfőt:

„Hozzám hasonlóan valószínűleg egy kicsit vitatott, de ez rendben van.”

Az FT szerint a magyar miniszterelnök látogatása az amerikai kongresszus és a szélesebb külpolitikai establishment körében is vitatottnak bizonyult. Kritikus vélemények szerint ez a vizit is azt jelzi, hogy Trump szimpatizál az antidemokratikus vezetőkkel.

Múlt pénteken néhány demokratapárti és republikánus szenátor írt is egy levelet az amerikai elnöknek, amelyben aggodalmukat fejezték ki az erősödő magyar-orosz kapcsolatok miatt, és arra kérték Trumpot, hogy helyezze nyomás alá Orbánt.

Peking és Moszkva ellensúlya

Magasrangú amerikai kormányzati források az FT-nek ugyanakkor azt mondták: a magyar miniszterelnök meghívása egy nagyobb, kelet- és közép-európai stratégia része. Ennek keretében Amerika növeli aktivitását a régióban, hogy így ellensúlyozza Kína és Oroszország befolyását.

Az egyik forrás szerint a megbeszélésen a biztonság kérdése, valamint az energiaforrások diverzifikációja is terítékre kerülhetett. (A tervezett, közös energetikai projektekről és a készülő, egymilliárd dolláros amerikai-magyar fegyverbizniszről itt írtunk.)

Emlékeztetett arra is, hogy Mike Pompeo amerikai külügyminiszter közelmúltbeli budapesti látogatása során „sok órán át” tárgyalt Orbán Viktorral.

Washington nem nézi jó szemmel a magyar kormány és a kínai telekom óriás, a Huawei egyre szorosabb kapcsolatát sem. Emellett problémásnak tartja a CEU-ügyet, és fenntartásait fejezte ki az egyesek által orosz kémek fedőintézményének tartott Nemzetközi Befektetési Bank budapesti megjelenésével kapcsolatban.

Korrigált stratégia

A feszültségek ellenére védhető és valószínűleg jó döntés volt, hogy a Trump-adminisztráció keresi a kapcsolatokat Magyarországgal, mondta az FT-nek Dan Fried, az Egyesült Államok korábbi lengyelországi nagykövete.

„Ezt a dolgot úgy is fel lehet fogni, hogy a Trump-adminisztráció korrigálja stratégiáját. Úgy döntöttek, hogy Magyarország elszigetelése nem működik, és ha azt szeretnék, hogy nagyobb befolyásuk legyen, hogy lassíthassanak vagy visszafordíthassanak nekik nem tetsző trendeket Magyarországon, akkor jobb, ha keresik a kapcsolatokat.”

Orbán nagyon örül

Elemzők ugyanakkor arra is figyelmeztettek, hogy Orbán Viktor otthoni politikája megerősítéseként értékelheti a már régóta áhított washingtoni látogatást, írja az FT.

Erre utal – tesszük hozzá –, hogy a magyar kormányfő ma délelőtti Facebook-videójában mosolygósan, láthatóan feldobott hangulatban számolt be a vizitről:

„Nos, hát ez is megvolt. Nosztalgikus érzések, 18 év után újra a Fehér Házban, az Ovális Irodában.”

Orbán Viktor egyúttal  erős, „világosfejű vezető”-nek, „célratörő ember”-nek nevezte Trumpot, aki szerinte „Magyarországról is mindent tudott, amit tudni kellett”, és az volt a célja, hogy jó együttműködés jöjjön létre a két ország között.

A magyar kormányfő szerint ezért most sokat tettek, a megbeszélés pedig kiváló hangulatú volt, és „kölcsönös tiszteleten” alapult.

Nem Orbán az első

A New York Times – amely szintén szélsőjobboldalinak nevezi a magyar kormányfőt –  szintén úgy véli, hogy Orbán Viktor megerősítésként értékeli az amerikai elnök meleg fogadtatását, amely éles ellentétben áll azzal, hogy az európai vezetők gyakran távolságtartással fogadják a magyar miniszterelnököt.

Az amerikai lap emlékeztet arra, hogy Donald Trump a közelmúltban számos ország (Szaúd-Arábia, Egyiptom, Fülöp-szigetek, Kazahsztán) „erőskezű vezetőjét” dicsérte vagy  részesítette hasonló fogadtatásban, és még Kim Dzsong Un észak-koreai diktátorral is „szerelembe esett”.

Sőt, hétfőn bejelentette azt is, hogy jövő hónapban Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnökkel is találkozni fog az oszakai G20-csúcs peremén.

Mi hangzott el a találkozón?

Orbán Viktor miniszterelnök jó munkát végez Magyarország biztonságának megőrzésében – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök hétfőn a washingtoni Fehér Házban. Kiemelte, hogy Magyarország büszke és jó tagja a NATO-nak, és méltatta azokat az erőfeszítéseket, amelyeket a magyar kormány tesz az illegális migráció ellen. A magyar kormányfő szigorú ember, de nagy tisztelet övezi – hangoztatta.

Orbán Viktor a sajtó előtt tett nyilatkozatában megköszönte az amerikai elnöknek a meghívást. Látogatásának fő céljaként az Egyesült Államok és Magyarország közti stratégiai szövetség kiterjesztését emelte ki. Hangsúlyozta, hogy a két ország számos fontos területen hasonló erőfeszítéseket tesz, a közös témák közül kiemelte az illegális bevándorlást, a terrorizmus elleni harcot és a keresztény közösségek védelme érdekében tett lépéseket. A találkozó egy szűk körű megbeszéléssel kezdődött, amelyen Donald Trump és Orbán Viktor mellett részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és John Bolton, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója. Ezt plenáris tanácskozás követte. (MTI)


Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Szépen lassan nyílnak a cseh határok is
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 25. 20:58
Csehország fokozatosan megnyitja a koronavírus-járvány miatt korábban lezárt államhatárait - közölte Andrej Babis cseh miniszterelnök.
Makro / Külgazdaság Óriási segélycsomagot kapnak az önkormányzatok - Ausztriában
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 25. 19:49
A települések önkormányzatainak hirdetett támogatási csomagot az osztrák kormány; a pályázaton induló városok és falvak között egymilliárd eurót osztanak szét - jelentette be Sebastian Kurz kancellár, aki példátlan méretűnek nevezte a támogatási csomagot.
Makro / Külgazdaság A nap képe: mellbevágó címlap – nevet kaptak a névtelen áldozatok
Wéber Balázs | 2020. május 25. 18:21
Sokszor önkéntelenül is úgy beszélünk a koronavírus áldozatairól, mintha csak számsorok lennének egy statisztikában.
Makro / Külgazdaság Elárult az államtitkár néhány számot a gazdaságvédelmi akciótervről
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 25. 16:42
A gazdaságvédelmi akcióterv keretében péntektől lehet beadni a jelentkezést a high-tech és zöld magyar, a kkv-hatékonyságot növelő 50 milliárd forint keretösszegű pályázatra.
Makro / Külgazdaság Újabb nukleáris válság fenyeget - Kína a valódi célpont
Káncz Csaba | 2020. május 25. 13:53
A hadászati egyensúly architektúráját napjainkban már a teljes széthullás veszélye fenyegeti, ami a fegyverkezési verseny újabb fordulóját vetíti előre. Orosz szakértők szerint Washington kivonulása a hadászati megállapodásokból valójában Pekingnek szóló fenyegetés. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 2000 milliárd forint maradhat idén a hiteladósoknál
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 12:01
A lakosság 40 százaléka továbbra is törleszti a hitelét.
Makro / Külgazdaság Tovább száguldanak az üzemanyagárak
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 10:00
A benzin literjéért átlagban 7, a gázolajéért 6 forinttal kell majd többet fizetni május 27-étől.
Makro / Külgazdaság Nyitnak a spanyol strandok, júliustól mehetnek a turisták is
Wéber Balázs | 2020. május 25. 09:07
Mától enyhül a karantén Madridban és Barcelonában is, országosan pedig kinyithatnak az első strandok. A spanyolok júliustól várják a külföldi turistákat. Görögország és Horvátország szintén szeretné megmenteni a nyári turistaszezont. Nemzetközi hírösszefoglalónk következik.    
Makro / Külgazdaság 500 közelébe nőtt az elhunytak száma - több mint 1700-an már meggyógyultak
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 06:54
Öt idős, krónikus beteg hunyt el hétfőre - több mint 1700-an meggyógyultak, ismét kevesebb az aktív fertőzött.
Makro / Külgazdaság Pánik után: csak egy ágazatban látják még sötétebbnek a magyar gazdaság jövőjét
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 06:34
Májusban – vélhetően a kormányzat által bejelentett járványügyi lazítás hatására – szinte minden ágazati és a fogyasztói bizalmi index is egyharmadát ledolgozta áprilisi drámai zuhanásának, az iparban azonban még tovább erősödött a pesszimizmus.
hírlevél