<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A német belügyminiszter mestertervet készül bemutatni a menekültekkel kapcsolatban, egy bajor miniszter azt hangsúlyozza, hogy a szülőföldjükön kéne őket megsegíteni. Új offenzíva folyik Szíriában, újabb százezrek menekültek el a bombázások elől. Közben Olaszország lezárni készül kikötőit, ami miatt lehet, hogy Spanyolország kerül bajba.
Szarakibban 2017. április 4-én, miután feltehetőleg a szíriai kormányerők vegyifegyver-támadást intéztek az Idlíbtől délre fekvő Han Sejkun település ellen. (MTI/EPA)

Gerd Müller, a CSU (Keresztény Szocialista Unió), a bajor konzervatív koalíciós párt fejlesztési minisztere csúnyán odamondogatott nemcsak saját párttársai egy részének, hanem Németországnak és tulajdonképpen egész Európának. Müller szerint nagyobb részvételre van szükség abban, hogy a menekültek küldő országainak problémáit megoldják.

A miniszter emlékeztetett rá, hogy Horst Seehofer terveinek az is része, hogy a menekülési okokat számolják fel – írta a Passauer Neue Presse. (Seehofer CSU-színekben kinevezett belügyminiszter a menekültek kapcsán az utóbbi hetekben kis híján borította az egész német kormánykoalíciót. A fő követelése az volt, hogy fordítsák vissza a német határról azokat, akiket másik országokban már regisztráltak.)

Tétlenül nézzük az emberhalált

“Szégyen, hogy a világ közössége tétlenül nézi, amint az emberek meghalnak. A helyszínen szükséges segítség fele sem áll rendelkezésre. Így a menekültvita Németországban teljesen eltúlzott és szűk látókörű” – mondta a miniszter.

Az elmúlt napokban szerinte 270 ezer ember menekült el Szíriában a bombák elől. Jemenben pedig, ahol kolera tört ki, több tízmillió gyerek küzd a túlélésért. “Végre fel kell fognunk a felelősségünket a menekültek származási országaiban is” – mondta Müller. A tervek szerint holnap, azaz kedden mutatja be Seehofer részletes menekültügyi “mestertervét”.

Afrikai táborok az afrikaiak nélkül?

Müller kritikusan szólt arról a tervről is, amely szerint észak-afrikai menekülttáborokat kellene felállítani, mivel még egyik érintett ország sem hajlandó ebben együttműködni. “Európa nem tolhatja át problémáit az afrikai országokra, ezt egyik afrikai országgal sem beszélték meg” – mondta.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung arra emlékeztet, hogy Egyiptomban ötmillió menekült él, Tunézia és Marokkó is fogadtak be menekültet, és vendégmunkásokat foglalkoztatnak a “Szub-Szaharai Afrikából”.

Milliók itt, milliók ott

A Der Spiegel pedig az ENSZ menekültügyi szervezetére, az UNHCR-re hivatkozva írja, hogy eddig több mint ötmillió szír menekült el a háború elől. Ebből 3,3 millió Törökországban, közel egymillió Libanonban él. Ellátásukra nem jut elég pénz.

Eközben Olaszország bejelentette, hogy a nemzetközi segélyszervezetek után a mentőszervezetek, határőrizeti szervek hajóit sem engedi többé országában kikötni. Legalábbis ilyen előterjesztést készül az EU belügyminisztereinek csütörtöki tanácskozására.

Olaszország után Spanyolország jöhet

Matteo Salvini, a szélsőjobboldalinak mondott Liga belügyminisztere hétvégén ezt egy Twitter-üzenetben közölte. Hozzátette, hogy az utóbbi öt év olasz kormányai csak olyan megállapodásokat írtak alá, amelyek eredménye az volt, hogy a menekültek az olasz kikötőkben értek partot, “rakodták ki őket”.

A Frontex európai határőrizeti szervezet vezetője, Fabrice Leggeri szombaton kijelentette, hogy a menekültútvonal eltolódása fenyeget. Mégpedig Líbián keresztül Itália helyett Marokkón keresztül Spanyolországba próbálnak meg eljutni egyre többen.

Orosz bombázókkal

A brit Independent.co.uk pár napja már legalább 320 ezerre tette a Deraa tartományban, Szíria céli részén folyó harcok elől menekülő civilek számát. A közeli Jordánia és Izrael zárva tartják határaikat. AzAsszad-rezsim június 19-én indított offenzívát a terület elfoglalására, amit orosz bombázók támogatnak.

(Orbán Viktor menekültekkel kapcsolatos legújabb kijelentéséről és annak cáfolatáról itt írtunk.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság OTP Bank-felmérés: azért hordunk készpénzt, ha esetleg nem tudnánk kártyával fizetni
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 20:12
Karácsonyi vásárokra leginkább a fiatalok járnak, az a korosztály, amely a legnyitottabb az elektronikus fizetési megoldásokra. Ezeken a rendezvényeken azonban minden korcsoportra jellemző, hogy bár szívesen vásárolnának kártyával, mégis hordanak maguknál készpénzt, mert tartanak attól, hogy nem lesz lehetőségük mással fizetni.
Makro / Külgazdaság Állati testrészeket küldtek az ukrán diplomáciai képviseleteknek
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 19:31
Ez történt az orosz–ukrán háború szombati napján.
Makro / Külgazdaság Megállapodott az EU és a G7 az olajárplafonról, Magyarország mentességet kapott
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 18:21
Jóváhagyta a pénteki döntést az Európai Tanács, a magyar külügyminiszter örül a mentességnek.
Makro / Külgazdaság A nap képe: ugrásra kész a sztárszobrász Csodaszarvasa
Kormos Olga | 2022. december 3. 17:19
Úgy tűnik, hamarosan szoboravató lesz a Buda Palotánál. 
Makro / Külgazdaság Lecsapott egy orosz üzletemberre a brit „kleptokrácia-ügyosztály”
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 16:11
Az 58 éves férfi mellett őrizetbe vették 35 éves alkalmazottját is, amint több ezer font készpénzzel a táskájában próbálta elhagyni a rezidenciát.
Makro / Külgazdaság Az infláció miatt is emelkedik a kártyás vásárlások összege
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 15:32
Míg a bankkártyás tranzakciók száma a második negyedévben 29 százalékkal emelkedett, a vásárlások összértéke markánsabban, 35 százalékkal bővült. A Biztosdöntés.hu elemzése szerint ez is jelzi az inflációt.
Makro / Külgazdaság HIMARS-rakétarendszert vásárol Észtország
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 14:52
A balti állam hadvezetése úgy véli, ezzel még idejekorán el tudják rettenteni az ellenséget.
Makro / Külgazdaság Az ukránok még a 60 dolláros olajársapkát is magasnak tartják, az oroszok szerint pedig piacellenes
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 13:56
A két, háborúban álló fél érthető módon ellentétesen reagált a szankciós döntésre.
Makro / Külgazdaság Jól járhat, aki most vesz 11,75 százalékos kamattal állampapírt – Klasszis podcast
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 12:05
Ez is elhangzott azon a beszélgetésen, amelyet a hazai makrogazdasági elemzőket megszólaltató sorozatunk legújabb adásában lapunk főszerkesztője, Csabai Károly folytatott Suppan Gergellyel, a Magyar Bankholding vezető elemzőjével. A szakember ugyanis úgy vélte, a most még 20 százalék feletti infláció 2023 végére egyszámjegyűvé csökkenhet, ami egyúttal azzal is járna, hogy végre ismét reménykedhetnek pozitív reálkamatban.
Makro / Külgazdaság Hamarosan nemzetközi jogszabály szólhat a műanyagszennyezésről
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 11:44
Két év múlva, 2024 végén érkezhet az első kötelező érvényű nemzetközi jogszabály a műanyagszennyezés ellen – derült ki az ENSZ-tagországok uruguayi tanácskozásának eredményéből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG