<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A német belügyminiszter mestertervet készül bemutatni a menekültekkel kapcsolatban, egy bajor miniszter azt hangsúlyozza, hogy a szülőföldjükön kéne őket megsegíteni. Új offenzíva folyik Szíriában, újabb százezrek menekültek el a bombázások elől. Közben Olaszország lezárni készül kikötőit, ami miatt lehet, hogy Spanyolország kerül bajba.
Szarakibban 2017. április 4-én, miután feltehetőleg a szíriai kormányerők vegyifegyver-támadást intéztek az Idlíbtől délre fekvő Han Sejkun település ellen. (MTI/EPA)

Gerd Müller, a CSU (Keresztény Szocialista Unió), a bajor konzervatív koalíciós párt fejlesztési minisztere csúnyán odamondogatott nemcsak saját párttársai egy részének, hanem Németországnak és tulajdonképpen egész Európának. Müller szerint nagyobb részvételre van szükség abban, hogy a menekültek küldő országainak problémáit megoldják.

A miniszter emlékeztetett rá, hogy Horst Seehofer terveinek az is része, hogy a menekülési okokat számolják fel – írta a Passauer Neue Presse. (Seehofer CSU-színekben kinevezett belügyminiszter a menekültek kapcsán az utóbbi hetekben kis híján borította az egész német kormánykoalíciót. A fő követelése az volt, hogy fordítsák vissza a német határról azokat, akiket másik országokban már regisztráltak.)

Tétlenül nézzük az emberhalált

“Szégyen, hogy a világ közössége tétlenül nézi, amint az emberek meghalnak. A helyszínen szükséges segítség fele sem áll rendelkezésre. Így a menekültvita Németországban teljesen eltúlzott és szűk látókörű” – mondta a miniszter.

Az elmúlt napokban szerinte 270 ezer ember menekült el Szíriában a bombák elől. Jemenben pedig, ahol kolera tört ki, több tízmillió gyerek küzd a túlélésért. “Végre fel kell fognunk a felelősségünket a menekültek származási országaiban is” – mondta Müller. A tervek szerint holnap, azaz kedden mutatja be Seehofer részletes menekültügyi “mestertervét”.

Afrikai táborok az afrikaiak nélkül?

Müller kritikusan szólt arról a tervről is, amely szerint észak-afrikai menekülttáborokat kellene felállítani, mivel még egyik érintett ország sem hajlandó ebben együttműködni. “Európa nem tolhatja át problémáit az afrikai országokra, ezt egyik afrikai országgal sem beszélték meg” – mondta.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung arra emlékeztet, hogy Egyiptomban ötmillió menekült él, Tunézia és Marokkó is fogadtak be menekültet, és vendégmunkásokat foglalkoztatnak a “Szub-Szaharai Afrikából”.

Milliók itt, milliók ott

A Der Spiegel pedig az ENSZ menekültügyi szervezetére, az UNHCR-re hivatkozva írja, hogy eddig több mint ötmillió szír menekült el a háború elől. Ebből 3,3 millió Törökországban, közel egymillió Libanonban él. Ellátásukra nem jut elég pénz.

Eközben Olaszország bejelentette, hogy a nemzetközi segélyszervezetek után a mentőszervezetek, határőrizeti szervek hajóit sem engedi többé országában kikötni. Legalábbis ilyen előterjesztést készül az EU belügyminisztereinek csütörtöki tanácskozására.

Olaszország után Spanyolország jöhet

Matteo Salvini, a szélsőjobboldalinak mondott Liga belügyminisztere hétvégén ezt egy Twitter-üzenetben közölte. Hozzátette, hogy az utóbbi öt év olasz kormányai csak olyan megállapodásokat írtak alá, amelyek eredménye az volt, hogy a menekültek az olasz kikötőkben értek partot, “rakodták ki őket”.

A Frontex európai határőrizeti szervezet vezetője, Fabrice Leggeri szombaton kijelentette, hogy a menekültútvonal eltolódása fenyeget. Mégpedig Líbián keresztül Itália helyett Marokkón keresztül Spanyolországba próbálnak meg eljutni egyre többen.

Orosz bombázókkal

A brit Independent.co.uk pár napja már legalább 320 ezerre tette a Deraa tartományban, Szíria céli részén folyó harcok elől menekülő civilek számát. A közeli Jordánia és Izrael zárva tartják határaikat. AzAsszad-rezsim június 19-én indított offenzívát a terület elfoglalására, amit orosz bombázók támogatnak.

(Orbán Viktor menekültekkel kapcsolatos legújabb kijelentéséről és annak cáfolatáról itt írtunk.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Varga Mihály ma Halásztelken járt
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 11:46
A 881 milliós fejlesztésből 698 milliót állt a kormány. 
Makro / Külgazdaság Már megint gond lesz a benzinárakkal
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 11:07
Átmenetinek bizonyult ugyanis a 95-ös oktánszámú üzemanyag beszerzési árának csökkenése, péntektől ismét 5 forintos drágulás jön. A gázolaj viszont 15 forinttal kerül majd kevesebbe.
Makro / Külgazdaság Putyin nem fog örülni: Joe Biden komoly bejelentést tett a NATO-csúcson
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 10:57
A NATO-csúcs megnyitóján Joe Biden újabb amerikai katonai bevetéseket jelent be Európában.
Makro / Külgazdaság A német kancellár addig adna fegyvereket Ukrajnának, amíg csak szükséges
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 10:33
Kezdődik a NATO-csúcs, a tagállami vezetők is megérkeztek Madridba, köztük Olaf Scholz is.
Makro / Külgazdaság Hoppá: Magyarországon is enyhén emelkedni kezdett az új fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 09:48
Kijöttek a heti koronavírus-adatok, s némi növekedés tapasztalható az új fertőzöttek számában és a kórházban kezelteket illetően is.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: nem támogatunk egyetlen olyan javaslatot sem, amely belesodorhatja a NATO-t és Magyarországot ebbe a konfliktusba
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 09:33
Hivatalosan is indul a NATO-tagországok csúcstalálkozója.  
Makro / Külgazdaság Akár 700 benzinkúton is üzemanyaghiány léphet fel
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 08:51
A szakértő szerint igazak a hírek, miszerint akár 700 benzinkúton is üzemanyaghiány léphet fel, hiszen már csak a Mol az egyetlen mentsvára Magyarországnak.
Makro / Külgazdaság Fontos döntés született Brüsszelben
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 08:04
Az Európai Unió tagországai elfogadták szerda hajnalban a beterjesztett klímavédelmi törvényeket: egyebek között 2035-re betiltják a fosszilis üzemanyaggal hajtott új gépjárművek forgalmazását és létrehoznak egy többmilliárd eurós alapot arra, hogy abból támogatni tudják a szegényebb állampolgárokat a károsanyag-kibocsátás miatt kivetendő adók megfizetésében.
Makro / Külgazdaság Nem tudtak igazán segíteni a forinton Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 07:48
Bár a tegnapi brutális, 185 bázispontos kamatemelés hatására a hazai fizetőeszköz árfolyama több egységgel erősödött, az euróval szemben például 396,7-ig, aztán ismét gyengült, s szerda reggel is még mindig 397,2 forinton cserélt gazdát az uniós pénz.
Makro / Külgazdaság Meg nem erősített jelentés szerint elrabolták Herszon polgármesterét - az elmúlt órák dióhéjban
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 06:44
Zelenszkij szerint Oroszország terrorista állam,az ukrán elnök Kremencsukba invitálja az ENSZ-t, orosz vélemény szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén PR-kampányt adott elő Zelenszkij. Ezek is történtek az elmúlt órákban. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG