1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

IMF/EU-megállapodás híján közel sem biztos, hogy 2012-ben finanszírozni tudjuk magunkat a piacról, állítja Samu János, a Concorde elemzője. Egy esetleges megállapodás viszont nem jelentené a gazdasági önállóság végét, maradna mozgástere a kormányzatnak - bár a meg nem írt gazdasági tankönyvet ki kell majd dobni a kukába.

Fogy a bizalom

A gyengülő forint egyre közelebb jut történelmi mélypontjához, a szintén lejtmenetben lévő budapesti tőzsde mellett a CDS-árazásunk is arról tanúskodik, hogy fogy a befektetői bizalom Magyarország körül. 630 pont közelében jár a magyar 5 éves csődkockázati felár, ami majd' 20 bázisponttal emelkedett, így igencsak megközelítette a történelmi rekordszintet. A szomszédos országok felárai is emelkedtek, de a magyar növekedés elszakadt a  régiótól.

A keddre kialakult magyar CDS-árazás azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió euró ötéves magyar államkötvényre jelenleg 630 ezer euró körüli éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztésbiztosítási tranzakciókat a londoni piacon.

Már önmagában ijesztő előjel volt a hosszú távú magyar államkötvények referenciahozamának tegnapi emelkedése is, a válság 2009-es mélypontja óta nem volt példa arra, hogy kétszámjegyűek lettek volna a hozamok. A hozamok kedden is markánsan emelkedtek.

A kockázati felárak emelkedése is azt mutatja, hogy a befektetők aggódnak a magyar gazdaság állapota miatt, elsősorban az egyre bizonytalanabbnak tűnő IMF/EU-megállapodás miatt - mondta el kérdésünkre válaszolva Samu János, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője. A probléma tehát országspecifikus, a befektetők aggodalma nekünk és nem az eurónak szól.

A befektetők idegállapotának az sem tesz jót, hogy piaci pletykák szerint a kormánynak az MNB devizatartalékára fáj a foga, hogy az önkormányzatoktól átvállalt adósságállományt csökkentse (ezt nemrég cáfolta Matolcsy György minisztériuma).

Az MNB függetlensége nagyon fontos a befektetőknek

Samu János szerint ebben az ügyben a legfontosabb kérdés az, hogy mennyire tudják eltéríteni a normális működésétől az MNB-t, hogy a devizatartalékait mérsékelje egy olyan célért (adósságcsökkentés és/vagy gazdaságélénkítés), amely nem kompatibilis a pénzügyi stabilitás fenntartásáról szóló jegybanki mandátummal. Nem a felhasználandó összeg nagysága a kérdés tehát, hanem inkább az, hogy mennyire sérül a jegybank függetlensége - ha a piac úgy ítéli meg, hogy az MNB munkájára erős hatást tud gyakorolni a kormány, annak komoly következményei lehetnek, még akkor is, ha a devizatartaléknak csak egy jelentéktelenebb részét használnák fel - mondta Samu János.
A tavaly év végén elfogadott jegybanktörvény új alelnököt ültet az MNB vezetésébe, és új monetáris tanácstagokat is választanak.

A jegybanki függetlenség csorbulása nagyon káros lehet, Samu János szerint az ehhez fűződő aggodalmak megjelennek a hozamok emelkedésében, és az euró forintárfolyamának gyengülésében is - a befektetők döntéseit már most is befolyásolják ezek a félelmek.



Nehéz év lesz 2012 az IMF nélkül

A jegybanktörvényt az IMF és az EU is élesen kritizálta. A nemzetközi szereplőkkel való megállapodásról az elemző azt mondta, "valószínű, hogy ezt inkább meg kellene lépni, mint nem, ez a racionális, kevés érv szól a megállapodás elkerülése mellett". Az IMF tárgyalóküldöttségének feje, Christoph Rosenberg szerint Magyarország képes lesz a piacról finanszírozni magát 2012-ben, Samu János szerint ez korántsem ilyen egyértelmű. "A teljes 2012-es év finanszírozhatóságához nagyon jó nemzetközi hangulat szükséges, ha nem egyezünk meg az IMF-fel" - mondta Samu János.

Az elemző szerint az IMF/EU-megállapodás azért lenne fontos, mert erős jelzés a piacoknak, hogy ismert, nemzetközi intézmények által jóváhagyott gazdaságpolitikát fog folytatni a magyar kormány. Az ortodox kontroll pedig meghozhatja a nyugalmat a befektetőknek. Samu szerint nehéz elképzelni, hogy az IMF és az EU készenléti hitele helyett mi lehetne olyan erős szignál a piacoknak, mely lehűtené a kedélyeket. Ráadásul nem lehet elhúzni a tárgyalásokat sem, még akkor sem ha finanszírozható lenne egy ideig az ország, mert annak a hozamok és a forint inná meg a levét.

Nincs ki ellen harcolni?

A kormányzat eddigi kommunikációjából az derül ki, hogy a leginkább saját mozgásterének szűkülésétől tart. Az ugyanis biztos, hogy Magyarország most már csak készenléti hitelkeretet kérhet a Valutaalaptól, annak csak a feltételei a kérdésesek. Ha a magyar delegáció más jellegű programra is tartana igényt, már késő. A készenléti hitelkeretért cserébe azonban az IMF és az EU is eredményeket fog elvárni, ortodox gazdaságpolitikát, kiszámíthatóságot - és ellenőrizni is fogja, hogy Magyarország miként tartja be a megállapodást. Így volt ez 2008 után is, ráadásul bár kiebrudaltuk már egyszer a Valutaalapot, továbbra is IMF-tagok maradtunk, vagyis a negyedéves vizsgálatoknak továbbra is alá kell vetnünk magunkat.

A kormány mozgástere

A kormány félelme azonban hiábavaló. A gazdasági mozgástere nyilván csökkenni fog, de ezt IMF-megállapodás híján az államadósság egyre drágább finanszírozása, a forint árfolyamának gyengülése is előidézte volna. Még akkor is, ha egyre több politikus gondolja úgy, hogy az árfolyamhatást nem kell figyelembe venni.

Samu János szerint olyan értelemben mindenképpen szűkülni fognak a kormány lehetőségei, hogy az IMF "fejében valószínűleg van egy ortodox mix, amivel beindítható a gazdasági növekedés, javítja a befektetői hangulatot".

Az IMF nem kér az unortodoxiából? Fotó: Botár Gergely/kormany.hu



A különutasságnak tehát vége szakadhat egy megállapodás után. Csakhogy az IMF és az EU is törekedett rá az eddigi hitelprogramoknál, hogy a megsegített országok minél önállóbban döntsenek arról, hogyan állnak talpra - mondja Samu János. Az IMF tehát vélhetően arra kéri majd a kormányt, hogy a Valutaalap által ajánlott konvencionális eszköztárból válassza ki azokat a lehetséges lépéseket, melyekkel csökkenti az államadósságot, felpörgeti a gazdaságot és csökkenti a munkanélküliségi rátát. A nemzetközi szervezetek azért is így járnak el, mert a vélhetően megszorításokat is tartalmazó csomag mögé nem árt a társadalmi támogatottság, amit a helyi politikai elit jobban el tud adni, ha azt magáénak érzi. A szabadságharcot hirdető magyar kormánynak ez most különösen nehéz lehet, ha megállapodik a hitelkeretről.

Samu János szerint viszonylag nagy szabadságot kap a kormány annak eldöntésére, milyen gazdaságpolitikát folytat a jövőben, még akkor is, ha arra rá kell bólintania az IMF-nek és Brüsszelnek.

Magyarország helyzetét ronthatja, hogy a nemzetközi intézmények kifejezett kérése ellenére a parlament még az év vége előtt megszavazott két, sokat kritizált törvényjavaslatot: a stabilitási törvényt és a jegybanktörvényt. Erről is lesz mit magyarázkodnia Fellegi Tamás tárca nélküli miniszternek, aki jövő héten ül le tárgyalni Christine Lagarde-dal Washingtonban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis lehet tűzszünet a Közel-Keleten?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 14:12
A Hamász megfontolja az izraeli ajánlatot.
Makro / Külgazdaság Tényleg megoldották Orbán Viktorék az üzemanyagkérdést?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 10:01
Laptársunk, az Mfor Üzemanyagár-figyelő legfrissebb cikke a kormány heti döntését is górcső alá vette.
Makro / Külgazdaság Még a 2,5 százalékot sem fogja elérni az idei bővülés?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 06:42
Az S&P megerősítette hazánk forintban és devizában fennálló államadósságát, és érvényben hagyta annak stabil kilátását is, azaz sem további fel-, sem pedig leminősítésre nem kell számítani. A hitelminősítő az idei választásokat követően „konszolidációs programra” számít a kormánytól, és 2024-re – a kabinet várakozásainál alacsonyabb – mindössze 2,2 százalékos növekedésre számít.
Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG