<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Orbán Viktor a miniszterek eskütétele után a parlamentben is bemutatta új kormányát. 

Orbán Viktor újraválasztott miniszterelnök kedden a parlamentben mutatta be új kormányát, melynek tagjai már letették az esküt. A kormányfő azt várja tőlük, hogy a megszerzett bizalmat megőrizzék, a megelőlegezettet pedig megszerezzék. "Kemény időszak lesz" a következő Orbán szerint, hiszen a szomszédban háború zajlik, Brüsszelben pedig összezavarodott az iránytű, onnan nem számíthatunk segítségre.

"Soha nem láttam még akkora bizonytalanságot a jövőt illetően, mint napjainkban" - mondta.

A 2020-2030 közötti időszak a veszélyek, háborúk időszaka szerinte, ezért mindezek következményeként menekültáradat, nyersanyagár-emelkedés és infláció tört a világra és hazánkra is. Egy időben fenyeget a 21. század eddigi legnagyobb geopolitikai átrendeződése és egy globális energia- és élelmiszerválság. Orbán Viktor szerint Magyarország egy ilyen korszakban nem engedheti meg a felelőtlenség, a széthúzás és a gyengeség luxusát. 

"Most igazán belevaló kormány kell, mely felelős, egyesíti az országot és kellő erőt mutat."

A miniszterelnök szerint a háború kijelöli az új kormány feladatait: támogatni a családokat, tőkeerőssé tenni a magyar vállalkozásokat és növekedési pályán tartani a magyar gazdaságot. 

Orbán Viktor még soha nem látott akkora bizonytalanságot a jövőt illetően, mint napjainkban. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien CherOrbán Viktor még soha nem látott akkora bizonytalanságot a jövőt illetően, mint napjainkban. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Rövid beszéde után Orbán Viktor egyenként mutatta be a kormány tagjait:

 • Varga Juditot az Igazságügyi Minisztérium vezetésére kérte fel. Feladata lesz, hogy érvényre juttassa az alaptörvényt, megvédje az alkotmányosságot, ezért számára vétójogot biztosít minden minisztériumi előterjesztéssel szemben. 
 • Pintér Sándor belügyminisztert azért kérte fel, mert 16 évet szolgáltak együtt, és minden rábízott feladatot teljesített. Helyreállította a közbiztonságot, radikálisan csökkentette a bűnözést, a rendőrséget megfiatalította, az állomány visszanyerte becsületét és megbecsültségét. A rendőrviccek ideje lejárt - tette hozzá Orbán Viktor. Szerinte azzal, hogy az egészségügyért és a közoktatásért is ő felel, ez már valójában a Belügyek Minisztériuma. "A politikában a tapasztalat a legnagyobb érték, ezért bízzuk rá a legnehezebb területek irányítását" - indokolt Orbán. 
 • Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesként az összmagyarság képviseletéért felel, hogy az egységes magyar nemzet alaptörvényben rögzített eszméjét váltsa valóra a mindennapokban. 
 • Csák János minisztériumát valójában Jövő-ügyi Minisztériumnak kellene nevezni Orbán szerint. Ide tartozik ugyanis a családpolitika, a felsőoktatás, az innováció. Munkája olyan személyiséget igényel, mely ismeri az üzleti világot, fegyelmezett, de keresi, hogy miként léphetünk túl a mai realitások határain - ide igazi Klébelsberg Kúnó kell. 
 • Varga Mihály vezeti tovább a Pénzügyminisztériumot, hiszen Magyarország a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesést az elsők között heverte ki. A kanyarban előzve vészeltük át a covid következményeit Orbán szerint és ugyanezt várja most is, amikor a háború a gazdaságot újabb próbatétel elé állította. Feladata lesz, hogy az előttünk álló 4 évben, ha kell, kemény döntések árán is tartsa fenn a költségvetés és a gazdasági növekedés közötti egyensúlyt, mely Magyarország fejlődésének alapja. 
 • Nagy átalakulás előtt áll az ipar és az energetika. Ezért arra kérte fel Orbán Viktor Palkovics Lászlót, hogy folytassa azt a technológiai és ipartechnikai fordulatot, melyet már elindítottak. Orbán szerint neki jutott a legbonyolultabb kormányzati feladat: illessze a magyar energetikai rendszert az új kor kihívásaihoz, kezelje a növekvő fogyasztási igényeket, a megugró globális energiaárak miatt kialakult helyzetet, közben csökkentse a károsanyag-kibocsátást. Azt nem tudja Orbán, hogy ez megoldható-e, de - mint fogalmazott - "ha van valaki, aki képes erre, az Palkovics miniszter úr".
 • Nagy István agrárminiszter: első látásra úgy tűnik, aki ezt a feladatot kapja, annak csak megszületni volt nehéz, hiszen az elmúlt években nagyot léptünk előre. A jövőben a támogatások rakétasebességgel nőnek majd, ugyanakkor küszöbön áll egy globális élelmiszerválság, melynek hatásait a miniszternek kell kivédeni. Tovább kell erősíteni a magyar agráriumot, vagyis a miniszteri szék nem lesz olyan kényelmes, mint amilyennek tűnik - jegyezte meg Orbán.
 • Navracsics Tibor személyében egy régi harcost köszönt a kormányban. Arra kérte fel őt Orbán, hogy a tudását ismét állítsa a kormány szolgálatába, ugyanis neki van a legtöbb esélye, hogy a brüsszeli diplomaták és a magyar képviselők malomkerekei között ne őrlődjön fel. 
 • Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter: Orbán szerint a hazánk szomszédjában zajló háború bizonyítja, helyesen döntött az ország, amikor elindította a Zrínyi haderőfejlesztési programot. Ennek eredményeként néhány éven belül a térség legütőképesebb hadseregével rendelkezhet Magyarország és hadiipari központtá válhat. 
 • Rogán Antalt arra kérte fel a miniszterelnök, hogy a kormányzati döntések mögött húzódó elvek és célok a közvélemény egésze számára legyenek megismerhetők. Most különösen fontos, hogy a "velünk egyetértőknek és egyet nem értőknek is világos legyen mit miért teszünk" - mondta Orbán. Ráadásul szerinte a jövőben számos támadás éri majd hazánkat és a szuverenitásunkat, ennek védelme elsődleges feladata lesz a miniszternek. 
 • Lázár János tárcáját Országépítési Minisztériumnak kellene nevezni Orbán szerint. Ez korábban széttagolt terület volt, de ez mára hátránnyá vált. A növekvő nyersanyagárak, a várható recesszió, a háború következményei megnehezítik a feladatainkat majd. Lázárnak kell gondoskodnia az építésügyi szabályok megújításáról, az épített örökségünk védelméről és a polgári jóízlés képviseletéről az építkezéseknél. 
 • Nagy Márton a gazdaság fejlesztéséért felelős miniszter lesz. Ha a magyar gazdaság fejlődni akar, akkor új, unortodox, innovatív lépésekre lesz szükség. Orbán szerint már az árstop is ilyen volt, ugyanakkor reméli, hogy maradtak még a tarsolyban ilyen ötletek. Ennek előkotrása lesz Nagy Márton feladata. Orbán szerint mivel korábban a jegybank alelnöke volt, Nagy a jég hátán is megél.
 • Szijjártó Pétertől azt várja Orbán, hogy a megszokott fáradhatatlansággal képvselje a magyar nemzeti érdekeket, erősítse meg a kapcsolatokat a szövetségesekkel és keressen új lehetőségeket. Legyen szelíd, mint a galamb, okos, mint a kígyó, és érje el, amit kell. Ő felel majd a Paks 2 beruházásért is. A feladatai ugyan több embert is kívánnának, de Szijjártó már bizonyította, egyszerre több helyen is tud lenni. 
 • Gulyás Gergely feladata a stratégiai tervezés. Ezért nemcsak minisztériumokat, de egy egész országot kell látnia. Orbán azt várja tőle, hogy hangolja össze a minisztériumok működését. Mivel a Miniszterelnökség egyben a kormány villámhárítója is, ezért képviselje bátran a kormány érveit a szellemi vitákban itthon és külföldön egyaránt. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Hét alapelv mentén építenék újjá Ukrajnát – esti háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 19:03
Az orosz-ukrán háború 131. napjának történései röviden.
Makro / Külgazdaság Putyin háborúja - radikálisan újra kell szabni Európát
Káncz Csaba | 2022. július 5. 18:26
Washington segítsége nélkül már az orosz zászló lobogna Lvivben és Odesszában. Mostantól az európai integrációt nem a konfliktusok elkerülésének vágya, hanem a veszélyes világban való sikeres navigálás igénye kell, hogy vezesse. Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: Magyarország volt az egyetlen, amely nem minősítgette a Brexit-népszavazás eredményét
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 16:13
A külgazdasági és külügyminiszter szerint mára sikerült lerakni az Egyesült Királyság európai uniós kilépését követő időszak hatékony, kölcsönös tiszteleten alapuló brit-magyar együttműködésének alapjait.
Makro / Külgazdaság Újabb ország csapott oda az oroszoknak
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 14:21
Több száz ember és 40 vállalat szerepel a japán kormány szankciós listáján. 
Makro / Külgazdaság Az Európai Parlament is rábólintott a horvát euróra
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 13:57
Az EP strasbourgi plenáris ülésén támogatta, hogy Horvátország huszadik országként csatlakozzon az euróövezethez január elsején.
Makro / Külgazdaság Aláírták Svédország és Finnország NATO-csatlakozási jegyzőkönyvét
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 13:26
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár arra számít, hogy a szövetséges tagállamok minél előbb ratifikálják Finnország és Svédország csatlakozását a NATO-hoz.
Makro / Külgazdaság Ismét dübörög a turizmus: túlszárnyalta a járvány előttit
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 11:41
A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján kiemelkedő eredménnyel zárt a nyár első hónapja: júniusban a belföldi vendégéjszakák száma 15 százalékkal meghaladta a 2019-es rekord évet.
Makro / Külgazdaság Üzent Fehéroroszország: befagyasztja több külföldi vállalkozás részvényét
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 11:17
Minszk kedden közölte, hogy befagyasztja 190 fehéroroszországi külföldi vállalat, köztük az Ausztriában bejegyzett Lukoil Belarus (GMBH, korlátolt felelősségű) társaság külföldi részvényeit, válaszul az Ukrajna elleni orosz invázió támogatása és az emberi jogok megsértése miatti nyugati szankciókra.
Makro / Külgazdaság Így hat a lakásárakra a forintgyengülés
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 10:34
Főként Budapesten és a Balaton környékén magasabb az eurós áron hirdetett lakóingatlanok aránya.
Makro / Külgazdaság Jól rápirított a GVH a Casio termékek hazai nagykereskedőjére
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 10:17
A nemzeti versenyhatóság 325 millió forint bírságot szabott ki a Casio óra- és hangszertermékek hazai forgalmazójára, valamint cseh anyavállalatára, amiért meghatározták termékeik internetes viszonteladói árait a kiskereskedők felé, kiiktatva ezzel a vásárlókért folyó versenyt.  
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG