Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Zuhan az aranyár, Kína is az eladók közt, nem is véletlenül. A görög válság számunkra végetért, a görögöknek sokba került az időhúzás.

A Gazdasági Rádió Reggeli Monitor c. műsorában Fellegi Tamás, a Privatbankar.hu munkatársa volt a mai vendég. Négy témáról volt szó: az aranyáresés, a kínai tőzsdei helyzet, a görög ügyek és végül a közép-európai kis tőzsdék sorsa.

Aranyár

Az aranyár ma reggeli összeomlása már hosszú ideje érlelődött, miután az ár letapadt az 1150 dolláros támasz szinthez, inkább csak az időzítés volt szokatlan. Péntek este tört le az árfolyam, így aztán hétfő reggel az összes veszteséglimitáló stop program beindult és egyszerre adott el, ezt nevezi a piac flash crash-nek, mondhatnánk úgy zuhant az ár, mint a villám.

Az eső trend nem csak az aranyban mutatkozik, hanem az ezüstben és más nemesfémekben, sőt az olajban és a gabonákban is, vagyis széleskörű árupiaci esésről van szó. Ennek egyik fő oka a dollár erősödése: miután így más valutákban drágulnak a termékek, megéri őket eladni, és így dollárban mért áruk csökken. Másrészt viszont huzamosabb ideje tart a trend, mely szerint a részvénytőzsdék emelkednek, az árupiacok esnek, és sok alapkezelő dönt úgy, hogy a lemaradókat, nem teljesítőket eladja, és a jól húzó részvényekbe csoportosít át.

Kínai tőzsdék

Az arany  esésében olyan fundamentális tényező is szerepet játszat, mint Kína eladásai. Friss adatok szerint csökkentek a kínai készletek, nem kizárt, hogy Kína részben aranyeladásokkal teremtette elő azt a hatalmas készpénz menyiséget, amivel mesterségesen próbálja megakadályozni a túlfűtött tőzsde további esését. Az arany pedig egy kiváló instrumentum erre, mert pár százalék árelmozdulás mellett óriási összegért lehet eladni.

Márpedig sok pénz kell egy tőzsdei buborék mesterséges fenntartásához: emlékezzünk, mi történt, amikor a Molt 30 ezer forintig húzta az ÖMV-t megakadályozni akaró baráti kör: 3 nap alatt megkapták a cég 30-40 százalékét. Így Kína esetében is fennállhat a veszély, hogy a mesterségesen magas árakon az állam megkapja mondjuk a fél piaci kapitalizációt, ami képtelenség lenne, ezért előbb-utóbb abba kell hagyniuk. Az egyetlen eredmény, amit elérhetnek, az az esés mértékének lassítása és időbeni elnyújtása.

Görög helyzet

A görög ügy nyugvópontra jutott, legalábbis befektetői szempontból. A piacok már nem foglalkoznak vele, feltehetően sínen lesz a harmadik mentőcsomag. Ellenben a görögök drága árat fizetnek azért, hogy kormányuk elhúzta a tárgyalásokat és túlfeszítette a húrt: a banki korlátozásokat visszacsinálni nem lehet, a bizalom sokáig nem tér vissza, a bankokból mindenki csak elvinni szeretne, be senki nem fizet. A polgároknak ez egy mini-Grexit, miután banki eurójukkal csak limitáltan rendelkezhetnek. Persze vásárolni azért tudnak vele, és így a megemelt áfán keresztül kissé megnövelhetik az állami bevételeket is.

Tőzsdefúziók

A zágrábi tőzsde megvásárolja a ljubljanait, ennek kapcsán merül fel, mi lehet is kis közép-európai tőzsdékkel. Ezek a piacok a rendszerváltáskor jöttek létre, és miután egyidejűleg több ország is kisebbekre vált szét, számtalan kisebb-nagyobb nemzetállami tőzsde jött létre. A technikai fejlődés ugyanakkor a másik irányba tolta a folyamatot: miután akár egy tőzsdei platformon is kereskedhet az egész emberiség, a kis nemzetállami tőzsdék versenyhátrányba kerülnek, ezért óhatatlan egy integrációs folyamat. Ennek lépéseit látjuk, de még kérdés, hogy a végén milyen struktúra lesz életképes, hány tőzsde maradhat fenn.

A beszélgetést a Gazdasági Rádió oldalán tudják meghallgatni! >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Sokat vesztettünk a vágtató inflációval - A hét videója
Izsó Márton - Király Béla | 2021. május 14. 18:55
Az inflációt a szegények adójának hívják sokszor félig-meddig tréfásan, hiszen az elszabaduló árak az ő pénztárcájukat az átlagosnál jobban megcsapoljaák. A héten publikálta a fogyasztói árindex áprilisi alakulását a KSH. Heti videós anyagunkban többek között azt is elemeztük, hogy az alacsonyabb jövedelműekre hogyan hatott az árindex változása.
Makro / Külgazdaság Szombaton véget ér a vészhelyzet Szlovákiában
MTI | 2021. május 14. 18:10
Véget ér szombaton a koronavírus járvánnyal összefüggésben tavaly októberben bevezetett vészhelyzet Szlovákiában - az erről szóló döntést pénteki ülése után jelentette be a pozsonyi kormány.
Makro / Külgazdaság Melyek Putyin titkos félelmei Kínával kapcsolatban?
Káncz Csaba | 2021. május 14. 17:41
Moszkva és Peking a katonai technológiák, az űrkutatás és a mesterséges intelligencia (AI) területén egyre szorosabban működik együtt.  De a színfalak mögött megjelentek a Kreml jól körülírható aggodalmai.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Havi egymillióért lett miniszteri biztos Tiba István a MotoGP beruházásánál
Privátbankár.hu | 2021. május 14. 07:28
Miniszteri biztost kapott a hajdúnánási motorpálya-beruházás. Tiba István havi egymillió forintot kap ezért a munkáért.
Makro / Külgazdaság Három muszlim ország, ahol a politika mozdulni sem tud a katonaság nélkül
Káncz Csaba | 2021. május 13. 18:45
A pakisztáni és egyiptomi hadsereg, valamint az iráni forradalmi gárda gyakorlatilag állam az államban.  A gazdaság egyik legbefolyásosabb szereplőjévé váltak, miközben jóváhagyásuk nélkül a nagypolitika már mozdulni sem tud.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Több mint 5 millió uniós polgár maradna Nagy-Britanniában
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 13. 18:07
Ennyien kértek tartós letelepedési engedélyt.
Makro / Külgazdaság Új kutatás: gyakoribbak a mellékhatások, ha keverjük az AstraZenecát Pfizerrel
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 13. 17:44
A tanulmány készítői nem erre számítottak.
Makro / Külgazdaság Fiatal vállalkozókat segítő programot támogat az Indotek Group
Privátbankár.hu | 2021. május 13. 16:03
Idén az Impact Hub Hungary és az Indotek Group közösen szervezi meg a Social Impact Award elnevezésű, közösségépítő és üzletfejlesztési programot, amelynek célja, hogy cselekvésre ösztönözze azokat a fiatalokat, akik érdeklődnek a különböző társadalmi és környezeti témák iránt.
Makro / Külgazdaság Inkább nem lesz, semmint hogy lesz - derült ki a mai Kormányinfón a minimálbér emeléséről
Baka F. Zoltán | 2021. május 13. 14:55
Zűrzavaros a kormányzati kommunikáció a teljes munkaidőben adható legkisebb bérről.
Makro / Külgazdaság 4 százalék feletti inflációt vár a CIB
Csabai Károly | 2021. május 13. 13:04
A bank vezető elemzője, Trippon Mariann ugyanis úgy véli, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) várakozásával ellentétben a fogyasztóiár-index megugrása (áprilisi 5 százalék fölé kerülése) nem átmeneti, hanem tartósabb jelenség. A magyar gazdaság gyors kilábalását pedig még mindig a koronavírus-járvány esetleges újabb hullámai veszélyeztetik leginkább, ám a CIB-nél a GDP idei növekedését így is 4-5 százalék közé várják.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.