<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Zuhan az aranyár, Kína is az eladók közt, nem is véletlenül. A görög válság számunkra végetért, a görögöknek sokba került az időhúzás.

A Gazdasági Rádió Reggeli Monitor c. műsorában Fellegi Tamás, a Privatbankar.hu munkatársa volt a mai vendég. Négy témáról volt szó: az aranyáresés, a kínai tőzsdei helyzet, a görög ügyek és végül a közép-európai kis tőzsdék sorsa.

Aranyár

Az aranyár ma reggeli összeomlása már hosszú ideje érlelődött, miután az ár letapadt az 1150 dolláros támasz szinthez, inkább csak az időzítés volt szokatlan. Péntek este tört le az árfolyam, így aztán hétfő reggel az összes veszteséglimitáló stop program beindult és egyszerre adott el, ezt nevezi a piac flash crash-nek, mondhatnánk úgy zuhant az ár, mint a villám.

Az eső trend nem csak az aranyban mutatkozik, hanem az ezüstben és más nemesfémekben, sőt az olajban és a gabonákban is, vagyis széleskörű árupiaci esésről van szó. Ennek egyik fő oka a dollár erősödése: miután így más valutákban drágulnak a termékek, megéri őket eladni, és így dollárban mért áruk csökken. Másrészt viszont huzamosabb ideje tart a trend, mely szerint a részvénytőzsdék emelkednek, az árupiacok esnek, és sok alapkezelő dönt úgy, hogy a lemaradókat, nem teljesítőket eladja, és a jól húzó részvényekbe csoportosít át.

Kínai tőzsdék

Az arany  esésében olyan fundamentális tényező is szerepet játszat, mint Kína eladásai. Friss adatok szerint csökkentek a kínai készletek, nem kizárt, hogy Kína részben aranyeladásokkal teremtette elő azt a hatalmas készpénz menyiséget, amivel mesterségesen próbálja megakadályozni a túlfűtött tőzsde további esését. Az arany pedig egy kiváló instrumentum erre, mert pár százalék árelmozdulás mellett óriási összegért lehet eladni.

Márpedig sok pénz kell egy tőzsdei buborék mesterséges fenntartásához: emlékezzünk, mi történt, amikor a Molt 30 ezer forintig húzta az ÖMV-t megakadályozni akaró baráti kör: 3 nap alatt megkapták a cég 30-40 százalékét. Így Kína esetében is fennállhat a veszély, hogy a mesterségesen magas árakon az állam megkapja mondjuk a fél piaci kapitalizációt, ami képtelenség lenne, ezért előbb-utóbb abba kell hagyniuk. Az egyetlen eredmény, amit elérhetnek, az az esés mértékének lassítása és időbeni elnyújtása.

Görög helyzet

A görög ügy nyugvópontra jutott, legalábbis befektetői szempontból. A piacok már nem foglalkoznak vele, feltehetően sínen lesz a harmadik mentőcsomag. Ellenben a görögök drága árat fizetnek azért, hogy kormányuk elhúzta a tárgyalásokat és túlfeszítette a húrt: a banki korlátozásokat visszacsinálni nem lehet, a bizalom sokáig nem tér vissza, a bankokból mindenki csak elvinni szeretne, be senki nem fizet. A polgároknak ez egy mini-Grexit, miután banki eurójukkal csak limitáltan rendelkezhetnek. Persze vásárolni azért tudnak vele, és így a megemelt áfán keresztül kissé megnövelhetik az állami bevételeket is.

Tőzsdefúziók

A zágrábi tőzsde megvásárolja a ljubljanait, ennek kapcsán merül fel, mi lehet is kis közép-európai tőzsdékkel. Ezek a piacok a rendszerváltáskor jöttek létre, és miután egyidejűleg több ország is kisebbekre vált szét, számtalan kisebb-nagyobb nemzetállami tőzsde jött létre. A technikai fejlődés ugyanakkor a másik irányba tolta a folyamatot: miután akár egy tőzsdei platformon is kereskedhet az egész emberiség, a kis nemzetállami tőzsdék versenyhátrányba kerülnek, ezért óhatatlan egy integrációs folyamat. Ennek lépéseit látjuk, de még kérdés, hogy a végén milyen struktúra lesz életképes, hány tőzsde maradhat fenn.

A beszélgetést a Gazdasági Rádió oldalán tudják meghallgatni! >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már 419 izraeli van kórházban koronával, közülük 221 súlyos beteg
MTI | 2021. augusztus 3. 14:08
Március óta először nőtt 3 ezer fölé a napi új fertőzöttek száma Izraelben, és rögtön majdnem a négyezret is elérte. Újabb szigorítások jöhetnek az országban.
Makro / Külgazdaság Észak-Korea csak a szankciók feloldásáért cserébe szerelné le a nukleáris létesítményeit
MTI | 2021. augusztus 3. 13:34
Az USA persze pont azért szankcionálja az ázsiai diktatúrát, mert az nem szerel le.
Makro / Külgazdaság Guadeloupe szigetét is karanténba zárja Franciaország
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 3. 12:41
Itt is éjszakai kijárási tilalom jön a romló covidhelyzet miatt.
Makro / Külgazdaság Nem küld békefenntartókat Afganisztánba az ENSZ, hiába egyre aggasztóbb a helyzet az USA kivonulásával
MTI | 2021. augusztus 3. 11:11
"A fegyveres erőszak fokozódik. Nők, lányok és kisebbségek kerülnek szisztematikusan célkeresztbe. Nemrég támadást intéztek az ENSZ heráti központja ellen."
Makro / Külgazdaság Megint megjelent Vuhanban a koronavírus, az egész várost letesztelik
MTI | 2021. augusztus 3. 09:54
A vírus legelső gócpontjában tavaly június óta nem találtak fertőzöttet, de hétfőn egy szuszra kettőt is.
Makro / Külgazdaság Húszezren már foglaltak időpontot a harmadik oltásra, négyezren meg is kapták azt
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 3. 09:28
Az idősotthonokban is elkezdődött a következő oltások felvétele. Közelít a járvány újabb hulláma, de a berobbanására még várni kell.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor válaszcsapást mért az Európai Bizottságra
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 3. 08:13
A magyar kormány minden aggodalmat visszautasít, ami a jogállamisági jelentésben szerepel. Nincs nagyobb korrupciós probléma, mint máshol, és a médiával is minden rendben van, kellően színes.
Makro / Külgazdaság Németországban is jön a harmadik oltás
MTI | 2021. augusztus 3. 07:51
Szeptembertől, a rizikócsoportoknak.
Makro / Külgazdaság NER humor: milliókat érnek az Orbán és Mészáros viccek
Vég Márton | 2021. augusztus 3. 05:28
Nevetni mindenki szeret, ezt pedig pénzzé lehet alakítani. Bödőcs Tibortól Fábry Sándorig sokan remekül megélnek a NER-kompatibilis humorból.
Makro / Külgazdaság Örvénybe került Izrael és Irán – öngyilkos drón jött a kibertámadás után
Káncz Csaba | 2021. augusztus 2. 17:52
Az iráni dróntámadás oka egy július elején elkövetett, átfogó izraeli kibertámadás lehet, amely során lebénult a teljes iráni vasúti hálózat. A kibertérben végrehajtott támadások napjainkban bármikor fizikai erőszakká eszkalálódhatnak. Káncz Csaba jegyzete.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos