TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Azt jelenleg senki sem tudja megmondani, meddig lesznek hatályban idehaza a sportrendezvényeket is érintő rendkívüli intézkedések, az mégis jól kirajzolódik, hogy földhöz vágni nem fogja egyik csapat gazdálkodását sem.
A felcsúti Pancho Aréna

A kormány március 11-én 15:00-tól léptette életbe a veszélyhelyzetet Magyarországon, ami több rendkívüli intézkedést vont maga után. Ezek egyike, hogy az 500 főnél nagyobb szabadtéri rendezvényeket nem lehet megtartani. Erre reagálva még aznap sorra jelentették meg a sportági szakszövetségek a mérkőzések lebonyolítására vonatkozó döntésüket. Ezek értelmében a fertőzöttség és a veszélyhelyzet jelenlegi szintje mellett szinte kivétel nélkül a mérkőzések nézők nélküli megrendezésére van lehetőség (szerk.: Egyedül a jégkorongban volt szigorúbb döntés, itt az Erste Ligát félbeszakították).

Ugyanekkor több más bajnokságot már félbeszakítottak: így az angol és a francia találkozókat felfüggesztették, és a német Bundesliga esetében is nagy a leállítás esélye. Az eltérő döntések hátterében az áll, hogy míg külföldön már a játékosok és edzők esetében is kimutatták a koronavírus jelenlétét, Magyarországon egyenlőre még csak civilek kapták el a betegséget.

Az NBI-es labdarúgó-mérkőzések tehát egy ideig - ha nem romlik a helyzet és nem kell félbeszakítani, netán leállítani a bajnokságot - zárt kapuk mögött kerülnek megrendezésre. A döntés becslésünk szerint nem fogja földhöz vágni a csapatok gazdálkodását, már csak azért sem, mert a bevételeknek az elenyésző része származik jegyek és bérletek eladásából. De ennél konkrétabb számaink is vannak.

A magyarfutball.hu kimutatása szerint az idei szezonban az átlagos nézőszám 3313 fő volt, kiemelkedően a legtöbb helyszíni néző a Fradi meccsein van, majdnem 8000-en látogatnak ki a zöld-fehérek meccseire. A másik végén a listának a paksi csapat áll, melynek meccseire átlagosan alig több mint kétezren kíváncsiak idén. Ezeket a számokat szoroztuk fel a kluboknál jellemző átlagos jegyárakkal.

A jegyárak egyébként meglehetősen széles skálán mozognak attól függően, hogy a stadion melyik szektoráról van szó, illetve ki a soron következő ellenfél. Megkülönböztetnek a klubok kiemelt és nem kiemelt párharcokat, értelemszerűen a tabella élvonalában álló, nagy nézőszámot vonzó csapatok, mint ellenfelek esetében kiemelt mérkőzésekről beszélhetünk. Ezekre valamivel drágábban kínálják a klubok a tiketteket, mint a többi meccs esetében. Mindettől függetlenül, ha nem a legdrágább szektorokat nézzük, akkor az átlagos jegyárak csapatonként 1000-3000 forint között mozognak. Nyilván ezektől nagyobb összeget is le lehet perkálni ha valaki a legjobb szektorokból szeretné megnézni a meccset, de a hazai szurkolói kultúrára nem feltétlenül ez a magatartás jellemző.

Ha csak a jegybevételeket nézzük, akkor a kiemelkedő nézőszáma miatt a Fradit érinti a zárt kapus döntés a legérzékenyebben. Egyetlen mérkőzésen ugyanis akár 23 millió forintot is bukhat a klub. Bár az összeg jelentősnek tűnik, a teljes éves 3 milliárd közeli bevétel arányában ez elenyésző tétel. A rangsor másik végén nagyjából hasonló nagyságú összbevétellel a Puskás Akadémia áll, ahol egy meccs cirka 2 milliós bevételkiesést jelenthet - ha feltételezzük, hogy minden helyszíni néző fizetett a jegyért. A felcsúti focicsapat egyébként teljesen kilóg a sorból, ami az árait illeti, hiszen 800-1000 forint közötti áron lehet egy-egy tiketthez hozzájutni.

A 12 csapatra vonatkozó kalkulációt összesítve,

egy-egy zárt kapuk mellett lebonyolított NBI-es bajnoki forduló nagyjából 84 milliós kieséssel járhat. Hogy mennyire elenyésző összeg ez, arra jól rávilágít, hogy a teljes NBI árbevétele meghaladta 2018-ban a 22 milliárd forintot.

A veszélyhelyzet első körben 15 napig van érvényben, de ezt Orbán Viktor pénteki nyilatkozata alapján is jó eséllyel meg fogják hosszabbítani, így azzal szinte biztosan számolhatunk, hogy legalább három forduló mehet le a bajnokságból zárt kapuk mögött. Vagyis mintegy negyedmilliárd forinttól, pontosabban 251,5 milliótól jó eséllyel elesnek a klubok.

Cikkeink a koronavírusról!
Olvasson tovább!

Ám nagy veszélyben akkor sem lenne a gazdálkodásuk, ha az összes hátralévő mérkőzést nézők nélkül kellene megrendezniük, mivel jellemzően a teljes bevétel mintegy 2-3 százaléka az, ami jegy- és bérleteladásból folyik be.

A becslésünk eredményénél figyelembe kell venni azt is, hogy minden nézőnél azt feltételeztük, hogy jegyet vesz a mérkőzésre, holott értelemszerűen a helyszínen szurkolók között bérletesek is vannak, akik már jó előre akár az egész szezonra megváltották a bérletüket. Így esetükben tényleges fizetési tranzakció nem történik. A jelenlegi bizonytalan helyzetben egyébként joggal merül fel a kérdés, hogy velük mi lesz? Egyrészt ezt valószínűleg a klubok egyedi hatáskörben fogják eldönteni, másrészt a döntés jellege nagyban függhet attól is, hogy mennyi ideig tartanak a korlátozó intézkedések. Az viszont biztos, hogy nekik már a bérletek kiváltásakor számolniuk kellett azzal, hogy néhány mérkőzésre nem mehetnek be. A szövetség ugyanis egy-egy komolyabb szabálysértés esetén ugyanis bármikor megbüntetheti a klubot oly módon, hogy zárt kapuk mögötti meccsre kötelezi a csapatot.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Mégsem vizsgálódnak Netanjahu ellen a német tengeralattjáró-bizniszben
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 21. 18:49
A gyanú szerint többen is kenőpénzt kaptak egy német hajóépítő cégtől a több milliárd sékeles haditengerészeti közbeszerzésekért.
Makro / Külgazdaság Ki fogja kezelni az idősotthonok lélegeztetőgépeit?
Kormos Olga | 2020. október 21. 17:47
Már több, mint 50 szociális otthonban van jelen a koronavírus, ezért múlt héten Kásler Miklós miniszter azt az utasítást adta ki, hogy a 200 főnél több lakóval működő idősotthonokban kötelező biztosítani a gépi lélegeztetéshez szükséges feltételeket, különösen a non-invazív lélegeztetőgépeket. De azért maradt itt pár kérdés, ami válaszra szorul ezügyben.  
Makro / Külgazdaság Csaknem 700 ezer forintba kerül fejenként a rossz budapesti levegő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 21. 17:40
Ennyi pénzt visznek el az erre visszavezethető betegségek és halálesetek.
Makro / Külgazdaság Saját orvosait kérdezi az orvoskamara az új kérdőívben
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 16:35
A Magyar Orvosi Kamara kérdőívet küldött körbe a tagságnak, hogy reális képet kaphasson a valós támogatottságukról. A kérdőív kitöltése őszinteséget kíván, hiszen a jövedelmekre és a hálapénz nagyságára is rákérdez, természetesen anonim módon. De csak így lehet reális képet alkotni az orvostársadalom jelenlegi helyzetéről.
Makro / Külgazdaság Trump összefog a lengyelekkel és a románokkal – a nagy geopolitikai terv
Káncz Csaba | 2020. október 21. 13:45
A stratégiában Varsónak és Bukarestnek kiemelt szerep jut – nem véletlenül történtek meg az elmúlt években az amerikai rakétavédelmi bázisok telepítései ebben a két országban. Az egy hete elindított magyar–szlovén villamosenergetikai hálózatokat összekötő projekt is szerves része az észak-déli folyosónak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 75 milliós bírságot kapott a GVH-tól a Heineken
MTI | 2020. október 21. 10:17
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 75 millió forintra bírságolta a Heineken  Hungária Sörgyárak Zrt.-t - tájékoztatta a versenyhatóság közleményben az MTI-t szerdán.
Makro / Külgazdaság Nagyobb a kereslet, mint a kínálat influenzaoltásra
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 09:47
Orbán Viktor miniszterelnöknek már jutott a kormány által megrendelt 1,3 millió influenzaoltásból, de kérdés, hogy minden veszélyeztetett rétegnek is marad-e a soha nem tapasztalt nagy kereslet miatt.
Makro / Külgazdaság 48 magyar halt bele a koronavírusba
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 09:32
1423 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 50 180 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság Akár 50 ezres ösztöndíjat is kaphatnak, akik ügyesen fociznak, kosaraznak, kézilabdáznak
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 08:34
Tovább alakul az állami sportakadémiai rendszer: ösztöndíjat vezetnek be és szabályozzák az átigazolásokat.
Makro / Külgazdaság Palkovics Lászlótól várják, hogy megkösse a 3 milliárd forintos csomagot Vidnyánszky Attilával
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 08:05
A kormány határozata értelmében 3 milliárd forintot kap az SZFE.
Friss
hírlevél