TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az olasz miniszterelnök szerint Berlin nem Európa mozdonya, hanem kontinensünk lefékezője. Noha Róma múlt pénteken elkerülte az S&P leminősítését, a közös kötvénykibocsátás kudarca, illetve az egyre erősebb olasz eurószkepticizmus továbbra is komoly kérdéseket vet fel az eurózóna jövőjével kapcsolatban. Káncz Csaba jegyzete.

Az olasz politikai osztályban a koronavírus válság belobbantotta a németellenességet. Bár a német hadsereg repülői már 43 súlyosan beteg olaszt szállítottak Németországba - akik kezelését a németek állják -, és Berlin több mint 7 tonna egészségügyi segélyt szállított Olaszországba, ezeket az olasz politika és média jórészt elhallgatja. Luigi Di Maio külügyminiszter szinte naponta megy ki a reptérre, hogy átvegye a külföldi segélyszállítmányokat, és erről mindig fényképet tesz fel az Instagram-oldalára – kivétel, ha német szállítmány érkezik.

A német pénzszivattyú

De hogyan alakult ki ez az áldatlan helyzet? Nos, az olasz külügyminiszter két hete „szégyenteljesnek és elfogadhatatlannak” nevezte, amikor a vezető német Die Welt arról értekezett, hogy „az olasz maffia már alig várja Brüsszel koronavírus-pénzeit”. Több olasz politikus is emiatt bocsánatkérést követelt Berlintől.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök a koronavírus-járvánnyal összefüggő kérdésekről beszél a parlament alsóházának római üléstermében 2020. április 21-én. Illusztráció. MTI/EPA/ANSA/Maurizio Brambatti Giuseppe Conte olasz miniszterelnök a koronavírus-járvánnyal összefüggő kérdésekről beszél a parlament alsóházának római üléstermében 2020. április 21-én. Illusztráció. MTI/EPA/ANSA/Maurizio Brambatti

Giuseppe Conte miniszterelnök a múlt heti Európai Csúcs előtt világossá tette, hogy Róma szerint „Németország kereskedelmi többlete magasabb, mint azt az EU szabályai lefektetik. Ezzel Berlin nem Európa mozdonya, hanem kontinensünk lefékezője”. Conte ezzel valójában csak az olaszok többségének a véleményét visszhangozza: 70 százalékuk (!) gondolja azt ugyanis, hogy Németország megpróbálja „megfojtani” őket.

Németország ellenkezése a „koronavírus-kötvénnyel” kapcsolatban is rossz vért szült Rómában. Az olaszok ezt egyhangúlag követelik – a német Szociáldemokraták támogatásával -, de a közös európai kötvényt a német konzervatív kormánypártok elutasítják. Túl nagy a félelem a soraikban az euró-ellenes AfD bizonyosra vehető kampányával kapcsolatban.

Az olasz vulkán

Berlinben, Frankfurtban és Brüsszelben csak hetek alatt esett le a döntéshozóknak, hogy a tűzzel játszanak, amikor félvállról veszik a politikai és pénzügyi feszültségeket az eurózóna harmadik legnagyobb államában. Március 13-án Christine Lagarde EKB-elnök lazán elutasította Olaszország kérését a járvánnyal kapcsolatos pénzügyi segítségre. Ez pillanatok alatt megrázta a nemzetközi pénzpiacokat, Lagarde pedig azonnal visszavonulót fújt, kijelentve: „az EKB teljes mértékben eltökélt arra, hogy megakadályozza az eurózóna széttöredezését”.

Noha Olaszország múlt pénteken elkerülte az S&P leminősítését, a közös kötvénykibocsátás kudarca, illetve az egyre erősebb olasz eurószkepticizmus továbbra is komoly kérdéseket vet fel az eurózóna jövőjével kapcsolatban. A hibernált állapotban lévő olasz gazdaság képe felveti az adósságszolgálat fenntarthatóságának kérdését, egyesek már a 8 évvel ezelőtti görög helyzettel is párhuzamot vonnak. Az olasz államadósság/GDP mutató 155 százalékra emelkedhet idén, de több más tagországban, így Franciaországban, Spanyolországban és Portugáliában is bőven 100 fölött lesz már. A tisztázatlan problémák miatt az elmúlt héten a nemzetközi pénzpiacokon már a dollárt és a svájci frankot vették az euróval szemben.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
Friss
hírlevél