6p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az elszabaduló ciszjordániai erőszakhullám egyik fő oka a palesztin nemzeti követelésekkel szembeni elzárkózás politikája. Noha a Nyugat elítéli a telepesek és az izraeli biztonsági erők által elkövetett erőszakot, nem gyakorol tartós nemzetközi nyomást Izraelre. Káncz Csaba jegyzete.

Josep Borrell, az EU külügyi vezetője tegnap kijelentette: „Megdöbbenve tapasztalom, hogy az izraeli kormány a háború kellős közepén újabb pénzeszközöket készül elkülöníteni további illegális települések építésére Ciszjordániában. Ez nem önvédelem, és nem teszi Izraelt biztonságosabbá. A telepek súlyosan sértik a nemzetközi humanitárius jogot, és Izrael legnagyobb biztonsági kockázatát jelentik”.

Mire jó egy válság?

Valóban, az Izrael déli részén és a Gázai övezetben tomboló erőszak és pusztítás miatt kevesebb figyelem irányult a megszállt területek másik felén, Ciszjordániában kialakult, egyre súlyosbodó erőszakra. Márpedig október 7-e előtt a ciszjordániai palesztinok már 2006 óta a legmagasabb szintű telepes erőszakot élték át.

A Benjamin Netanjahu miniszterelnök radikális jobboldali kormánya által felhatalmazott izraeli telepesek a háború kezdete óta fokozzák a palesztin vidéki közösségek elleni támadásaikat és zaklatásaikat. Ezt gyakran az izraeli hadsereg támogatásával teszik, mivel izraeli katonák állnak őrt, megakadályozva a palesztin válaszlépéseket. Néha a támadások a hadsereg részvételével történnek.

Netanjahu is felelős. Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan
Netanjahu is felelős. Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan

Fokozódó agresszió

Ciszjordánia 1967 óta Izrael megszállása alatt áll. Azóta mintegy 700 ezer izraeli telepes telepedett le illegálisan a palesztin területen, és évek óta támadják a palesztinok ingatlanjait. Ezek a betörések az elmúlt hetekben fokozódtak, mivel az izraeli erők és a telepesek fegyveres razziákat hajtanak végre, miközben a palesztinok kijárási tilalom alatt vannak otthonukban.

A telepesek által elkövetett erőszak kétségtelenül nem az egyetlen oka a ciszjordániai helyzet eszkalálódásának, de ez egy olyan tényező, amelyet nem lehet figyelmen kívül hagyni. A radikális telepesek egy bizonyos frakciója, amely kisebbséget alkot a telepesmozgalmon belül, aktívan törekszik az Izrael és a palesztinok közötti fokozott konfrontációra, valamint a Palesztin Hatóság meggyengítésére.

Ezt a csoportot egy jól megfogalmazott ideológia vezérli, amelyet olyan vezetők képviselnek politikailag, mint Bezalel Smotrich pénzügyminiszter (Vallásos cionizmus párt) és Itamar Ben Gvir nemzetbiztonsági miniszter (Otzma Yehudit). Ideológiájuk többek között magában foglalja a Palesztin Hatóság szétzúzásának vágyát, Ciszjordánia egész területének annektálását, és a palesztin lakosság jelentős részének más országokba való áthelyezését. Bár e pártoknak nincs döntő befolyásuk a gázai konfliktus alakulására, a ciszjordániai ügyekben jelentős befolyással bírnak. Ez a befolyás odáig terjed, hogy politikailag védik, sőt felfegyverzik ezeket a radikális telepeseket.

A fegyveres telepesek elszaporodása Ciszjordániában, az illegális telepes előőrsök bővítése, és most a növekvő erőszak és a kényszerű kitelepítések mind ugyanabból a mögöttes politikából erednek, amely a Gázai övezet 16 éves blokádjához vezetett: a palesztin nemzeti követelések teljes figyelmen kívül hagyásának az izraeli politikából. Ez a politika figyelmen kívül hagyja a politikai megoldásokat, és az erőszakra épít.

Megadás vagy átadás

Bezalel Smotrich pénzügyminiszter szavaival élve, aki maga is telepes: Izrael politikája új telepek építésével jár, hogy "darabokra szakítsa" a palesztin államot. A cél: "Megadás vagy átadás" ultimátumát rákényszeríteni a palesztin népre.

Smotrich ezeket az elképzeléseit a 2017-es „Döntő Tervében” vázolta fel. A "megadás vagy átadás" kifejezés azt jelenti, hogy a palesztinoknak fel kellene adniuk a reményt, hogy saját államuk lehet. Ha nem hajlandók megadni magukat ennek a valóságnak, akkor távozniuk kell. A területeken élő palesztinokat, akik közül sokan már most is menekültek, a szomszédos országokba űznék ki - az ottaniak beleegyezése nélkül.

Smotrich 2017-es javaslatában ismertette terveit és világnézetét, és bár az izraeli kormány hivatalosan nem fogadta el a "Döntő Tervet", Smotrich és szövetségesei most kormányon vannak. Ez azt jelenti, hogy a terv a kormány kulcsfontosságú minisztériumai által de facto elfogadott tervvé vált.

Különösen Smotrich, ahogyan Yaakov Or nyugalmazott izraeli vezérőrnagy írja, "ki tudja osztani a tervének megvalósításához szükséges hatalmas erőforrásokat". Amikor a telepesek fegyveresen megtámadtak ciszjordániai falvakat, Smotrich kijelentette, hogy ezeket a falvakat valóban ki kellene irtani - nem az önbíráskodóknak, hanem magának az államnak.

Van-e partner?

Amikor a békefolyamatról van szó, az izraeli kormány azt állítja, hogy nincs partner a békéhez, és hogy a palesztinok nem képesek önmagukat kormányozni. Ez a narratíva megfelel annak az átfogó célnak, hogy figyelmen kívül hagyják a palesztin törekvéseket.

Netanjahu és kabinetjének tagjai még a Hamászra is "eszközként" hivatkoztak, mert az ellensúlyként működik más palesztin politikai szereplőkkel szemben. A Hamász ideológiai álláspontja aztán megerősíti azt az elképzelést, hogy a békefolyamat lehetetlen.

Smotrich eszméinek terjesztése

Orly Noy izraeli emberi jogi aktivista nemrég arra figyelmeztetett, hogy ezek az elképzelések - a palesztin törekvések figyelmen kívül hagyása és a konfliktus kizárólag erőszakkal való kezelése - áthatották az izraeli társadalmat, és az izraeli politika "Smotrichizálódásának" nevezte. Noy szerint Izraelen belül sokan úgy vélik, hogy a palesztinokkal való konfliktust puszta kényszerítéssel lehet kezelni.

Az izraeli kormánytól eltérően az amerikai kormány és az arab rezsimek el akarják kerülni a palesztinok nagyarányú kényszerkitelepítését, ami kétségtelenül destabilizálná a régiót. Arab tisztviselők ezt világossá tették az elmúlt hetekben, különösen azután, hogy Izrael felvetette a kitelepített gázaiak Sínai-félszigetre költöztetésének ötletét.

A kör bezárult.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Újabb jelzés érkezett: eljött a tűzszünet ideje Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 17:32
Törökország szerint úgy kell megkezdeni a tűzszüneti tárgyalásokat, hogy közben nem ismerik el az orosz megszállást. Navalnij sírja kezd zarándokhellyé válni. Összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Robbanásokról számoltak be a Krímben, jelentős orosz károkról beszélnek
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 15:59
Egy orosz olajraktár közelében történt robbanásokról számoltak be helyiek videói alapján, de egyelőre senki sem erősítette meg az értesülést.
Makro / Külgazdaság Az izraeli miniszterelnök aláássa Joe Biden kampányát
Káncz Csaba | 2024. március 3. 14:48
Az amerikai elnök tudja, hogy Netanjahuval nem képzelhető el hosszú távú megoldás és béke a térségben. De a kampányoló Bidennek rövid és középtávú nyugalomra van szüksége a térségben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Percek alatt tűzesőt zúdított a Gázai övezetre Izrael
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 13:47
Percek alatt ötven célpontra mért csapást az izraeli hadsereg. Közben azt állítják, nem szándékosan okozták a csütörtöki tömeges haláleseteket egy segélyosztás helyszínén.
Makro / Külgazdaság Donald Trumpot senki sem tudja megállítani?
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 11:35
Donald Trump győzelmét hozták a Michigan és Missouri államban szombaton tartott elnökjelölő gyűlések, amivel a volt elnök tovább növelte előnyét Mikki Haley-vel szemben.
Makro / Külgazdaság Nem akárkivel lesz találkozója a nemzetközi nőnapon Orbán Viktornak
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 11:06
Virágot ezúttal nem kell vinnie a magyar miniszterelnöknek, aki éppen az Egyesült Államokban tesz majd látogatást.
Makro / Külgazdaság Ukrajna támadást indított a Krím félsziget ellen - leszedtek egy orosz vadászgépet is
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 10:09
Az orosz légvédelem állítólag mind a 38 drónt lelőtte, az ukrán légvédelem pedig egy Szu-34-es lelövéséről számolt be. Több gyermek is meghalt egy orosz dróntámadásban - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter lassan pakolhatja a bőröndöt: irány Oroszország!
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 09:17
Pár napja találkozott utoljára orosz kollégájával a magyar külügyminiszter, ideje egy oroszországi látogatásnak.
Makro / Külgazdaság Így kell megakadályozni, hogy két politikus találkozzon egymással
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 08:29
A tüntetőknek nem tetszett Kanada válasza a gázai konfliktusra, így blokád alá vették a tervezett kanadai-olasz miniszterelnöki találkozó tervezett helyszínét.
Makro / Külgazdaság És akkor felrobbant egy lift – a CIA és az ukrán szolgálatok titkos játszmái
Wéber Balázs | 2024. március 3. 05:43
Az amerikai hírszerzés eleinte bizalmatlan volt az ukrán nemzetbiztonsági szervekkel. Miután azonban titkos információk tömegét kapta meg tőlük az oroszokról, a kapcsolat egyre szorosabb és kölcsönösen előnyös lett. Emiatt Washington még a „szabálysértő” likvidálásokat is elnézte Kijevnek.          
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG