<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Virág Barnabás kinevezését ugyanis a parlament kormánytöbbségű gazdasági bizottsága támogatta, így nincs akadálya annak, hogy Áder János köztársasági elnök hatéves időtartamra szóló megbízatást adjon neki.

A cikk eredetileg laptársunk oldalán, az mfor.hu-n jelent meg.

Bombaként robbant május utolsó csütörtökjén a hír, hogy lemondott Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke. Mivel ő felelt a monetáris politikáért, ennek megfelelően a Monetáris Tanácsot is vezető Matolcsy György MNB-elnök helyettese volt a testületben, a hatéves mandátuma 2021 szeptemberi lejárta előtti távozása nem mindennapi hírnek számított. Annak lehetséges okáról részletesen foglalkoztunk, bemutatva, hogy Nagy Márton utódjának személye fontos jelzés lehet a tekintetben, változik-e a monetáris politika és ha igen, milyen irányba.

Az MNB leendő új alelnöke, Virág Barnabás. Fotó: MTI
Az MNB leendő új alelnöke, Virág Barnabás. Fotó: MTI

Orbán Viktor nem sokat hezitált, alig egy héttel később máris megnevezte jelöltjét az MNB-alelnöki posztra, Virág Barnabás személyében. Választása tulajdonképpen logikusnak tekinthető, hiszen az MNB monetáris politikáért és közgazdasági elemzésekért felelős ügyvezető igazgatójaként Nagy Márton első számú helyettese volt. Ráadásul régi jegybanki motorosnak számít, 2003-ban, még Járai Zsigmond elnöksége idején igazolt át a Pénzügyminisztériumból az MNB-be. Összességében tehát Virág várható kinevezése nem ígér változást a monetáris politikában, amit a jegybankkal kapcsolatos hírekre érzékeny forintpiac is kedvezően vett: a hazai fizetőeszköz árfolyama Nagy Márton távozása és Virág Barnabás jelölése között és utóbbi után is stabil maradt, az euróval szembeni árfolyama a 344-es szint körül várta a leendő MNB-alelnök mai parlamenti gazdasági bizottsági meghallgatását. 

Amely alatt ugyan gyengült a forint, de ez egyáltalán nem tudható be Virág Barnabás szavainak. Hiszen nem mondott olyat, ami indokolt volna nagyobb elmozdulást. A forint árfolyamát feszegető kérdésekre például azt válaszolta, az ideális árfolyam az, ami hozzájárul az inflációs cél (középtávon 3 százalék) teljesüléséhez. Ez azt jelenti, hogy az MNB továbbra sem hagyja magát befolyásolni attól, milyen a hazai fizetőeszköz kurzusa - ezt még akkor sem tette, amikor a koronavírus-járvány kitörését követően egészen 370 forintig szaladt az euró jegyzése -, változatlanul nincs árfolyamcélja, alapvetően az adószűrt maginfláció alapján hozza meg a döntéseit. S Virág Barnabás szavaiból arra lehet következtetni, hogy ebben a jövőben sem lesz változás.

Mint ahogy abban sem, hogy az új jegybankalelnöki aspiráns bízik az MNB eddigi legutolsó, március végén kiadott inflációs jelentésében megfogalmazott, majd a jegybanki vezetők - köztük Nagy Márton által is többször hangsúlyozott - V-alakú, gyors kilábalásban. Más kérdés, hogy e tekintetben némi ellentmondás érzékelhető Matolcsy György tegnap, a növekedés.hu-n megjelent cikkében, miszerint a jegybankelnök elhúzódó válságra számít. E megnyilatkozásból ugyanis laposabb, de semmiképpen sem gyors visszapattanásra lehet következtetni.

Virág Barnabás azon kijelentése pedig, hogy a V-alakú kilábalásban a beruházásoknak lehet a legnagyobb szerepe, a szerdától a parlamentben tárgyalandó jövő évi költségvetési törvényjavaslat azon állításával nincs szinkronban, miszerint a fogyasztás lehet a hazai gazdaság motorja. Ám ilyen ellentét láttán már fel sem kapjuk a fejünket, hiszen az MNB és a Pénzügyminisztérium (PM) közötti csörték már megszokottaknak tekinthetők. A legutóbbira éppen a 2021-es büdzsé kapcsán kerüt sor, ami végül a PM győzelmével zárult, s ami lapunk forrásai szerint Nagy Márton vesztét is jelentette.

Kérdés, másfajta jegybanki hozzáállásra lehet-e következtetni Virág Barnabás azon kijelentéséből, miszerint "a jelenlegi válsághelyzetben felértékelődtek a gazdaságpolitikai döntések, minden eddiginél fontosabb a kormány és a jegybank politikájának összehangolása". Aki egyúttal emlékeztetett arra, hogy az MNB célzott lépésekkel stabilizálta a pénzügyi helyzetet, és további lépésekkel elősegíti a növekedés újraindulását. Amelyek következtében szerinte a második félévtől forrástöbblet alakulhat ki a vállalkozásoknál - fogalmazott meg egy fontos üzenetet.

Azt is hangsúlyozta egyúttal, hogy a növekedési többlet fenntartásához középtávon új normákra lesz szükség a gazdaságpolitikában, miután az eddigiekhez képest más területek fejlődhetnek gyorsabban (például digitalizáció, zöldmegoldások). A monetáris politika célja továbbra is az árstabilitás megőrzése lesz, emellett a kormányzat adósságkezelésének támogatása - jelentette ki  Virág Barnabás.

Aki ugyanakkor mai meghallgatásán azt is nyilvánvalóvá tette, hogy most rendkívül nagy a bizonytalanság, amit az is mutat, hogy az Európai Központi Bank szokatlanul széles sávban, 5-12 százalék közöttire becsülte az eurózónában idén várható visszaesést. Erre hivatkozva nevezte logikusnak Virág Barnabás, hogy a magyar gazdaság várható növekedési adatát sem lehet pontosan becsülni, valamint azt, hogy az egyes prognózisok jelentős eltérnek. Míg például a PM erre az évre 3 százalékos recesszióval számol, s erre alapozta a 2021-es költségvetést, addig az MNB még nem korrigálta a március végén kiadott 2-3 százalékos előrejelzését. Ezt legközelebb a Monetáris Tanács következő, június 23-ai ülését követően kiadott inflációs jelentésben teheti meg, így érthető, hogy azt most a szokottnál is nagyobb érdeklődés övezi.

Virág Barnabás egyébként arra a képviselői felvetésre, miszerint túlfűtött volt-e a hazai gazdaság, kifejtette, abból a szempontból semmiképpen, hogy nem nőtt a költségvetési hiány, a folyó fizetési mérleg egyensúlyban van, miközben a beruházási ráta magas. Erősen nőtt a kereslet, amelyhez alkalmazkodott a kínálat, s Magyarország elérte a kvázi teljes foglalkoztatottságot - fogalmazott az MNB alelnökjelöltje. Aki azt lényeges kérdésnek tartotta, vajon a magyar gazdaság megtartja-e működőtőke-vonzó képességét, ennek érdekében kiemeltnek nevezte, hogy a jövő technológiája megérkezzen.

A gazdasági bizottság összességében elégedett volt a hallottakkal és alkalmasnak találta Virág Barnabást, így most már Áder János köztársasági elnökön a sor, hogy mikor nevezi ki őt hatéves periódusra az MNB új alelnökének. 

Makro / Külgazdaság Vasárnap eldől, megy vagy marad Erdoğan
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 09:41
Vasárnap rendezik a török elnökválasztás második fordulóját, ahol az első forduló két legtöbb szavazatot szerzett jelöltje, a hivatalban levő Recep Tayyip Erdoğan és ellenzéki kihívója, Kemal Kılıçdaroğlu száll ringbe. Az első részeredmények késő este várhatók.
Makro / Külgazdaság Megint hatalmas, Nyugat-Európába áramló tömeggel akadt dolga a magyar rendőröknek
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 09:18
Szombaton több mint 11 ezer ember lépett az országba.
Makro / Külgazdaság Az „elvi megállapodás” már megszületett az amerikai adósságplafon megemeléséről
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 08:52
Joe Biden elnök és Kevin McCarthy, a képviselőház vezetője megállapodott az amerikai adósságplafon megemeléséről, melyről várhatóan szerdán szavaznak.
Makro / Külgazdaság Kijevnek köze volt a Kercsi híd felrobbantásához
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 08:26
Sem a fegyverek, sem a diplomaták nem pihentek pünkösdvasárnapra virradóra sem.
Makro / Külgazdaság Csak a parancsra várnak és indul az ukrán roham
Privátbankár.hu | 2023. május 27. 18:00
Vlagyimir Putyin akkor is veszélyes marad, ha vereséget szenved. Háborús hírek.  
Makro / Külgazdaság Peking győzött Hongkongban, a demokrácia még várat magára
Privátbankár.hu | 2023. május 27. 17:36
Az egyre nehezebb körülmények és az ellehetetlenítő politikai légkör miatt önmaga feloszlatásáról döntött szombaton a hongkongi demokráciapárti Polgári Párt - közölte a tömörülés egyik alapítótagja szombaton újságírókkal.
Makro / Külgazdaság Lemondott Orbán Viktor szerb szövetségese
Privátbankár.hu | 2023. május 27. 17:11
Milos Vucevic védelmi miniszter lett a Szerb Haladó Párt (SNS) új elnöke miután Aleksandar Vucic köztársasági elnök nem indult újra a tisztségért a párt kragujevaci tisztújító közgyűlésén szombaton.
Makro / Külgazdaság Tömegnyomorral indult a háromnapos hétvége a brit repülőtereken
Privátbankár.hu | 2023. május 27. 16:35
Hatalmas sorok alakultak ki szombat délutánra a brit repülőtereken, miután egy központi szoftverhiba miatt működésképtelenné váltak az elektronikus beléptető kapuk.
Makro / Külgazdaság Elsodort egy komplett tábort a lavina Pakisztánban
Privátbankár.hu | 2023. május 27. 15:59
Legalább tízen meghaltak egy lavina miatt Észak-Pakisztán egy távoli régiójában szombaton - közölték helyi tisztségviselők.
Makro / Külgazdaság Vlagyimir Putyin véres bosszút áll, ha veszít Ukrajnában?
Privátbankár.hu | 2023. május 27. 15:10
A brit királyi légierő (RAF) vezérkari főnöke szerint Oroszország akkor is veszélyt jelentene a Nyugatra, ha vereséget szenved Ukrajnában.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG