BUX
36 085.77
+2.49%
+875.00
OTP
10 240.00
+5.19%
+505.00
MOL
2 014.00
+0.70%
+14.00
RICHTER
6 905.00
+1.25%
+85.00
MTELEKOM
395.00
+1.28%
+5.00
 
2018. július 6. 08:44

Trump számára a ’Made in China 2025’ iparpolitikai program egy olyan államilag támogatott technológia-fejlesztő és hírszerző stratégia, amelynek keretében Kína a mesterséges intelligencia (AI), a robotika és gén-manipuláció terén átvenné a vezetést. Kína kész nemcsak a kereskedelmi-, hanem a pénzügyi- és diplomáciai konfrontációra is. Az utóbbi órákban békülékeny jelzések jöttek Washingtonból Berlin irányába.

(Kép forrása: MTI/AP/Alex Brandon)

Washington Trump ígérete szerint ma aktiválni fogja az újabb, kínai termékeket sújtó 34 milliárd dolláros tarifacsomagját, amelyet Peking ígéretének megfelelően egy ezzel arányos válaszlépése fog követni. A kétoldalú feszültség óráról-órára emelkedik: tegnap a kínai kereskedelmi miniszter hívta fel rá a figyelmet, hogy a Kínát célzó büntetővámok a teljes globális ellátási láncot negatívan érintenék. Továbbá a WTO is figyelmeztetett, hogy a kereskedelmi feszültségeknek már látható jelei mutatkoznak a világgazdaságban is.

Európai források szerint Kína egy közös nyilatkozat megtételét javasolta az EU-nak az amerikai protekcionista kereskedelmi politika ellen, amelyet ez utóbbi visszautasított.

Mit mondott Mao Ce-tung?

Pekingi tisztviselők arra figyelmeztetnek, hogy Kína kész nem csak a kereskedelmi-, hanem a pénzügyi- és diplomáciai konfrontációra is. Idézik Mao Ce-tung egykori pártfőtitkárt, miszerint „Te a háborúdat a saját módodon vívod, én meg a saját módomon”. Valóban, jelenleg a külföldiek a 21.6 ezermilliárd dolláros amerikai államadósság egyharmadát ellenőrzik, ebből Peking 1.1 ezermilliárdot. Légy a levesben az USA számára, hogy az amerikai pénzügyminisztériumnak a belátható jövőben évente ezermilliárd dollárt kell felvennie a piacokon.

Az amerikai kormány nem engedélyezi egy keddi hír szerint a nagy kínai telekommunikációs szolgáltató, a China Mobile számára, hogy az USA-ban szolgáltatást nyújtson, nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva - és természetesen a követett tárgyalási stratégia részeként. A tiltás oka, hogy az állami kontroll alatt lévő cég valószínűleg jelentős hírszerzési és ipari kémkedési tevékenységet folytatna. Ausztráliában a várakozások szerint a Huawei ugyanezen okok miatt lesz eltiltva az új 5G-s hálózat kiépítésétől.

Lépett a kommunista párt

Trump Amerikájából nézve Peking ’Made in China 2025’ iparpolitikai programja egy olyan államilag támogatott technológia-fejlesztő és hírszerző stratégia, amelynek keretében Kína a mesterséges intelligencia (AI), a robotika és gén-manipuláció terén átvenné a vezetést. Egyre több amerikai hivatalnok kérdőjelezi meg a múlt század alapvető amerikai hozzáállását a külföldi befektetések előtti teljes nyitottság vonatkozásában.

Káncz Csaba

Valóban, Peking 2010 és 2017 között 81 AI-val kapcsolatos cégfinanszírozásban vett részt az USA-ban. Peking csak az utolsó pillanatban kapcsolt és a kínai kommunista vezetés június közepén minden belföldi lapban betiltotta a ’Made in China 2025’ stratégiának még az említését is.

Trump konfliktusa tehát alapvetően a kínai technológiai zsákmányszerzést célozza. Mutatja ezt az is, hogy az utóbbi órákban békülékeny jelzések jöttek Washingtonból Berlin irányába. Három vezető német autógyártó képviselői - Dieter Zetsche (Daimler), Harald Krüger (BMW) és Herbert Diess (VW - szerdán találkoztak Richard Grenell berlini amerikai nagykövettel az európai autóipart fenyegető büntetővámokkal kapcsolatban.

A hírek szerint a nagykövet megnyugtatta az autószektor képviselőit, hogy a cél a közös egyeztetések elérése és a vámtarifák nulla százalékra való csökkentése. Az autógyártók vezetői ugyanakkor ígéretet tettek, hogy támogatni fogják, hogy az EU szüntesse meg az amerikai járműveket terhelő vámokat, valamint megerősítették, hogy az amerikai termelőkapacitásukat a jelenlegi szinten fogják tartani.

Káncz Csaba jegyzete

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Jövőre is kitarthat a globális recesszió
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 26. 20:49
Egyre több elemző gondolja így. 
Makro / Külgazdaság Lecsippent a kormány a sportkiadásokból
Székely Sarolta | 2020. május 26. 20:13
A koronavírus-járvány miatti válsághelyzet látszólag a sportkiadások átgondolására késztette a kormányt. A nem hivatalos sportbüdzsé megvágása ennek ellenére inkább csak szimbolikus, mint drasztikus.
Makro / Külgazdaság Előbb jöhetnek a budapesti enyhítések
Privátbankár.hu | 2020. május 26. 19:56
A tervezettnél gyorsabban szabadulhat fel a főváros.
Makro / Külgazdaság Tovább lazítana az osztrák kancellár
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 26. 19:28
Enyhítene a koronavírus-fertőzés visszaszorítása érdekében bevezetett korlátozásokon Sebastian Kurz.
Makro / Külgazdaság Két héten belül dönthetnek a veszélyhelyzet megszüntetéséről
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 26. 18:47
Erről a Miniszterelnökség államtitkára beszélt. 
Makro / Külgazdaság Véres húst dobhat az iszlamistáknak a beszorult Erdogan
Káncz Csaba | 2020. május 26. 18:31
A gazdaságilag és külpolitikailag beszorult török elnök egyes jelek szerint pénteken robbanthat a Hagia Szophia ügyében. Ahogyan a Hidegháború évtizedeiben a török politikai vezetés az egyszerű embereket a kommunista veszéllyel riogatta, úgy most az iszlám tradícióinak megvédése a fő üzenet. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Szél Bernadett: itt van az új ágykapacitás-számítás!
Privátbankár.hu | 2020. május 26. 17:10
A Magyar Helsinki Bizottság pert indított az Emberi Erőforrások Minisztériuma ellen, mert megtagadták tőlük a közadatokat, Szél Bernadettnek viszont sikerült kiszámolnia a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapjára felkerült statisztikákból azt, hogy kinek van igaza az ágykapacitásokat illetően. 
Makro / Külgazdaság Elmaradt az izgalom az MNB-nél
Csabai Károly | 2020. május 26. 16:51
Merthogy a mai szeánszon a hazai jegybankárok a piaci várakozásoknak megfelelően nemcsak, hogy nem változtattak a kamatszinteken, hanem ezúttal új bejelentést sem tettek. A következő, június 23-ára ütemezett ülés azért lehet izgalmasabb, mert akkor ismerhetjük meg a friss inflációs jelentés keretszámait, amelyet sajtótájékoztatón kommentálhatnak az MNB illetékesei.
Makro / Külgazdaság Karácsony Gergely: a költségvetés a magyar önkormányzati szektor csődjét jelenti
Privátbankár.hu | 2020. május 26. 15:14
Meglehetősen pesszimista nyilatkozatot tett a főpolgármester. Karácsony Gergely szerint a kormánynak az elmúlt hetekben az önkormányzatok ellen folytatott küzdelme a jövő évi költségvetésben is visszaköszön.
Makro / Külgazdaság Jövőre is készenlétben a kormány: hatalmas összeget szánnak munkanélküli segélyekre
Székely Sarolta | 2020. május 26. 14:46
Az elmúlt egy évtizedben nem költött annyit a kormány munkanélküli ellátásra, mint amennyit a 2021-es költségvetésbe épített be. Az előirányzat emelkedése azonban nemcsak a munkanélküliség növekedésével van párhuzamban.
hírlevél