3p

A miniszterelnök egyedüliként nem akart hozzájárulni az Ukrajna felvételet megnyit döntéshez. Emmanuel Macron francia elnök utólag megerősítette, hogy Orbánt végül politikustársai inkább kiküldték a teremből.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke történelmi döntésnek nevezte, hogy az EU megnyitja a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával, hasonló lehetőséget ad Bosznia-Hercegovinának, amint a balkáni ország bizonyos vállalásainak eleget tesz és tagjelölti státuszt biztosít Georgiának. Michel a kétnapos brüsszeli EU-csúcsot lezáró sajtótájékoztatóján kijelentette: a bővítés befektetés a kontinensünk békéje, biztonsága és fejlődése érdekében – derül ki a hvg.hu helyszíni beszámolójából.

A csúcstalálkozó legvitatottabb témája az uniós költségvetés módosításának elmaradása volt. Ezt Magyarország blokkolta, a csomag legjelentősebb eleme Ukrajna finanszírozása 50 milliárd euróval a következő négy évre.

26 tagállam nagyon határozott egyetértésben volt a csomaggal kapcsolatban - mondta Charles Michel, de nem említette Magyarországot. Nem úgy, mint nem sokkal később a mellette álló Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, aki úgy fogalmazott, hogy Magyarország nem tudta támogatni (a javaslatot).

Ez nem kevés fejtörést okoz az EU-nak, de a vezetők reményüket fejezték ki, hogy január végére, február elejére sikerül megoldást találni – írja a lap.

A helyzet amiatt is sürgető, mert más tételek is szerepelnek a módosítási javaslatban, amelyeket a jelenlegi hétéves költségvetés 2020-as elfogadása utáni események indokolnak. Pandémia, orosz-ukrán háború, energiakrízis, infláció, a közel-keleti konfliktus, természeti csapások – sorolta Von der Leyen azokat a tényezőket, amelyek plusz terheket rónak az EU-ra. Pedro Sanchez, spanyol miniszterelnök is abban bízik, hogy hamarosan sikerül megoldást találni.

Biztos vagyok benne, hogy a belga elnökség alatt az elkövetkező 6 hónapban a belga miniszterelnök, Alexander de Croo képes lesz az ukrán segélyről megegyezésre jutni mind a 27 tagállam körében – mondta Sanchez a leköszönő spanyol elnökség nevében.

Keményebb hangot ütött meg sajtótájékoztatóján Emmanuel Macron, aki a csúcsot követő sajtótájékoztatóján élesen bírálta Orbán Viktor magyar miniszterelnököt. A politikus elsősorban nem is amiatt kritizálta a magyar kormányfőt, hogy távozott a teremből, amikor a többi állam- és kormányfő döntött arról, hogy Ukrajna megkezdheti-e a csatlakozási tárgyalásokat az uniós tagságról. Arról beszélt: szerinte ez tartózkodás, amire máskor is volt már példa – Angela Merkel választotta ezt az Európai Bizottság elnökéről szóló szavazás idején –, más kérdés, hogy a volt német kancellár nem távozott a teremből.

A francia elnök szerint tökéletessé vált a magyar különutasság.  Fotó: Depositphotos
A francia elnök szerint tökéletessé vált a magyar különutasság. Fotó: Depositphotos

Macron beszélt arról is, hogyan zajlott az ülés, amelynek a végén a magyar miniszterelnök távozott a teremből. Megerősítette azokat a híreket, hogy nem spontán döntés volt, hanem azt előre megbeszélték, a háromórás ülésen pedig, amikor már mindenki elmondta az álláspontját, és amikor a vita eljutott arra a pontra, hogy dönteni kellett volna, és még mindig nem sikerült meggyőzni Orbán Viktort, többen – Giorgia Meloni olasz, Mark Rutte holland miniszterelnök, a spanyol soros elnökség nevében Pedro Sánchez, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke és mások - közös döntése alapján végül Olaf Scholz német kancellár mondta ki azt, hogy akkor most lépjen ki a teremből – derült ki Macron beszámolójából.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megszólalt Orbán Viktor, kemény értékelést mondott
Dobos Zoltán | 2024. május 17. 10:11
Péntek lévén ismét a Kossuth rádió mikrofonja elé ült Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök értékelte a szlovák kollégája, Robert Fico elleni szerda délutáni merényletet, Hszi Csin-ping kínai elnök múlt heti látogatását és az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeit is.
Makro / Külgazdaság Benzinár: ijesztően közömbösek az autósok
Buksza blog | 2024. május 16. 18:53
Hiába érzik az emberek egyre jobban a klímaváltozás hatásait és hiába próbálja az OPEC+ olajkartell minél magasabban tartani a fekete arany árát, az emberek tovább növelik az üzemanyag-fogyasztásukat.
Makro / Külgazdaság Mit szól majd Orbán Viktor, ha meglátja ezt?
Csabai Károly | 2024. május 16. 05:53
Átmenetinek bizonyult az Európai Unióban viszonylag hosszabb időn át sereghajtó hazai infláció nemzetközi összevetésben való előrelépése. Míg márciusban még tizenöt európai országban volt magasabb az éves fogyasztóiár-index, mint nálunk, addig áprilisban már csak nyolcban az adataikat cikkünk megjelenéséig közzétett 38 állam közül – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
Makro / Külgazdaság Ez nem „bezzegrománia”
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 14:43
Az ikerdeficit okozza a legnagyobb fejfájást keleti szomszédunkban.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton lefordulna a székről: ahol örülnek a 289 százalékos inflációnak
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 10:53
A jegybanki alapkamatot 40 százalékra lehetett így visszavágni, az IMF is dicsér, hitelt is ad, miközben a kiskereskedelmi forgalom 20 százalékkal zuhant.
Makro / Külgazdaság Lélektani határ felé közelednek a benzinárak - ne tankoljon péntekig, akinek kedves a pénztárcája
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:59
Mutatjuk, mennyivel lesznek olcsóbbak az üzemanyagok.
Makro / Külgazdaság Már megint irigykedni kell Romániára?
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:48
Itt vannak az első negyedéves adatok a szomszédból.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor barátai is egyre szorosabb orosz és kínai fogásban
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:34
Az új szerb kormány május 2-án tette le az esküt. Összetétele azt mutatja, hogy Belgrád még inkább elkötelezte magát a Moszkvával és Pekinggel való szorosabb kapcsolat mellett. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Javítgatja a KSH az ipari termelés adatait, de az összkép ugyanolyan sötét
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 08:51
Tovább finomítottak a márciusi számokon, a lényeg azonban nem igazán változott.
Makro / Külgazdaság Ezzel sem fog kampányolni a kormány: szabadesésbe fordult az építőipar teljesítménye
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 08:31
Még az előző rossz hónapot is alul tudta múlni a márciusi adat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG