6p

Amerikai becslés szerint az év eleje óta akkora ukrán területet foglaltak el az előre haladó orosz csapatok, amekkora nagyjából megfelel Budapest pesti városrészének.

 • Április első napjától a hónap utolsó harmadáig 19 négyzetkilométernyi területet foglaltak el az orosz csapatok – mondta Kateryna Stepanenko, az amerikai ISW katonai elemzőközpont orosz részlegének helyettes vezetője. Ha ez egybefüggő lenne, akkor Budapest Újpest kerületének felelne meg. Szintén a teljes frontot figyelembe véve az év első napjától április utolsó harmadáig 360 négyzetkilométert szálltak meg az oroszok. Ez Budapest területének több mint felét jelenti. 

Megjött a matek az orosz területfoglalásokról
Megjött a matek az orosz területfoglalásokról
Fotó: Facebook/Volodimir Zelenszkij

 

A Kreml továbbra is folytatja kriptomozgósítási kampányát, ami eléggé hatékony – folytatta az elemző. Nem hoz annyi katonát, amennyire a stratégiai manőverekhez szükség lenne, de elegendő ahhoz, hogy cseréljék a fronton harcoló csapatok egy részét és megerősítsék az egységeket. Ezzel az orosz hadsereg fenn tudja tartani a harcok jelenlegi intenzitását, amire 2022 nyarán a 2022. szeptemberi mozgósítás előtt nem volt képes, mert nem volt elég ember a harctéren.

 • Az orosz katonák rossz hangulata, ami a Prigozsin-lázadás előtt fontos problémának látszott, mostanra háttérbe szorult – mondta Stepanenko. Az oroszok harcolnak, elsősorban azért, mert szemben a másfél éve besorozottakkal jó fizetésért, önként álltak szolgálatba akár a hadseregben, akár a számtalan magánbiztonsági cég egyikében.
 • A Lengyelországba látogató Rishi Sunak brit miniszterelnök további 500 millió font (228 milliárd forint) értékű támogatást ígért Ukrajnának. Ebben egyebek mellett nagy hatótávolságú rakétákat szállítanak a megtámadott országnak. Az újabb csomaggal megfejelik az idei pénzügyi évben erre a célra szánt 2,5 milliárd fontot (1140 milliárd forint).
 • Razman Kadirov csecsen vezér heveny hasnyálmirigy-gyulladásban szenved, amely súlyos esetben életveszélyes – állította a Novaja Gazeta Europe független sajtóorgánum. A információ az elnöki kórházból származik meg nem nevezett forrásokból, ahol Kadirovot állítólag kezelték. A hír szerint a helyzet olyan komoly, hogy a Kreml elkezdte keresni a politikus-zsoldosvezér utódját Csecsenföld élre a kaukázusi köztársaság stabilitásának fenntartása érdekében.
 • Az orosz propaganda beavatkozásai az európai országok és az USA közéleti eseményeibe (választásokba, népszavazásokba) nem keltik a konfliktusokat, csak kihasználják ezeknek a társadalmaknak a gyengeségeit – mondta Mark Galeotti brit történész, Kelet-Európa-szakértő. Például a lengyel farmerek tiltakozását az ukrán gabona importja ellen nem az oroszok szítják. Csak rájátszanak arra, hogy az uniós agrártámogatások lélegeztetőgépen tartják a mezőgazdaságból élőket. Ha Ukrajna egyszer belép az EU-ba az borítékolhatóan felforgatja ezt a rendszert. Az oroszok csak radikalizálják az életszínvonalukat féltő emberek tüntetését.
 • A Nyugatnak nincs stratégiája a háborúval kapcsolatban – folytatta a szakértő. Az a mantra, hogy addig támogatják az ukránokat, amíg azok elérnek egy olyan helyzetet, amelyet győzelemnek tartanak, valójában arra jó, hogy közben ne válaszoljanak az alapkérdésre. Mármint arra, hogy mit tekintenének a háború elfogadható lezárásának. Vélhetően az 1939–1940-es finn–orosz háborúhoz hasonlóan területi engedménnyel lehet megvásárolni Ukrajna maradékának függetlenségét és NATO-tagságát. Csak ebbe az ukránoknak is bele kellene nyugodniuk.
 • Nő az orosz katonai áldozatok száma. Korábbi összefoglalónkban beszámoltunk róla, hogy a BBC és az orosz Mediazona hírportál független forrásokra (egyebek mellett temetési hírekre, sírfotókra) alapozott összesítése szerint a háború kitörése óta 50 ezer orosz katona vesztette életét. A BBC ezt kiegészítette azzal a becsléssel, miszerint az elesettek száma 25 százalékkal magasabb volt a háború második 12 hónapjában, mint az első évében.
 • Bármit, amit Vlagyimir Putyin eszik vagy iszik nem kétszer-háromszor, de legalább ötször ellenőriznek biztonsági emberek – monda Witold Szablowski, aki könyvet írt az elmúlt száz év orosz vezetőinek érkezési rendjéről és séfjeiről. Beszélt a Kreml konyhájának fejével, aki 40 éve dolgozik ezen a munkahelyen, és 20 éve ő a főnök. Kiderült, hogy még semmit sem szolgált fel Putyinnak személyesen, mivel neki egy FSZB-s, azaz titkosszolgálati különítmény főz külön konyhában csak az államfőnek. Putyin a nemzetközi találkozókon nem fogyaszt a kirakott italokból, csak a magával hozott termoszokból iszik, amelyeken sorszámcímkék jelzik, melyik FSZB-tiszt ellenőrizte a megbízhatóságát.
 • Az évtizedek óta nem látott áradásban az oroszországi Kugani területen a víz elárasztotta a még a szovjet időkből hátra maradt uránbányákat – adta hírül az Agenctvo oknyomozó portál. A szakemberek attól tartanak, hogy ennek nyomán radioaktív és vegyi szennyezés juthat a Tobol folyóba.
 • Az orosz kormány megerősítette, hogy elkezdték kivonni az orosz békefenntartó egységeket az Azerbajdzsán területén lévő Nagorno-Karabah korábbi örmény enklávéból. A területről tavaly szorította ki az azeri hadsereg az örményeket az orosz katonák passzív asszisztálása mellett. Ezzel az ott élő örmények minden reményüket elvesztették, hogy valaha visszatérjenek oda.
 • Életét vesztette az Izvesztyija napilap haditudósítója egy ukrán dróntámadásban a zaporizzsjai fronton. Szemjon Eremin és stábja egy a front közelében lévő faluban forgatott, amikor támadás érte őket. Ugyancsak meghalt a 64 éves Russell Bentley amerikai állampolgár, aki már 2014 és 2017 között is harcolt az orosz szeparatisták oldalán Donyeck megyében.
 • Jurij Kohevec 39 éves orosz állampolgárt ötévnyi büntetőmunkára ítélték azért, mert nyilatkozott a Szabad Európa Rádiónak – jelentette az OVD-Info emberjogi szervezet. A férfit még 2022 júliusában szólították le újságírók Moszkvában azt kérdezve szükség van-e szerinte Oroszország és a NATO közti feszültség enyhítésére. Persze, válaszolta hozzátéve, hogy ez a moszkvai kormány felelőssége, miután az okozta a feszültséget. Szerinte a NATO nem fenyeget senkit.

Források: BBC, Moscow Times, Times Radio, Guardian 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Miért nem állnak sorban a vállalatok a zöld hitelekért?
Csabai Károly | 2024. május 23. 15:11
Milyen a vállalati hitelezés helyzete Magyarországon, a 2023-as évhez képest az idén mire lehet számítani? A bankok hogyan tudják támogatni a zöld átállást? Van-e kereslet a zöld hitelekre, azt mennyire befolyásolja a kamatszint? Mennyire más megközelítést igényel a bankoktól az energetikai szektor finanszírozása? Egyebek mellett ezeket a kérdéseket járták körül a lapcsoportunk, a Klasszis Média által szervezett E, mint energia konferencia kerekasztal-beszélgetésének résztvevői. 
Makro / Külgazdaság Havi 136 ezer forintot adnak a kisgyermekes, dolgozó szülőknek - de nem Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 13:03
Ennyivel támogatják a kisgyermekek gondozását.
Makro / Külgazdaság Ez a közel 190 ezer magyar biztosan nem akar hazatérni
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 12:48
Benyújtották a kérvényt, hogy maradhassanak brit földön, de a románok és a lengyelek messze előznek ebben is.
Makro / Külgazdaság Pozitív meglepetést hozott az euróövezet teljesítménye
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 11:36
Már májusi adatok alapján.
Makro / Külgazdaság Kezdhetünk aggódni? Padlót fogtak a beruházások Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 08:39
Majdnem kétszámjegyű a visszaesés.
Makro / Külgazdaság Erre büszke lehet a kormány? Közel 10 százalékkal érnek többet a magyar fizetések, mint tavaly
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 08:31
Itt vannak a KSH legfrissebb adatai.
Makro / Külgazdaság 2750 milliárd forintnyi diákhitelt engedtek el - szavazatvásárlás amerikai módra?
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 07:18
Személyenként átlagosan 12 millió forintnyi tartozást nem kell visszafizetni. Igazságos döntés vagy az adófizetői pénzek átirányítása szavazatvásárlás céljából?
Makro / Külgazdaság Európa legnagyobb lőporgyára épül a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 17:37
Csaknem 400 millió eurós beruházásból Romániában, Brassó megyében épül meg Európa legnagyobb lőporgyára - erősítette meg Nicolae Ciuca szenátusi elnök, volt kormányfő szerdán Bukarestben, a Black Sea Defense and Aerospace (BSDA-2024) elnevezésű nemzetközi hadifelszerelés-kiállítás megnyitóján.
Makro / Külgazdaság Milyen irányt vesz az elektromos járművek gyártása, forgalmazása, töltése és finanszírozása?
Szirmai S. Péter | 2024. május 22. 15:01
Merre tart az e-mobilitás? Erről is kérdeztük a Klasszis Média által szervezett E, mint energia konferencia kerekasztal-beszélgetésén szakértő vendégeinket: Balogh Szabolcsot, az MVM Mobiliti Kft. ügyvezetőjét, Lévai Gábort, a PhenoGyde Kft. ügyvezetőjét, Fekete Csabát, a CIB Lízing vezérigazgatóját, Antalóczy Tibort, a villanyautosok.hu ügyvezetőjét, Kovács Ákost, a Porsche Hungaria Moon Brand managerét. 
Makro / Külgazdaság Vége a jó világnak, fordulat jön a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 10:46
A héten pénteken ismét változást tapasztalhatunk a benzinkutakon. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG